De Keyzer Marcel, "1e Nationaal Argenton jonge duiven (2007)"


Messelbroek;
gelegen in de provincie Vlaams-Brabant en is een deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem. De nu 72-jarige Marcel De Keyzer is al duivenliefhebber vanin 1946. Aanvankelijk werd er de vluchten gespeeld tot Parijs… hier in de streek gingen ze in die tijd niet verder aldus Marcel. Begin jaren ’60 kwam hierin verandering daar er bij een aantal liefhebbers de interesse was om ook verder te gaan spelen. Ook Marcel had hierin een grote interesse en hij nam het besluit om vanin 1962 de vluchten “verder dan Parijs” te gaan spelen. Grootse successen werden er hier in de daarop volgende jaren geboekt en wekelijks was Marcel één van de uitblinkers.
Hij kan echt genieten van zijn duiven en vindt het heerlijk om zijn duifjes op te wachten van een vlucht… zo ook van Argenton.
Marcel en zijn echtgenote José hadden zich in alle rust neergezet nabij het hok om de duiven gaan op te wachten… tot plotseling José 2 duiven zag aankomen... ze riep: “Hier Marcel 2 tegelijk”… Marcel sprong recht en bij het naar het hok lopen zag hij de 2 duifjes… 1 geschelpt en 1 gehoppeld duifje… dit moest Argenton zijn want één van zijn favoriete duifjes was net een dergelijk gehoppeld als wat op de klep viel samen met de geschelpte duif.
De geschelpte duiver sprong binnen en het “piepsignaal” van de Unikon klok deed zijn werk. Bijna gelijkmatig sprong het gehoppeld duivinnetje binnen en er gebeurde niks… even later bleek het gehoppeld duivinnetje een vreemd duifje te zijn…
Bij de aanmelding bleek het “steenvroeg” te zijn en een korte tijd later kwam het verlossende antwoord dat Marcel de 1e Nationaal zou gaan winnen dit tegen 20921 concurrenten en tevens het snelst was van het gehele concours van 31979 duiven.

De “206” legde het traject af aan een gemiddelde snelheid van 1446,33 m/min, gevolgd door de Molse tandem Van Reet-Vermeerbergen die beslag leggen op plaats 2 en dit aan een snelheid van 1440,22 m/min. Deze tandem had tevens een superuitslag want hun 2e duifje werd geklokt aan een snelheid van 1429,44 m/min en wint hiermee de 14e nationaal. Het brons was eveneens voor een tandem en wel Van Den Eynde-Goovaerts uit Putte.

Spelsysteem
Vroeger beschikte Marcel over een pak meer duiven maar door de allergie van José en de jaren die soms wat doorwegen worden er wat minder duiven gehouden en zal het aantal duiven in de toekomst wellicht nog wat afgebouwd worden.
Tegenwoordig wordt er meegedaan aan de vluchten tot Limoges…maar Marcel heeft een sterke interesse voor het zware fondlabeur. Deze interesse werd destijds gewekt door de “Kleine Geschelpte” ofwel de 2131421/93 deze weduwnaar vloog een massa aan prijzen won met vele kopprijzen op de vluchten tot Chateauroux. Op 5 jarige leeftijd nam deze geweldenaar voor het eerst deel aan Barcelona en speelde lokaal de 1e prijs, Prov. De 5e en nationaal de 32e en dit tegen 12678 duiven.
De basis van zijn huidig duivenbestand bestaat uit duiven van Meulemans (lijn Kadett & Prins), Verbruggen (lijn Teen), Sylvain D’Hondt, Van Den Abeele Gaby en voor de zware fond werd er aangeklopt bij Domenico Barberio (NL)

In totaal beschikt Marcel nog over 16 weduwnaars waar na het seizoen wellicht 12 jaarlingen bijkomen en over een 40 jonge duiven.
De jonge duiven werden verduisterd tot 8 juni en alles zit hier onder elkaar… wie graag een nestje maakt mag, wie niet wil moet niet maar iedereen moet mee… simpeler kan haast niet… en naar neststanden wordt er hier al evenmin gekeken.
De voeding heeft hier maar 2 vereisten… licht en goedkoop! Wel wordt deze aangevuld met eigen gekweekte maïs. Er wordt maar gebruik gemaakt van 1 bijproduct namelijk… eigen honing.

Den “206

De jonge duiver die Argenton wint is de 2057206/2007. Een nestbak kon hij met zijn duivin niet veroveren en noodgedwongen moesten ze een nestje maken op de grond tussen de maïskolven die dienen als bodembedekking en waar Marcel zeer tevreden over is.
De “206” werd voor Argenton ingekorfd op een jong van 21 dagen oud. De 2 laatste dagen voor de inkorving verbleef de duivin s’nachts bij haar jong en overdag verbeef de “206” alleen bij zijn jong. Doordat de”206” en zijn duivin gescheiden waren en een co-ouderschap ondergingen werd hij hierdoor extra gestimuleerd om zich een weg naar huis te spoeden want het was Marcel duidelijk opgevallen dat de “206” zijn jong zeer hecht verdedigde…. Of zijn partner ook zo extreem gemotiveerd was zal Marcel nooit weten… zij werd ingekorfd voor de halve fondvlucht uit Sens maar werd omwille van de slechte weersomstandigheden teruggebracht naar Nanteuil alwaar ze de vrijheid kregen… maar geen concours voor haar.
De vader van de “206” is de 2192960/04 en is een zoon van de superduif van Marcel de “Kleine Geschelpte” x de 932/03 (ras “Teen” Verbruggen).
De moeder van de “206” is de 2141494/05 en deze duivin heeft voornamelijk het bloed van Vos-Jennes, Van Der Wielen, Nouwen-Paesen en Albert Bils door haar aderen stromen.

De “206” had in het seizoen ook al een paar mooie resultaten laten optekenen met:
15° Soissons 558d.
106° Soissons 687d.
136° Momignies 1169d.
147°  Sens 706d.
153° Momignies 531d.
151° Bourges New Hageland 844d.
819° Bourges Prov. 4655d.