Overslaan en naar de inhoud gaan

Combinatie Reedijk-Jongekrijg, Puttershoek (NL)


Combinatie Reedijk - Jongekrijg, Puttershoek Nederland. (2007)


De combinatie waar ik dit keer op bezoek ben bestaat uit Gerard Reedijk en zijn echtgenote Elly Jongekrijg. Onder deze naam vliegen deze man vrouw combinatie al luttele jaren in meer dan kampioenenstijl.
De aandachtige lezers onder ons weten wel dat uit eerder gemaakte verslagen, die zowel hier op Pipa als in verschillende duivenbladen hebben gestaan, zowel Gerard als Elly te bescheiden kunnen zijn in vergelijking met de uitslagen die ze behalen , zeker als we ze in de schijnwerpers willen laten plaatsen zoals voor dit verslag.
Daar is zeker niets op aan te merken. Na verschillende bezoeken ten huize Reedijk is een eerlijke, openhartige en uiterst vriendelijke band ontstaan. We kunnen het omschrijven als een vriendschap zowel tussen de mannen als vrouwen, dus ook met mijn eigen vrouwtje ontstond een duurzame vriendschap, een vriendschap die we tot het uiterste koesteren!!!
Zowel Gerard als zijn Elly komen beiden uit duivenmelkersfamilies. Pa Jongekrijg is zelf niet meer actief in het duivenwereldje en dit heeft ertoe geleid dat Gerard een "echte" allround speler werd. Deze Jongekrijg ziet ook graag op de kortere vluchten duiven thuiskomen en geloof me, dan komen ze meer dan verdienstelijk.

Puttershoek
Puttershoek is een dorp aan de Oude Maas, op de Hoeksche Waard in de gemeente Binnenmaas in de provincie Zuid-Holland. Het dorp (de grootste kern van de gemeente) heeft een halfstedelijk karakter en telde tot aan het begin van 2005 een kleine 6.300 inwoners. Tot in de 19e eeuw was Puttershoek een klein en afgelegen dorp, waar de voornaamste bron van inkomsten het biezensnijden was.
In 1912 werd er echter een grote suikerfabriek in het dorp gevestigd, waardoor in het dorp iedere herfst een kenmerkende zoete geur dreef. Met de suikerfabriek kwamen arbeiders uit Noord Brabant mee. Het streng gereformeerde Puttershoek kreeg hierdoor een bloeiende katholieke gemeenschap, die één van de twee katholieke kerken die de Hoeksche Waard rijk is, in het dorp bouwde.
Maar eind 2004 werd bekend, dat de suikerfabriek haar deuren ging sluiten. Naast een aantal cafés (waarvan "Het Veerhuis" het bekendste is) bezit het dorp een grote discotheek; "Alcazar". De bekendste Puttershoeker is Kees Verkerk, (na het lezen van dit verslag zijn er drie !!!) die in 1968 goud won bij het schaatsen op de Olympische Spelen.
In zijn geboortehuis is nog steeds het café van zijn ouders, "Het Veerhuis", gevestigd (aan de haven).

Van Roosendaal tot ……..
Zoals reeds vermeld in het voorwoord van deze reportage zijn we bij echte allround liefhebbers. Al moet gezegd worden dat Gerard zijn liefde toch meer gericht is op de marathonvluchten. Voor het snelle werk beschikken ze over 21 koppels die op totaal weduwschap gespeeld worden. Voor het zwaardere werk hebben ze inclusief de jaarlingen een goede 40 weduwnaars en een 13 nestkoppels. Het is niet echt moeilijk om alles te spelen en wekelijks met de duiven naar het lokaal te gaan, maar om te spelen op het niveau van deze combinatie is een geheel ander verhaal.
Specialisatie naar een bepaald onderdeel is hen totaal vreemd. Het klink misschien raar maar het All allround spel is hun specialiteit. Wil je op het hoogste niveau vlammen en met de sterkste mee kunnen van april tot september is het heden ten dage een moeilijke opgave. Niet alleen wat je er voor moet doen, maar ook vooral wat je er voor moet laten. Persoonlijk denk ik dat je met de nodige inzet, een goed en uiterst doordacht systeem en natuurlijk een lot aan klasse duiven een heel eind verder kan komen. Laat ons ook niet vergeten dat de duivensport een professionele aangelegenheid wordt en dat bij deze tandem geen helpers of verzorgers zijn voorzien. Nee, Gerard is de man die gewoon, zeg maar een 95%, van de werkzaamheden op zijn schouders neemt. Als we de uitslagen eens uitpluizen betuigt dit dat Gerard een buitengewone vakbekwaamheid en zeker over een formidabel lot duiven beschikt.De basis
De stamopbouw van de duiven van dit Putterhoekse kampioenenhok bestaat hoofdzakelijk uit de rechtstreekse duiven van de Gebr. Janssen uit het Belgische Arendonk. Ze zijn jaren aan stuk diep in de buidel gegaan en zo zijn er in de afgelopen jaren diverse rechtstreekse bij de Gebr Janssen gehaald.
Zelfs in het jaar 2006 hebben ze er nog een drietal gehaald.
De lijnen zoals; "DE AFGEKEURDE" , "BLAUW KWEEKDUIFJE 77", "MALIE van GEELOGER" enz. enz. zitten of hebben hier op de hokken gezeten. Ook kwamen er enkele van Klaas en Rik van Dorp uit Rotterdam - Overschie, Calon uit Hoofdplaat en sinds 2004 en 2005 nog de snelle rakkers van vader en zoon Verkerk die zeker voldeden aan de verhoopte successen.
De stamopbouw van de fondduiven bestaat hoofdzakelijk uit de rechtstreekse duiven van Jan Theelen uit Buggenum die zo begin jaren tachtig uit de echte oude Theelen stam gehaald werden. (getuige de vele rode, vale en donkerblauw gekleurde duiven)
Onder andere de volgende lijnen "LATE MARSEILLE", "DE 510", "DE 099", "DE 508", "DIAMANTJE","DE LOURDES" enz. enz. Maar ook werd er bij het sterkste hok dat Nederland kent, vader en zoon Kouters aangeklopt. Wie ik zeker niet kan en mag vergeten is het sympathieke Limburgse paar, Riet en Hubert Jongen uit Kerkrade. Recentelijk te Kerkrade nog gehuldigd tot Keizer en nu, enkele jaren later, zijn ook van deze inbreng de eerste successen alweer geboekt en geven ze beiden volmondig toe dat buiten de goede duiven en bruikbare tips ook de vriendschap tussen beiden nog wel het belangrijkste.

Duivenliefhebbers staan versteld op Vierzon
Om 07:15 uur ging te Vierzon het 3.894 koppig tellende konvooi van Afdeling 5 Zuid-holland van start. De combinatie zelf hadden er 46 stuks voor in de strijd gegooid. Gezien de windrichting werd gerekend dat de combinatie om heel vroege te draaien rond twee uur moest pakken. Het was iets na tien voor twee als zij aan zij twee duiven kwamen aangevlogen.
Het waren "Diddlina" en hun gekende "Street Fighter".
Voor Diddlina was het haar 16e prijs dit jaar terwijl het voor Street Fighter zijn 14e was.
Dit moesten gewoon zeer vroege duiven zijn.
Voor hun derde duif moesten ze wachten tot 13:59 uur maar om 14:05 uur hadden ze er 13 thuis. Terugkomend op de overwinnaars kan ik u meegeven dat ze werden gespeeld op totaal weduwschap en ze wekelijks de mand in gaan.
Kijkend naar de totaal gewonnen prijzen van dit tweetal zou je er stil van worden.

We beginnen met de dame "Diddlina":
Vierzon 1e 3.894 dvn.,
Blois 3e 9.545 dvn.,
Haasdonk 3e 947 dvn.,
Menen 2e 554 dvn.,
Ablis 4e 4.256 dvn.,
Chantilly 4e 1.316 dvn.,
Argenton 4e 637 dvn.,
Tours 6e 1.048 dvn.,
Peronne 10e 4.101 dvn.,
Blois 10e 1.002 dvn.,
Duffel 18e 3.819 dvn.,
Strombeek 21e 3/663 dvn.,
Harchies 22e 4.036 dvn.
Diddlina was vorig jaar de 4e asduif jaarlingen en 7e allround bij TBOTB van Nederland. Tevens was ze in het sterke samenspel 1e duifkampioen dagfond en provinciaal was ze 2e duifkampioen dagfond.

Maar ook "Street Fighter" weet meer dan wat er van hem verwacht wordt.
1e Ablis 4.256 dvn.,
1e Creil 3.659 dvn.,
2e Vierzon 3.894 dvn. (dit na hokgenoot Diddlina met 1 seconde verschil),
Orleans 4e 1.006 dvn.,
Tours 7e 1.048 dvn.,
Duffel 23e 3.710 dvn. etc. etc.

Terugkijkend naar de totale uitslag op deze N.P.O. vlucht stellen we vast dat de combinatie hun concurrenten naar adem snakken.
Vierzon N.P.O. concours, 3.894 duiven. 46 mee, 35 prijzen (1 op 4). 1, 2, 13, 17, 20, 41, 47, 52, 58, 62, 64, 81, 87, 93 enz. enz.


De klasse van de Reedijk - Jongekrijg duif
Als fondman wil ik als eerste natuurlijk "Definition" in het zonlicht plaatsen. Deze krachtpatser won na zijn 34e Nationaal in 2005 vanuit Mont de Marsan in het jaar 2006, voor hij naar het kweekhok verhuisde, maar liefst de volgende top noteringen.
18e Nationaal Mont de Marsan
22e Nationaal St. Vincent
96e Nationaal Bergerac.
Mede door deze prestaties behaalde hij de volgende titels.
1e Duifkampioen Nationale Fondspiegel
1e Duifkampioen Meerdaagse Fond Sector 2
2e Nationaal Duifkampioen Meerdaagse Fond
Buiten zijn eigen kunnen mag ook zijn zus er zeker zijn. In het zware seizoen 2006 vloog ze de 52e van Perpignan en de 79e van Pau. Met deze gigant in handen te hebben genomen ben ik blij weer een vaderlandse topper van het Nederlandse luchtruim in mijn klieven te hebben gehad.

De verzorging
Zowel in de zomermaanden als in de winter is de gehele verzorging zeer stipt. Tevens is dit gebeuren voor een goede 95% in handen van Gerard. In de zomermaanden begint het in de ochtend zo rond een uur of halfzes en gaat door tot zo tegen tienen.
In de middag begint alles rond de klok van drieën en als de klok dan in de avond zo tegen een uur of halftien komt te staan sluit Gerard het hok af.
Per spelonderdeel trainen de duiven hier apart. Dit begint al met de jongen en wordt dan door gevoerd bij de oude. Ja, inderdaad, hier trainen de duiven apart. Gerard zegt dat dit al te merken is in de manden. De snelle jongens zijn daar ook feller en doen dit tijdens het trainen ook.
Het systeem qua verzorgen is net als op vele andere hokken. Volgens Gerard is het geheim van het succes bij alle kampioenen, de goede duiven en dit in combinatie met de juiste voeding, training en begeleiding is dit de gekende sleutel naar het succes. Persoonlijk (J.H.), sta ik dan soms ook wel eens vol verbazing te kijken bij het inkorven der duiven. Als iemand een ware superuitslag maakt dan denk ik van "tjonge hoe krijgt ie ze zo". Maar soms stel ik al vast bij het inmanden. Wat een vulles en vind het al een prestatie om ze dan zo slecht te kunnen krijgen. Het cirkeltje moet gewoon rond zijn en eerlijk, het is gewoon zo. Wel gaf Gerard mee dat er een hoop is veranderd qua spel nadat ze met de Limburgers Hubert en Riet Jongen in kontakt zijn gekomen. Als ik terug kijk naar de gesprekken die ik persoonlijk had met Jongen en het gesprek wat ik nu had met Reedijk zou je zeggen dat ze gewoon één zijn.

Enkele uitslagen van het jaar 2006
Ablis 4.256 duiven 1, 4, 13, 28, 38, 39 enz. 25/57
Tours 1.048 duiven 5, 6, 7, 9, 11, 30, 31, 35, 40, 43, 46, 50, 51, 55, 65 enz. 26/40
Creil 2.632 duiven 1, 3, 5, 6, 24, 39, 45, 47, 51, 71, 78 enz. 30/56
Orleans 1.006 duiven 3, 4, 10, 23, 25, 27, 28, 32 enz. 21/40
Blois 1.002 duiven 2, 6, 10, 17, 23, 24, 26, 34, 41 enz. 25/40
Chantilly 1.316 duiven 2, 4, 12, 13, 16, 27, 28, 38, 40, 44, 45 enz. 30/40
Chantilly 4.004 duiven 9, 10, 14, 15, 43, 50, 53 enz. 20/46
Duffel 3.819 duiven 2, 3, 5, 7, 9, 11, 16, 17, 18, 19, 22, 23, 24, 25, 26, 27 enz. 39/45
Morlincourt 2.997 duiven 1, 12, 13, 17, 41, 52, 56, 67, 89 enz. 29/40
Strombeek 3.663 duiven 8, 19, 20, 21, 25, 43, 44, 49, 51, 57, 58 enz. 34/45
Harchies 4.036 duiven 3, 5, 20, 22, 24, 27, 30, 41, 50, 51, 52, 66, 68 enz. 46/60
Peronnes 3.636 duiven 1, 3, 4, 5, 11, 28, 29, 31, 32, 37, 47, 54, 62, 63 enz. 52/65
St. Vincent 6.830 duiven 22, 191 en 283 3/5
Mont Marsan 3.704 duiven 18, 126 en 642 3/3
Bergerac 14.576 duiven 27, 96, 642 enz. 6/10
Bordeaux 3.235 duiven 104, 165 enz. 4/6
Narbonne 2.563 duiven 40, 71 en 382 3/5
Perpignan 4.719 duiven 34, 43, 52, 71 en 445 5/8
Bordeaux 6.462 duiven 3 1/5

Enkele uitslagen van het jaar 2007
Blois 996 duiven 1, 2, 3, 9, 17, 27, 52, 53, 58, 62, 66 enz. 25/50
Haasdonk 1.604 duiven 3, 4, 7, 35, 37, 45, 47, 55 enz. 26/56
Creil 3.659 duiven 1, 2, 5, 7, 8, 18, 20, 22, 25 enz. 36/50
Bourges 1.153 duiven 1, 3, 5, 11, 14, 22, 23, 27, 28 enz. 24/50
Pommeroeul 1.811 duiven 1, 3, 6, 9, 13, 36, 38, 45 enz. 29/46
Peronne 1.278 duiven 5, 6, 7, 11, 19, 32, 39, 45, 55 enz. 21/45
Peronne 3.891 duiven 4, 12, 15, 17, 29, 32, 42, 46, 65, 66 enz. 41/70
Peronne 3.505 duiven 4, 6, 9, 10, 12, 22, 28, 33, 37, 43 enz. 50/63
Chantilly 2.562 duiven 2, 5, 8, 9, 12, 19, 24, 30, 35, 42, 45, 46, 48 enz. 45/58
Ablis 399 duiven 1, 2, 4, 5, 6, 7, 14, 15, 16, 17, 21, 22, 24, 28, 30 enz. 30/57
Vierzon 482 duiven 1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 20, 23, 27, 28 enz. 38/46
St. Vincent 5.232 duiven 81 en 859 2/4
Tarbes 5.210 duiven 437 en 471 2/4
Bordeaux 3.642 duiven 94 en 243 2/2
Perpignan 5.294 duiven 53, 185 en 1037 3/6Kampioenschappen 2006
1e Dagfond N.P.O. systeem C.C. WNL Interprov. Afd.5 & 12
5e Dagfond Onaangewezen Afd.5
2e Dagfond Duifkampioenschap Afd.5 Diddlina
5e Jonge Duiven Onaangewezen Afd.5
1e Generaal Onaangewezen Kring H.W.
2e Keizergeneraal Kring H.W.
4e Generaal Aangewezen Kring H.W.
1e Dagfond Onaangewezen Kring H.W.
1e Dagfond Keizerkampioen Kring H.W.
1e Dagfond Duifkampioenschap Kring H.W. Diddlina
2e Dagfond Aangewezen Kring H.W.
2e Dagfond Duifkampioen Kring H.W. Pacman
1e Midfond Keizerkampioenschap Kring H.W.
3e Midfond Onaangewezen Kring H.W.
2e Jonge Duiven Onaangewezen Kring H.W.
3e Natour Onaangewezen Kring H.W.
4e Natour Aangewezen Kring H.W.
2e Internationaal Zware Fond Sportblad De Duif.
1e Overnacht Onaangewezen Afd.5 Zuid-Holland
5e Superfond N.P.O. systeem Afd.5 Zuid-Holland
7e Overnacht N.P.O. systeem Afd.5 Zuid-Holland
1e Duifkampioen Nationale Fondspiegel Definition
1e Duifkampioen Meerdaagse Fond Sector 2 Definition
2e Nationaal Duifkampioen Meerdaagse Fond Sector 2 Definition
12e Nationaal hokkampioen Meerdaagse Fond Sector 2
22e Nationaal Hokkampioen Meerdaagse Fond
6e Nationaal Marathon Z.L.U.
5e Generaal Keizer F.B.Z.
4e Generaal Onaangewezen F.B.Z.
4e Generaal Aangewezen F.B.Z.
4e Marathon F.B.Z.

Kampioenschappen 2007
Hier moet nadrukkelijk bij vermeld worden dat er aan een tiental dubbel- en of Duitslandvluchten niet is deelgenomen.
5e Dagfond N.P.O. systeem Afd.5 Zuid-Holland
5e Dagfond Onaangewezen Afd.5 Zuid-Holland
13e Nationaal Hokkampioen Vitesse
4e Superfond Onaangewezen Afd.5 Zuid-Holland
5e Superfond N.P.O. systeem Afd.5 Zuid-Holland

Na een leuke avond melken kwam ook hier weer een einde aan. Kijkend naar de monsteruitslagen en wetende dat er afgelopen jaar aan diverse concoursen niet is deelgenomen ben ik benieuwd hoe dit Puttershoekse hok zal eindigen na een jaar met echt duivenweer en een vogelgriepvrij seizoen.
Gerard en Elly, bedankt weer voor jullie openhartigheid en de uitermate goede gastvrijheid.
Het is jullie gegund !!!