De Jonghe-Callens-Porrez (Kruisem, BE): meesters van het zware werk (update)

Het trio Hugo De Jonghe, Paul Callens en Filip Porrez bundelen hun krachten om nog sterker dan voorheen de top van de zware fond te bestormen. De rijke kweekstal van Hugo in combinatie met de reeds bewezen klasse op de hokken van Paul en Filip is puur zware fondgoud.

Paul Callens en Filip Porrez: Barcelonaspecialisten 

Specialiseren is broodnodig wil men uitblinken op het hoogste niveau, ook in de duivensport is dit zeker van toepassing. En wanneer men het over de grote fond heeft dan komt automatisch Barcelona ten tonele. Deze koninginnenvlucht is jaarlijks het strijdtoneel waarop de echte specialisten zich met elkaar meten. Voor Paul en Filip is dit ieder seizoen een hoogtepunt waar naar toegeleefd wordt, en zoals het voor echte kampioenen van hun kaliber hoort volgt er dan ook telkenmale een knaluitslag.  

Paul Callens : de man die met de grote mand tekeer gaat en dan ook telkenmale keihard weet uit halen. Hij presteert jaarlijks bijzonder sterk op de Spanjeklassieker, zo posteerde hij op de 3 laatste edities maar eventjes 8 stuks in de 100 eerste nationaal ... wie doet beter ? 

Filip Porrez daarentegen doet het dan weer met de kleine mand, maar eveneens op een fenomenaal sterke wijze. Over de tijdsspanne van 7 seizoenen scoort hij op Barcelona een ongeziene 75% prijs (33 op 44) met meerdere jaren daartussen zelf aan de volle 100%. Ook 5 nationale top 100 noteringen waren de laatste jaren al zijn deel met een dus uiterst beperkte deelname. Hij wint hierdoor ook al 12 (inter)nationale asduiven in de Barcelona competities. Vooral zijn 2 beroemde nestzusjes (401 en 402) uit 2012 haalden 4 jaar na elkaar keihard uit vanuit de Spaanse losplaats.

De Barcelona titels van Filip in 2018:

1. Nat. Asduif Barcelona 2015-2018 2. Nat. Asduif Barcelona 2016-2018 3. Internat. Asduif Barcelona 2015-2018 5. Internat. Nat. Asduif Barcelona 2016-2018 7. Nat. Asduif Barcelona 2014-2018 7. Nat. Asduif Barcelona 2015-2018 7. Nat. Asduif Barcelona 2016-2018 8. Nat. Asduif Barcelona 2017-2018 11. Internat. Nat. Asduif Barcelona 2015-2018

Maar niet enkel Barcelona staat op het programma want ook vanuit Pau, Dax, Tarbes, St.-Vincent, Narbonne, Marseille en Perpignan scoorden ze al voortreffelijke resultaten, met tientallen prijzen in de top 100 nationaal en internationaal. Dit alles hoofdzakelijk met vruchten uit de rijke kweekstal van Hugo De Jonghe. Het gaat hier over kleppers die voor 90% uit het ras Brugemann bestaan. 

Hugo De Jonghe: leverancier en mentor  

Hugo De Jonghe is de man die in 1996 de duivensport instapte nadat hij de gouden zet deed door op de verkoop van de gebroeders Brugemann uit Assendelft nazaten van alle toppers mee naar huis te nemen. Door zijn strenge selectie en harde aanpak werd Hugo in een korte tijdsspanne 2de, 4de en 11de Nationaal kampioen KBDB zware fond met het Brugemann ras. In 2013 hield de onderwijzer op rust het echter voor bekeken. Alle duiven gingen toen naar Paul Callens en Emmanuel Porrez (vader van Filip), Hugo bleef zijn kameraden daarna met raad en daad bijstaan. Het gevolg van deze samenwerking is intussen een ware succesformule gebleken.

De Slimme : één der Barcelonasterren van Paul Callens
de 2° Provinciaal Barcelona 2019
het Kleintje : opnieuw 24 karaats Barcelonagoud

De lat ligt enorm hoog

Hugo, Paul en Filip willen strijden op het hoogste niveau, voor Barcelona en Perpignan liggen ze echter niet in de allergunstigste ligging. Daarom willen ze een soort duiven boetseren dat excelleert in pure klasse, atleten die voldoen aan de hoogste vormvereisten. Met de Brugemannduiven zitten ze hiervoor gebeiteld, dat tonen de behaalde resultaten overvloedig aan. Bij keihard weer domineren met nestduiven die fris als een hoentje de thuishaven bereiken op de marathonwedstrijden is hun betrachting. Bij de drietand De Jonghe, Callens en Porrez is de duivensport pure hobby, ze ervaren het telkens terug als een eer als er bezoek komt dat graag de duiven en hokken eens wil bezichtigen. Door hun met de regelmaat van een klok in het oog springende prestaties gebeurt dit namelijk meer en meer. Daarom zien ze het als hun plicht om enkel de allerbeste kwaliteit ten toon te spreiden. Ieder exemplaar moet er voldoen aan de hoogste idealen van schoonheid. Door de keiharde selectie aldaar werd er een stam duiven bekomen die berust op zware inteelt en dus meteen ideaal geschikt is als kruisingsmateriaal.

2020 was uiterst succesvol met ondermeer de Nationale zege vanuit Perpignan

Afgelopen seizoen dat eerst geteisterd werd door het coronavirus en daarna door de extreem harde omstandigheden op vooral de zware fondvluchten zorgde ervoor dat enkel de allersterksten naar voor kwamen eens de prijzen werden uitgedeeld. De duiven ten huize De Jonghe, Callens en Porrez voelden zich hierdoor als een vis in het water, natuurlijk is het feit dat deze atleten hoofdzakelijk afstammen van de Nederlandse gebroeders Brugemann-duiven succesvol aangevuld met kleppers van volgende rassen  Cor de Heijde, Harinck-Poelman, Luc Vancoppenolle (Florizoone), Frank Giese (Duitsland), Luc Sardeur en Etienne De Meyer hiervoor verantwoordelijk. Prachtig hoogtepunt afgelopen seizoen was de 1° Nationaal Perpignan bij Paul Callens met Marieke (BE18-3080519). Op deze keiharde maar eerlijke wedstijd werd gewonnen met een voorsprong van maar liefst 45 minuten aan 820m/min.! Marieke was de enige duif die de 800 meter grens overschreed en dit bij temperaturen van 40 graden en een noordoostenwind. Met andere woorden: typisch dat de duiven van De Jonge-Callens-Porrez dan in hun element zijn.

Marieke

Ook even verderop bij Porrez was het eveneens bingo, Filip liet zich in 2020 namelijk ook niet onbetuigd want op zijn geliefde Barcelonavlucht gaf hij nog maar eens zijn visitekaartje af. Hierop werd namelijk de 9° Nationaal gewonnen met zijn superduivin BE15-4132490 en deze wordt mede door vorig jaar reeds de 33° nationaal gewonnen te hebben glansrijk afgevlagd als 1° Europese Asduif Barcelona 2019-2020. Ook in de befaamde PIPA-Ranking laat ze alles en iedereen achter zich.

Halfzus Marieke

Wanneer men dan weet dat deze beide bovenstaande dametjes halfzussen uit de superkweker Oude Stamvader (BE12-4197412) zijn, dan kan er niet anders dan besloten worden dat het gezamenlijke project van onze 3 liefhebbers een bewezen succesverhaal is. Haast alle topduiven zijn er trouwens zowat van hetzelfde type. Meestal donker geschelpt van pluimage maar vooral perfect gebouwd voor de marathons van het luchtruim : klein van volume, zijdezachte veren, diepgekleurde ogen en een ijzersterk gestel.

de Oude Stamvader : vader van 1° nationaal Perpignan én 1° Europese Asduif Barcelonaan
De moeder van de 1° nationaal Perpignan

Overzicht prijzen top 100 nationaal op internationale vluchten

Prachtige referenties uit het buitenland

Dat de prestaties op de Internationals van ons trio ook in het buitenland in het oog springen moge duidelijk zijn. Zo kwam ondermeer de Franse kampioen Bernard Carette zich versterken te Heestert bij Paul Callens, zijn hokbestand bestaat inmiddels voor 60% uit het ras van Callens , De Jonghe en Porrez. Bernard Carette haalt dominante uitslagen op de grote fond te Frankrijk en is er alomtegenwoordig in de prominente kampioenschappen aldaar. Pau, Barcelona en alles vanaf 800 km is een kolfje naar zijn hand geworden dankzij de inbreng van deze soort duiven. Nogmaals een prachtig bewijs van de aanwezige klasse bij Paul, Hugo en Filip.    

Het sympathieke trio heeft hun zaakjes duidelijk goed voor elkaar. Op hun geliefde discipline van de grote fond zijn ze al geruime tijd heer en meester gebleken. Drie liefhebbers die de duivensport zo puur mogelijk willen beoefenen met enkel ijzersterke kilometervreters. Ambitie en de liefde voor de perfecte duif zorgen dat we zeker en vast nog straffe stoten gaan meemaken van dit drietal.