De naam Derksen v/d Keuken staat, zoals de meeste liefhebbers inmiddels wel weten, voor de uiterst sympathieke zwagers Anthony Derksen en Edwin v/d Keuken. In 2014 sloegen zij, nadat ze bij elkaar in de buurt kwamen wonen, de handen ineen en werd de combinatie geboren. De duivensport was zeker niet nieuw voor beide mannen want zowel Anthony als Edwin groeiden thuis op met de duiven via hun vader (Edwin kwam via zijn buurman in contact met de duivensport). Na de start in 2014 wisten de beide zwagers zich binnen enkele jaren te vestigen aan de nationale top. Voor de opbouw van het hokbestand werd dan ook gekozen voor de kortste weg naar succes. Er werden duiven aangeschaft bij de crème de la crème van de Nederlandse duivensport. Deze keuze heeft bijzonder goed uitgepakt want ondanks het feit dat zij nog maar 6 jaar bezig zijn kunnen zij reeds onderstaande topprestaties overleggen:
Enkele mooie uitslagen van de laatste 2 jaar:
De combinatie beschikt over 30 kweekkoppels, gehuisvest bij Anthony, waarover hij de scepter zwaait. De 48 koppels vliegduiven bevinden zich op de hokken bij Edwin en ook hier springt Anthony bij in de verzorging. De dag start voor Anthony om 6 uur met het loslaten van de duivinnen voor een training van 1 uur. Vervolgens gaan om 7 uur de doffers los waarvan de verzorging door Edwin wordt afgerond. 's Avonds herhaalt zich dit ritueel vanaf 5 uur, zij het dat dan met de doffers wordt gestart. De duiven worden op totaalweduwschap gespeeld en worden verduisterd (12 uur per dag), en dit tot 4 weken voor de eerste dagfond vlucht. Er wordt gespeeld op alle onderdelen (behalve de marathonvluchten) maar de voorkeur ligt duidelijk bij de dagfond. Verder worden er jaarlijks ongeveer 150 jongen gekweekt voor eigen gebruik. Verder hebben Anthony en Edwin hulp van Gerben Ekkel bij de verzorging van de duiven.
De huidige toppers
Zoals u hierboven al hebt kunnen lezen hebben Anthony en Edwin, toen zij besloten om samen te gaan spelen, gekozen voor de snelste weg naar succes. Dit deden zij door aan te kloppen bij een aantal gevestigde namen. Binnen enkele jaren wierp dit zijn vruchten af zoals u bij de bovenstaande resultaten hebt kunnen zien. Een aantal duiven die een belangrijke bijdrage leveren aan al deze successen plaatsen we hieronder eens wat verder in de spotlights.
Topkoppel
NL15-1706779, Son Olympic Solange x NL13-1719175, Olympic Madison
Son Olympic Solange en Olympic Madison zijn als kweekkoppel van onschatbare waarde op de hokken in Almelo.
Deze Son Olympic Solange komt uit twee topkwekers van G & S Verkerk. Vooral Olympic Solange, moeder van Son Olympic Solange, spreekt tot ieders verbeelding. Zij won o.a. NPO vluchten vanuit Argenton en Vierzon, werd in 2008 gekroond tot 1e Nationale asduif in de nationale competitie WHZB, en was Olympiadeduif in het jaar 2009. Het is mede daarom niet zo verwonderlijk dat deze zoon zich ontpopt tot topkweker bij de Comb. Derksen v/d Keuken. Vooral gekoppeld aan die andere super, Olympic Madison, zorgden zij samen voor een hele reeks toppers.
Olympic Madison, een juweel op zowel het vlieg- als het kweekhok. Sportief bewees zij haar waarde als 2e Nationale Olympiadeduif Cat. G Boedapest 2015. Ze won o.a. een concours vanuit Tongeren tegen 2739 duiven. Op het kweekhok heeft ze ook haar sporen nagelaten. Zo is zij ook moeder van die andere superkweker, Son Olympic Madison (die we hieronder verder aan u voorstellen). Samen met Son Olympic Solange zijn deze beide supers o.a. de ouders van:
NL16-1130986, Son Olympic Madison x NL15-1706735, Daughter Eye Catcher
Ook deze 2 toppers bewijzen al jaren hun waarde op de kweekhokken in Almelo.
Daugther Eye Catcher is wederom een rechtstreekse Verkerk duif. Zij is een dochter van fenomeen Eye Catcher (Olympic Survivor x Magic Amore) van Gerard en Bas. Samen met Son Olympic Madison zijn zij o.a. de ouders van:
NL17-1699444, Madee
Madee is een dochter van Max die zelf o.a. een 1e NPO Chateaudun (6.844 d) en een 3e NPO Mantes L (2.173 d) won. Moeder van Madee is wederom Daugther Eye Catcher.
NL4-1524592, Golden Angel
Golden Angel is een dochter van Golden Solange (G&S Verkerk) x Golden Diva (Edwin Hoogland). Zij was zowel op de wedvluchten als nu ook als kweekster van de buitencategorie:
NL15-1286947, Maxima
Ook deze Maxima was voordat zij haar waarde als kweekster bewees een kanjer op de wedvluchten. Ze won maar liefst 5x een 1e en werd in 2017 1e Nationale Asduif Allround (Cat. D) en 1e Nationale Asduif Oude duiven (Cat. H). Enkele van haar mooiste resultaten zijn:
NL15-1286915, Olympic Maxwell
Super Olympic Maxwell werd in 2017 2e Nationale Asduif Allround WHZB/TBOTB. In 2019 nam hij deel aan de Olympiade in Poznan en hier werd hij 3e Nationale Asduif Allround. Enkele van zijn mooiste resultaten zijn:
NL17-1699472, Maxime
Maxime won het afgelopen jaar de 1e Nationaal S3 Fay aux Loges tegen 14.036 duiven (tevens de snelste van 22.614 d). Haar mooiste prestaties zijn:
NL18-1509619, Mandy
Het jeugdige talent Mandy heeft inmiddels 2 voorlopige nominaties voor de Olympiade in 2022 op zak en wel een 4e in de categorie Midfond en een 14e in de categorie Allround. Deze nominaties heeft zij onder meer te danken aan onderstaande prestaties:
NL18-1509650, Olympic Mayra
De laatste topper die we hier aan u voorstellen is Mayra. In haar afstamming zien we opnieuw toppers van G&S Verkerk en Edwin Hoogland. Op maar liefst 4 onderdelen heeft zij een Olympische nominatie weten binnen te slepen, namelijk 1e in de cat. Dagfond (1 jaar), 1e in de categorie Grown up, 14e in de categorie Midfond en 4e in de categorie Allround. hieronder ziet u enkele topprestaties van Mayra:
Referenties
Anthony en Edwin kozen, toen zij een combinatie aangingen, voor de snelste weg naar succes. Dat zij hier binnen enkele jaren wonderwel in zijn geslaagd bewijzen bovenstaande prestaties. Aan de basis van al deze prestaties staan een aantal klasseduiven van topliefhebbers. Niet alleen op de hokken in Almelo plukt men de vruchten hiervan maar ook op andere hokken is men succesvol met duiven van de Comb Derksen v/d Keuken. We eindigen deze reportage dan ook met een aantal mooie referenties van de laatste 2 jaar: