Overslaan en naar de inhoud gaan

Comb. Kazmierczak-de Jong (Heerlen, NL) winnen 1e Nationaal Pau in Nederland

De editie 2012 van Pau is zeer snel verlopen. Internationaal werd er al om 15.45 uur geklokt op de kortere afstanden in Noord-Frankrijk. België en Nederland waren dus gewaarschuwd voor vroege aankomsten.

Dat deze hoger zouden zijn lag voor de hand, want de wind nam op de laatste driehonderd kilometer nog meer toe. Toch werd in het zuiden van Nederland de snelste nationale Pau duif geklokt tegen 2651 duiven. Goed voor een 5e Internationaal tegen 8359 duiven vertoeft deze klasbak op de hokken van de combinatie Kazmierczak – de Jong te Heerlen in Nederlands Limburg.

Deze combinatie bestaat nog maar twee jaar. Wegens een verhuizing van Leo de Jong naar een appartement was het voor hem niet meer mogelijk om de duivensport te beoefenen. Roman Kazmierczak  reikte hem de oplossing aan. Bij hem thuis stonden de hokken al diverse jaren leeg en was het een kleine moeite om deze weer te gaan gebruiken voor de duiven.

De hokken worden inmiddels weer bewoond door twee afdelingen met 12 weduwnaars en twee met ieder 8 koppels nestduiven. Het zijn veelal jaarlingen en enkele tweejaarse duiven die deel uitmaken van de jonge kolonie. Er wordt dit seizoen een beperkte ploeg ingekorfd op de dag- en overnachtfondvluchten.

Het hok staat eigenlijk totaal verkeerd gericht met de kleppen op het noordwesten. Hier is toch een oplossing gevonden om de ochtendzon in de hokken te krijgen. Er zijn in de achterkant van het hok ramen geplaatst om zo toch van het vroege zonlicht te profiteren.

Er wordt twee keer per dag een uur getraind, mits het weer het toelaat. De duiven worden niet opgeleerd of tussendoor gelapt. Ze gaan meteen op een vlucht van 150 kilometer. Buiten het seizoen worden er geen medicijnen meer verstrekt en pas na het koppelen, wat ongeveer half maart gebeurd, krijgen de duiven een geelkuur en later ook wat tegen de kopziektes. In het seizoen wordt er wel wat tegen het geel en de koppen ondernomen, maar dit is echt minimaal en gedurende het fondseizoen.

Het gehele jaar wordt er veel gebruik gemaakt van natuurlijke producten. Dit zijn zoal knoflook, thee en Vior van Bifs om de zuurgraad van het drinkwater te verhogen. Ook worden er diverse producten van Dr. Brockamp gebruikt. Allemaal op natuurlijke basis.

Het voer bestaat uit een mengeling van minstens vier merken voer, waarvan 3 soorten vliegmengelingen en één zak superdieet.

De winnaar van nationaal Pau is een weduwnaar van 2010 en draagt het ringnummer NL10-1995068.

In de stamboom zien we diverse bekende namen en deze hebben in het verleden zeer vroege prijzen verdiend op de (inter)nationale klassiekers. Als jaarling behaalde hij een plaats net in de top 200 op provinciaal Cahors. Dit seizoen mocht hij twee keer vuil broeden en werd na de tweede keer weduwnaar. Hij was op de kortere invliegvluchten  geregeld bij de eerste duiven op het hok en zou enkele prijzen hebben verdiend, maar de duiven worden echter niet geklokt op de vitesse en midfond. Nadat hij op vrijdag 22 juni om 06.45 uur werd gelost werd hij geconstateerd om 17.14.20 uur op een afstand van 968,762 kilometer. Dit leverde een snelheid op van ruim 1539mpm en deze was voldoende om ook de duiven van de overvlucht voor te blijven.