Overslaan en naar de inhoud gaan

De 1e Nat. Asduif KBDB Grote Fond Jaarse zit bij Nico Jaspers uit Nerem (BE)

Eenvoud wint het van professionalisme zou een andere titel van deze reportage kunnen zijn. Lees mee hoe een liefhebber zonder kwekers gans fondminnend België het nakijken geeft.


Nico met BE14-2096077, een dochter van de 1e nat. asduif

Nuchter

Nuchter, gezond boerenverstand. Geen commerciële poespas. Daarmee kunnen we de zienswijze van Nico jaspers op de duivensport het best omschrijven. Jezelf niet bedriegen met blinkende pedigrees, maar louter afgaan op prestaties. En dan blijken er op het einde van de rit weinig goeie over te blijven. Bij de onvermijdelijke vraag over hoeveel kwekers hij beschikt, komt een wel erg verrassend antwoord: geen, het zijn de vliegers die de jongen leveren. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat er bij zijn kameraad Romain Stas (Wellen, BE) toch een 5-tal duiven zitten - waaroner eentje van 2001 die nog steeds bevrucht - die Nico te waardevol vond om dood te doen. Voor de anderen geldt het moto: niet goed genoeg meer op de wedstrijden is plaats maken voor anderen. 'Plaats maken,' betekent bij Nico een enkele rit naar de poelier. 

Van alle markten thuis

Ironisch dat iemand die eigenlijk verknocht is aan het snelheids en halvefondspel de eerste nat. asduif grote fond wint. Nico woont in wat men - samen met de Westhoek - tot zowat de slechtse ligging om aan het nationale halvefondspel te beoefenen, kan aanduiden. Vandaar dat hij destijds ook de grote fond ging beoefenen. In '93 resulteerde dat reeds in de 1e nat. Narbonne bij de oude en de 4e nat. bij de jaarse. Dit met duiven die helemaal geen echte fondduiven waren, tenzij iemand de fam. Houben (Itegem, BE) onder de noemer fondmannen klasseert. Nico maakt dan ook geen onderscheid tussen een vitesser of fondduif. De nat. winnaar Narbonne had dat jaar reeds 8 kopprijzen op de kleine halvefond gewonnen alvorens de oppergaai vanuit Narbonne mee naar huis te brengen. Datzelfde jaar ging hij bij Albert Jorissen (Rijkhoven, BE) - die toen een knaluitslag maakte op Barcelona - de jongen halen van die geweldige Barcelonaploeg. Voorts kwamen er vooral duiven bij van Cyriel Jorissen, een andere plaatselijke fondcrack.

BE13-5105708

Een naam heeft de 1e Nat. Asduif Grote Fond Jaarlingen niet gekeregen, we zullen hem dus verder als de 708/13 aanduiden. Ondanks het feit dat Nico zegt dat kweken meer geluk is dan wijsheid ("Als het zo simpel was dat goed x goed steeds succes opleverde, bleven alleen de rijke liefhebbers over" dixit Nico), vinden we in de pedigree van de 708/13 toch enkele zeer succesvolle kleppers terug. Grootvader langs vaderszijde is de BE02-5158701, 1e Nat. Asduif Fond KBDB 2004, lijn van de Barça van Cyriel Jorissen. Grootvader langs moederszijde is de BE05-5052212 die zowel een 1e Silenrieux (snelheid) 689 duiven, als 3 x 1e vanuit melun (kl.1/2 fond) won. Je kan de ganse pedigree van de 708/13 bekijken door hier te klikken. De 708/13 ging dit seizoen voor de eerste maal de korf in op 30 maart en werkte vervolgens 6 snelheidsvluchten op rij af (waarvan 2 in één weekend) alvorens via 2 x Sourdun, Gien en Bourges naar Agen en Narbonne te gaan. Op Agen schitterde hij met een 13e plaats nationaal van 3.180 duiven, vanuit Narbonne kwam hij als 16e over de streep van 2.835 duiven en sleepte zo de felbegeerde trofee in de wacht. Je kan hier klikken om de ganse vliegcarrière van de 708/13 te bekijken.


BE13-5105708, 1e Nat. Asduif KBDB Zware Fond Jaarlingen

Spelen is goud

'Ik heb mijn succes in de duivensport aan twee dingen te danken," zegt Nico. "Ten eerste is er het feit dat ik nooit veel geld aan duiven uitgegeven heb. Versterking haalde ik steeds bij liefhebbers die ondanks hun ligging toch sterk spel afleveren." Elke bijgehaalde duif gaat bij Nico het vlieghok op en blijft daar tot einde carrière. De +/- 65 weduwnaars worden half december gekoppeld, zodat hun jongen volwassen genoeg zijn om aan de eerste opleervluchten te kunnen deelnemen. "Dat is mijn tweede sterk punt," vervolledigt Nico. "Alle jonge duiven gaan mee vanaf de eerste wedvlucht en gaan dan wekelijks de korf in, tot en met Bourges. Als we zover zijn is het kaf reeds lang van het koren gescheiden. De beteren vliegen dan nog verder tot einde seizoen." De dochter van de 708/13, het BE14-2096077 kreeg dit programma ook voorgeschoteld. Zij werkte 4 van de 6 nationaals voor jonge duiven af en eindigde het seizoen met de afsluitingsprijskamp in Jesseren vanuit Oostende, ingericht één week na Gueret. Klik hier om de resultatenlijst van het 077/14 te zien.

Dure sport

Te duur voor een jonge beginnende liefhebber, wordt diikwijls als reden opgegeven waarom er zo weinig jongeren toetreden tot de duivensport. Nico Jaspers bewijst nochtans dat het anders kan. Geen kwekers die 10 maanden per jaar zitten te rentenieren. Geen dure voederschema's, tijdens de kweekperiode wordt er kweek verstrekt , tijdens het vliegseizoen sport. Kweek geel en sport geel van La Paloma of zowat het goedkoopste dat er op de markt te vinden is. Voorts grit en vitamineral "en als ik eraan denk vitaminen (Ecumix plus WS) in't water." Nico behaalt er successen mee van snelheid tot grote fond. Voor de non-believers, enkele uitslagen 2014:

Chimay: 414 jl: 1-2-3...(6/13)
Mettet: 713 p: 3-6-15-15-19-33-34-35...(39/74)
Gien: 776 p: 1-13-14-23-26-31-33...(23/63)
Argenton: 52 p: 1-7-8-10-12...(5/6)
Limoges prov.: 1.723 oude: 10-42 (2/2)
Montluçon zone C2: 2.274 jl: 94-167 (2/2)
Jarnac prov.: 696 jl: 11 (1/2)


Een klein deel van de afgelopen jaren behaalde trofeeën

Afsluiter

Als afsluiter nog een kleine anekdote. Hoeveel geluk er bij kweken komt kijken, toont Nico ons nog aan de hand van 2 witte nestjongen. "Deze stammen af van zwarte duiven met in hun stamboom een witte voorouder. Nu, 5 generaties later is het zwart volledig verdwenen en ligt er sporadisch een koppel witte jongen in het nest." 


Een na 5 generaties terugkerende witte kleur