De Bruycker-De Craene (Eeklo, BE) winnen 1e Nationaal La Souterraine Oude.

Bovendien lukken ze een miraculeuze stuntuitslag. Eentje om in een gouden kader op de mooiste plaats in huis uit te stallen, want van hun 5 ingekorfde duiven klokken ze er 4 binnen de top-13 Nationaal! Fenomenaal!

Er was heel wat commotie omtrent de hittegolf van vorige week en het tropisch weer (> 35°) dat voor zaterdag werd voorspeld. Uiteindelijk werd vrijdag de tropische dag, en kwam men op zaterdag enkele graden lager uit dan onze weermannen hadden aangekondigd, al werd de kaap van 30° wel vlot overschreden. Op zaterdag was het weer op de vluchtlijn goed, toch werd nog voor 8 uur beslist het lossen uit te stellen naar zondag. Waarom? Dat was voor velen niet meteen duidelijk. Was men bang van de hitte en bijhorende warmteonweders later op de dag, en de invloed hiervan op het wedstrijdverloop… of toch eerder van het ministerie van Dierenwelzijn, dat de vluchten voor jonge duiven op de halve fond had verboden, en zeker het verloop van de vluchten uit Barcelona, Montauban en La Souterraine oogluikend zou meevolgen?

 Op zondag verhinderde onweer op de lossingplaats en regenwolken op de vluchtlijn om de duiven te lossen. Dus werd het maandag, vooraleer de manden om 6u30 open gingen voor de lossing van de duiven. Op gans de vluchtlijn scheen de zon, en de wind blies veranderlijk uit richtingen tussen zuid en oost. Waardoor de eerste duiven zich in de Vlaanders situeerden. De wind deelt nu éénmaal de vroege prijzen op nationaal vlak, zeker op de grote halve fond. La Souterraine werd een vrij vlotte vlucht, zeker bij de oude duiven. Bij de jaarlingen liep het iets stroever en stonden de prijzen een 20-tal minuten langer open dan bij de oude.

Het mirakel van Eeklo

Voltrok zich in de schaduw van de kerktoren van Eeklo-stad, waar de man-vrouw tandem Antoine De Bruycker-Yvonne De Craene de uitslag van hun leven realiseerden. Antoine en Yvonne klokten hun nationale winnaar – meteen ook hun 1e afgegeven duif - om 13u 24’ 13” op een afstand van 571,305 Km aan een gemiddelde snelheid van 1379,24 m/min.

Wat toen volgde waren 6 à 7 dolle minuten, waarin een mirakeluitslag zich voltrok. Want om precies 13u 28’ 07”, 13u 30’ 51” en 13u 31’ 04” klokten ze 4 van hun in totaal 5 ingezette duiven op La Souterraine die zich in de voorlopige nationale prognose allen binnen de nationale top-13 weten te klasseren. Ook hun 5e duif klokten ze om 14u 12’ 42” nog netjes binnen de prijzen. Dit gaf volgende stuntuitslag:

La Souterraine lokaal 140 oude: 1-2-4-5-48 (5/5)
     Nationaal 4.129 oude: 1-3-12-13… (prognose top-100)

Een uitslag om in te kaderen, omfloerst met een gouden randje.
De  nationale winnaar ging tot nu toe als Alex door het leven. Dat deze klepper wist wat kopvliegen inhoudt, bewees hij als jaarling door daar reeds 1. Prov Blois te winnen. Dit keer deed hij er dus nog een schepje bovenop, door ook nationaal de oppergaai mee te graaien. Op zijn erelijst prijken volgende topprijzen:

-Alex BE12-4165554

 1. Nat La Souterraine 4.129 d. ’15
 1. Prov Blois     1.854 d. ’13 
30. Prov Orleans    1.874 d.
 4. Chateauroux     425 d. ’15
37. Zone Chateauroux  5.418 d. ’15
257 Nat Chateauroux  18.604 d. ’15
23. Zone Argenton   1.630 d. ’14
22. Montluçon      219 d. ’15

Bekijk hier zijn volledig palmares

Vader: Geschelpt Vader Nationaal BE07-4329013
Was zelf een bewezen topvlieger in  hoofdzaak op snelheid en kleine halve fond met onder meer:
3-3-3e Arras, 3-10e Clermont, 2-2-7-7-8-9-9e Ablis, 5e Blois, 9e Orleans enz…
Zijn pedigree verraadt zijn klasse. Zijn vader is een Kleinzoon Semi BE01-4471758 van wijlen Antoine Benoot (Semi won 1. Intprov Chateauroux 9.609 d.) in combinatie met de lijn van de Limoges-Carteus (Limoges won zelf 1. Nat Limoges, 5. Intnat Perpignan en 15. Intnat Perpignan). Terwijl ook zijn moeder Carteus-bloed in de aderen heeft vloeien (via Gevaert-Van Schoorisse) als kleindochter van de Plekke 174/93 (Plekke won 1. Intprov van 5.862 d.) opnieuw in combinatie met een Dochter Limoges-Carteus. Bekijk hier de pedigree van de vader.

Moeder: Schoors-De Waele-duivin BE11-4087900
Rechtstreeks Schoors De Waele uit Adegem, en zus van enkele excellente vliegduiven. Ze werd te Adegem gekweekt uit de Donkere Meyvaert BE06-4377828 (origine wijlen Roger Meyvaert uit Ertvelde) x Witpluimke Gueret BE06-4130441, zelf 49. Nat Gueret 10.670 d., en volle zus van de 1. Asduif Halve Fond Meetjesland 2007. Bekijk hier de volledige pedigree van de moeder.

Spel met de oude op halve fond tot lichte fond, hun passie

Antoine De Bruycker (73) en vrouwtje Yvonne zijn in duivenmiddens genoegzaam bekend, als oud-uitbaters van het duivenlokaal de Eiktak op de Markt te Eeklo, de vroegere thuishaven van Fondclub Eeklo, waar ze mee aan de wieg stonden van de op- en uitbouw van de grootste fondclub van ons land. Toen ze met hun pensioen in zicht de zaak overlieten gingen ze zich een 300-tal meter verderop vestigen in de Kerkstraat, waar ze samen bouwden aan een mooie duivencarrière. Inkorven en de klokken binnen brengen doen ze steeds samen. Thuis op de hokken zijn de taken netjes verdeeld. Yvonne ziet graag dat de hokken ‘gelekt’ liggen, terwijl ze ook de kweekduiven en weduwnaars onder haar hoede neemt. Antoine is de man met de gouden voederhanden, en neemt naast het voederen ook de planning en het opleren voor zijn rekening. Elkaar netjes aanvullen bij de dagdagelijkse verzorging, en samen genieten van de successen… mooier kan niet.

Ze concentreren hun spel in hoofdzaal op de halve fond en grote halve fond, met een sporadische uitval richting kleine fond (lees: Limoges, Brive, Tulle). Hun kolonie bouwden ze op met duiven van Antoine Benoot uit Nazareth, Schoors-De Waele uit Adegem, Gevaert-Van Schoorisse uit Ronse, Dr. Carlo Gyselbrecht uit Knesselare, Georges Carteus uit Ronse, sporvriend Astere Vergotte uit Aalter, Roger Vereecke uit Deerlijk, Gilbert Meire uit Huise…

Het spel met de jonge duiven zegt Antoine weinig of niets. Enkele opleervluchtjes als jonge duif volstaan. Zijn passie is het spel met oude en jaarse weduwnaars. Pas vanaf jaarling worden de duiven aan de tand gevoeld. Al werken de jaarlingen wel voldoende invliegvluchten af uit Clermont en Fontenay. In feite worden ze pas vanaf 2-jarige volop ingezet op de grote halve fond, waarvoor ze worden opgedeeld in een 2-tal ploegen die om de 2 weken aan de vluchten deelnemen. Daarnaast is er ook een vaste ploegje oude dat op de kleine halve fond actief blijft, samen met de jaarlingen.

In totaal zitten er jaarlijks tussen de 60 à 70 vliegduiven, naast een 25-tal kweekkoppels  en goed 100 jonge duiven. Daarmee doen ze het, en behoren ze al jaren tot de toonaangevende hokken in de streek van de halve fond tot de lichte fond.
Antoine en Yvonne waren duidelijk van hun melk. Totaal verbouwereerd… eerst door de mirakeluitslag, en daarna door hetgeen volgde. Met drukte, telefoons, persbelangstelling en natuurlijk felicitaties alom. Dit is niet zomaar hun eerste nationale zege, maar één met een knalprestatie… een stunt, een mirakel. Even historisch, als fantastisch en onvergetelijk.
Antoine en Yvonne, een heel dikke proficiat!