‘De Rode Chateauroux’ van Wim Raben - Loil-Didam (NL) 1e Nationaal Chatearoux Afd. 9 - 2009

De winnaar van Nationaal Chateauroux in de Afdeling Oost Nederland vinden we in Loil-Didam, één van de dorpen die na de gemeentelijke herindeling deel uit maakt van de nieuw gevormde gemeente Montferland.
 De hoogste eer wordt opgeëist door ‘De Rode Chateauroux’, een schitterende doffer van de 65 jarige oud slager Wim Raben. Deze duif is bepaald geen eendagsvlieg, want op Nationaal Blois werd hij ook al als 3e Nationaal Afdeling Oost Nederland afgevlagd. Er zijn maar weinig jaarlingen die zulke prestaties weten neer te zetten!
Wim Raben, geboren in het nabijgelegen dorp Nieuw-Dijk, heeft zijn hele leven in Didam en omgeving gewoond. Vanaf 1986 is hij actief in de duivensport. Hij is lid van de plaatselijke club ‘De Rode Doffer’, waar hij actief is als ringenadministrateur van de club. In vroegere jaren speelde Wim het hele programma. Nu richt hij zich met name op de eendaagse fond en overnachtfond. ‘Je bent de hele week druk met je duiven en op de vitesse is het in een paar minuten gebeurd. Op de midfond en met name de eendaagse fond en overnachtfond kun je langer genieten van het thuiskomen van de duiven’, aldus Wim.
Aan de Kapelstraat 4 wordt alleen met doffers volgens het klassieke weduwschap gespeeld. Twaalf doffers zijn bestemd voor de midfond (3) en eendaagse fond (9). Met vierentwintig doffers trekt Wim ten strijde op de overnachtfond. De basisduiven voor de programmavluchten zijn Gebr. Janssen duiven via de Comb. Kuiper uit Hoorn en het eigen oude soort van de ’77 lijn’, wat Meulemans x Borgmans is. Met deze duiven is altijd goed gepresteerd en werden diverse kampioenschappen in Groot Verband verdiend. De basisduiven voor de overnachtfond komen van de Gebr. Limburg, Zuidveen en meester Wijnacker uit Hengstdijk. De meest in het oog springende prestatie op de grote fond is de 1e Nationaal Ruffec in 1995.
Vorig jaar was Wim het slachtoffer van ‘de zwarte matjesziekte’ onder zijn jonge duiven. Hij hield er slechts een paar over, die op een hok waren geboren, waar geen zwarte matjes in de schotels lagen. Daaronder dus ook ‘De Rode Chateauroux’, die dit seizoen maar liefst twee keer op Teletekst prijkte. Dat de duiven er vooraf al goed opstonden dit jaar bleek wel uit o.a. een 2e in de Afdeling, die op een mifondvlucht werd gespeeld.          

Winnaar : ‘De Rode Chateauroux’
 
De winnende duif is werkelijk een schitterende doffer. Goed gespierd, zacht van pluim en moeilijk in de hand te houden. Wat een wringer. En om hem op de foto te krijgen is al helemaal een crime. Niets ontgaat hem. Zijn vader is de NL 07-1681486 een pure Gebr. Janssen duif via de Comb. Kuiper uit Hoorn. De moeder is de NL 02-5216891 uit de zeer succesvolle oude ’77 lijn’. De ‘891’ was zelf ook een echte pointeur met o.a. een 3e Tessenderloo van 13.300 duiven op zijn conto. Toen de duiven van Chateauroux die middag moesten komen voorspelde Wim: ‘als je een vroege wilt hebben moeten ze met de jonge duiven uit het noorden van het land meekomen’. Dit werd bewaarheid want om 14.48 uur doken er vier duiven boven op het hok, pal uit de juiste richting komend. Het was ‘De Rode Chateauroux’ vergezeld door een drietal jonge duiven, die snel weer opvlogen. Het was de eerste melding in het NIC ‘De Rode Doffer’. Maar dan begint het lange wachten, want we zitten hier aan de voorhand van de afdeling Oost Nederland. Om kwart over zes werd duidelijk dat Wim de eerste zou gaan spelen. Een dag later kwamen een tweetal dopingcontroleurs. Zij namen mestmonsters van alle hokken, die voor onderzoek naar Gent zouden worden opgestuurd. Verder stelden ze een aantal vragen o.a. over het medicijngebruik. Binnen vier weken zou de uitslag van dit onderzoek komen.

Voorbereiding en verzorging
‘De Rode Chateauroux’ werd eind februari gekoppeld. Na een aantal dagen broeden werd hij op weduwschap gezet. Hij traint twee keer per dag, zonder vlag. In het begin van de week wordt een Zoontjens mengeling verstrekt. De laatste drie dagen een sportmengeling van Beyers, aangevuld met pinda’s, snoepzaad en rijst. Voor aanvang van het vliegseizoen wordt een geelkuur gegeven en de dag voor inkorving krijgen de duiven een schepje ornimix . Verder zo nu en dan knoflook en wat vitamines. Op de woensdag voor een eendaagse fondvlucht worden de duiven weggebracht naar Nijmegen. Bij thuiskomst mogen ze tot 15.00 uur bij hun duivin blijven. Op de dag van inkorving wordt alleen de schotel omgedraaid. Zo gaan de duiven rustiger de mand in. Nieuw element in de verzorging is dat de duiven dit jaar voor het eerst worden bijgelicht. Wim speelde overigens slechts de laatste drie vluchten mee op de dagfond en wist daarvan twee keer teletekst te halen!

Tenslotte
Wim Raben is een rustige en bescheiden man, die met een grote liefde voor zijn duiven. Hij krijgt daarbij ferme steun van zijn sympathieke vrouw Liza, die helpt waar nodig en ook de duivenadministratie voor haar rekening neemt. Beiden zijn blij en trots op hun ‘Rode Chateauroux’, een echte crack waarmee men ook volgend jaar weer hoopt uit te blinken. Van harte proficiat!