De geschiedenis van de moderne Gyselbrechtduif. Eén der beste kweeklijnen voor de ‘grote fond’ uit de internationale duivensport.

We hebben door de jaren heen met reeds zoveel echte toppers uit onze sport rond de tafel gezeten… en als je dan achteraf van deze mensen, zeg maar topkampioenen, een reportage opmaakt… dan blijkt dat zij in grote mate toch één zaak gemeen hebben.

Ze hebben geoogst wat ze vooraf zelf rijkelijk hebben gezaaid.  En we geven toe… er is waarschijnlijk ook een groot stuk ‘toeval’ en ‘geluk’ mee gemoeid, vooral dan bij het ‘koppelen’ van de duiven, omdat niemand bij voorbaat kan zeggen met welke partner een welbepaalde duif die ‘echte toppers’ zal geven… toch mogen we hierbij één voornaam punt niet uit het oog verliezen, en dat is… niemand kan geven wat hij zelf niet heeft! Een gegeven dat in de duivensport zeker en vast van toepassing is… want als er één ding is binnen onze duivensport waar we het met zijn allen over eens kunnen zijn… dan is het wel het feit dat ‘crackduiven’ uit ‘crackduiven’… superieure ‘1° prijswinnaars’ uit ‘1° prijswinnaars’… en ‘asduiven’ uit ‘asduiven’ afstammen! Het zit als het ware in de genen verankerd… en als die genen nog de eigenschap bezitten om zich ‘dominant’ op het nageslacht over te planten… kan de creatie, het ontstaan van een superieure duivenstam een feit zijn! Het is dan de vakbekwaamheid van de liefhebber in kwestie, die voor een groot deel zal mee bepalen hoe groot de boomgaard zal zijn waaraan de ‘rijke vruchten’ zullen groeien… en hoe lang die ‘boomgaard’ in volle bloei zal staan (lees: topduiven zal voortbrengen).

Neem nu de story van de familie Gyselbrecht uit Knesselare…  een echte en hechte duivenfamilie waarvan we toch met gerust gemoed kunnen stellen dat ze ‘wereldfaam’ hebben verworven binnen de duivensport! Het was vader Remi Gyselbrecht die destijds duivenliefhebber werd van vader op zoon… toen hij via zijn vader Maurice met de duivenmicrobe besmet geraakte. De naam Remi Gyselbrecht is anno 2010 uitgegroeid tot een ‘monument’ in de duivensport… als één der allergrootste duivenkampioenen die ons landje rijk is, en ooit gekend heeft. Hij won een karrenvracht aan titels in zijn loopbaan, met als voornaamste

1° Prov + 2° Nat Asduif Fond Oude KBDB 1970 met “De ZWARTEN”
2° Nationale Asduif Fond KBDB 1970
Geselecteerd door de KBDB voor de Olympiade in 1971 te Brussel
1° Provinciaal Angoulême 1.449 d. in 1976 met de “VOORUIT”
1° Provinciale Asduif Fond KBDB 1976 met de “VOORUIT”
2° Provinciale Asduif Fond KBDB 1977
3° Nationale Asduif Fond KBDB 1977
1° Kampioen van  België Fond KBDB 1977
     Algemeen Kampioen Fond OVV 1977
1° Nationale Asduif “De Belgische Duivensport” 1977
2° Grote Marathonprijs KBDB Oost-Vlaanderen 1977
6° Algemeen Kampioen van België  1977
4° Algemeen Kampioen van België  1978
5° Algemeen Kampioen van België  1979
8° Prov Fondkampioen KBDB Oost-Vl. 1981
1° Algemeen Marathonkampioen van Oost-Vlaanderen  1982
1° Prov Marathonkampioen Jonge duiven   1982
2° Prov Marathonkampioen Oude duiven   1982


De oude hokken van Remi Gyselbrecht

In de beginjaren ’80 deden zijn beide zonen Dr. Andre en Dr. Carlo Gyselbrecht hun intrede in de duivensport… die op de ouderlijke hokken een combinatie gingen vormen die onder het banier Remi, Andre & Carlo Gyselbrecht  aan de wedvluchten ging deelnemen. Op dat moment was het vooral de lijn van de legendarische ‘Vooruit’ die de scepter zwaaide op de ouderlijke Gyselbrechthokken… maar met de intrede van beide zonen kwam ook meer en meer de lokroep naar de ‘grote fond’, zeg maar ‘Barcelona’… de kop opsteken. Uitblinken op Barcelona vereist Barcelonaduiven, dat wist een ervaren rot in het vak als Remi Gyselbrecht als geen ander. Ver moest de familie Gyselbrecht niet zoeken om hun kolonie te bevolken met uitmuntend Barcelonabloed. Dr.Andre kon een zoon van de ‘TEE’ van Emiel Denys  bemachtigen het jaar nadat deze superieure Barcelonavlieger de ‘Gouden Vleugel’ had gewonnen in 1982. Het werd een eerste schot in de roos want deze ‘ZOON TEE 242/83’ (gekoppeld aan de ‘Laureaatduivin’ Vanbruaene) werd onder meer vader van de ‘KING’ (1° Barcelona  166 d. in ’94 en 92° Internat 26.807 d.) en grootvader van de ZWARTEN BARCELONA (1° Barcelona 165 d. in ’96 en 104° Internat 20.129 d.). Een andere niet te versmaden inbreng was de ‘JUPITER-DUIVIN 847/91’ van sportvriend Andre Brouckaert uit Wervik, welke moeder werd van de 1e Internat. Barcelona in 1995… terwijl ook de “VANDERMEREN 647/82” (zoon van de 31° Intnat Barcelona 15.605 d, en 12° Nat St.Vincent 5.305 d bij Patrick Vandermeren-Bruggeman) een niet te versmaden hoofdrol vertolkte, want… hij werd grootvader van de “Cahors” of halfbroer “Laureaat Barcelona (37° Nat Cahors 7.528 d), grootvader van de 1° Nat Narbonne 6.020 d in ’93 bij Erik Limbourg… en overgrootvader van de “Blauwe Barcelona 113/88”  (7° Int Barcelona 27.167 d in ‘91) en de “Prins Barcelona 945/85” (31° Int Barcelona 21.545 d in ’87). Later volgde ook nog een lichting directe ‘Van der Wegen’-duiven waarmee uitmuntende resultaten werden behaald in kruising met de aanwezige basis… zoals met ‘Bijou 253/93’, de ‘Schift 088/93’ enz… om er maar enkele van de voornaamste te noemen.

Toch kunnen we stellen dat de rijke ‘Barcelonasuccessen’ die de familie Gyselbrecht ondertussen bijeen wist te spelen in grote mate gestoeld zijn op de input van het ‘gouden Barcelonabloed’ van de ‘matador’ van Lauwe… grootmeester Andre Vanbruaene! Deze superieure en sterk ingeteelde Vanbruaene-stam, kwam op de Gyselbrechthokken plots in aanraking met ‘vreemd bloed’ (lees: Van der Wegen, Brouckaert, Denys, Cobut…), en dat zorgde voor een ware ‘explosie’… en zonder het misschien zelf goed te beseffen, draaide de Gyselbrechtkolonie meteen mee aan de absolute top van het ‘grote fondgebeuren’ op internationaal vlak… en groeiden ze binnen de kortste keren uit tot de ‘Barcelona-specialisten’ bij uitstek, met onder meer een 1° Internationaal BARCELONA 1995 en een 2° Nationaal BARCELONA 1999 op hun actief, naast een hele rits aan 1° Prijzen op regionaal vlak (zie gouden kader) en ‘top-100’ noteringen op Nationaal vlak!  Een suprematie van het moderne Gyselbrechtbloed, die zijn oorsprong vindt midden de tachtiger jaren, en die momenteel anno 2010 onverstoord blijft verdergaan! Of om het met de woorden uit te drukken uit onze aanhef… De ‘boomgaard’ van de familie Gyselbrecht heeft ondertussen zeer ‘rijke vruchten’ voortgebracht… en die zijn (of waren) het resultaat van wat ze vooraf zelf ‘rijkelijk’ hebben gezaaid!

Op kousevoeten naar Andre Vanbruaene uit Lauwe
Toen Remi, Andre & Carlo in 1983 naar Andre Vanbruaene trokken om er hun eerste versterkingen (jonge duiven 1984) te halen, zullen ze nooit vermoed hebben… hooguit stiekem ‘gehoopt’… dat deze duiven de basis zouden vormen voor het imperium dat ze ondertussen hebben uitgebouwd. Nu, Andre Vanbruaene was ook niet zomaar de eerste de beste. Als we ons niet vergissen was hij de eerste liefhebber die er in slaagde om 2 maal de 1° Internat Barcelona (in 1966 + 1984) op zijn naam te schrijven… met de ondertussen vermaarde ‘Barcelona I’ 903/61 en ‘Barcelona II’ 141/79… die in rechte lijn aan elkaar verwant waren. Het was immers een kleinzoon van ‘Barcelona I’… de ‘Late Elektriek 701/75’, die vader is van de ‘Barcelona II’. Prestaties die de kolonie Andre Vanbruaene wereldberoemd maakten… een status die hij zijn leven lang zeer hoog wist te houden. Ook hij had bij de opbouw van zijn superieur ‘Barcelonaras’ een stuk het ‘geluk’ aan zijn zijde… want de basis van zijn ‘ras’ berust op een ‘aanvliegertje’ die hij als ‘starter’ in de duivensport via zijn oom verkreeg… gewoon omdat het een onooglijk en onbenullig ‘geschelpt duifje’ was, waarvan zijn oom dacht de eigenaar een dienst te bewijzen, door hem aan een ander te passeren… om het zieke en ‘snotterige’ duifje uit zijn lijden te verlossen.
Tot bleek dat de duif op naam van ene Desprets stond… en dat was niet toevallig de schoonzoon van Commine uit Leers-Nord… een naam die synoniem stond voor ‘superklasse’! Met het idee in achterhoofd van ‘alle lelijke zijn geen slechte’ en ‘alle mooie zijn geen goeie’… onderwierp Andre Vanbruaene zijn ‘lelijkerd’… nadat hij hem een gezondheidskuur had opgelegd... aan enkele testen op de wedvluchten, waar hij zijn concurrenten prompt zijn ‘veel te lange’ staart liet zien. Omdat hij zijn ‘krachtpatserij’ als vooruitvlieger nogmaals herhaalde… zette Andre hem meteen op de kweek. Geen haar op zijn hoofd die er toen zal aan gedacht hebben… laat staan zal ‘geloofd’ hebben… dat dit duifje later zou uitgroeien tot de absolute ‘stamvader’ van het hok Andre Vanbruaene, waarop zijn ganse duivenstam was en is gestoeld! Andre noemde het duifje later zijn ‘Schuwen 933/31’… en koppelde hem tegen een duivin van ene Benoot uit Olsene… een koppeling waaruit de ‘Oude Stier’ werd geboren. Nadat deze duif een ‘stier’ had gewonnen (waarvan zijn naam) kwam Andre Vanbruaene op de inkorving van Commine te weten dat zijn ‘aanvliegertje’, ondertussen omgedoopt tot de ‘Schuwen’… een zoon was van de topfavoriet uit Leers-Nord… namelijk de befaamde ‘Napoleon’ (gekoppeld aan een Labeeuwduivin)! 
De ‘Stier’ werd op zijn beurt vader van de befaamde ‘Jonge Stier 559/47’ (de primus met 1° Nat Libourne ’51 en 1° Internat. Pau ’51). Het was een ’Dochter Jonge Stier 602/53’ die moeder werd van de topkweker ‘Oude Zwarten 192/54’… jawel, de vader van ‘Barcelona I’ 902/61. Deze ‘Barcelona I’ werd gekoppeld aan de ‘Sproete 270/66’ (een dochter 1° Intnat Barcelona 1964 Deraedt-Van Grembergen), vader van de ‘Elektriek 953/67’ en dus meteen ook grootvader van de ‘Late Elektriek 701/75’… die gekoppeld met ‘Kardoese 094/76’ (een dochter van zijn grootmoeder, de ‘Sproete 270/66’)…dus vader werd van ‘Barcelona II’ 141/79! Een ganse stamboom met opeenvolgende generaties aan ‘superduiven’ die Andre Vanbruaene ‘wereldberoemd’ hebben gemaakt, en die mee aan de basis ligt van ‘nationale’ en ‘internationale’ triomfen op talrijke andere hokken …  bij Gilmont in 1983, Vanbruaene zelf in 1984, Vervisch in 1985 en de familie Gyselbrecht in 1995... 4 wonderbaarlijke crackduiven die al over de nieuwe superkweker ‘Elektriek’ allen teruglopen naar stamvader de ‘Schuwen 933/31’… de aanvlieger van Commine uit Leers-Noord! Of hoe een dubbeltje rollen kan!
Deze lijn van de ‘Schuwen’ vormde dus de ‘kernlijn’ van de stamopbouw… waar weliswaar regelmatig een scheut ‘vers bloed’ werd ingepompt… om daarna opnieuw terug te koppelen naar de ‘kernlijn’, met afstammelingen die teruglopen naar de ‘Schuwen’ en de ‘Oude Stier’. Dat blijkt overduidelijk in bijgevoegde schema’s.

SCHEMA’S

De ‘gouden kweeklijn’ van de ‘Laureaat
Toen de familie Gyselbrecht eind 1986 opnieuw richting Lauwe trok, om er 3 nieuwe Vanbruaneduiven aan te kopen (waaronder 2 rechtstreekse dochters uit de “Barcelona II” of de 1° Intnat Barcelona), liet Andre Vanbruaene hen na de aankoop hiervan nog even zijn “Laureaat 257/83” zien. Ook hij stamde uit een die ‘kernlijnen’ Vanbruaene… langs vaderszijde kwam hij uit de ‘Monsieur 684/82’ (zelf uit een kleinzoon was van ‘Barcelona I’: de ‘Marseille 502/75’ x het ‘Bordeauxtje’ 516/75, een dochter van de ‘Jonge Merckx 791/69’).
Moeder van de ‘Laureaat’ was de topkweekster ‘Madame 357/82’, een halfzus ‘Barcelona II’ (en dochter van de ‘Late Elektriek 701/75’ x ‘Ali-duivin 128/77’… eveneens dochter van de ‘Jonge Merckx 791/69’… een kleinzoon van de ‘Grauwe Stier’).
Deze ‘Laureaat’ B83-3347257 zou zich in dat jaar 1986 tot 3° Nat Asduif Fond KBDB kronen met 50° Nat Cahors 5.330 d, 8° Nat Montauban 3.466 d. en 47° Nat Lourdes 4.129 d. Hij zat juist met grote jongen in de nest, en zijn duivin had net opnieuw gelegd. Toen Remi hem langs de neus weg vroeg, wat hij met die eieren van plan was… toonde Andre Vanbruane zijn gouden hart, en gaf ze “als geschenk” mee aan de familie Gyselbrecht. Een schenking waarvoor ze hem te Knesselare hemels dankbaar zijn, want hier werd de basis gelegd voor een ongelooflijk stukje duivengeschiedenis! Uit dit koppel eieren kwam de “Laureaat 972/86” die vader werd van

-    de “Laureaat Barcelona 350/92” (1° Intnat Barcelona 1995)

-     de Barcelonacrack de “Turbo 810/91

-    De “Cahors 173/90”: 37° nat Cahors 7.528 d.
Zijn nestzus de “Laureaat-duivin” 034/86 werd op haar beurt moeder van wereldberoemde “King 816/91”. Een duivendynastie die duivenminnend Belgïe reeds meermaals met verstomming sloeg, en die tot vandaag de dag steeds maar opnieuw en opnieuw… echte Barcelonacracks blijft voortbrengen. Laten we dit staven met enkele voor zich sprekende voorbeelden:

-    De 'LAUREAAT BARCELONA' 350/92
Uiteraard het paradepaardje van de kolonie als winnaar 1°  Internat Barcelona 20.925 d. in 1995. Hij stamt uit de “Laureaat 972/86” (rechtstreeks A.Vanbruane) x “Jupiter-duivin 847/91” (rechtstreeks Andre Brouckaert, Wervik)

Pedigree 'Laureaat Barcelona" : Click here

-    'De TURBO' 810/91
Halfbroer van de “Laureaat Barcelona”, want hij is zoon van de “Laureaat 972/86” x “Moeder Turbo 164/88” (een dochter uit “Zoon Vooruit 99/87” x “Marathonduivin 519/84” Vanbruaene, tevens grootmoeder van de 1° Nat. Narbonne). De TURBO won achtereenvolgens:

’94 Barcelona    Internat    26.807 d.    270
’95 Barcelona    Internat    20.943 d.    96
’97 Barcelona     Internat   24.908 d.    76

Deze ‘Turbo’ is vader van de topkweekster Delphine’  BE98-4567692, die een groot aandeel heeft in de huidige stamopbouw van de kolonie, deze ‘Delphine is onder meer
-moeder van ‘Mayo’: 57° Nat Barcelona 11.806 d.
-grootmoeder van de ‘St.Vincent’: 24° Nat. Barcelona  12.612 p.
                                                   34° Nat. St.Vincent 10.020 p.
En ligt mee aan de basis van meerdere andere aspirant topduiven op de kweek- en vlieghokken.

Pedigree "Turbo" : Click here

-    'De KING' 816/91
Komt zelf uit “Zoon Tee 242/83” (rechtstreeks E.Denys) x “Laureaat-duivin 034/86” (rechtstreeks A.Vanbruane en nestzus van de “Laureaat 972/86). De KING won:

’92 Limoges    Nationaal    19.250 d.    96
’94 Barcelona    Internat   26.807 d.    92
’95 Barcelona    Internat   20.943 d.    365

De “KING” groeide uit tot een topkweker van formaat en is onder meer vader van de 96° Nat Barcelona 13.966 d, 68 + 78° Nat Barcelona 13.659 d, 90° Intnat Dax 11.807 d… enz.

De Laureaatlijn die actueel nog steeds de hoofdrol vertolkt op de hokken van Dr Andre Gyselbrecht-Madeira…, en ook nog steeds de ‘basislijn’ vormt in de stamopbouw op dit moment op de Dr.Carlo Gyselbrecht Breeding loft… waaruit in kruising met nieuw ingebrachte ‘topklasse’ (zie verder) nu wordt gebouwd aan het formeren van een eigen vliegploeg voor de fond, en vooral ‘grote fond’! De input van de ‘Andre Vanbruaeneduiven’ in hun eigen duivenstam… heeft  op de Gyselbrechthokken voor ‘kletterend vuurwerk’ gezorgd op de grote fondvluchten, met de topklassieker vanuit Barcelona uiteraard als trekpleister, waar op 21 jaar Barcelona liefst 11 keer de zegebloemen werden binnen gehaald op lokaal vlak, waarvan verder 2 x 1° op Provinciaal vlak, met 1° Nationaal ’95 en 2° Nationaal in ’99… en natuurlijk als ultieme kraker… het winnen van de 1° Internationaal Barcelona in 1995!

Het ‘GOUDEN’ Barcelona-kader van de familie Gyselbrecht
Met superieure 1° Prijswinnaars op deze Spanjeklassieker

1986 Sproete Barcelona             292 d.    1
                   Internat.   18.079 d.    86
1987 Prins Barcelona              235 d.    1
                   Internat.   21.545 d.    31
1991 Blauwe Barcelona             345 d.    1
                   Internat.   27.167 d.    7
1994 King                         166 d.    1
           Internat.        6.807 d.    92
1995 Turbo                        167 d.    1
                   Internat.   20.925 d.    96
1995 Laureaat Barcelona           277 d.    1
                   Internat.   20.925 d.    1
1996 Zwarten Barcelona            165 d.    1
                   Internat.   20.129 d.    104
1999 Zoon Blauwe Barcelona        410 d.    1
                   Nationaal   13.966 d.    76
1999 Sampras                      464 d.    1
                   Nationaal   13.966 d.    2
                   Internat.   28.017 d.    10
2000 King Junior                  308 d.    1
                   Nationaal   13.659 d.    78
2007 De ‘St.Vincent’              355 d.    1
                   Internat.   25.716 d.    106

Een erelijst die kan tellen… quasi niet te verbeteren, laat staan te evenaren!
Net als op talrijke andere hokken hebben de Vanbruaneduiven op de Gyselbrechthokken mee aan de basis gelegen van klinkende overwinningen op tot nationaal en internationaal vlak. Op gevaar van er talrijke te vergeten gaan we ons niet gewagen aan een opsomming van de lange rij liefhebbers wiens successen gestoeld zijn op de Vanbruaeneduiven. Maar, zoals het zo dikwijls gaat in de duivensport… heeft Andre Vanbruaene de fundamenten gelegd waarop anderen hebben verder gebouwd… niet in het minst de familie Gyselbrecht! Het is een soort chronologie in de duivensport.

Aankoop van de winnares 2° Nat Barcelona: ‘Luna’
Ook kleinzoon Patrick Delrue-Vanbruaene kon en mocht mee profiteren van het levenswerk van grootvader Andre. Het was grootvader Andre die Patrick in de duivensport heeft ingewijd, en de eerste rituelen van het vakmanschap bijbracht. Patrick stond dus steeds op de eerste rij, niet alleen om het reilen en zeilen achter de kolonie van grootvader Andre Vanbruaene op de voet te volgen… maar ook om later zijn eigen hok te bevoorraden met het allerbeste wat te Lauwe bij grootvader op de hokken aanwezig was. Ook Patrick won ei zo na een 1° Nationaal Barcelona… doch strandde op een 2° stek ‘nationaal’ met zijn ijzersterke duivin ‘Luna’! Het loont alvast even de moeite te grasduinen naar de afstamming van deze topduivin. Hierbij komen we ontegensprekelijk terecht bij de stamvader van de kolonie Patrick Delrue-Vanbruane:

-De ‘GESCHELPTEN’ B82-3366362
De stamkweker ‘Nr 1’ bij Patrick Delrue-Vanbruaene! Hij is een zoon van de ‘Stouten’ B77-3470749, die zelf een inteeltproduct was naar de onsterfelijke stambeer André Vanbruaene de ‘Jonge Stier’ (met 1° Nat Libourne en 1° Intnat Pau in 1951 op zijn naam)… die zelf uit de ‘Bijter’ (1° prijs Bordeaux) x ‘Jonge Sproete’ (dochter uit een inteeltkoppeling  met de ongetwijfeld beroemdste zoon van ‘Barcelona I’, met name de ‘Electriek 953/67’ x zijn eigen moeder ‘Sproete 270/66’, dochter van de 1° Intnat Barcelona 1964’ Deraedt-Van Grembergen). Moeder is ‘Cecile’ B77-3058624 die op haar beurt dan weer een dochter is van de ‘Molenaar 727/68’ (zoon 1° Nat Cahors) x ‘Sproete 270/66’ (hoger vermeld)… waarmee deze ‘Cecile’ een volle zus is van de befaamde topkweekster ‘Kardoese 094/76’… u weet wel, de moeder van ‘Barcelona II’, winnaar 1° Intnat Barcelona 1984. Hiermee is deze stamkweker ‘Geschelpten 362/82’ dus ingeteeld naar zowel de ‘Sproete’ (3 x in de pedigree), de ‘Barcelona I’ (2 x in de pedigree), de ‘1° Nat Barcelona Deraedt-Van Grembergen’… als de ‘Jonge Stier 559/47’, die meermaals in de pedigree voorkomt.
De ‘Geschelpten 362/82’ werd een fenomenale kweekduif die onder meer vader werd van
-De ‘Perpignan 740/87’: 35° Nat Perpignan 3.306 d. en 65° Intnat Perpignan 10.444 d.
-de ‘Bijter 259/84’: 35° Prov Limoges 1.998 d., 86° Nat Narbonne 6.187 d., die verder meer dan 10 prijzen per 10-tal won op de nationale en internationale vluchten.
-de ‘Cahors 028/86’: winnaar 2° Nat Cahors 7.271 d., en 19° Nat Brive 16.376 d…
-‘Topping 493/88’: winnaar 1° Tours 298 d., 1° Tours 546 d., 1° Tours 851 d…
-de ‘Geschelpte Stier 534/88’: volle broer van ‘Topping’ en zonder twijfel de meest beroemde zoon van de ‘Geschelpten 362/82’, gekoppeld aan ‘Krulle 099/85’ (dochter van de 1° Intnat Barcelona 1984: de ‘Barcelona II 141/79’ x ‘Ali-duivin 128/77’). Deze ‘Geschelpte Stier’ was een echte ‘supercrack’ die zelf werd gekroond tot 2° Nat Asduif Fond KBDB!  Gekoppeld aan ‘Laura 466/87’ (een dochter uit de 3° Nat Asduif Fond KBDB: de ‘Laureaat 257/83’ x ‘Dochter Late Elektriek 357/82’) werd hij op zijn beurt vader van een superkweker… de ‘Lange Stier 828/97’ genaamd (vader van de 2° Nat Barcelona, 47° Nat Limoges, 72° Nat Cahors, 87° Nat Aurillac…).
De ‘Geschelpte Stier 534/88’ werd ook vader van super duivinnetje ‘Jane 761/95’ (volle zus van de ‘Lange  Stier), welke gekoppeld aan de excellente fondvlieger ‘Athos 064/85’, zelf o.a. 54° Nat Marseille, 197° Nat Barcelona 12.283 d. (en zoon van de 1° Intnat Barcelona 1984: ‘Barcelona II 141/79’ x ‘Angela 288/81’, dochter van de ‘Notaris’)…  Uit een koppeling van deze ‘Athos’ x ‘Jane’ kwam dan het ‘Juweel 319/00’, moeder van de 39° Nat Dax, 47° Nat Limoges, 85° Nat Aurillac… en ‘top of the bill’ uiteraard, moeder van  superduivin

-‘LUNA’ B04-3177330, winnares van
2° Nat Barcelona 11.802 d. in 2006 (aan 1186 m/min)
4° Intnat Barcelona 22.887 d.
Een prachtprestatie geleverd op de hokken van Patrick Delrue-Vanbruaene… op die loodzware Barcelona van 2006! Sinds vorig jaar verhuisde ze naar de kweekhokken van Dr.Carlo Gyselbrecht, die hiermee zijn aloude ‘gouden Vanbruaenestam’ een stuk nieuw leven inblies!  Iedereen die ondertussen deze ‘Luna’ reeds kon en mocht bewonderen was het over één zaak eens… een ‘prachtduivin’ met een ‘ijzeren gestel’… een echte Vanbruaeneduif… een duivin met zowat alle beroemde Vanbruaeneduiven in de pedigree zoals de beide 1° Intnat Barcelonawinnaars: de ‘Barcelona I’, de ‘Barcelona II’, en verder de ‘Sproete’, de ‘Jonge Stier’, de ‘Laureaat’, de ‘Notaris’… stuk voor stuk ‘boegbeelden’ op de kolonie van wijlen ‘toreador’ Andre Vanbruaene!

Een scheut ‘nieuw bloed’
Een boegbeeld in de duivensport als Andre Vanbruaene slaagde erin om zijn duivenstam op een uitzonderlijk hoog niveau te houden door zijn succesrijke duivenlijnen zo goed als mogelijk in lijn verder te kweken, maar ook door er af en toe een scheut ‘vers bloed’ in te pompen. Een les van de grootmeester die Dr. Carlo goed tussen de oren geknoopt heeft. Hij (Dr. Carlo), de man die nagenoeg alle ‘supercracks’ en wonderbaarlijke ‘Barcelonavliegers’ heeft gekweekt en grootgebracht die de kolonie Gyselbrecht wereldfaam hebben bezorgd. Dat ze ten huize Gyselbrecht in het verleden reeds bijzonder succesvol waren met de input van de ‘Jupiter-duivin’ Brouckaert, de ‘Zoon Tee’ Denys, en de Van der Wegen-duiven… in hun Vanbruaenefamilie kon u hoger reeds lezen, en is ondertussen een publiek geheim. Laten we enkele van de belangrijkste aanwinsten uit de jongste seizoenen even aan u voorstellen:

-    ‘IL BRIGANTI' NL97-1967658
2° Asduif ZLU Internationaal 2001
Medewinnaar Europacup + West-Europese Supermarathon 2001

Dax     Nationaal    5.617 d.  7
Pau     Internat.    7.841 d. 21
Dax     Nationaal    4.328 d. 21

En een karrenvracht aan topprijzen op Dax, Bordeaux, Perpignan enz… op de hokken van Domenico Barberio te Weert (NL). Deze duif is onder meer vader van de “St.Vincent 572/04” die 1° reg + 24° Nat Barcelona 2007 won bij Remi. Hij heeft het duidelijk van geen vreemde…

De "ST.VINCENT 572/04"
Dus ‘zoon’ van “Il Briganti 658/97” (2° Europese Asduif 2001 bij Domenico Barberio) x “Juweel Brugemann 197/99 (kleindochter van de “Turbo  810/91 via zijn dochter “Delphine”). De St.Vincent won onder meer:

’05 St.Vincent   Nationaal    10.020 d.   34
’07 Barcelona    Nationaal   12.612 d.   24
           Provinciaal     2.229 d.    4
             Regionaal       355 d.    1


Pedigree de "St Vincent" : Click here

Maar ook voor de kweek gaf hij meteen zijn visitekaartje af.  Want één van allereerste crackduiven op de fond en ‘zware fond’ op de nieuwe vlieghokken van Dr. Carlo & Thomas Gyselbrecht was ongetwijfeld de ‘Remi’
De ‘REMI’ B06-4028163
Hij is een zoon van de ‘Halfbrother 1° Intnat Dax’ B05-3193181 (dus ‘zoon’ van ‘Father 1° Intnat Dax’, en tevens kleinzoon van de ‘1° Nat. Asduif Fond KBDB ‘92” en van de 1° Intnat Marseille 20.721 d.) x ‘Dochter St.Vincent’ B05-4318922.

De ‘Remi’ deed het als volgt:

62°  Nat. Tarbes       4.660 d. ‘08
70°  I.Nat. Pau        7.608 d. ‘09
61°  Prov. Brive       3.080 d. ‘09
20° Argenton             757 d.
105° Prov. Chateauroux 3.491 d.
167° Prov. Bourges     3.267 d.

-    'JUMBO' BE00-4298841
6° Nationale Asduif ‘Grote Fond’ KBDB 2004

’02 Beziers   Prov    1.119 d.     2
              Nat.    5.886 d.     3
’03 Montauban Prov    1.123 d.     1
              Nat.    6.901 d.     2
’04 Dax       Nat.    6.138 d.    36
              Intnat 17.526 d.    61
’04 Perpignan Nat.    6.489 d.    81
              Intnat 17.570 d.   182

Vloog deze topprestaties bijeen op de hokken van Cyriel & Dirk Martens, Deinze alvorens zijn intrek te nemen op de kweekhokken bij Dr. Carlo Gyselbrecht te Knesselare.

-    De ‘SUPERKWEKER 303’ NL02-1638303
Eén der jongste aanwinsten… en wat voor één! Hij was ‘het kweekwonder’ van de familie ‘van Houten’ uit IJsselstein (NL), waar hij reeds vader was van 3 nationale ‘Top-20’ winnaars, zijnde .
-“Yolanthe”: 2e Nat. Montauban ’08 + 39e Nat. Limoges ‘09
-“Wesley”:  8e Nat. Brive ’07 + 20e Nat. Barcelona ‘09
- “Red Jan”: 17e Nat.  St. Vincent ‘09
Hij is een rechtstreekse Gerard van Tuyl, Hellouw (zelf oud 1° Intnat Barcelona en Pauwinnaar)! Hij werd gekweekt uit ‘De 87 Frenken’ NL95-2421287 (afkomstig van de Gebr Frenken uit de ‘Zoon Pau 2’ 858/93… uit een kruising Marcel Braakhuis x Gebr Frenken… met als moeder de ‘005-Duivin… duivin geteeld uit een kleinzoon van de ‘Fameuze 508’ Jan Theelen in combinatie met de Braakhuisduiven) x ‘Verhellenduivin’ B98-6498654, afkomstig van de Belgische fondcrack Hilaire Verhellen (uit de ‘Jonge Dromer 700/90’ x ‘Dochter Reiger 242/94). Deze ‘Superkweker 303’ wordt zonder meer aanzien als één der allerbeste ‘kweekduiven’ voor de ‘zware fond’ van dit moment.  We kunnen hem zonder twijfel omschrijven als één der ‘toptransfers’ van de ‘Dr.Carlo Gyselbrecht breeding lofts’, waar hij in combinatie met de aloude ‘gouden Vanbruaenestam’ mee moet instaan voor de uitbouw van de vliegploeg naar de toekomst toe.

-    De ‘WESLEY’ NL04-1763069
Een machtige en ijzersterke ‘zware fondcrack’ met op zijn erelijst onder meer een

 8° Nat Brive       6.029 d. ‘07
11° Brive           1.248 d. ‘06
20° Nat Barcelona  8.042 d. ‘09
53° Nat Dax ZLU    3.228 d. ‘06

Deze ‘Super doffer’ won 11 x prijs op de zware fond, en is een 100% pure Gerard van Tuyl (zelf oud winnaar 1° Intnat Barcelona en Pau)! Hij is een zoon van  de ‘gouden topkweker’ bij de familie Van Houten… de ‘SUPERKWEKER 303’ NL02-1638303 (zie hier boven) x  ‘SUPERKE VAN TUYL’  NL01-1889142… een wonderbaarlijk kweekmoedertje rechtstreeks Gerard Van Tuyl, dat naast moeder van de ‘Wesley’ verder ook moeder is  van onder meer de

58° Nat Mont de Marsan ‘05
68° Nat St.Vincent ‘05
99° Nat Marseille ‘08

Het ‘Superke Van Tuyl’ is een dochter van inteeltkoppeling met ‘Halfbroer Autowinnaar 192/99’ (uit ‘Vader Autowinnaar 797/85’ x ‘Gebr. Van Santvoortduivin 247/90’) x ‘Kras Bont 237/99’ (uit ‘Zoon 1° Nat Brive 568/98’… die op zijn beurt uit ‘Vader Autowinnaar 797/85’ x ‘1° Nat Brive 631/92’ afstamt).
Deze ‘Wesley’ was de huidige ‘supercrack’ op de ‘zware fond’ bij de familie Van Houten, IJsselstein (NL)… een kerel van ijzer en staal… die op de verkoop van de familie Van Houten door Dr.Carlo Gyselbrecht werd weggeplukt voor de neus van een pak gegadigden tot op internationaal vlak!

-    De ‘SON RED BARCELONA’ B03-4196518
Werkelijk een prachtatleet, en momenteel één van de paradepaardjes op het kweekhok!  Hij is een zoon van de ‘Red Barcelona 326/98’, de nationale Barcelonawinnaar van Jean-Pierre Bogaerts die later furore maakte als superkweker op de hokken van o.a. Marc De Cock en Brian Long, hij won:
’02 Barcelona Nat.   13.089 d.    1
                    Intnat 26.944 d.    4
’01 Barcelona Nat.   13.161 d.    295
’01 Perpignan Prov.   1.084 d.    2  (Lokaal: 1° prijs tegen  120 d.)
                    Nat.    8.041 d.    23
De moeder van de ‘Son Red Barcelona’ is de klasrijke ‘Dochter Laureaat Barcelona 367/97’, en dus dochter van de 1° Internat. Barcelona 20.925 p. in ’95… deze duivin is tevens grootmoeder van de 2° internat. Barcelona Jean-Paul en Björn Van Kerckvoorde uit Lovendegem!  Hier dus ‘nationaal winnaarsbloed tegen elkaar aan gekoppeld!


Pedigree : Clich here 

-    De  ‘BLUE CARCASSONNE’ B04-2063075
Een duif die echt indruk maakt wanneer u hem even door de ‘pollen’ laat glijden. Hij werd in December 2009 aangekocht op de verkoop Erik Limbourg. Hij was er één der toppers op de ‘grote fond’, en vloog te Brussegem volgende topprestaties bijeen:

’06 Carcassonne    Nat 3.911 d.    33
                I.Nat 10.448 d.     63
’07 Perpignan   Nat    5.547 d.    24
                I.Nat 14.576 d.    44
’08 Tarbes      Nat    4.660 d.    37
                I.Nat 12.537 d.    64
’06 Vierzon     I.Prov 5.888 d.    92
’08 Bourges     N.Zone 7.838 d.    191
’08 Montélimar  Nat    8.634 d.    564
’08 Perpignan   Nat    7.603 d.    703

Co-winner van de titel van 2° Nat Kampioen ‘Grote Fond’ KBDB  2008
Hij komt uit de ‘Dubbele Swing 842/99’ (uit de 1° Prov+ 3° Nat  Cahors ’95 en 1° Prov Limoges ’94: ‘Den Dubbele 177/93’ x ‘Dochter Swingkoppel’ 842/94) x ‘Inteelt Blauwe As 058/98’ (inteelt naar de beroemde ‘Blauwe As’ van Jef Deridder).

-    De ‘CRAYONNEE DAX’ B03-4430677
5° Nat Asduif ‘Grote Fond’ KBDB 2007

Super Racer!
Top Results in both hard & easy weather!

Pau ’07    Prov.      430 p.       1°  (arrival time 4.55am! His speed 1712 m/m)
         Nat.     2.159 p.       2°   
Dax ’06   Club       104 p.       1°   (2 hours ahead in the club!)
      Prov.      944 p.       4°
      Nat.     5.189 p.      12°
      Int.    11.517 p.      20°   (very hard race, his speed 973 m/m)
Irun ’07   Club       175 p.       3°
          Zone     2.527 p.      30°
         Nat.     5.252 p.      45°   (Normal race, his speed 922 m/m)
Beziers04  Prov.    1.062 p.      47°   (very hard race! Only 12 pigeons arrived home
          Nat.     6.191 p.    250°    in Belgium the same day! His speed 855 m/m)
Cahors ’05 Prov.    1.665 p.      87°
          Nat.     9.275 p.    279°   (hard race, his speed 975 m/m)

Raced by Devuyst-Gyssens
Now in breeding loft of Dr. Carlo Gyselbrecht

Hij werd na het behalen van zijn titel van 5° Nat Asduif door Dr. Carlo aangekocht op de kolonie Devuyst-Gyssens te Lokeren, waar hij afstamt uit de ‘Brive 543/91’, die zelf ‘Internat Asduif Pau 1994-98’ was (origine Verhaegen x Cobut x De Zutter) x ‘Ginette II’ 290/98… een dochter van de ‘Geschelpte King 039/93’ (volle broer van de ‘King 816/91’ Gyselbrecht die 92° Intnat Barcelona 26.807 d. ’94, 96° Nat Limoges 19.250 d. ’92 en 365° Intnat Barcelona 20.943 d. ’95 won… en komende uit ‘Zoon Tee 242/83’ x ‘Laureaat-duivin 034/86’) x ‘Dochter Golden Boy 573/95 (‘Golden Boy’ was 1° Gouden Vleugel Barcelona YL in 1992). Ook hier viel de ‘appel’ dus niet ver van de ‘boom’!

-    De ‘MIREILLE’ B05-4011146
Is eigen nestzus van de Barcelonacrack van Gaston Michiels uit Iddergem die won

3° Prov Barcelona     2.229 d.
13° Nat Barcelona    12.612 d.
60° Intnat Barcelona 25.716 d.

Hun volle broer B05-4011156 won in datzelfde jaar 9° Prov, 50° Nat 12.612 d., en 194° Intnat Barcelona 25.716 d… nadat hij in 2006 al 8° Prov 1.509 d, 13° Zone B 2.612 d. en 37° Nat St.Vincent 7.525 d. had gewonnen aan 1101 m/min op die loodzware editie van 2006.
Deze ‘Mireille’ is een dochter van de ‘Schonen Valen 742/01’, een rechtstreeks Luc Van Coppenolle (uit een zoon van de 3° Nat Pau ’96, 9° Nat Pau ’97, 27° Nat Marseille ’96, 56° Nat Perpignan ’98: de ‘Zoon Pau 376/97’ x ‘Stammoeder 3’ 277/96) x ‘Blauwwitpen 639/02’, eveneens rechtstreeks Luc Van Coppenolle (die een kruising is van de lijnen ‘Primus’ x ‘1° Nat Barcelona’ x ‘Witneus’  Florizoone’ met ‘Blauwe Narbonne’ Van Coppenolle x ‘1° Nat Marseille’ Rene De Meester). 

Deze duiven van de ‘nieuwe inbreng’ moeten nu in combinatie met de aanwezige ‘gouden Vanbruaene-basis’ de toekomst van de kolonie gaan uitmaken! Er wordt momenteel stevig werk gemaakt van het formeren van een eigen vliegploeg op de hokken Carlo & Thomas Gyselbrecht… waar in 2006 mee van wal werd gestoken… een nieuwe uitdaging die straks ongetwijfeld zijn vruchten zal afwerpen!  Maar ook op de hokken van De Graeve-Gyselbrecht (gevormd door Martin Degraeve & Nikolaas Gyselbrecht) die straks een nieuwe start nemen te Wemmel ,wordt een groot deel van het duivenbestand gevormd met duiven afkomstig van de ‘Dr. Carlo Gyselbrecht breeding lofts’.

De ‘St.Vincent’ B04-4297628
Is een kleinzoon van de  1st  Internat. Barcelona 1995, de ‘Laureaat Barcelona’ die gespeeld werd op de hokken van Degrave-Gyselbrecht te Hamme-Mille. Hij is een zoon van de ‘Blauwe Vanbruaene 258/97’ (een zoon van de  1st  Intnat Barcelona ’95: de ‘Laureaat Barcelona 350/92’ x ‘Vanbruaene 019/88’… half-zuster van de 3e  Nat Narbonne, en kleindochter van de  ‘Barcelona II’ Vanbruaene) x ‘Dochter Rys 187/99’ van Hagens Gebrs (dochter van de 26° Nat Marseille 4.449 d., 43e   Nat Marseille 4.307 d., 88e  Nat Pau 2.451 d., 91e Nat Perpignan 3.985 d.: de super vlieger ‘Rys 140/94’).
De ‘St.Vincent’ was een goede lange afstandsvlieger, hij won o.a.

’05 St.Vincent        1.985 p.  3rd 
                Nat  10.020 YL 19th
’07 Barcelona           258 d.  39e 
’07 Narbonne    Int   9.326 d.  848e 
’08 Barcelona         1.476 d.  173e 
’08 Perpignan           474 d.   8e 
’09 Brive             6.567 d.  585e 
’09 Barcelona         1.830 d.  100e 
’09 Perpignan   Int  18.354 d.  344e 

Nu verblijft hij op de kweekhokken van Dr. Carlo.

Pedigree "St Vincent" : Click here

Topreferenties
Ondertussen stromen jaarlijks een pak referenties binnen van liefhebbers die topprijzen behalen tot op nationaal en internationaal vlak met afstammelingen van rechtstreekse duiven uit de kweekhokken Gyselbrecht. Een ellenlange lijst die ondertussen een ‘boekvorm’ begint aan te nemen… waarvan we u toch de voornaamste niet willen onthouden

-Jean Moens uit Grimbergen kocht op de openbare verkoop van het voorjaar  1996 van de familie Gyselbrecht 3 jonge duiven aan… waaronder een dochter (ring B96-4483308) van de ‘Laureaat Barcelona’ (1° Intnat Barcelona) x ‘Bijou 253/93’ (een Vd Wegen-duivin). Deze duivin groeide uit tot een uitmuntend kweekmoedertje en werd o.a. moeder van de 47° Nat Barcelona… maar bovenal van de winnaar 1° Nationaal Pau 2.061 d. in 2006. Ze zat toen gekoppeld aan een doffer van Erik Limbourg (een zoon 1° Nat Narbonne). Eens te meer een bewijs dat ‘goed bloed’ nooit liegt… en het ‘nationaa winnaarsbloed’ in de genen verankerd zit!

- Fauche Frères uit Waret L’Evêque wonnen 1° Internat. Barcelona tegen 20.209 d. in 2003. Hun Barcelonawinnares is een achterkleindochter van de ‘Laureaat Barcelona’… en is dus een kleinkind van hun sterkweker, een rechtstreekse ‘Zoon Laureaat Barcelona’ die de broers Fauche aankochten bij de familie Gyselbrecht!
-Jean-Paul & Björn Van Kerckvoorde uit Lovendegem won in 2008 de 2° Internat Barcelona tegen 23.695 d. De vader van hun ‘Barcelonatopper’ kochten ze aan op de verkoop Wim Boonen, en deze klepper komt uit een ‘Dochter Laureaat Barcelona 367/97’… of eens te meer die gouden ‘Laureaat Barcelona’-lijn die aan de basis ligt van een internationale Barcelonatopper! Dr. Carlo en Jean-Paul en Björn hebben de jongste jaren dan ook intens aan samen gekweekt gedaan… met het allerbeste uit beide kweekstallen!

-Etienne Meirlaen uit Deurle-St.Martens Latem, de supervedette die de jongste 2 sportseizoenen een ware ‘machtsgreep’ heeft ontplooit op nationaal vlak door het winnen van de 1° Nationale Asduif ‘Grote Fond’ KBDB zowel in 2008 als in 2009! Zijn ‘1° Nationale Asduif’ van 2008… de ‘Cor 528/05’… heeft als moeder een ‘Kleindochter Laureaat Barcelona 201/00’ die Etienne bekwam bij zijn intussen overleden sportvriend Antoine Van Hove. Onder het lot jonge duiven dat Etienne te Loppem aankocht bij zijn herstart in 2000 zat ook een ‘Kleindochter Turbo 208/00’ Gyselbrecht… en die is ondertussen moeder van de huidige Barcelonatopper ‘De 240’ 240/03 die reeds 4 x met succes Barcelona afwerkte… met onder meer op zijn actief: 28° Nat Barcelona 12.612 d. in ’07, 84° Nat Barcelona 12.998 d. in ’05 en 354° Nat Barcelona 11.484 d. in ’08! Dat kan reeds tellen!

Ik denk dat er weinig liefhebbers zijn binnen de internationale duivensport die dergelijke topreferenties kunnen op tafel leggen. Zelf 1° Internat. Barcelona ’95 en 2° Nat. Barcelona ’99 winnen… en mee aan de basis liggen van de 1° Nat Pau (Moens), de 1° Intnat Barcelona (Fauche), de 2° Intnat Barcelona (Van Kerckvoorde) en de 1° Nat Asduif ‘Grote Fond’ KBDB (Meirlaen)! Mooie en sprekende bewijzen van de ‘wereldklasse’ van de Gyselbrechtduiven… die geen verder commentaar behoeven, maar die gewoon voor zich spreken!  Goede wijn behoeft inderdaad geen kransen!


Pedigree "Bleke Barcelona" :  Click here