Uiteraard is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar het was het stiekeme doel van dit goed geoliede team om voor deze hoofdprijs te gaan. Veel hokken dromen van deze titel, doch tussen droom en daad liggen heel veel te nemen hindernissen. Schitteren over de ganse lijn en resulteren in het meest brede en regelmatige tophok, zo kunnen we de titel van Algemeen Nationaal Kampioen KBDB wel eens anders omschrijven.
Resultaat van geoliede teamwerking
Dat David een neus voor de duivensport heeft, is ondertussen genoegzaam bekend. Reeds van bij de start op 19-jarige leeftijd was duidelijk dat hij de feeling had om topprestaties neer te zetten. Maar zonder verpinken schuift hij heel veel van het eerbetoon door naar zijn moeder Nadine en haar vriend Denis. Dat trio heeft in een duidelijke taakverdeling zijn krachten en talenten gebundeld met knalprestaties tot resultaat. Denis focust zich op de weduwnaars, moeder Nadine op de jonge duiven en de duivinnen. De algemene opvolging zit bij David, die omwille van werkverplichtingen minder tijd aan de duiven kan spenderen dan Nadine en Denis.
Aanpak en methodiek
Men beschikt in Gavere over twee kweekhokken. Op hok 1 huizen 17 koppels waarvan 5 heel vaste koppels en een 12-tal koppels waar al eens van partner wordt gewisseld. Laat ons dat het basiskweekhok benoemen. Op hok 2 huizen 15 testkoppels. Vanuit een vroege kweek worden ongeveer 100 jongen duiven gekweekt die later nog worden aangevuld met een 60 duiven uit de 2e en 3e ronde.
Met de 37 weduwnaars (oude en jaarduiven) en 28 duivinnen wordt niet gekweekt voor het seizoen. De oude weduwnaars worden gedurende enkele maanden ondergebracht in de volière en ondertussen krijgen de jaarduiven de kans om hun intrek te nemen in een vaste woonbak. Begin april komen de oude duiven terug naar hun hok en wordt alles gekoppeld voor een broedperiode van 4 dagen. Ze worden dan ook allen opgeleerd. Tijdens de frisse lentedagen wordt eenmaal daags getraind. Van zodra het weer beter is, wordt dat opgevoerd tot tweemaal daags. Deze weduwnaars worden op klassiek weduwschap gespeeld.
De duivinnen worden ook op weduwschap gespeeld en zitten overdag opgesloten in hun nestbak. Zij trainen eenmaal daags en worden hierbij aangevuurd met de vlag tot wanneer ze een vast trainingsritme in de vleugels hebben.
De duivinnen evenals de jonge duiven krijgen volle bak gevoederd, maar veeleer aan de lichte kant (50% dieet + 50% sport). De duivers worden in week 1 licht gevoederd en dan opgevoederd wanneer in week 2 de inkorving nadert. De weduwnaars worden afzonderlijk in hun woonbak gevoederd om hun territoriumdrift aan te scherpen en om ze individueel goed te kunnen opvolgen inzake de formeopbouw en omdat de ene nu eenmaal meer brandstof nodig heeft dan de andere, zo bevestigt Denis. Bij de inkorving worden geen duivinnen getoond, maar in de week dat ze niet worden gespeeld krijgen ze wel hun duivin te zien. Op deze wijze wordt de drift op peil gehouden en worden ze toch rustig ingekorfd.
De jonge duiven van de eerste ronde worden op de schuifdeur gespeeld, de tweede ronde dan weer op nest. Wat ons wel opviel tijdens het gesprek was de zeer gestructureerde aanpak in de dagtaken. De verzorging gebeurt stipt en goed georganiseerd en dit op schitterende installaties. Hier wordt niets aan het toeval overgelaten om tot een goed resultaat te komen. Op deze wijze lukt men erin het beste in de duiven naar boven te halen en dit zowel met de weduwnaars, duivinnen en jonge duiven en dit op alle afstanden. Zoals we het in het wielerpeloton soms horen een echt allroundteam dat zowel in de klassiekers, de rondes, ploegentijdrit, enz. kan schitteren.
Medisch wordt onvoorwaardelijk het advies gevolgd van veearts Vandercruyssen met op regelmatige basis een behandeling tegen trichomonas en de koppen. Tegen paratyfus is vorig jaar niet behandeld, de hokken worden piekfijn proper gehouden en de strenge winter heeft hen ervan weerhouden deze kuur door te voeren. De weduwnaars en jonge duiven zijn behandeld tegen de pokken (borstelke) maar de duivinnen niet. Naast lookolie en biergist krijgen de duiven de vitamines van veearts Vandercruyssen en bij thuiskomst Belgasol in de drinkpot. Geregeld wordt bloedzuiverende thee toegediend. Ook wordt tijdens het vluchtseizoen geregeld de oogbadzalf van Deweerdt gebruikt.
Basisrassen
Als basisrassen vermeldt David de duiven van Andre en Patrick De Smet (huidige kolonie Patrick & Olivier De Smet), Johan De Vroe, Mark Helleputte, Freddy & Jacques Vandenheede, en een duivin van Bart Piens. Het stamkoppel van de kolonie Vermassen is de Bonte Crack x Sayenne. Beiden stammen af uit zeer goede duiven. Zo is de Bonte Crack een zuivere zoon uit de Frans van Freddy & Jacques Vandenheede. De Frans is dan weer een rechtstreekse zoon uit het Dream Couple De Rauw-Sablon x Griezel 934/96 en daarmee een verwant van de wereldberoemde Topkweker Freddy van wijlen Pros Roosens. Sayenne is een dochter de Iron Lady, de duivin die Provinciale Asduif Oost-Vlaamse Jeugdclub werd en 1ste Nationaal Argenton Zone A won. Dat koppel staat garant voor een superieure nakweek. Zowel de nationale winnaar Gueret als 2de Olympiadeduif Halve Fond Oostende 2007 en 1° Olympiadeduif Cat. H Poznan 2011 komen uit dit koppel.
Black Hawk (BE12-4184493) zette de succesrij in gang met 1e nationaal Brive jaarlingen
We zouden haast vergeten dat een van de voltreffers in seizoen 2013 de nationale overwinning op Brive jaarlingen was met Black Hawk (BE12-4184493). Deze klepper vloog tijdens een harde Brivevlucht de eerste prijs van 6.482 jaarduiven aan een minuutsnelheid van 1.105 m. Klik hier voor de pedigree van Black Hawk. Naast deze hoofdvogel behaalde hij volgende schitterende resultaten:
2012: Argenton nationaal 383/25940 Vierzon provinciaal 49/4058 Gueret nationaal 204/16988 2013: Noyon 12/644 Angerville 23/431 Angerville 28/488 Vierzon provinciaal 126/2982 Montluçon zonaal 2/4766 Brive nationaal 1/6831
Hij was de voortrekker van een uitermate sterke ploeg duiven die volgende titels bij elkaar vloog in 2013:
1e Algemeen Kampioen België 1e algemeen kampioen AJD Oost-Vlaanderen 1e Fondkampioenschap O-VL oude en jaarlingen 2e Provinciaal kampioen grote Fond 2e kampioen oude duiven Cureghem Centre 2e algemeen asduifkampioenschap oude-jaarlingen-jongen Brugse kampioenschappen 3e algemeen kampioen Cureghem Centre 4e kampioen OVV-interprovinciaal oude en jaarlingen 5e algemeen kampioen FVOV 1e nationaal Brive jaarlingen 1e zonaal Issoudun oude 2e zonaal Montluçon jaarlingen
Wie alle resultaten van 2013 wil doornemen kan op deze link klikken.
Algemeen Nationaal kampioen is de gouden medaille in de negenkamp
Worden de atleten op de olympische spelen die meerkampen winnen niet beschouwd als de meest complete sporters ? Iedereen is ervan overtuigd dat dit de asduiven of de algemene kampioenen zijn. In het algemeen kampioenschap betekent dit presteren en topscores neerzetten in 9 disciplines, gaande van grote fond over halve fond tot snelheid en dit met oude duiven, jaarduiven en jonge duiven. Dit klassement winnen is binnentreden in de galerij der groten. Ter illustratie hierna de top 10 of het kruim van de Belgische duivensport:
1 Vermassen David Gavere 2 Verschoot Joël Ingelmunster 3 Panza Roberto Ans 4 Pollin Marc Jabbeke 5 Platteeuw Kurt & Raf Rumbeke 6 Devos Etienne & Frank Deerlijk 7 Hebberecht Chris Evergem 8 Bascourt Nicolas Braine-Le-Comte 9 Van De Walle Marc & Franky Zwalm 10 De Smet Patrick & Olivier Semmerzake
We zijn ervan overtuigd dat, gestoeld op deze gedrevenheid en passie, en met een dergelijk gemotiveerd trio, er nog gensters zullen geslagen worden in Gavere, de concurrentie weze sportief gewaarschuwd! PIPA wenst hen hierbij alle succes.