Deceuninck-Vanhoucke (Nieuwpoort, BE) winnen 1° Nationaal Montauban 9.091 oude!

Met Deceuninck-Vanhoucke won een gevestigde waarde, een tandem met een palmares om ‘u’ tegen te zeggen… nationaal Montauban met hun eerste getekende van 4 ingezette duiven!

De inrichters van de Belgische Verstandhouding-Entente Belge kregen voor hun Montauban met 9.091 deelnemende duiven, iets meer 2.600 duiven meer aan de start ten opzichte van vorig seizoen. Dat had beslist te maken met de loodzware Limoges van 3 weken terug, waardoor ervaren fondliefhebbers het verstandiger vonden hun duiven een weekje extra rust te gunnen… en in plaats van voor Cahors, nu voor Montauban opteerden met een deel van hun duiven. Het is in zo’n gevallen altijd wikken en wegen… want binnen 2 weken zal Brive nu wellicht te kortbij zijn voor het gros van deze duiven, terwijl de Cahorsduiven daarvoor nu een weekje extra rust kregen. Niet altijd zo simpel om op zo’n momenten de ‘juiste knoop’ door te hakken, en/of de juiste keuze te maken!

Een ‘hersenknoop’ die ook van toepassing was op de lossing, waar de inrichters van zowel Montauban als Libourne voorstonden op zaterdagmorgen, toen er vanaf de streek rond Parijs tot over onze contreien (lees: gans België) een dik en gesloten wolkenpakket hing, waaruit zoals voorspeld tot een stuk na de middag regen en motregen viel, al werd er voor de late namiddag wel beterschap voorspeld. Maar dan sta je daar, en moet je wel een beslissing nemen… draait het ‘achteraf’ goed uit krijg je felicitaties, gaat het verkeerd… ben je de pineut! ‘Achteraf’ conclusies trekken, als de resultaten (ook die van andere vluchten) gekend zijn en de uitslag aan de muur hangt is natuurlijk makkelijk(er)… maar die mensen moeten wel op zaterdagmorgen een beslissing treffen, niet achteraf! Er zullen er niet zoveel staan springen om op zo’n moment in hun schoenen te staan, en die verantwoordelijkheid op zich te nemen!

Met een dag vertraging dus, kregen de duiven op zondagmorgen de vrijheid en werd het gezien het weerbeeld, met ‘hoogzomer’ karakter en hoog oplopende temperaturen, toch een vrij lastig karwei. De eerste duif op nationaal vlak viel vlak aan zee, te Nieuwpoort bij Hubert Deceuninck-Vanhoucke op de plank… ‘Bert’ zoals hij door de vrienden wordt genoemd, klokte zijn winnende duif, meteen ook zijn eerste getekende om 18u05 op een afstand van 795,810 Km wat 1170,31 m/min liet uitrekenen, goed voor nationale winst dus! Op de tweede plaats vinden we Eric Laleman uit Merkem (1148,85 m), op plaats 3 de gebroeders Marc & Gerard Santens uit Oudenaarde waarvan bekend is dat als er ‘te werken’ valt, ze steeds te duchten klanten zijn… op plaats 4 een beresterke Etienne Meirlaen uit Deurle met zijn 1e getekende die nationaal tot 5.000 staat en de ganse ‘root’, en die in de voorlopige prognoses op plaats 75 nationaal reeds zijn 3 eerst getekenden in de klok heeft zitten… terwijl  Eddy Vangheluwe uit Harelbeke de nationale ‘top 5’ afsluit!

 

Deceuninck-Vanhoucke winnen!

Bert Deceuninck (65 j.) is iemand die in de duivenwereld naam en faam heeft verworven, als kroniekschrijver en bovenal als een echt top duivenliefhebber. In totaal klasseerde hij zich in zijn loopbaan reeds 17 keer in de nationale kampioenschappen KBDB, won reeds 4 x 2° Internationaal op de ‘grote fondvluchten’, won 2 x 1° Olympiaduiven, naast de ‘Nationale Marathon’, en werd zelfs ooit ‘Algemeen Kampioen van België KBDB’…  dus kunnen we Bert omschrijven als meer dan een ‘gevestigde waarde’ binnen onze nationale duivensport! Zijn ‘nationale zege’ uit Montauban is dus een heel dikke kers op een reeds zeer omvangrijke taart!

Bert staat in duivenmiddens bekend als een man van de ‘zware fond’, Barcelona is dan ook elk jaar opnieuw zijn ‘grote droom’… al liet hij zich ondertussen ergens omscholen tot een kwieke ‘all rounder’. Dat kwam mede door zijn Duitse sportvriend… en ondertussen zowat ‘kind aan huis’ in Nieuwpoort… Gunter Prange, voor velen bekend door het bekende brouwsel van de zogenaamde ‘Prange Suppe’! Het moet zowat 16 jaar terug zijn (in 1995), dat Gunter Prange de 1° Nationale Asduif won met een duif (‘The 402’ B93-3248402) afkomstig van Deceuninck-Vanhoucke. Gunter kruiste deze met duiven uit zijn Koopmanbasis, en dat pakte wonderwel. Ook Bert was onder de indruk van deze duiven, en het is dan ook niet verwonderlijk dat er duiven uit die kruising terug richting Nieuwpoort kwamen, en natuurlijk afstammelingen uit kweekfenomeen ‘Ringlose Nr 12’ (vader en grootvader van liefst 3 Nationale Asdoffers!) van Gunter Prange!  Deze duiven houdt Bert liefst apart voor de kweek, naast zijn eigen basis voor de ‘grote fond’ (eigen oude soort x Jan Theelen). Zo komt het dat hij de jongste seizoenen meer en meer een ‘all-round’ kampioen werd, met 1e prijzen vanaf de snelheid (Clermont) tot op de zware fond! Dit jaar in 2011 staat de teller eind juni reeds op 10 x 1e prijzen, in 2010 klokte hij af op 19 x 1e prijzen, terwijl er in 2009 ook al 17 x 1e prijzen werd geboekt!

Nochtans is de kolonie Deceuninck-Vanhoucke niet zo omvangrijk als sommigen misschien wel zouden denken. Er staan hier wel veel hokken, zegt Bert… maar op sommige hokken zitten slechts 3 tot 5 duiven. In totaal beschikt men over 42 weduwnaars (oude + jaarse incluis), een 45-tal jonge duiven van de eerste ronde waar mee gespeeld wordt, en nog een 20 à 30 zomerjongen.  De oude en jaarlingen zitten los door elkaar op de hokken.

Normaal doen zijn vliegduiven aan winterkweek… maar dit jaar werden de duiven op 15 december wel gekoppeld, maar de eieren werden weggegooid. Bert trekt ieder jaar richting Zuid-Afrika, onder meer naar de Sun City ‘One million dollar race’, en gedurende die periode van afwezigheid verzorgt zijn schoonzoon (overigens zijn vroegere verzorger, maar nu op eigen benen actief) zijn duiven. Om hem te ontlasten gooide Bert dus alle eieren van de vliegduiven weg. De duiven kwamen voor het seizoen rond 15 maart nogmaals samen voor een 4-tal dagen (dus niet meer broeden), en vertrokken zo op weduwschap. Ik hoorde dat vele sportgenoten dit reeds jaren zo doen, maar voor mij is het de eerste keer dat ik het doe… en de prestaties zijn opperbest, zegt Bert… dus is de kans niet gering  dat dit systeem naar de toekomst toe wordt aangehouden.

Voor Montauban korfden Deceuninck-Vanhoucke overigens 4 duiven in waarvan ze op zondag 3 duiven klokten, met hun 1e getekende en nationale winnaar voorop op 18u05, hun 2e getekende om 19u53 en hun 3e getekende om 20u35 of 3 dikke prijzen van zijn 4 gezette duiven! Maar vraag me niet meer naar de plaats van die 2e en 3e duif… die zijn wel gemeld aan het lokaal, maar op dat moment was het hier reeds een ‘zottenkot’ omwille van die ‘nationale zege’! Voor het vertrek kregen de Montaubanduiven, zoals altijd overigens… hun duivin te zien. Bert legt uit waarom! Gewoon omdat er op de meeste van die hokken maar 3 tot 5 duiven zitten, en dan moet een mens er soms achter jagen om ze te pakken te krijgen… als ze hun duivin te zien krijgen, stelt dat probleem zich niet. Na 3 à 5 minuten gaan ze dan de mand in voor de vlucht. Ook bij thuiskomst van de vlucht zien ze hun duivin meestal maar een 5-tal minuten, zo worden de thuisblijvers die op het hok (blijven) zitten minder gestoord. Het is pas ’s anderendaags als de thuisblijvers hun dagelijkse training afwerken, dat ze hun duivin dan een vol uur te zien krijgen.

Het weekend van 25-26 juni werd overigens een voltreffer met 2 prijzen op 2 uit Libourne en ook al een 6 op 7 uit Tours met ook hier de 3 eerst getekende als eersten in de klok!

De nationale winnaar uit Montauban luistert naar de naam ‘Mister All Round’ B07-3070342, een klepper met een schitterende erelijst die afstamt uit duiven afkomstig van Gunter Prange.

Vader: ‘The 146’ B06-3026146

Zoon van de ‘Jonge Sprinter 804/01’ zelf 3 x 1e prijs en later uitgegroeid tot een topkweker van formaat (uit een kruising Sprinter x  ‘Broer 402’ 1° Nat Asduif x ‘Superdochter 402’, een  halfzus 2° Nat Asduif Prange) x ‘Superdaughter 402’ 362/97, rechtstreeks Gunter Prange … een super kweekduivin en grootmoeder van de ‘Jonge Limoges’ met zijn 5 x 1e prijzen, de ‘Super As 343’ met zijn 6 x 1e prijzen, de ‘030’ met 4x 1e prijzen enz… (uit de 1° Nat Asduif 1995 Duitsland, de ‘402’ een rechtstreekse Deceunick-Vanhoucke…. x ‘Sister Branco 577/94’ rechtstreeks Koopman en moeder van de ‘1009’ die 2e Nat Asduif werd in 2003).

Moeder: ‘Bea’ DV02098-06-289, rechtstreeks Gunter Prange

Een 100% Gerard Koopmanduif komende uit ‘Son Noble Blue’ 504/04 (een volle broer van ‘Mr Ermerveen’: 1° Nat Asduif en Olympiadeduif Cape Town Z-Afrika) x ‘Daughter Ons Louis 918/88’ (een halfzus ‘Branco… uit ‘Ons Louis 918/88’ winnaar 1° Nat Bourges x ‘Dochter Noble Blue 400/00).

 

De ‘146’ x ‘Bea’ zijn naast ‘Mister All Round’, ook ouder van de ‘Raket 384’ (5 x 1e prijs), ‘De 322’ (3 x 1e prijs) enz… maar hun voorlopig beroemdste zoon is uiteraard:

-‘Mister All Round’ B07-3070342

Een uitmuntende vliegduif met op zijn erelijst 41 prijzen van 43 inkorvingen, met o.a.

1° Clermont      289 d. (195 Km)
2° Tours       596 d. (445 Km)
6° Prov Tours    3.691 d.
1° Blois       422 d. (400 Km)
1° Tours       344 d.
4° Blois       411 d.
3° Poitiers      476 d.
9° Prov Poitiers  2.496 d.
86° Prov Tarbes   1.104 d. ’10
232° Nat Tarbes   4.576 d.
434° Intnat Tarbes 15.035 d.

En nu dus

1° Nat. Montauban  9.091 d. ’11 
207° Nat Limoges  19.323 d. ’11

 

Vorig jaar wou Bert eens testen wat zijn Prangeduiven in hun mars hadden, hoe ver die konden gaan,  en zette daarom deze ‘Mister All Round’ op Tarbes. Bij thuiskomst lag de spoetnik echter nog dicht, en toen Bert die opende was de duif zo geschrokken dat hij lange tijd (volgens Bert bijna een uur) op het dak bleef zitten alvorens zich te laten constateren, normaal zou hij rond de 40e plaats nationaal gewonnen hebben (nu dus 232° Nat).

Zoals we stelden houdt hij voor de kweek zijn eigen ‘grote fondsoort’ en de ‘Prangeduiven’ zo goed als gescheiden. Toch probeerde hij ook eens een kruising van beide lijnen uit, en dat was nu net zijn 2e getekende op Montauban (om 19u53) die ook al top won uit Limoges!

Qua voeding krijgen de duiven een mix van een 4-tal verschillende merken te pikken. Bij thuiskomst is dat een 2-tal dagen sport, vanaf dan 50% licht en 50% sport, tot goed 4 dagen voor de volgende inkorving, waar ze dan opnieuw 100% sport op het menu krijgen. Aan deze mengelingen wordt wel P40-korrel toegevoegd, waardoor ze weinig andere vitamines of bijproducten nodig hebben. Voor de medische kant van de zaak volgt hij de adviezen van Dr. Henk De Weerd (producten Belgica De Weerd), aangevuld met enkele Van Hee-products.

En Bert Deceuninck-Vanhoucke heeft na 4 eervolle plaatsen ( 4 x 2e prijs Internationaal), eindelijk zijn toch wel dik verdiende ‘nationale overwinning’ beet! De ‘drive’ zit er nog in, aldus Bert… als ik ergens duiven inzet, wil ik voor ‘winst’ gaan… om het even welke afstand! En Montauaban werd op dat vlak het 10e schot in de roos voor 2011, maar wel een ‘big shot’! Proficiat Bert, en geniet er nog van met volle teugen!