Overslaan en naar de inhoud gaan

De Lijser Rinus, Cadzand (NL)


Eindelijk!!
Na vele malen er nét tegenaan gezeten te hebben is het nu dat toch ráák…..De 53-jarige Rinus de Lijser,samen met zijn vrouw Joke kunnen het nog niet geloven. Rinus die al meedraait in het duivenwereldje sinds zijn 10e jaar,we spreken dan 1964,heeft al vele mooie uitslagen en kampioenschappen op zijn naam mogen laten zetten,maar een 1e en daar ook nog bij de 2e van een voor duivenmelkers nog altijd een spraakmakend concours alhoewel met niet meer de glans van vroeger op je naam mogen schrijven…..dat mocht Rinus tot afgelopen zaterdag nog niet proeven. Na dat zijn´´eigen´´vereniging de Getrouwe duif uit zijn woonplaats Cadzand in 2000 fuseerde met de Snelvliegers uit Oostburg kon ook hij het niet laten hier in het bestuur weer diverse taken op zich te nemen. Het is altijd mooi dat een verenigingsmens als Rinus,die naast zijn vele taken in de vereniging(en dat zijn er nogal wat!),zijn dagelijkse werk,ook nog tijd heeft of eigenlijk gezegd weet vrij te maken om zijn kolonie duiven op een bijzonder gedreven manier te verzorgen zo iets te mogen winnen. Genoeg over de melker,nu de duif of eigenlijk de duiven,want 1 en 2 is eigenlijk 2 keer 1. Eerst over de 2e prijswinnaar, NL-07-3714629.deze deed de laatste weken 14/1426 rayon 1 op Arras,op Chantilly 12/1584 rayon1 en 37/8928 prov. en nu dus de 2e prijs op alle niveau´s op Orleans!En te weten dat hij eerst thuis was,maar 2e op de aankomstantenne landde……als 3e getekende op deze vlucht. Deze duif afkomstig uit eigen kweek,van moederszijde vinden het oude kweekkoppel doffer Wittouck-Cocquit en duivin Cor Riemens (zuster auto winnaar),en van vaderszijde een Houben doffer in bruikleen van Eddie Coppens. De 1e prijswinnaarNL-07-3714642 ging als 24 getekende van de 29 de mand in,niet écht favoriet,maar tóch….deed hij het maar! Deze duif stond niet bij de getekenden, omdat hij voordien nog niet echt kopprijzen gewonnen had wel al 5 gewone prijzen De vader van deze duif is de 05 0510 659 een duif van vaderskant Marien Pieterse x Comb Bakker en moederskant Cor Riemens x Wittoeck Cocquit. Rinus vond eerder deze zomer dat het redelijk ging wat vroege duiven betrof,behalve de overnacht,jammer was dat voor de kampioenenschappen de getekenden het soms lieten afweten. Op financieel vlak(in het zeeuws-vlaamse houden ze wél van een gokje) was het eigenlijk al Top!

Voeding/methode
Rond de kerstdagen is de koppeling, dit jaar voor het eerst weduwschap met doffers en duivinnen 20 koppels, dit is goed bevallen zo zit er een duivin met dit jaar al 15 prijzen.Tot dit jaar vloog hij met 18 doffers op weduwschap de programma vluchten en met 12 koppels op nest de overnachtfond, maar daar werd ondanks vele goede prestaties wegens tijdgebrek vanaf gestapt. Er worden 50 jonge duiven gekweekt die voor de vluchten teruggebracht worden naar 40. Na enkele vluchten worden ze gescheiden en de rest van het jaar op de deur gespeeld. Als voer krijgen ze Stanley voer van het huismerk van Adel en Versele sport. Daarnaast de nodige bekende bijproducten.Ook wordt er het laatste jaar volgens de nieuwe inzichten dierlijke eiwithoudende produkten bijgevoerd.

Medische begeleiding
Naast de normale geelkuren waar hier zeer kort opgelet wordt,krijgen de duiven voor een groot deel de produkten van Belgica de weerd.Ook wordt er af en toe een produkt van de firma DAC verstrekt. Waar Rinus ook grote waarde aan hecht,zijn de vanaf dit jaar geplaatste open rennen voor de vlieghokken van de jonge duiven.

Dutch open
Al vanaf de eerst uitgave van de dutch open doet Rinus hier aan mee samen met zijn duivenmaat Eddie Coppens.Ze vlogen gezamenlijk van de 6 ingezonden duiven op de 2 dutch opens 4 prijzen op de eindvluchten. Ook dit jaar zijn ze er weer bij,met op de eerste vluchten weeral diverse kopprijzen te weten 17 en 39.Met spanning kijken ze uit naar 5e september,zijzelf zullen er zeker zijn!!