David Vermassen (Gavere, BE) wint 1e nat. Brive jaarlingen

De vlucht uit Brive van 13 juli werd door de NO-wind en tropische temperaturen een keiharde race. Black Hawk, BE12-4184493, zoals de nationale winnaar uit Brive heet, legde de afstand van 660 km tussen Brive en Gavere af aan een snelheid van 1105m/min en was zo de snelste van 6.831 jaarlingen.

Voor David Vermassen was de nationale zege de 2de uit zijn carrière. In 2010 won de 38-jarige bouwvakker de nationale vlucht uit Gueret oude duiven, 3 jaar later was het bingo uit Brive. De nationale winnaar uit Brive kwam 1 m/min te kort tegen de unieke ex-aequo van Jacques Verschuere en Joël Verschoot bij de oude duiven om de snelste van gans het pak te worden.

Eigenlijk moeten we aan de Eeckhoutstraat in Gavere spreken van het 'Team David Vermassen', de kolonie wordt er, naast David zelf, beheerd door mama Nadine en diens vriend Denis Annaert. Zij dragen meer dan hun steentje bij tot de schitterende successen van de laatste jaren. Denis neemt de weduwnaars voor zijn rekening, terwijl David de vliegduivinnen en de jonge duiven verzorgt. Nadine springt dan bij waar nodig wanneer beide mannen gaan werken zijn.

Vakantie en geblokkeerde gsm

Niemand heeft Black Hawk zien thuis komen van zijn glorietocht uit Brive. David zelf was met zijn vrouw op vakantie naar Turkije en moest dit 'moment de gloire' zenuwachtig ondergaan met een Efes-biertje aan de Turkse hotelbar. Maar ook Nadine en Denis hebben enkel het 'piepje' gehoord van de elektronische constateur. "Ik had ze nochtans verwittigd om alles tijdig klaar te zetten. Ik ben de duiven voor Brive zelf gaan inkorven voor ik op vakantie vertrok en ze zagen er super uit. Dezelfde ploeg weduwnaars had trouwens hun vlucht voor Brive, uit Argenton, laten zien dat de forme er was", vertelt David.

"We hadden alles tijdig klaar gezet, zoals David ons gevraagd had, en we bekeken de eerste aanmeldingen op PIPA. Na wat rekenwerk op basis van deze eerste aanmeldingen moesten de eerste duiven rond 17u20 in Gavere zijn. Terwijl we op de hokken bezig waren, hoorden we om 16u57 een piepje en zat Black Hawk op zijn hok. Toen wisten we al dat we vroeg waren", vertellen Nadine en Denis. Van toen ging het telefoonverkeer richting Turkije crescendo. "Je kan niet geloven hoe ongemakkelijk ik me voelde, wetende dat mijn duifje een nationale overwinning in de wacht sleept, terwijl ik duizenden kilometers verder zit. Het ene telefoontje na het andere overstelpte me met felicitaties, in die mate zelfs dat mijn gsm geblokeerd werd. De telefoonkosten swingden de pan uit en de provider sloot mijn nummer af. Eens ik terug in België was, moest ik mijn openstaande rekening eerst vereffenen vooraleer mijn nummer weer vrijgegeven werd."

Topvlieger Black Hawk

De NO-wind en de hoge temperaturen maakten van deze Brive er eentje 'voor de goei', en Black Hawk is er zo eentje. 3 weken voor Brive won hij nog de 2e nat. zone A Montluçon en ook zijn andere resultaten mogen gezien worden.

2012
Argenton nationaal       383/25940
Vierzon provinciaal        49/4058
Gueret nationaal         204/16988

2013
Noyon                       12/644
Angerville                  23/431
Angerville                  28/488
Vierzon provinciaal       126/2982
Montluçon zonaal            2/4766
Brive nationaal             1/6831

Wie de kolonie David Vermassen al een tijdje volgt weet dat het stamkoppel ‘Bonte Crack’ x ‘Iron Lady’ als een rode draad door de hokken loopt. De ‘Bonte Crack’ is vader van o.a. ‘Olympic Dreamgirl’, 1e Olympiadeduif in Poznan, ‘’t Superieurke’, 2e Olympiadeduif Oostende en ‘Kytana’, die moeder werd van de 2° nat. Bourges. In de roots van de ‘Bonte Crack’ vinden we namen als De Rauw-Sablon, Rene Van Den Heede, Jef De Ridder, etc.
Ook in de pedigree van de nationale winnaar vinden we dit stamkoppel terug, dit zowel langs moederszijde als langs vaderszijde. Daar werd 't Superieurke gekoppeld aan Marcus. Marcus was een topvlieger die intussen zijn kweekkwaliteiten al meer dan bewezen heeft. Hij vloog zelf een 1° prov. Chateauroux tegen 4.854 duiven en een 5° prov. Chateauroux tegen 3.202 duiven. Hij is ook vader van ‘Jamal’, die 2° prov. en 9° prov. won vanuit respectievelijk Bourges en Vierzon. Ook de lijn van de 1e prov. Tulle vinden we terug in de afstamming. Klik hier voor de pedigree van Black Hawk.

Systeem

Black Hawk werd volgens het klassiek weduwschap gespeeld. Alle jaarse duiven kwamen rond 10 januari op het weduwnaarshok. De bakken van de oude weduwnaars, die toen nog in de volière bleven, gingen dicht, zodat de jaarlingen hun nieuwe bak konden uitkiezen en bakvast worden. Eens dat gebeurd kwamen ook de oude weduwnaars terug op het hok om alles rond 1 april te koppelen. Rond 19 april gingen dan eieren en duivin weg en zaten ze op weduwschap.
De weduwnaars worden om de 2 weken gespeeld en voor de inkorving krijgen ze hun duivin niet te zien. De week dat ze niet gespeeld worden krijgen ze hun duivin wel te zien, samen met de duivers die dat weekend van de vlucht thuiskomen.

Versele-Laga wordt als duivenvoeder gegeven. Van bij de thuiskomst tot zaterdag is dat 1/2 Dieet en 1/2 Sport. Om vanaf dan op te voederen naar de inkorving toe met 100% Sport, aangevuld met snoep en pinda's. Op medisch gebied wordt regelmatig dierenarts Vercruysse bezocht. Zijn schema wordt dan ook nauwlettend gevolgd. Meestal is dat om de 3 à 4 weken iets tegen tricho en ook iets tegen de luchtwegen.


Nadine en Denis met Black Hawk

Deze nationale zege wordt aan een al schitterend palmares toegevoegd. Wie kan op 38-jarige leeftijd zeggen dat hij 2 Olympiadeduiven, 2 nationale zeges, verschillende zonale en provinciale overwinningen op zijn conto heeft! Het toont alleen maar de sterkte van de kolonie en het team David Vermassen!