Colijn & Ganus - Nieuwendijk (NL) onderschrijven faam met 1. NPO Creil tegen 7.415 duiven

Het werd een ‘close call’, maar net zoals voor Oranje in Zuid-Afrika elk dubbeltje de goede kant op valt, was het de wereldberoemde tandem Colijn & Ganus die het geluk afdwong om met klein verschil de 1. NPO Creil in afdeling 2 Oost-Brabant voor zich op te eisen ...

… hoewel, geluk … een winnaar met zo een palmares en zulke exceptionele voorouders lijkt in de wieg gelegd om een grootse zege in de wacht te slepen … en zo werd de zevende 1. prijs van het seizoen op de 3e juli 2010 voor Colijn & Ganus voorlopig de mooiste.

Succes is niet vreemd voor Peter Colijn en Mike Ganus, de Brabants-Amerikaanse combinatie die vanuit Nieuwendijk al vele jaren tot de top van de Nederlandse duivensport behoort. “In één adem met ons moet natuurlijk Peter Fox worden genoemd,” haast Peter te zeggen. “Bij hem in Engeland op Syndicate Lofts zitten vele topduiven en de meest exclusieve zitten bij Mike op Ganus Family Loft. Peter ringt elk jaar een aantal jongen uit zijn kwekers, waar ik mee vlieg … daarnaast heb ik mijn eigen kweekhok, waar veelal jongen zitten uit de exclusieven, die hier vaak een paar rondes grootbrengen voordat ze naar Amerika verhuizen … kortom: we zijn een drie-eenheid.”

Super winnaar
Glorieuze winnaar op het NPO concours vanuit Creil werd de tweejarige NL08-3857201, een erg fijne doffer, met al een aantal zeer goede prijzen op zijn conto, zoals 5. Morlincourt tegen 511 duiven (tevens 13. tegen 1.806 duiven), 6. Strombeek tegen 6.317 duiven, 7. Creil tegen 1.839 duiven (tevens 19. tegen 6.497 duiven) en 15. Creil tegen 1.931 duiven (64. tegen 6.497 duiven). “Een erg prettige doffer in het hok,” weet Peter. “Ik vecht altijd even een robbertje met hem, dat vindt hij geweldig … ik geloof echt dat hij toch ook een beetje op zijn baasje vliegt.” Gevraagd naar zijn afkomst, leert dat de 201 gekweekt is door Peter Fox en een kleinkind is van vier fantastische duiven!! En dat zijn:

* ‘Drum’, een fabuleuze kweekdoffer, uit Marijke Vink’s kampioenenkoppel ‘Tips’ x ‘Geschelpt Kannibaaltje’… deze 1 prijs winnaar is nestmaat van ‘Farah Diba’ en ook volle broer van o.a. ‘Reza’ … Vele 1. prijs winnaars tot in 5. generatie werden al gekweekt uit ‘Drum’.

*’Marita’, volle zus van ’t Aske’ Flor Vervoort en een zeer goede duivin

* ‘Zidane’, rechtstreeks van Dirk van Dyck en volle broer van ‘De Kannibaal’

* ‘Agent Starling’, rechtstreeks Dirk van Dyck uit de fameuze ‘Kannibaal’ … ‘Agent Starling’ en wondere kweekduivin, o.a. moeder van ‘Kannibaal King’ (4x 1. prijs en asduif), 401 (1. asduif Hot Spot UK Million Dollar Pigeon Race) en vele andere topduiven!

Klasse seizoen

Met 42 vliegduiven werd het seizoen 2010 aangevangen; doffers en duivinnen op totaal weduwschap. Al vlot vallen er duiven af – vooral duivinnen – die niet geschikt zijn en daardoor korft Colijn & Ganus al na enkele weken telkens zo’n dertig duiven. Bij terugkomst van de vlucht blijven de broedhokken dicht tot een behoorlijk aantal duiven thuis is … als de broedhokken dan open gaan, heeft bijna iedereen wel een maatje. Een systeem waar de mannen erg tevreden over zijn … net zoals ze dat zijn over de 3e juli. “Het winnen van de 1. NPO blijft speciaal,” weet Peter Colijn. “Veel mensen hebben veertig jaar postduiven en redden dat nooit … we zijn enorm content dat de klasse van onze kolonie in combinatie met de dadendrang die we alle drie hebben, zijn vruchten weer afwerpt … voor nu even genieten en dan; op naar de volgende uitdaging!”