Davy en Amber Verleije (Damme, BE) beleefden een weekend om nooit te vergeten

Davy en Amber Verleije spelen sinds 2 jaar op hun nieuw adres. Streekgenoot Wilfried Rotsaert komt dagelijks hun duiven verzorgen. Zijn ervaring en kalmte samen met het jeugdig enthousiasme en de dynamiek van Davy blijken de juiste formule te zijn. Ze winnen de 1e nationaal met oude duiven vanuit La Souterraine.

Luttele momenten later valt nog een 6e nationaal jaarlingen vanuit Libourne. In fondclub Steenbrugge winnen ze drie eerste prijzen op één namiddag, nl. de 1e La Souterraine oude, 1e Libourne jaarse en 1e Libourne oude. Een namiddag die nog lang in het geheugen gegrift zal staan.

Davy, Amber en Wilfried

Davy (39) speelt in tandem met zijn dochter Amber (4). Al op zeer jeugdige leeftijd speelde Davy met duiven. In het begin alleen, later in tandem met Pol Cocquyt waar ze onder de naam Cocquyt-Verleye velen het vuur aan de schenen wisten te leggen. Toen Pol stierf en het erf waar de hokken op stonden verkocht werd, heeft Davy in de tuin van zijn nieuwe woonst nieuwe hokken getimmerd.

Het toeval wilde dat Wilfried Rotsaert (79), een gevestigde waarde op de fond, het niet meer zag zitten om alleen met duiven te spelen. Na een kort gesprek kwamen ze vlug tot een overeenkomst. Hun kwekers werden bij Wilfried samengebracht en worden daar verzorgd. Elke dag gaat Wilfried naar de hokken bij Davy voor de dagelijkse verzorging en het uitlaten van de vliegers. Als Davy thuis is, werken ze samen. Davy steekt al zijn vrije tijd in zijn duiven, niets is hem te veel zolang het maar voor de duiven is. Zijn enthousiasme gaat wonderwel samen met de ervaring en de kalmte van Wilfried.


Kleine Amber, mama Ilse, Davy en Wilfried

De rassen en het hokbestand

Het seizoen werd aangevat met 62 weduwnaars waarvan 32 oude en 30 jaarse duivers. Met duivinnen wordt niet gespeeld wegens tijds- en plaatsgebrek. De duivers worden op het klassiek weduwnaarspel gespeeld en moeten niet kweken. Jaarlijks worden een 120-tal jongen geringd uit 2 of 3 rondes. Een 65-tal van de eerste ronde worden verduisterd en moeten de nationaals vliegen. Toen ze in 2011 besloten om samen te spelen, werden alle kwekers samengebracht bij Wilfried. Vierentwintig koppels kwekers en 10 koppels “onderleggers” zitten bij Wilfried, die hij bij zich thuis verzorgt. Hij kweekt er ook de jongen. Er kan gerust gesteld worden dat er heel wat kwaliteit zit bij die twee kerels. Zo hebben ze duiven van o.a. de oude soort Verleye-Cocquyt uit Moerkerke, Wilfried Rotsaert uit St-Kruis, P&D Houfflijn uit Wortegem-Petegem, Gino Clique uit Wevelgem, De Buck-Baele uit Assebroek, Team De Jaeger Freddy uit Knesselare, Garre-VDBerghe uit Vichte, Van Quickenborne uit St-Amandsberg, Paul Boddaert uit Liederkerke, Jan Declerck uit Maldegem, Lannoo-Ballegeer uit Moerkerke, Kurt en Raf Platteeuw uit Rumbeke, WMJF Boddaert uit Oostkamp, Luc Van Hoecke uit Oedelem, Vanwildemeersch-Vyncke uit Westkapelle, Filip en Nicholas Norman uit Knokke, Rik Cools uit Ruiselede en De Baene Hubert uit Beernem. Dat zijn de soorten waarmee ze goed lukten.

De verzorging

Wilfried komt twee keer per dag. Als Davy thuis is, wordt er samen gewerkt. Anders doet Wilfried het alleen. Alle hokken worden twee keer per dag gekuist. De duiven worden allemaal afzonderlijk gevoederd in hun woonbak. De jonge en oude duiven worden allemaal op dezelfde wijze gevoederd. Er wordt een mengeling gemaakt uit 3 gekende voeders: Beyers Vandenabeele, Van Robaeys nr. 29 en superconditie van Mariman. Naar het einde van de week wordt er verzwaard met Van Robaeys nr. 39 en Weduwschap super power van Mariman. De medische begeleiding is in handen van Dr. Wim Boddaert, die meestal raad en daad via de telefoon geeft. Alle duiven werden 14 dagen geleden gekuurd tegen ornithose met doxycycline en een product tegen schimmels. Pikant detail: de nationale winnaar toonde woensdag al zijn uitstekende conditie. Na de ochtendtraining was hij niet thuis. Wilfried mocht een uur later terugkeren voor die meneer. 

Hokken met gekleurde valplanken

Iets wat meteen opviel bij het bezoek was dat iedere valplank een andere kleur heeft. Overschotjes van verf, een creatie van de vrouw. Kortom, iets wat we nog nergens gezien hebben en ook niet konden vermoeden wat de reden ervoor zou kunnen zijn. Davy wist ons uit te leggen dat hij, sinds zijn valplanken elk in een verschillend kleur zijn, er zich geen enkele duif meer van hok vergist. Het is ook zeer eenvoudig om met Wilfried te communiceren. Elk hok heeft zijn kleur, ze spreken van het blauwe, gele of groene hok.

Broere Bond wint 1° nationaal La Souterraine tegen 9.536 oude

Broere Bond is een tweejaarse duiver als jong verkregen van Wilfried Rotsaert. Als jong werd hij enkel opgeleerd tot aan Arras (110 km). Zijn vader was Den Teen, een duif die voortkomt uit een zuivere van Quickenborne uit St-Amandsberg, gekoppeld aan De Teen van Hendriek Mortier. Aan moederszijde komt Broere Bond voort uit een koppeling van Vanwildemeersch-Vyncke x Ignace Viaene. Wilfried kreeg deze duivin van De Buck-Baele uit Assebroek. Op zijn palmares vinden we volgende uitslagen terug:

Arras    31/452
Clermont 14/320, 12/169 en 65/1.054
Tours    42/307 en 95/391
Bourges  37/277
Gueret   23/1.932
Limoges  63/390