De Clercq-Vervaeren (Rillaar, BE) winnen Nationale asduif Grote Fond 2011

Een bijzonder leerrijk bezoek bij de tandem De Clercq Vervaeren bracht ons naar Rillaar, bij de winnaars van de nationale asduif grote fond. Rillaar is een deelgemeente van de stad Aarschot, gelegen in het oosten van de provincie Vlaams Brabant.

Ten huize De Clercq - Vervaeren is de duivensport een familieaangelegenheid.
De man des huizes, Johan De Clercq, werkt voltijds in het centrum van Brussel, bij de Belgische Schatkist.
Voor en na zijn drukke dagtaak staat hij in voor de verzorging en training van de oude duiven. In de mate van het mogelijke krijgt hij hulp van zijn sympathieke echtgenote Peggy (Vervaeren), die de verzorging van de jonge duiven op zich neemt. Daarnaast draagt ook dochter Annelies de liefde voor de duivensport in haar hart. Zij helpt met de administratie en bij de thuiskomst van de duiven. Annelies zit in haar laatste jaar op de schoolbanken. Het volgende schooljaar staat ze aan de andere kant van de schoolbanken als lerares in het onderwijs.

Het systeem
Het afgelopen seizoen werd aangevat met 55 oude duivers op klassiek weduwschap, 30 jaarlingduivers en 30 jaarlingduivinnen op totaal weduwschap en 22 oude duivinnen voor de overnachtingsvluchten. Vorig jaar is er gestart met totaal weduwschap bij de jaarduiven. Om die reden werd ook achter in de tuin een bijkomend tuinhok bijgeplaatst. De bedoeling was om een ploeg duivinnen klaar te stomen voor de koninginnevlucht uit Barcelona (zie verder). De jaarlingduivers dienden zich vorig jaar te bewijzen op Limoges en Tulle (enkelen vlogen Bordeaux – Libourne). De jaarduivinnen kregen vorig jaar hun examen op Soustons.  Vanaf 2 jaar worden de duivers verder gespeeld op klassiek weduwschap op de dag- en overnachtfond.
Alle tijd en energie wordt tijdens het seizoen naar de fondvluchten georiënteerd. De jonge duiven worden opgeleerd tot Pithiviers. Als het weer en de stand van de pluimen het toelaten, kan er ook een grote halve fond vlucht op het programma staan.
De oude weduwnaars vliegen de ganse fondkalender, doch beperkt tot 3 of 4 fondvluchten per duif.. Een voorkeur gaat uit naar de vluchten van de Belgische Verstandhouding en Cureghem Center , wegens meer duiven, mooier spel, en betere verzorging! Pas vanaf de eerste fondvlucht krijgen de duivers bij de inkorving hun duivin te zien. Bij thuiskomst is dit tot ’s avonds laat. Bij een zware vlucht kan dit tot zondagmorgen zijn. De thuisblijvers krijgen ook hun duivin te zien.

Stamopbouw
De oude stam is in hoofdzaak opgebouwd uit duiven van Marc en Gerard Santens(Oudenaarde), aangevuld met duiven van Marcel Michiels (Messelbroek), Yvan Eeckhout (Ronse), Maurice van de Velde (Scherpenheuvel) en Roger Florizoone (Nieuwpoort). Drie jaar geleden is een intense samenwerking gestart met Joost De Smeyter (De Smeyter - Restiaen, Melden). Die samenwerking heeft de resultaten op de grote fond naar een enorm hoog niveau gebracht. Johan is afkomstig uit de streek van Oudenaarde, vandaar dat de er veel duivenbloed uit deze regio terug te vinden is.
Joost heeft de afgelopen jaren enorme prestaties neergezet op de fond en de grote fond. Veel melkers zijn al goed gelukt met die atleten uit Melden. Die samenwerking heeft ook in Rillaar voor de nodige indrukwekkende resultaten gezorgd.

Verzorging
Rond Kerstmis worden de kwekers en een deel van de weduwnaars gekoppeld. De andere weduwnaars met tussenpozen, per hok gekoppeld, zodat altijd eieren van de beste duiven herlegd kunnen worden. Nadien worden de weduwnaars niet meer herkoppeld voor het seizoen. Ze worden in april ’s morgens verduisterd tot een uur of acht om de forme uit te stellen tot begin juni. Elk jaar krijgen de duiven hun verplichte paramixoprik. Voor het seizoen is er een lange paratyphuskuur.
Als er een probleem is of bij twijfel, gaat Johan ten rade bij Raf Herbots. Tijdens het seizoen en de rui in het bijzonder worden er veel natuurproducten verstrekt zoals lookpoeder, biergist, optimix, zell oxygen en Vlierbessensiroop.

Het seizoen 2011
De eerste vlucht toonden de duivers ten huize De Clercq-Vervaeren dat ze er klaar voor waren. De toon voor de rest van het seizoen was gezet met prijspercentages waarvoor je op school allergrootste onderscheiding voor krijgt. Naast een duizelingwekkend prijzenpercentage was er een tsunami aan kopprijzen van juni tot begin augustus. Ter illustratie, de minste vlucht met de weduwnaars op de nationale dagfond dit jaar was de verregende vlucht uit Tulle met 3 prijzen per tiental op 11 inzetten (8 pr/11).
Op vluchten in echt duivenweer zijn Johan, Peggy en Annelies altijd in hun sas, bij voorkeur als de snelste duiven meer dan 10 uur moeten vliegen. Doch de weergoden waren ons dit seizoen niet echt gunstig gezind.. echter, de wind mocht dit jaar waaien van waar hij wou, de lucht mocht er blauw, grijs of zwart uitzien, de resultaten bij De Clercq-Vervaeren waren steeds indrukwekkend.

Naast het “klassieke” spel met de oude weduwnaars, is met de samenwerking met Joost De Smeyter, een nieuwe weg ingeslagen met als doel, om net zoals Joost, topresultaten te behalen op de internationale vluchten en uit Barcelona in het bijzonder. Drie jaar geleden werd er met duivinnen gestart. In 2009 vloog een eerste ploeg jaarduivinnen Soustons met een bevredigend resultaat. Hiervan werden er elf gespeeld op Barcelona 2010. Op een klein jong werden 2 top 100 noteringen behaald (53e en 69e nat). Een tweede ploeg jaarduivinnen (van 2009) dienden vorig jaar hun toegangsexamen af te leggen op Soustons. De prof van dienst kon enkel ‘cum laude’ toekennen. In totaal werden 32 duivinnen ingekorfd. Men startte met de 79e nat, 23 prijzen werden behaald, waarvan maar liefst 17 per tiental (nationaal).

Omdat zoveel duivinnen zich bewezen hadden, noopte zich een oplossing om deze ploeg in positie klaar te stomen voor hun grote opdracht. Er was niet genoeg ruimte om alle duivinnen op een klein jong te laten vliegen. Daarom werd de ploeg van 22 duivinnen in drie verdeeld. Een groep zou op een klein jong ingekorfd worden, een andere groep zou op klassiek weduwschap ingekorfd worden en een derde groep werd onderling (lesbisch) gekoppeld. Als voorbereiding vlogen de duivinnen vanaf april elke week een vlucht. En groep van 11 duivinnen vloog Pau als voorbereiding. Het resultaat op Pau was bescheiden (4 prijzen regionaal), maar de nodige voorbereidende kilometers waren gevlogen. Een andere groep vloog nog een grote HF als voorbereiding. Het was nu wachten op de grote dag begin juli.
Barcelona werd gelost in gunstige weersomstandigheden, de omstandigheden in het zuiden van Frankrijk waren gunstig, wat een snel verloop liet vermoeden. Zaterdagochtend had de haan van de buren nog niet gekraaid of was de lokale bakker nog niet geopend, maar voor de klok van 7h, waren er al drie duivinnen thuis. Om 6h08 werd de 13e Nat geklokt met een duivin op klassiek weduwschap. Een half uur later volgde een (lesbische) duivin  op eitjes die een nestje had met een jaarduivin. Nog eens acht minuten later, volgde een derde duivin, die op een klein jong werd ingekorfd. Nog een vierde duivin haalde de top 100 nationaal om 7h15.
Nationaal was het resultaat als volgt: (12170 duiven) 13, 37, 47, 93, 157, 493, 644, 1071, 1190, 2424.(10 prijzen van de 21 ingezet waarvan 9 prijs per 10).
Deze ploeg werd nadien klaargestoomd voor Perpignan. Omdat Johan enkele topprijzen had hoopte hij stilletjes dat één duivin haar prestatie zou herhalen op deze afsluitende klassieker. De hoop en ambitie steeg toen ze ten huize De Clercq-Vervaeren merkten dat de duivinnen keihard trainden aan huis. Met een dag uitstel werd Perpignan gelost. De lossing werd wat verlaat, waarbij in België slechts enkele duiven hun hok bereikten op de lossingsdag. Tegen de avond was het zwaar bewolkt en ’s nachts vielen er talrijke buien. Maandagochtend was Johan al vroeg op post. Voor zonsopgang was hij op de hokken al de duiven aan het verzorgen. Om kwart na 6 kwam Peggy hem verwittigen dat het alarm van de electronische klok afgegaan was. Met een hartslag van een wielrenner die de Koppenberg opsprint, ging Johan naar het achterliggende hok om poolshoogte nemen. Daar was al een duivin uit Perpignan die in de ochtendschemering al haar hok bereikt had. Dezelfde duivin vloog ook al de 37e nat uit Barcelona. Op Perpignan vloog ze nu de 3e prov en de 13e nationaal.
Een half uur later volgde een tweede duivin en om 7h22 volgde de 1e get (een duiver) die voor de kampioenschappen vloog. Stilletjes werd er al gehoopt op een topnotering bij de nationale asduif grote fond, toen de eerste nationale prognoses binnen liepen, stond men zelfs met ‘stip genoteerd’ voor het hoogste podium… het was dus nog eventjes bang afwachten! Uiteindelijk mocht de flessen ontkurkt en kon de champagne rijkelijk vloeien! De nationale titel van asduif grote fond is de kers op de taart van een ijzersterk seizoen.

Peggy, nationale asduif Grote Fond 2011
Johan noemde zijn duivin naar zijn sympathieke vrouw ‘Peggy’. Peggy is het resultaat van de geslaagde samenwerking tussen Joost en Johan. Als jaarduif vloog Peggy al de 346e nat (8443 d) uit Soustons.

De vader, Le Gitan, is een De Smeyter Restiaen.
Le Gitanne is een volle broer van de 3° Nat & 5° Int. Tarbes 2011… en halfbroer van de 6° Intnat St.Vincent en de 9° Nat Bordeaux. Hij komt zelf uit de ‘Narbonne 1’ 678/98 )die zelf 1° Peruwelz, 1° Narbonne YL, 2 x 1° Perpignan en 34° Nat Pau & Perpignan won, en (groot)vader is van de 1° Nat Asduif Grote Fond KBDB ’11, 2° Nat Asduif Grote Fond ’06) x ‘Inteelt Perpignan King 517/04, een 100% Kurvers-De Weerd (uit de zware fondcrack  ‘Perpignan King 845/96’ x ‘Zus Perpignan King 935/97’). De ‘Perpignan King’ was de beste ‘Internationale Fondduif’ met op zijn palmares o.a. 3° Nat Perpignan ’02, 21° Nat Pau ’02, 30° Nat Dax ’02, 34° Nat Perpignan, 78° Nat Perpignan!
De Moeder van Peggy is Miss Perpignan. Zelf vliegt ze de 1° Prov, 25° Nat en 30° Intnat Perpignan 2003. Ze is dochter van ‘Kleinzoon Wittenbuik 396/97’ Freddy Vandenbrande (uit een zoon 2° Nat Tulle: de ‘Geschelpte Tulle 113/94’ x ‘Wittenbuik Prinses 179/94’… rechtstreekse dochter van legende ‘Wittenbuik’ bij Gaby Vandenabeele) x ’t Geschelpt Wittikje 718/00’, origine Marc & Gerard Santens  (en dochter van de ‘Supercrack 148/91’ x ‘Geschelpt Wittikje 658/96’). De ‘Supercrack 148/91’ werd 4° Asduif Halve fond KBDB Oost-Vl. ’93 en won o.a. 1° Dourdan 342 d., 2° Vierzon 513 d., 4° Chateauroux 721 d., 3° Nat Argenton ’93, 72° Nat Narbonne ’93, 77° Nat Argenton ’92.

Een broer vloog dit jaar de 38e nat. Zone C (5667d) uit Souillac en een 95e prov uit Limoges (1625d) en een halfbroer vloog dit jaar de 14e zone C uit Montauban en de 42e prov. Limoges.

Trimars Ace, 6e nationale asduif Fond 2011
Hun driejarige duiver, Trimards Ace, startte het seizoen met de 4e prov. Limoges, dan volgde een 133e Zone C uit Montauban, en een 13e nationaal Souillac. Hij ging naar Tulle in de hoop zijn coëfficiënt nog wat aan te scherpen, ondanks de onbegrijpelijke lossing won hij op de verregende Tulle toch 110e nationaal, wat hem finaal de titel van  6e Nat. asduif fond in België opleverde.
De appel valt niet ver van de boom is en dit gezegde is hier zeker van toepassing.
De vader van de Trimars Ace is de Trimard 2115490/2000 en was tijdens de periode 2002 - 2006 één van de toppers op het vlieghok in Rillaar met een reeks kopprijzen van Bourges tot Perpignan.

De Trimard is een 100% Santens duif.
De moeder van de Trimars ace is opnieuw een De Smeyter Restiaen (4335430/07).
Zij is de dochter van Georgette (langs moederkant), Georgette is de zus van de 2e nat asduif grote fond KBDB (Bij Onijn, Ronse).
Langs vaderskant is ze de dochter van schonen Pou Pou, zoon van de Poulidor Perpignan (6e Int Perpignan).

Annelies, Beste jaarduivin België internationale vluchten 2011.
Annelies is eveneens een kleindochter van de “Joost” via de “Perpau”.
Haar moeder, “Kransje” is een de Clercq Vervaeren. Kransje is een dochter uit de “Jos” (Limbourg * Fauche Frères) gekoppeld aan de nestzuster van de moeder van de “Trimard”.

Naar het seizoen 2012 mag met verwachting uitgekeken worden. Volgend jaar zijn de meeste toppers immers drie en vier jaar oud en worden ze aangevuld met een lichting jaarduivers die hun kwaliteiten het afgelopen seizoen getoond hebben.

De jaarduivinnen werden gespeeld via totaal weduwschap en hun examenresultaat mag absoluut gezien worden. Doordat dit jaar de klassieker uit Soustons wegviel, werd geopteerd om ze te testen op Bordeaux-Agen en op Narbonne. Bordeaux was een zware vlucht (warm en tegenwind) waar slechts enkele duiven de kaap van 1000 mm haalden. Er werden 12 prijzen behaald (int) waarvan 6 per tiental van 22 jaarse duivinnen. Nadien werden de overblijvers die nog goed in de pluimen zaten op Narbonne gespeeld. Ook hier werd een zeer mooi resultaat behaald met 6 prijzen, waarvan 4 per veertigtal op de internationale uitslag. Twee duivinnen vlogen tweemaal in de top van de internationale uitslag.
De 2181655/10 vloog de 51e INT uit Bordeaux en de 130e INT uit Narbonne, hiermee is ze zelfs de beste Belgische jaarduivin op de internationale vluchten. Deze duivin werd nadien naar dochter Annelies vernoemd. Haar hokgenote 2204487/10 vloog resp. de 154e  INT en de 148e INT en is hiermee de zesde Belgische jaarduivin in dit klassement.
De beslissing om met de versterking uit Melden aan een ploeg duivinnen te bouwen heeft op korte tijd zeer veel zoete vruchten opgebracht. De samenwerking Clercq-Vervaeren en Joost De Smeyter  is op alle vlak een meer dan geslaagd huwelijk!

De volgende titels en ereprijzen werden dit jaar behaald:

1e Nationale asduif Grote fond
6e Nationale asduif Fond oude
1e Kampioen Fond Oude Demer en Dijle
3e Kampioen Fond jaarduiven Demer en Dijle
1e Kampioen Fond oude Brabantse Unie
3e Kampioen fond Jaarduiven Brabantse Unie
1e asduif Superfond Brabantse Unie
Oscar van de fond Brabantse unie (meeste prijzen PP10 met de 1e getekende)
2e Agemeen Kampioenschap Belgische verstandhouding
1e Kampioenschap Fond “de duivenkrant”
2e asduif Fond ‘de duivenkrant’
Vice provinciaal kampioen Fond provincie Vlaams Brabant
Provinciale asduif grote fond
1e en 6e asduivin internationale vluchten jaarduivinnen België (PIPA)
4e internationale asduif Internationale vluchten (overall) (PIPA)
1e internationale asduif Internationale vluchten (België) (PIPA)
3e asduif België 4 natioanle fondvluchten (PIPA)
3e asduivin internationale vluchten (overall) (PIPA)
1e asduivin internationale vluchten (België) (PIPA)

Voor een overzicht van de hokprestatie 2011: klik hier