Overslaan en naar de inhoud gaan

De Smet André en Geert winnen nationaal Vichy jongen (2004)

Wieze


De Smedt André & Geert Bourgois.


Wieze, deelgemeente van Lebbeke, gelegen tussen Aalst en Dendermonde, een plaats waar het oktober bier rijkelijk vloeide, de plaats waar nog elk jaar de Oost-Vlaamse kampioenendag gehouden wordt. Daar gingen we op bezoek bij de kersverse winnaars van Vichy nationaal jonge duiven. Het donkere duivinnetje van de broers André en Geert De Smedt bracht, ondanks de ongustige ligging wegens de heersende wind, deze mooie palm naar Wieze.
André en Geert korfden 6 duivinnen in, voor deze laatste jonge duivenklassieker. De 4 eerste getekenden gingen in de korf met aangepikte eieren in de nestschotel. De overige 2 waren gepaarde duivinnen zonder nest. Van de 313 ingekorfde jonge duiven te Ninove behaalden ze prijzen 1, 13, 35 en 48 en dit met de eerste 4 getekende duiven. Met als klap op de vuurpijl een schitterende eerste nationaal. Moet er nog zand zijn?

De winnares is een winterjong en werd verduisterd tot half mei en dit van 18H00 tot 09H00.
Zij werd gevaccineerd voor paramyxo, parathyphus en de pokken. Alle vaccinaties werden apart uitgevoerd.
De voorbereiding liep niet zonder de nodige problemen. Er werden 2 maal Quievrain en 2 maal Noyon voorgeschoteld. Vervolgens Dourdan, Bourges en Blois. Dan was het de beurt aan de nationale Bourges voor de jonge duiven. Duiven worden op de korte vluchten niet geklokt. Op de eerste Bourges werd een 17° prijs, Blois een 15° prijs. Nationaal Bourges werd het lokaal 376° prijs van 1500 duiven. Daarna was de form op het hok volledig weg. Dit waarschijnlijk wegens het sproeien met een onkruidverdelger in de onmiddelijke nabijheid van de hokken. Gevolg de meeste duiven bleven 6 weken thuis. Wel werden ze nog een vijftal keren 50 km gelapt met eigen vervoer. Dan Vichy met het reeds gekende knalresultaat. 4141444-04 (wat een mooi nummer), gaat voortaan door het leven als “Miss Vichy”.
Miss Vichy was geweldig aangetrokken tot haar nest, weigerde dit pertinent te verlaten, trainde dus niet en werd daarom verschillende keren weggevoerd ter voorbereiding van de vlucht uit Vichy.

Afstamming.
In de afstamming van Miss Vichy vinden we 3 hokken terug. De grootste inbreng komt van de Silvere Toye duiven, beide grootmoeders zijn rechtstreekse Toye duiven uit de lijnen van Ramona, Wittenbuik zwartje en Invicible Montauban. De ene grootvader is een zoon van de Supercrack en broer van Madeleine (1° nationaal Limoges) van André en patrick De Smet, Semmerzake. De andere grootvader is van het hok Hubert Bourgeois, vitessespeler te Wieze, en heden ten dage hokverzorger bij André en Geert De Smedt.

Pedigree van "Miss Vichy", 1ste nationaal - 2004

 
De Winnaars.
Vader, Clement De Smedt, was al duivenmelker kort na de oorlog. Wel was er een onderbreking van een tiental jaren, maar midden zeventigerjaren werd er weer met duiven aangevangen. In ‘96 overleed vader, en de broers André en Geert beslisten verder te gaan met het duivenspel, dit nog steeds tot vandaag op het ouderlijke huis. Waar vader hoofdzakelijk een vitesse speler was, werd door de broers het roer omgegooid naar de halve fond en de fond.
Het oude ras werd stilaan vervangen en er kwamen duiven Clara en Geert Philips, Grembergen, André en Patrick De Smet, Semmerzake, Georges Carteus, Ronse, Marcel Aelbrecht, Lebbeke en Silvere Toye, Otegem. In den beginnen werden er hele ronde jonge duiven aangeschaft, later is men dit gaan verfijnen en werden er eerder geselecteerde jongen aangekocht. André is eigenaar-uitbater van het in de wijde omgeving gekende restaurant "Het Brouwershuis" te Wieze en Geert is vrachtwagenbestuurder. Beiden hebben drukke bezigheden dus werd er uitgekeken naar de hulp van een hokverzorger. Hubert Bourgeois, lokale vitessespeler, vult deze taak tot grote voldoening van eenieder. Ook Hubert heeft zeer zeker bijgedragen tot het behalen van dit succes.
Ondanks het feit dat deze nationale overwinning er eentje is voor jonge duiven, vertelt André ons dat het spel met de weduwnaars primeert. Jaarlijks worden er 48 weduwnaars voor het werk voorbereid, waarvan er 75% jaarlingen zijn. De meesten worden gespeeld op de zware halve fond en de lichte fond, met enkele die op de grote fond gespeeld worden.
Jonge duivers worden gespaard, doen tweemaal Dourdan en eenmaal Blois en worden dan thuis gehouden voor het volgende jaar. Jonge duiven worden opgeleerd met de schuifdeur en later op het nest gespeeld.

Tot slot wil André nog zijn vrienden André en Patrick De Smet, Semmerzake bedanken voor de jarenlange steun, goede raad en hulp bij de selectie van zijn duiven.