Davy Neirynck (Baaigem, BE) scoort als bijhok van Tom Van Gaver zelf ook superuitslagen

Davy Neirynck gooit hoge ogen op de prijsvluchten met duiven afkomstig van zijn schoonbroer Tom Van Gaver.

Het begin van iets moois

Davy is een jonge maar heel gemotiveerde liefhebber die sinds 2015 actief is in de duivensport. Hij is dus de schoonbroer van Tom Van Gaver en heeft intussen met diens zus Fien 2 prachtige kindjes. Toen de verkering met Fien Van Gaver zich nog in een pril stadium bevond kwam Davy eens op bezoek net toen de duiven van Tom moesten arriveren vanuit Poitiers en Cahors. Er waaide die dag een keiharde noordenwind en de aankomsten van de duiven toen waren fenomenaal! Op alle vluchten en in elke categorie werd zwaar uitgepakt met overal de ereprijs op lokaal vlak en stampvroege duiven op nationaal niveau. 

Davy was bij het zien van zoveel geweld zodanig onder de indruk dat hij vanaf die dag besloot om ook duiven te gaan houden. En dit niet enkel om er naar te kijken maar effectief om deel te nemen aan de prijsvluchten ... Enkele maanden later huurde het koppel Davy Neirynck-Fien Van Gaver een woning op slechts een kilometer afstand van de hokken van Tom Van Gaver en daar werd een duivenhokje geplaatst van 2 meter bij 2 met een kleine ren ernaast. Davy kreeg toen 8 jaarse duivers die werden overgewend naar het nieuwe hokje, de aanpak werd tot in de puntjes gekopieerd van Tom en door Davy perfect uitgevoerd. Het eerste seizoen werd zonder enige ervaring meteen een schot in de roos, er werd namelijk op provinciale én nationale vluchten gepresteerd alsof Davy al 10 jaar melker was. Op aanraden van Tom werd ook nog op de laatste nationale fondvlucht vanuit Tulle ingemand, dit met een superresultaat tot gevolg : tegen 197 jaarlingen werd het een formidabele 5 op 5 met 5-12-15-17 en 24!

Davy was mede hierdoor definitief gewonnen voor de duivensport en in de volgende jaren werd werk gemaakt in het vinden van een eigen woning met tuinhokken die Davy vond te Baaigem en er nu dus op een prachtige locatie zijn hobby kan uitoefenen. Omwille van de gezinssituatie werd gekozen om enkel met jonge duiven en enkele jaarse/oude duivinnen aan de start te verschijnen. 2020 was de doorbraak van de kolonie Neirynck door het behalen van de derde plaats in het provinciaal kampioenschap Oost-Vlaanderen zware halve fond en eveneens de 9de provinciale asduif KBDB te winnen met enkele spectaculaire uitslagen op de nationale zware halve-fond vluchten. 

enkele superuitslagen uit afgelopen seizoen :

20/06/20 Vierzon : 1-2-9-12-15-20-23-25-26-... / 446 oude (19 op 27) 11/07/20 Argenton : 14-17-75-93-102-163-277-... / 7.260 jaarse (15 op 20) 18/07/20 Issoudun : 7-16-22-29-37-41-159-... / 4.624 jaarse (15 op 18) 3-61-101-209-640 / 2.860 oude (5 op 5) 01/08/20 Gueret : 5-6-17-76-113-139-242-... / 3.649 jaarse (11 op 15)

Tussen de nationale KBDB asduiven

Tom Van Gaver komt trouwens ook zelf jaarlijks enkele duivertjes halen bij Davy, en in 2020 speelde hij het klaar om met één van die jonge duivers de 5° nationale asduif KBDB zware halve fond te winnen. De laatste nationale jonge duivenwedstrijd bleek bovendien een waar spektakelstuk te zijn geweest. Zowel Tom zelf als Philip De Maeseneer (die het ook al voornamelijk met Van Gaverduiven doet !!) bleken nog in de running te zijn voor de nationale KBDB asduiven. Die laatste vlucht vanuit Chateauroux werd een beenharde wedstrijd met een harde Noordwestenwind waardoor het een wel heel moeilijke klus zou worden om in de streek een nationale kopprijs te kunnen pakken. Maar één van de eerste aanmeldingen was wonderduif Finnman van Philip De Maeseneer die net als de 4 voorgaande weken opnieuw op de afspraak was. Hiermee verzekerde deze klepper van de Finn-lijn zichzelf van de nationale titel. In Denderwindeke brak toen een hels feest los dat werd vastgelegd op een intussen beroemd geworden filmpje. Dat filmpje werd meteen doorgestuurd naar kameraad Tom Van Gaver en terwijl die de dolle beelden van Philip en diens Finnman aan het bekijken was dook er bij hem eveneens een donkere schicht uit de lucht ... Jawel : het was Dark Ace, de asduif kandidaat van Tom. Die Dark Ace en een hokgenote (Dochter White Finn) klopten alsnog Finnman en behaalden de 1° en 2° prijs Zonaal en tevens 1° Provinciaal tegen wind en weer in. Vanzelsprekend brak daarop ook te Baaigem bij Davy en in Moortsel bij Tom het feest los, precies een sprookje dat uitkwam.    

Beelden van dolle taferelen na de thuiskomst van Finnman gingen al de wereld rond. Finnman werd na zijn titel dan ook een beroemdheid.
Dark Ace, net na zijn exploot vanuit Chateauroux

Die Dark Ace (BE20-4014353) werd dus gekweekt bij Davy Neirynck en gespeeld door Tom Van Gaver. De ouders ervan zijn tevens het bassiskoppel bij Davy, samen met dochter Finn en de nestbroer van Blue Finn vormen ze de rode draad doorheen de kolonie van Davy. Dit alles in combinatie met de oude soort van Tom waarbij Davy ook geregeld aan samenkweek doet met Gregory Tallieu die eveneens in hoofdzaak het ras Van Gaver heeft zitten, zorgt ervoor dat de kwaliteit ten huize Neirynck op punt staat.

Dark Ace : 5° nationale asduif bij Tom Van Gaver gekweekt bij Davy Neirynck

De vader (Brother Fred Jan Pappens : BE16-4078677) en moeder (Fijne 059 : BE17-4156059) van Dark Ace zijn eveneens al ouders van ondermeer : 4° prov. asduif halve fond in 2018, 1° lokaal + 5° prov. Blois, 1° Toury 347 d., 2° Noyon 603 d., 2° Sermaise 882 d., 2° Issoudun 154 d., 5° Argenton, 386 d., 6° Noyon 603 d., 8° Toury 471 d., 9° Zonaal Chateauroux 5.438 d., 16° Zonaal Issoudun 4.627 d., ... waarmee duidelijk is aangetoond dat het hier over een wel heel bijzonder kweekkoppel gaat. 

Brother Fred : vader van ondermeer Dark Ace
Fijne 059 : superkweekduivin ten huize Neirynck

Nog meer kwaliteit op de hokken

Niet enkel Dark Ace en zijn ouders zijn de blijkvangers van deze kolonie topduiven. Davy kocht namelijk op aanraden van Tom Van Gaver (net als Philip De Maeseneer zijn moeder van Finnman) op de totale verkoop in 2017 via PIPA een dochter van Finn. Het betreft een volle zus van de moeder van Finnman en tevens een zeer goede kweekduivin. Zij werd reeds moeder van BE19-4102636 die stuntte vanuit Tulle met 1° lokaal, 2° provinciaal, 2° Zonaal en 46° nationaal. Met verder ook absolute topprijzen op de erelijst uit o.a. Blois, Noyon, ... is dit eveneens een goudklompje op de hokken van Davy.

Verder is er ook nog Nestbroer Blue Finn (BE17-4077397) die ook als steunpilaar van het hok Davy Neirynck mag genoemd worden. Blue Finn en zijn nestbroer werden gekweekt door Sam Bostoen en komen uit de White Finn (door Sam gekregen van Tom) gekoppeld met een dochter Meau PEC. Zowel Blue Finn als zijn nestbroer zijn uitzonderlijke duiven. Blue Finn werd de sensatie van 2020 op de hokken van Tom door het winnen van de 8° nationale asduif KBDB en tevens de beste duif van Belgie over 7 nationale fondvluchten. Hij is bijkomend ook nog de vader van Adrien die 11° nationale asduif KBDB zware halve fond is geworden in 2020. Zijn nestbroer vloog nooit maar blijkt nu evenzeer een topkweker te zijn. De resultaten van Blue Finn werden reeds uitvoerig besproken, zijn nestbroer werd in 2020 vader van de beste duif van Davy Neirynck namelijk White Finn's Lass (BE19-4101653). Deze werd 9° provinciale asduif KBDB en is tevens in de verschillende PIPA-rankings goed vertegenwoordigd.

Davy Neirynck heeft net als voornoemde Philip De Maeseneer bijzonder veel te danken aan de inbreng van de Tom Van Gaver duiven en in het bijzonder aan de Finn-lijn. Topprestaties en overwinningen tot op nationaal vlak zijn het deel van deze jonge maar ambitieuze melkers. Het laatste hebben we van hen zeker nog niet gezien, met de hulp én de duiven van Tom is hier sprake van een bijzonder mooi succesverhaal.