Combinatie Nijboer (Nunspeet, NL) vormen al jarenlang een ijzersterke vader en zoon combinatie

Vader John en zoon Alex vormen al jarenlang succesvol een combinatie welke acteert vanuit Nunspeet. Met enige regelmaat weten zij een overwinning te vieren in groot verband.

De vader en zoon combinatie bestaat uit vader John en zijn zoon Alex. John is inmiddels gepensioneerd. Alex daarentegen is werkzaam als productie manager bij een groot recyclebedrijf in Zeewolde. Het is voor hem lastig om voldoende tijd te vinden. Desalniettemin hebben de resultaten daar de afgelopen jaren niet onder te lijden gehad. De combinatie maakt deel uit van een relatief fanatieke vereniging van 30 spelende leden. Zij vallen weer onder kring 3 in Regio Noordwest in Afdeling 8 waar maar liefst circa 750 leden zitten. Hun kolonie duiven is opgebouwd uit duiven van onder andere Jan Hooymans, Stef Bals, Ton van den Hoogen en de familie Eijerkamp. Deze reportage gaan we gebruiken om u kennis te laten maken met een aantal sterkhouders uit Nunspeet. Waaronder Amazing 04, Kygo, First Harry en de Twin broers.

Schot in de roos met Amazing '04

De bij Ton van den Hoogen verkregen kras doffer komt rechtstreeks uit de 3e Olympiade duif Ireen. Amazing '04 is inmiddels uitgegroeid tot een stamdoffer om 'u' tegen te zeggen. In Nunspeet wist hij voor uitmuntend nageslacht te zorgen. Zo is hij maar liefst (groot)vader van 9 top 50 NPO noteringen waarvan er zich  5 bij de eerste 8 klasseerden. Daarnaast zijn de duiven niet vies van regelmatig presteren. Zo werden er al meerdere duifkampioenschappen behaald bij kinderen en kleinkinderen. Klik hier om de pedigree van Amazing '04 te bekijken.


Amazing 04, in korte tijd uitgegroeid tot vaste waarde in Nunspeet.

Kygo, Twin 18 & Twin 19. Duiven die het verschil kunnen maken.

Het duurde niet lang om te ontdekken dat Amazing '04 over unieke kweek genen bezit. In 2016 werd de NL16-1234167 geboren. Deze blauwe doffer werd later omgedoopt tot Kygo en werd tot twee keer aan toe als eerste afgevlagd in groot verband. Daarnaast werd hij onder andere 1e asduif snelheid in de club en 2e asduif midfond in de Midfond Union welke plusminus 400 leden telt. 


Kygo, de blauwe super zoon van Amazing '04. Klik hier voor zijn pedigree.

Toen eerdergenoemde Amazing '04 gekoppeld stond op de NL15-1536683 'Lotus' kwamen er wel twee hele bijzondere duiven uitrollen. Lotus is een ingeteelde duif naar Olympic Schanulleke welke verkregen werd via de combinatie Visser-Meijboom. Twin 18 en Twin 19 zijn de duiven die voort kwamen uit deze koppeling. Beide kras doffers werden geboren in 2018 en toonden zich beide meerdere malen. Zo won Twin 18 (klik hier voor de pedigree van Twin 18) tot twee keer toe een 5e NPO tegen respectievelijk 4.586 en 8.235 duiven.
Evenbeeld Twin 19 (klik hier voor de pedigree van Twin 19) werd in 2018 gekroond tot 8e beste jonge duif van de afdeling en behaalde als beste resultaat een 8e tegen 2.453 duiven. In zijn korte vlieg carriére won hij al 4 maal een prijs 1:100.


Twin 18 en Twin 19, uit de koppeling Amazing 04 x Lotus.

Dat het niet alleen doffers zijn uit Amazing '04 die het goed doen bewijst de 3-jarige duivin NL17-1800808 genaamd Macy. Zij wist tot tweemaal toe te excelleren naar een plaats bij de eerste 10 op een NPO concours. De eerste keer deed zij dit als jonge duif tegen 4.211 duiven vanaf Peronne, ze werd nipt geklopt voor de 1e plaats en eindigde als 2e. Afgelopen seizoen stuurden haar eigenaren haar naar Issoudun waar ze na afloop een 4e NPO tegen 5.595 duiven aan haar palmares mocht toevoegen. Om de pedigree van Macy te bekijken klik je hier.


Macy, tweemaal teletekst met 1100-1200 meter per minuut. 

First Harry, uitstekende kleinzoon van de wereldberoemde Harry

John en Alex voegden in 2014 ook wat toe van de welbekende Harry aan hun stam duiven. Bij Anton Ruitenberg haalden zij een zoon van de Jonge Harry. First Harry ontpopte zich als uitstekende kweker en is inmiddels vader van drie eerste prijzen en grootvader van een 3e, 6e, 8e, 17e en 27e NPO. Een indrukwekkend lijstje! Zo werd hij onder andere vader van Sarah welke een 1e Laon won tegen 1.037 duiven en Fast Harry; 9e NPO Laon tegen 11.041 duiven.


NL14-1510031, First Harry. Klik hier voor zijn pedigree.

Keizerkampioen Midfond Union in 2018 & 4e in 2019

De afgelopen twee jaren ging het uitstekend in Nunspeet. Hun duiven tonen wekelijks in staat de zijn de concurrentie het enorm lastig te maken op verschillende afstanden. Bij de kampioenschappen komen ze regelmatig naar voren als hok maar ook bij de duifkampioenen is het regelmatig prijs. Zo wist Marike (klik hier voor pedigree) bij de eerste 100 in de PIPA ranking te eindigen en werd Sereen (klik hier voor pedigree) gemeld bij de beste 100 duiven in de WHZB ranking. Dat deze laatste twee nog maar van 2018 zijn bewijst dat de duiven van de combinatie Nijboer van deze tijd zijn.