Decroix Noël & Serge winnen 1° Nationaal Montauban 5.448 duiven! Kolonie met roemrijk verleden.


Nadat enkele dagen terug met Raoul & Xavier Verstraete, een wereldnaam de nationale winst lukte uit Cahors… kunnen we nagenoeg hetzelfde stellen wat betreft de nationale overwinning vanuit Montauban, waar Noël & Serge Decroix uit het West-Vlaamse Rumbeke tekenen voor nationale winst, een kolonie met een roemrijk verleden, en heel 'grote adelbrieven'!

De duiven kregen op zaterdag 21 juni te Montauban om 7u30 de vrijheid in ideaal duivenweer, met een zwakke veranderlijke wind, schommelend tussen zuid en oost, in de loop van de dag zich vestigend in het zuiden. Nadat er in de provincie West-Vlaanderen op de eerste 3 nationale fondvluchten van het seizoen op nationaal vlak nauwelijks vroege duiven te noteren vielen, pakken de West-Vlamingen nu uit Montauban een klinkende revanche, en eisen het grootste deel van de kopduiven op, op nationaal vlak.
De duif van Noël en Serge decroix haalt met 1359 m/min de hoogste snelheid, geklokt om 16u59 voor 773,826 Km, voor de neus van die andere grootmeester Marc Pollin uit Snellegem (1357 m).


Moeder en zoon

De tandem Noël en Serge Decroix wordt in feite gevormd door moeder Lydia (Lydie onder de vrienden) en zoon Serge (45 j). De roots van de kolonie Decroix werden na de oorlog gevormd, toen de broers Noël en Aimé Decroix de basis van hun kolonie legden… waarmee ze in de aanvangsjaren schitterden op de snelheid en de halve fond. Een ideale leerschool wordt al eens gezegd, omdat daar meer de knepen van het vak om de hoek komen kijken, dan op de fond… waar het talent en de prestatiebekwaamheid, zeg maar de 'kunde' van de duif meer en meer de doorslag geeft. Al moet men om te slagen op de fond beslist toch wat 'fondmentaliteit' aankweken (lees: meer geduld met de duiven, andere manier van voeden enz…).
Noël en Aimé startten onder het banier Gebroeders Decroix. Aimé was een fijne liefhebber maar kwam veel te vroeg (in 1983) te overlijden. Vanaf toen werd onder Noël en zoon Serge Decroix aan de vluchten deelgenomen, een naam waaronder geweldige nationale en internationale topprestaties werden op papier gezet. Het was in feite vrouwtje Lydia die toen de touwtjes stevig in handen nam, en in de streek werd aanzien als de drijvende kracht achter de kolonie Decroix (omdat Noël uit werken moest om den brode).
Zoals gezegd werden de topsuccessen Decroix aanvankelijk in hoofdzaak verwezenlijkt op vluchten tot 500 Km. Hun eerst naambekendheid danken ze aan hun wonderduif de "Merckx" (3070312/68) welke in 1971 gekroond werd tot 1° Provinciale Asduif Halve Fond West-Vl, in 1974 Asduif Hafo-club Deinze werd, en in 1975 België vertegenwoordigde als Olympiadeduif Halve Fond in Budapest.
Gekoppeld aan de "Dikke 154/73" gaf hij de "Bliksem 265/74", een halve fondcrack die in niets voor zijn vader moest onderdoen. Zijn broer de "Jonge Bliksem" won in 1986 de 1° Internat. Lourdes, nadat sinds eind de zeventiger jaren meer en meer richting fond was overgeschakeld, omdat er toch heel wat fondbloed (lees: Bostijn, Van hee, Warre Goossens, Monteyne, Stichelbout via ene Beeuwsaert enz…) in hun stam schuil ging. Versterkingen die toen werden bijgehaald (zoals oa bij Pol Bostijn en Sylvere Toye), waren met de bedoeling meer 'weerstand' in hun duiven in te kweken.
Slimheid en snelheid hadden ze genoeg in huis, en in kruising met de weerstand en afstandsgeschiktheid van de bijgehaalde fondduiven werden in het begin der tachtiger jaren fenomenale prestaties op papier geplaatst, resulterend in niet minder dan 4 nationale en internationale overwinningen.
Laten we de film nog even afrollen:
Internationaal Lourdes 6.637 d. met de "Haan" in 1980
Nationaal Cahors 5.222 d. met de "Chico" in 1983
Internationaal Lourdes 3.056 d. met de "Jonge Bliksem" in 1986
Internationaal Perpignan 3.693 d. met de "Goliath" in 1984


De vleugel van "Deco"
Pedigree : Click here


Onvergetelijke prestaties die de 'Croixtjes' wereldfaam bezorgden, en die mee aan de basis lagen van schitterende prestaties van de Decroix-duiven op andere hokken. De spelmethode en begeleiding van de duiven bleef al die tijd quasi onveranderd, en heeft geleid tot het winnen van de 1° Nationaal Montauban 2008 met hun "Deco" (ring 0403211409), meteen de 5° nationale overwinning op naam van de familie Decroix. Het scheelde zelfs niet veel of "Deco' was niet ingemand voor Montauban want deze "Deco" is een van nature uit zeer rustige duif. Voor Montauban ging hij thuis echter geweldig te keer in de 'kleine mand' vooraleer hij naar het lokaal werd gebracht voor inkorving. Hij brak als het ware de mand af, waardoor Serge er nog aan twijfelde of hij hem wel op Montauban zou zetten.
Een geluk dat Serge niet op zijn beslissing is terug gekomen om hem voor Montauban in te zetten… verraadde deze duif daar reeds zijn heel 'grote conditie'? Feit is dat hij vorige seizoenen reeds bewees een aardig stukje te kunnen vliegen, met nationale topprestaties als:
'06 Brive Nat 9.466 d. 432
'07 Brive Nat 16.007 d. 24
'07 Montauban Nat 6.187 d. 40
'08 Brive Nat 14.521 d. 3042
'08 Montauban Nat 5.448 d. 1
Meteen zijn laatste wedstrijd, want hij verhuist nu meteen richting kweekhok, waar hij mag gaan werken aan de toekomst van de Decroixkolonie.
Hij komt langs vaderszijde nog uit de oude Decroix-soort, want zijn vader is de "Darco" 242/92, en die zijn vader "Miquel 136/91" is een kleinzoon van de voornoemde "Bliksem 265/74" (volle broer van de "Jonge Bliksem": 1° Int Lourdes '86), terwijl zijn moeder "Blauw Witslag 126/91" een kleindochter is van de "Chico", 1° Nat Cahors '83!
De moeder van "Deco", werd door Serge aangekocht van Noël Lippens uit Aarsele. Deze duivin, "Blauwe Lippens 874/98" genaamd, is een dochter van "Isidoor 369/93" die zelf 2° Nat Montauban '97 en 82° Nat Narbonne '98. Deze "Deco" heeft dus duidelijk heel wat nationaal winnaarsbloed in de aderen vloeien, en heeft zijn afstamming geenszins verloochend!


Methode

Zoals hoger reeds gesteld bleef de spelmethode en begeleiding door de jaren heen quasi onveranderd.
De jonge duiven worden goed opgeleerd tot de kleine halve fond (300 Km), maar worden niet of nauwelijks gespeeld.
Als jaarling gaat het tot Limoges, en vanaf 2-jarige mogen de duiven van de fond beginnen proeven. De ondervinding leerde dat de duiven hun hoogtepunt bereikten als 3-jarige duif en ouder, wat een voorzichtige aanpak op jongere leeftijd perfect wettigt.
Het seizoen 2008 werd gestart met een 50-tal weduwnaars, al gingen er op enkele slecht verlopen vluchten (Brive, Angoulême, Montélimar enz), enkele goede duiven verloren… In die mate zelfs dat Serge er aan dacht om de boeken voor 2008 te sluiten, je zou voor minder de moed verliezen. Voor het seizoen mochten de weduwnaars enkel broeden, en eens op weduwschap worden er voor het vertrek geen duivinnen getoond, enkel de nestschotel wordt even omgedraaid. Zoals gezegd wordt de kolonie nu gerund door moeder Lydia en zoon Serge. Net als zijn broer Aimé, kwam Noël op veel te jonge leeftijd te overlijden.
Als eerbetoon aan echtgenoot en vader wordt echter onder de naam Noël & Serge Decroix verder aan de vluchten deelgenomen. 's Morgens is de verzorging in handen van Lydia, terwijl Serge in de namiddag na zijn dagtaak als metaalbewerker, de verzorging op zich neemt.
Als voeder staat er het ganse seizoen 1 zak zuivering + 1 zak vliegmengeling op de hokken. 's Morgens krijgen de duiven de zuivering, 's avonds de vliegmengeling, terwijl de laatste dagen volle bak vliegmengeling wordt voorgeschoteld. Hiervan wordt nooit afgeweken. Verder zo weinig mogelijk medicatie, enkel eens een noodzakelijke ontsmetting, en veel zelf gemaakte thee (niet uit pakjes)… men probeert een zo hoog mogelijke 'natuurlijke weerstand en gezondheid' bij de duiven na te streven. Een les die van vader Noël nog werd onthouden: voorzichtig zijn bij koud, kil en vochtig weer. Dat kan een gans seizoen naar de knoppen helpen. Daarom, bij twijfel worden de duiven in het seizoenbegin in april, thuis gehouden van de vluchten… meer zelf, bij koud en nat weer (lees: bij minder dan 10° C) blijven de duiven gewoon binnen, en wordt er ook aan huis niet getraind! Wijze raad en lessen van mensen met 'ondervinding' in onze sport, die weten wat het is om nationale topprestaties neer te zetten, ja… zelfs nationale overwinningen te boek te stellen. Het Pipa-team en zijn lezers wenst 'Lydie' en 'Serge' van harte proficiat met hun 5° nationale zege uit hun duivencarrière, met deze 1° Nationaal Montauban, en nog veel succes naar de toekomst toe!


De Gebroeders Decroix (Noël en Aimé)


Serge Decroix