Das Jos, "1ste Nationaal Bourges 43.541 jonge duiven (2004)", "Snelste van 67 986 duiven"


Jos moest inderdaad eens goed in zijn ogen wrijven toen net na het uur als een kogel uit de hemel een duif op de spoetnik viel. En neen hoor, dit was geen gezichtsbedrog… Het was de 1ste Nationaal Bourges! En Jos ging door op zijn elan. Op 12’ viel nummer 2, ook nog goed voor een top 100 nationaal en toeval of niet: dit was het duivinnetje waarmee de 1ste Nationaal was gepaard. Beide veranderden trouwens al voor een aanzienlijk bedrag van eigenaar. Maar nog was het niet genoeg. Jos klokte aan de lopende band. Dat Jos en vrouw Sonja niet aan hun proefstuk toe zijn, bewijst hun palmares. 7 x 1ste provinciaal en maar liefst 3 auto’s verhuisden al richting Geeneindestraat. En aan het succesverhaal van dit hok blijkt “geen einde” te komen. Jos werd al 20 maal algemeen kampioen en 4 keer keizer.

De jonge duiven worden op half weduwschap gespeeld, zeg maar met de schuifdeur. Maar omdat er meer duivinnen dan duivers zijn worden er voor de inkorving ook een 7-tal oude duivinnen tussen gesmeten. Ze mogen een 2-tal uur samen blijven en het hok wordt gezellig gemaakt. Hoekjes, kantjes… alles wordt benut om de bende te motiveren.
“ In juni heb ik ze 12 dagen voor de koppen gekuurd en daarna is de forme gekomen. Er zit elentriek in die duiven!” zegt Jos. En of er “elentriek” in zit! Het duurde 4 foto’s lang voordat de 1ste Nationaal zich min of meer netjes liet fotograferen! Zelden een duif gezien die meer gemotiveerd was om terug op zijn hok te zijn dan deze grijze duiver.
In zijn afstamming vinden we aan vaderskant Vos–Jennes terug en de moeder komt van Erwin Schepmans uit Grazen. “Een melker met goei duiven,” zegt Jos bedeesd. En Jos heeft voor opvolging gezorgd want zijn petekind Kennis Gerry is ook een fanatieke melker die trouwens vorige week de derde provinciaal speelde uit La Ferté. “Voor mijne nieuwjaar kom ik altijd bij mijne petere duiven halen,“ zegt Gerry en groot gelijk heeft hij!