Comb. Aarts (Baarle-Nassau, NL) wint titel 1e Nationale Asduif Marathon 2011

Hoewel John en zijn vrouw Anja een druk leven leiden, hebben ze al een prominente staat van dienst. Met hun (inter)nationale asduiven 'Olympic Aurea' en superduif 'Smart Lady' kunnen we hen een zeer succesvol marathonhok noemen. Tijd om kennis te maken met deze 'Kampioenen in de orde van Baarle-Nassau'.

De familie Aarts heeft met een gelijknamige beeld-en-geluidspeciaalzaak een druk leven. Gelukkig ligt hun speciaalzaak vlak naast het woonhuis, met natuurlijk een prachtig bijbehorend hok. Het 11 meter lange hok, gericht op het Zuid-Oosten, werd inmiddels al bevolkt door Olympiade duiven en Nationale asduiven (Marathon) opgeleid door de Comb. Aarts. Wij willen u het fijne van deze kampioenen en hun opleiding niet onthouden. Wat zijn de wapenfeiten van de afgelopen jaren en hoe hebben ze dit bereikt?

John en zijn vrouw Anja wonen in Baarle-Nassau en beschikken over een 20-tal kweekkoppels en 75 vliegduiven. Al deze vliegduiven, die voor 75% uit jaarlingen bestaan, worden op nest gevlogen. Uit de vliegers wordt er niet gekweekt. De kwekers, waar zo'n 75 jongen van worden gekweekt (minus jaarlijkse aankopen bij Gebr. Simons uit Ransdaal, NL), worden gekoppeld volgens de 'goed x goed' materie. Hierbij zien ze graag een duidelijke balans tussen de partners (die moeten elkaar compenseren/verbeteren). Ze worden voor het eerst samengezet rond eind november. Opmerkelijk is wellicht dat de Combinatie Aarts bezig is met het creëren van een moderne 'Marathon-duif', en ze doen dat heel bewust. Ze kruisen de betere dagfond-duiven zo nu en dan met de echte overnachters. Hoewel er veel gespeculeerd wordt over dergelijke 'kweek-methoden' zijn er al enkele echt goede duiven voortgekomen uit deze compensatie-kweek. Nu zit er namelijk in vele 'Aarts-duiven' wel een subtiel vleugje dagfond.

De Combinatie houdt er een mooi en succesvol systeem op na, ze scheiden de vliegduiven in Februari. Dit doen ze relatief laat, met het idee dat ze (de duiven en John en Anja zelf) dan minder stress kennen, en je rust creëert op het hok. Vanaf de eerste vlucht worden alle duiven ingekorfd middels dubbel weduwschap. De duiven worden vervolgens zo gekoppeld dat zij rond de 1e overnachtvlucht op 10-daagse eieren broeden.

Opmerkelijk is wellicht dat de Comb. Aarts zich erg goed kan profileren op de Marathon-, maar ook op de Jonge duivenvluchten. Dat is opmerkelijk, want daar waar marathonduiven vaak laatbloeiers zijn, verwacht je dergelijke uitslagen niet bij een 'overnacht-hok'. Om de jonge duiven goed op te leiden worden alle vluchten gespeeld ( tot 2x Orleans =450km ). Mede omdat John als geen ander weet dat overnachtduiven laatbloeiers zijn, koopt hij ieder jaar een 10-tal jongen bij de Gebr. Simons uit Ransdaal (NL). Zo hoopt hij zich jaarlijks tussen de kampioenen te kunnen manoeuvreren, en dat lukt goed! Zo vloog een van de aangeschafte jongen een 2e NPO Orleans tegen 10.617d ( = 1e S-NPO tegen 2.530 duiven); die duif gaat door het leven als 'Blue Rain'.

 Alle jonge duiven die overblijven verdienen een kans en ze worden dus aangehouden om als jaarling te schitteren. Dit systeem heeft veel voordelen: een hiervan (aldus John) is dat de jongen goed aan de tand worden gevoeld. Hierdoor worden in een vroeg stadium de toppers van de tobbers gescheiden door hun kwaliteit, en komen er ook sneller goede kweekkoppels naar voren. Dit in tegenstelling tot veel overnacht-liefhebbers, die hun duiven in stappen van 2 à 3 jaar laten kennismaken met de echte vluchten.

De duiven worden als jaarling 2 keer gespeeld op een overnachtvlucht en dienen hier minimaal 1 keer prijs te vliegen. Het jaar daarna krijgen ze 3 kortere overnachtvluchten (!). Kortere overnachtvluchten zijn vluchten tot 850 kilometer en ook hier ziet de combinatie graag dat ze minimaal prijsvliegen. Duiven van 3 jaar en ouder krijgen jaarlijks 2 à 3 marathonvluchten onder de vleugels.


Met bovenstaand systeem is de Comb. Aarts uit Baarle- Nassau bijzonder succesvol gebleken. Binnen 2 jaar na de successen van 'Olympic Area' hebben ze met 'Smart Lady'  wederom een echte internationale klasbak op de hokken. 'Smart Lady' won 2 maal goud in de twee belangrijkste Nationale asduivencompetities Wie Heeft Ze Beter (WHZB)  en The Best of the Best (TBOTB). 'Smart Lady' is dus met recht een echte vaandeldraagster voor de Nederlandse duivensport.

'Smart Lady' NL09-3931389

1e Nationale Asduif Marathon  (>750Km) W.H.Z.B. 2011
1e Nationale Asduif Marathon  (>750Km) The Best of the Best 2011
1e Provinciale Asduif Marathon (>750Km) 2011
2e Nationale Asduif Dagfond  (>500Km) West Europese Landen Cup (W.E.N.C.) 2011
Bordeaux  1/ 92 = NPO 7/3855
Cahors   1/155 = NPO 14/4939
Bergerac  1/ 85 = NPO 14/4133

Zij is hiermee ook een prachtige uitkomst van het fijne kweekwerk van Comb. Aarts, want deze duif heeft ook voor 12,5% dagfondbloed. 

'Olympic Aurea' NL05-0566121  

3e Nationale   Olympiade duif Cat. Marathon Dortmund '09
9e Internationale Olympiade duif Cat. Marathon Dortmund '09
Tarbes   NAT  8/10.606 duiven
St. Vincent NPO  25/ 5.201 duiven
Tarbes   NPO  43/ 4.895 duiven
Pommeroeul    51/ 7.635 duiven

Deze superduif weerspiegelt eveneens de topkwaliteit in Baarle-Nassau bij John en Anja Aarts. Niet alleen op overnacht- maar ook op de vitessevlucht Pommeroeul kwam ze kopvliegen. Eveneens zeer opmerkelijk is het feit dat deze duif in 2009 geklasseerd is voor de Olympiade Dortmund. 2 jaar later hebben ze met 'Smart Lady' wederom een topduif op de hokken, en laten we vooral 'Blue Rain' niet vergeten. Een dikke pluim voor deze zeer attente en sportieve combinatie die zich jaarlijks bij de kampioenen weet te klasseren. Het lijkt ook dit jaar niet een kwestie van 'of' maar 'wanneer' ze weer genadeloos toeslaan op de Marathon- of Jonge duivenvluchten. Wij wensen ze een succesvol en mooi vliegseizoen.