De Schumi van Norbert & Stefan Ally (Aarsele, BE): de brug tussen de oude en nieuwe Ally-stam

Na de totale verkoop (- duiven van 2012) van Norbert Ally in 2013 was het de Schumi-lijn die ervoor zorgde dat de doorstart een waar succes werd. Kinderen van deze topkweker werden onmiddellijk op de kweek geplaatst. Een slimme zet, want het zijn nu de nazaten van deze kinderen die de nieuwe Ally-stam groot maken.


Norbert & Stefan Ally, na hun nationale zege vanuit Angoulême in 2018

Schumi, topvlieger en dito kweker

Zoals reeds gezegd ligt deze topvlieger en -kweker aan de basis van de Ally-stam 2.0 Na de doorstart in 2013, nadat alle duiven (- de duiven van 2012) werden geveild, waren het de 4 resterende kinderen van Schumi die aan de basis lagen van de ontwikkeling van de nieuwe Ally-stam.

Schumi, BE04-3006131, was een laat jong uit 2004 die in zijn geboortejaar onverduisterd opgeleerd werd tot Clermont (194km). Als jaarling (2005) was hij de beste jaarling van West-Vlaanderen op de zware halve fond en fond. In die tijd bestonden er echter nog geen Nationale Asduifkampioenschappen Jaarse, waardoor een verdiende nationale eer uitbleef.  Op Limoges na, waren er ook geen nationale fondvlucht voor jaarlingen. Narbonne had je voor de zware fond en op de zware halve fond had je Bourges in het begin van het seizoen en op de natoer in augustus samen met de jongen. Deze natoer vluchten waren in West-Vlaanderen nooit populair, wat ertoe leidde dat Limoges Nationaal en de 2 provinciale voorbereidingsvluchten uit Chateauroux en Argenton, zowat de 3 belangrijkse zware halve fondvluchten van het jaar waren. Op deze drie ‘klassieke’ vluchten haalde Schumi een coëfficiënt van 0,84%, goed voor de 1ste asduif in West-Vlaanderen (zie prijzen hierboven op de foto).

In 2006 werd Schumi ingezet op 4 nationale ééndagsfondvluchten (Aurrilac, Brive, Limoges en Souillac) en won telkens in de beste 5% met een totaal coëfficiënt van 8,5% op deze vier vluchten. 2007 was dan een jaar met vogelgriepproblemen en vluchten vanuit Luxemburg en Duitsland. Na een slechte vlucht vanuit Luxemburg werd Schumi haast verspeeld. Het betekende wel het einde van zijn vliegcarriere, want Schumi verhuisde richting kweekhok.

Ook de pedigree van ‘Schumi’ mag gezien worden. In zijn aderen vinden we het bloed terug van de allerbeste prestatieduiven die Norbert Ally in de jaren ’90 op zijn hok had zitten (zowel ouders als grootouders van ‘Schumi’). Bij de overgrootouders zien we vier rechtstreekse Gaby Vandenabeele duiven, 1 duif origine Norman N&F en 1 duif origine Willequet R. uit Kluisbergen. De volledige pedigree van Schumi kan je hier bewonderen.

Het succesverhaal van Schumi's zoon Lucas

De absolute topreferentie van Schumi was ongetwijfeld zoon Lucas, BE10-3075506. Lucas was zonder twijfel de beste weduwnaar op het hok Ally in 2011 en 2012. Hij werd om de twee weken gespeeld en miste geen enkele keer. In tegenstelling tot de tijd van zijn vader, Schumi, werden de zware halve fondvluchten nu wel nationaal ingericht. Op Souillac 2012 werd hij nationaal geklopt door de Antonio van Rudi De Saer. Omwille van topprijzen op zware halve fond alsook fond kon Lucas echter nooit ingezet worden voor één of ander asduifkampioenschap, wat achteraf gezien natuurlijk wel jammer is. Zijn prijzen (zie foto) spreken echter boekdelen.


Voor de pedigree van Lucas, kan je hier klikken

Lucas werd op de totale verkoop, eind 2012, aangekocht door Mr. Chen Shiyi (Yiwu) voor 20.200 euro en verhuisde naar China. Ook Schumi  (reeds 8 jaar destijds) verhuisde naar China.De  In 2017 won Mr. Chen Shiyi de 1e asduif van de Pioneer Club met een kleinkind van Lucas. Deze duif werd nadien voor een enorm bedrag gekocht door Mr. Kai Er.


Deze zoon van Lucas werd na het behalen van zijn asduiftitel aangekocht door Mr. Kai Er.

Mede door de verkoop eind 2012, kon op eigen hok niet zoveel gekweekt worden uit Lucas. Enkel eind 2012 werd nog gekweekt. Een aantal ‘nestpenders’ werden uitgelaten, een aantal werden voorbehouden voor het kweekhok. Vele van de duiven uit Lucas die uitgelaten werden, zijn spijtig genoeg verloren gegaan in 2013 (te snel meegeven op nationale vluchten, ongunstig weer, roofvogels, …). Totdat er uiteindelijk maar één duif overschoot die top presteerde in 2015 & 2016: Nestpender Lucas, BE12-3078407. Hij won o.a. 3e Nationaal Limoges (8.303 duiven) en 10e Nationaal Cahors (6.164 duiven). Het eerste kweekjaar voor Nestpender Lucas was 2018. Dus veel kweekreferenties zijn nog niet voorhanden.  De pedigree van Nestpender Lucas is dat wel. Hiervoor klik je hier.


Met o.a. een 3e en 10e Nationaal, ontpopt een direct zoon van Lucas zich tot topvlieger

De nakweek van Schumi

Nadat in de lente 2012 de beslissing tot totale verkoop (- jonge duiven) werd genomen, werd aan het einde van dat vliegseizoen uitzonderlijk ook gekweekt uit de vliegduiven (en de beste kwekers). Bedoeling was om een deel van die zomerjongen 2012 rechtstreeks op het kweekhok te plaatsen. Een gedeelte van die zomerjongen werd echter uitgelaten en opgeleerd met de jonge duiven van 2013. In de volksmond krijgen deze duiven weleens de naam 'nestpenders'. 

Als partner voor Schumi voor die zomerkweek 2012 werd Gouda, BE12-3111204 uitgekozen. Zij realiseerde het om in 2012 op vier +400km vluchten een coëfficiënt van 0,75% bij elkaar te vliegen (zie prijzen op onderstaande foto). Met de 2011-criteria Nationale kampioenschappen zou ze in 2012 de 1e Nationale Asduif zware halve fond jonge duiven KBDB geworden zijn. Helaas, men was bij de KBDB in 2012 dit kampioenschap binnen de asduivencompetitie vergeten uit te schrijven. Gouda haalde met 0,75% een scherper coëfficiënt dan de 1e Nationale Asduif kleine halve fond KBDB 2012 op evenveel vluchten. Of een gemis aan eeuwige roem door een vergetelheid van het toenmalige KBDB-bestuur.


Supervliegster Gouda, klik hier voor haar pedigree

Gouda werd tussen september 2012 en december 2012 twee maal gekoppeld met Schumi. Dit leverde vier duiven op die allen direct voorbehouden werden voor het kweekhok.  Dit zijn:

  • 12-3078430 & 12-3078431: Red Nestpender 430 & Blue Nestpender 431
  • 13-3126130 & 13-3126131: Young Schumi Girl & Schumi Junior

Alle vier deze duiven zijn belangrijk voor de stamopbouw van Ally 2.0. Schumi Junior als de belangrijkste want hij vormt samen met Belle het superkweekkoppel waar New Schumi (2e Nationale Asduif KBDB), Gueretje (topprestaties + moeder 1e Nationaal Angouleme Vooruit) en New Schuma (topprestaties + moeder Neymar Junior, 3e Nationale Asduif KBDB) de directe nakomelingen van zijn.


Gueretje, een topduivin én moeder van supervlieger Vooruit


1 van de uithangborden van de nakweek van Schumi: Vooruit, ofwel het hele deelnemersveld in loodzware weersomstandigheden in de vernieling vliegen!


Nog een topkleinkind van Schumi: New Schumi (2e Nat. Asduif Zware Halve Fond Jonge KBDB 2015)

Echter uit Red Nestpender 430 en Blue Nestpender 431 werden ook topduiven gekweekt, doch deze zijn tot op heden vooral voor eigen gebruik. Nakomelingen kwamen tot op heden nog niet in veiling. Uit de duivin Young Schumi Girl werden via PIPA wel al jonge duiven geveild. Een aantal van de nakomelingen van Young Schumi Girl verhuisden ook rechtstreeks naar de kweekstal, waardoor er nog niet veel jonge duiven getest werden op de vluchten. De prestaties van enkele duivinnen waren echter veelbelovend naar de toekomst toe.

Op naar het volgende succes

Met Schumi aan de basis van Ally, the next generation, lijken Norbert en Stefan gebeiteld voor nog vele jaren top duivensport van het hoogste niveau. De nakweek van Schumi en ook Lucas zorgen op eigen hok, maar ook tot in het verre Azië voor talrijke topprestaties. Hun klinkende zege vanuit Angouleme van dit jaar nog in het achterhoofd, waarbij hun Vooruit, een achterkleinzoon van Schumi, zelfs recordduif Armando van Joël Verschoot het nakijken gaf door liefst 25 min sneller te vliegen, is slechts 1 van de vele successen van de voorbije jaren. Ook 2018, een loodzwaar vliegseizoen, was indrukwekkend met naast de 1e Nationaal ook de dubbele provinciale winst uit Blois van 2 juni tegen 3.289 oude en 3.367 jaarlingen. Op 15 juli was het dan opnieuw raak met de provinciale overwinning uit Jarnac bij de 997 jaarlingen (2. Nat Jarnac). Benieuwd of vader en zoon ook in 2019 weer zullen knallen.