Eric Aldus (l) en Johan Hamstra (r)
De combinatie Hamstra-Aldus bestaat uit de 48-jarige Johan Hamstra en de 51-jarige Eric Aldus. Johan is getrouwd met Monique en vader van dochter Iris en zoon Tim. In het dagelijkse leven is Johan toezichthouder op een raffinaderij van Shell te Pernis. In de duivensport is Johan bekend om zijn prestaties op de fond in het verleden en als schrijver voor verschillende duivensites en het Nederlandse duivenblad Topwings. Johan is via zijn opa Arie Vreugdenhil en vader Kees Hamstra in het Oude Noorden van Rotterdam als broekie in aanraking gekomen met de duivensport. Eric, woonachtig in Opijnen, is getrouwd met Wouda en is vader van zoon Mike. Hij is van beroep huisschilder en is als klein ventje via zijn voorliefde voor vogels zelf in aanraking gekomen met de duivensport. Ook Eric is een zeer bekende naam binnen de Nederlandse fondwereld. Zowel zelfstandig als in combinatie heeft hij ontelbare topuitslagen op nationaal niveau, teletekstnoteringen en kampioenschapstitels weten te behalen. Johan en Eric zijn eind 2012 een combinatie aangegaan. Johan had bij Eric een koppel jongen besteld uit zijn absolute stamduif, de Mike. Na een bezoekje bleek er al snel een klik te ontstaan tussen beide heren en niet snel daarna ontstond de nieuwe combinatie. Eric, die op 75 km afstand woont van Johan, heeft de volledige leiding over de kweekduiven. De vliegduiven zijn bij Johan gehuisvest. Bijna iedere dag hebben zij telefonisch contact over het reilen en zeilen van zowel de kwekers als de vliegduiven. Op de ZLU-vluchten zijn ze evenwel meestal samen om de duiven op te wachten. De basis van de combinatie kan het beste omschreven worden met de woorden van Johan zelf: "Duivensport betekent voor ons iets moois om samen onze gezamenlijke liefde voor de duif te kunnen bedrijven. Samen genieten van die mooie momenten en zeker ook met verschillende vrienden om ons heen."
NL07-1398741 Schapie, 1e Nationaal Pau
Alle duiven ouder dan twee jaar (zeven stuks) waren voorbestemd voor Barcelona. Toen de nesten van die duiven werden leeggemaakt, merkte Johan dat Schapie ondanks zijn verse eieren zich ietwat vreemd gedroeg. Na telefonisch overleg met Eric werd besloten Schapie samen met zijn partner door te laten broeden en beiden te spelen op Pau. Zodoende zat hij met inkorven op 14 à 15 dagen broeden. Zeker toen bleek dat het een zware vlucht werd, steeg hun vertrouwen in een goede afloop. In het verleden had die doffer immers al bewezen bij zwaar weer te kunnen pieken. In 2013 speelde hij op een loodzware St.-Vincent ZLU de 152e Nationaal, op Narbonne 2014 de 86e Nationaal en dan nu een 1e Nationaal. Al dievluchten werden vervlogen onder de 900 meter. Duivenkenner en groot kampioen Frans Bungeneers (Ranst, BE) voorspelde, nadat hij de duif in zijn handen kreeg, dat ze hun nog eens zou verrassen. Op Pau maakte hij die voorspelling meer dan waar. Juist op het moment dat de eerste melding op de ZLU-site verscheen, viel plotseling uit het niets Schapie op de klep.
NL-07-1398741 Schapie, 1e Nationaal Pau
Kijkend naar de huidige kolonie Hamstra-Aldus is Schapie een vreemde eend in de bijt. Op de eerste plaats is daar de kleur rood die verder niet voorkomt op de hokken. De moeder werd aangekocht op de totale verkoop van Kees v.d. Poel (Ridderkerk, NL). Met die duivin werd samenkweek gedaan met zijn neef Wilfred Hamstra van de combinatie G. Hamstra en Zn (Harderwijk, NL). Schapie heeft een ring om van 2007, maar is een laat jong van 2008. Klik hier voor de volledige stamkaart. De partner van Schapie vloog eveneens prijs en werd geconstateerd om 13.08 uur.
Schapie vernoemd naar overleden vriend Henny Schaap
Johans overleden vriend Henny Schaap uit Dongen was gek op rode duiven. Johan is in het bezit van één rode duif en de toen nog naamloze duif werd vernoemd naar Henny. Tevens werd er op het hok naast de broedbak van Schapie een foto van zijn vriend gehangen. Heel begrijpelijk is het dan ook dat zondag na de zege van Schapie het Johan emotioneel allemaal even iets te veel werd. Zittend met de duif in zijn hand en kijkend naar het dikke wolkendek sprak Henny in zijn gedachten de woorden: Het is goed jongen.
Schapie in zijn broedbak met daarnaast de foto van Henny Schaap
De accommodatie
De vlieghokken staan bij Johan in Poortugaal en zijn in 2011 geheel vernieuwd. Op het kleine erf werd een prachtig hok geplaatst van 3 meter met daarin 20 nestbakken voor de nestduiven, die echter nooit vol zijn. Op advies van Eric werd hier later de verluchting aangepast en voldoet het hok nu prima. Haaks hierop staat een hok van 2,40 meter voor de jaarlingen terwijl de jonge duiven in de schuur verblijven op een hokje van 0,80 bij 2,50 meter. De verluchting is via de nok door een opening van 5 cm over de gehele lengte van het hok en onder het raam zit een klein strookje voor de toevoer van verse lucht.
De volledige vliegaccommodatie
Stamopbouw
Zoals gezegd zitten de kweekduiven bij Eric in Opijnen. De basis van het kweekhok bestaat uit de lijnen van de Superkweker NL87-2483723 en diens zoon Mike NL98-2375860. Kijkend naar de nakweek van zowel de Superkweker als de Mike kunnen we concluderen dat we te maken hebben met twee ware superduiven als het op kweekwaarde aankomt. Nakomelingen speelden ontelbare keren bij de eerste 100 nationaal. Bekijk hier de prestaties van nakomelingen van de Mike. Neem hier de prestaties van nazaten van de Superkweker door.
Superkweker Mike
Als bekende reporter had Johan de mogelijkheid om veel topliefhebbers te ontmoeten en tijdens zijn bezoeken veel bij te leren. Na de start van de samenwerking tussen Johan en Eric klopten zij aan bij die liefhebbers, niet voor manden vol duiven, maar slechts één duif of enkele van het beste. Zo huizen er momenteel o.a. duiven van Piet de Vogel (Oude Tonge, NL), Jan Polder (Middelharnis, NL), Sjaak van de Velde en zoon (Breskens, NL), Comb. Tieleman-Buyks (Ridderkerk, NL), Marco Meijer (St Philipsland, NL), Rini Vermaas (Anna Jacobapolder, NL) en Ko van Dommelen (St Philipsland, NL) op de kweekhokken. Die duiven worden gekruist met de lijnen van de Superkweker en de Mike en worden op het gezamenlijke vlieghok in Poortugaal uitgetest.
Eric en Johan voor de kweekhokken
Tenslotte
De overwinning op nationaal Pau bewijst nog maar eens dat ook kleine hokken met veel inzet en kwaliteit kunnen zegevieren, want om op een hokje van drie meter voor de oude duiven met dertien koppels op nest te kunnen zegevieren op de koninginnenvlucht onder de ZLU-klassiekers moet je een topper zijn. Met hun huidige kweekmateriaal en hun zoektocht naar topduiven zal Pau 2015 niet hun laatste wapenfeit zijn. Dat staat voor mij als een paal boven water.