Christian Leroy (Astene-Deinze, BE) wint 1° Nationaal Chateauroux 16.477 oude!

Zijn duivin is meteen ook de snelste duif van het ganse konvooi van 32.371 duiven. Dezelfde duivin won vorige week ook al 35° Nat Bourges van 20.589 duiven. Knap!

De nationale Chateauroux was de eerste van het tweeluik nationale vluchten welke door de KBDB worden ingericht. Met iets meer dan 12.000 duiven minder aan de start ten opzichte van vorig jaar, was dit toch een domper op deze mooie klassieker. De oorzaak enkel en alleen gaan zoeken in de gebrekkige voorbereiding van de duiven op deze vluchten is toch ergens iets te ver van ons bed, vooral omdat er nu voor de 3e week op rij prima vliegweer te noteren viel op deze klassiekers. We hoorden bij het nieuwe KBDB-bestuur de lokroep om nog meer nationale vluchten op de grote halve fond te gaan inrichten naar de toekomst toe, misschien moet men zich bij deze evolutie toch ergens vragen gaan stellen, of dit wel de juiste optie is. Hoe korter de afstand, hoe groter de invloed van weer, wind, ligging, massa en ‘trek’ van de duiven… zaken die op nationale vluchten van pakweg 500 Km een enorme rol van betekenis spelen. De eerste jaren waren een groot succes, wegens de lokroep naar ‘nationaal succes’. De ondervinding van vandaag de dag leert, als wanneer liefhebbers zich bij voorbaat kansloos achten op ‘nationaal’ vlak, door voornoemde factoren… ze gewoon thuis blijven, of met een minimale bezetting gaan deelnemen. De rest van hun duiven vliegt dan maar een kortere vlucht op de halve fond, of desnoods de snelheid kwestie van in roulatie te blijven, of blijft gewoon een weekje thuis. Volgende week wacht wel een nieuwe kans, wegens toch wekelijks provinciale of (semi) nationale klassiekers op de ‘grote halve fond’.  Hoe dit oplossen? Niemand heeft de waarheid in pacht vrezen we. Misschien is de gulden middenweg bewandelen voorlopig de beste oplossing, door enkele nationale klassiekers te behouden en die een beschermd statuut te geven (zoals momenteel de Bourges in juli), en voor de rest het land op te splitsen in bijvoorbeeld 2 delen, en hiervoor semi-nationale klassiekers van om en bij de 500 Km te organiseren in zones, uit lossingplaatsen afwisselend links, rechts of van op de middenlijn van deze zones. Hoe kleiner de geografische spreiding in de breedte, hoe groter de gelijkheid aan kansen voor ieder deelnemer… al zal het weerbeeld van de dag bijna altijd bepalen in welke hoek de winnaar te zoeken is, zoiets zal nooit uit te sluiten vallen. Het is slechts een denkpiste, eerder voer voor de beleidsmensen te Halle, maar zeker niet simpel. Genoeg daarover… terug naar de actualiteit nu.

Christian Leroy wint Chateauroux bij de oude

De nationale winnares bij de oude duiven is niet zomaar de eerste de beste. Ze was de snelste van het ganse contingent Chateaurouxduiven en overvleugelde de ganse concurrentie aan een snelheid van 1256,43 m/min (geklokt om 13u24’35” op een afstand van 483,203 Km). Het ‘Wonder’ BE10-4007640, zoals ze voortaan door het leven gaat, is een echte superduivin, welke 2 weken op rij een waar stukje krachtpatserij uit haar toverhoed tevoorschijn haalde, want een weekje terug won ze ook reeds 35° Nat Bourges tegen 20.589 oude, en een 2e prijs lokaal tegen 634 oude in Fondclub Eeklo. Ook voordien won ze al een degelijke erelijst met onder meer:

In 2012:
02/6 Chateauroux 3.852 d. 1
      Nat 16.477 d. 1
26/5 Bourges    634 d. 2
      Nat 20.589 d. 35
19/5 Vierzon    185 d. 7
      Prov 5.893 d. 185
12/5 Angerville  501 d. 15
In 2011:
18/6 La Chatre   131 d. 38
11/6 Chateauroux  136 d. 3
04/6 Chateauroux  222 d. 2
     N.Zone 10.587 d. 63
     Nat  25.263 d. 126
28/5 Bourges    416 d. 74
21/5 Vierzon    206 d. 59
15/5 Blois     144 d. 21
30/4 Clermont   233 d. 31
23/4 Clermont   188 d. 51

Ze stamt langs vaders zijde uit een doffer van broer en buur Firmin Leroy van ‘zware fond origine’ (kruising 1° Nat St.Vincent 21.214 d. x 3° Nat Dax enz…) x duivin van de eigen oude soort van Christian welke een uit een kruising van duiven van 2 sportvrienden komt, met name Robert Bondroit en Etienne Welvaert (voor de volledige pedigree: klik hier). Onfortuinlijk genoeg viel haar moeder afgelopen winter ten prooi aan een hongerige kat. De bestemming van deze winnares is voorlopig nog onduidelijk. Christian twijfelt er nog aan om in te gaan op het bod dat reeds voorligt, of anderzijds om zijn duivin toch gewoon verder te spelen. Het is de beste duif van mijn hok, met haar zou ik ook een stuk mijn wekelijks ‘plezier’ verkopen, aldus Christian… de keuze is dus aartsmoeilijk en begrijpelijk. Op Chateauroux had hij 6 duiven ingezet, 3 oude en 3 jaarlingen… waarvan hij telkens 2 prijzen op 3 wint lokaal, met nationale winst als kers op de taart!

Christian zat net als zijn broer en buurman Firmin een leven lang tussen de bloemen (snijbloemen). Toen hij nu bijna 12 jaar terug ermee stopte, startte hij met de duiven. Die waren ondergebracht op de ouderlijke schuur naast zijn woonst. Doordat die nu werd afgebroken, diende hij zijn vliegduiven over te wennen naar hun nieuwe hokje boven de nieuwe garage, waar er slechts 2 afdelingen zijn… eentje voor de oude vliegduivinnen, en eentje voor de jonge duiven. Kwekers heeft hij niet. Het hokbestand bestond aanvankelijk uit 16 vliegduivinnen en een 50-tal jonge duiven. Daar blijven nu nog 14 duivinnen en goed 26 jongen van over. Christian speelt dus enkel met duivinnen op weduwschap… hun partners zijn thuisblijvende doffers. Voor het seizoen kweekten ze nog een rondje jongen op de ouderlijke schuur, maar doordat ze nadien dienden overgewend te worden hun nieuwe hok boven de garage, kweekten ze daar nog een 2e ronde jongen. Vandaar dat de duivin momenteel bij haar nationale zege reeds 3 pennen had gestoten. Zo bekwam hij een 25-tal jongen van eigen kweek, die werden aangevuld met enkele exemplaren van broer Firmin Leroy, en enkele jongen van Filip Teirlinck… tot een totaal van 50 stuks, waarvan dus reeds om en bij de helft verloren ging tot op heden. In totaal heeft Christian op dit moment nog slechts 54 duiven op de hokken.

Voor het vertrek op de vluchten krijgen de duivinnen zo goed een half uurtje hun doffer ter beschikking, bij thuiskomst is dit meestal tot ’s avonds, of na terugkomst van het lokaal voor het openen van de klokken. De duivinnen trainen iedere dag reeds ’s morgens, maar echt grote trainingsijver vertonen die niet. Dit varieert van soms slechts een 5-tal tot hooguit een 20-tal minuutjes.

Qua voeding stelt hij zijn vertrouwen in d mengelingen van Matador, en volgt hij in grote lijn de schema’s die hiervoor werden uitgedokterd… zijnde de ‘Start-mengeling’ in het begin van de week, om dan tegen de woensdag over te schakelen op de ‘Vliegmengeling’ en de ‘Energy’, wat ze de laatste dag à volonté op het menu krijgen. In het drinken worden wat bijproducten geserveerd, zoals appelazijn en bloedzuiverende look, en een product op basis van jodium. Maar vitamines worden er zelden of nooit gegeven. Voor de start van het seizoen werd een bezoekje gebracht aan de dierenarts, maar alles bleek in orde met de gezondheid van de duifjes, enkel de verplichte inenting tegen paramyxo werd uitgevoerd. Wel wordt zorgvuldig aandacht besteed aan het verzorgen van de oogjes van de duiven. Deze worden gedruppeld voor vertrek, en bij thuiskomst… en dit afwisselend met verschillende producten.

Onder normale omstandigheden speelt Christian zijn duivinnen iedere week op de grote halve fond, in 2011 vlogen ze zo 6 weken op rij. Ook nu zaten ze reeds voor de 3e week op rij in de mand… maar of ik komend weekend zal kunnen inkorven, of noodgedwongen een weekje rust zal dienen in te lassen, valt nog te bezien. Met al dat beloop hier op en rond die hokken… man, man… dat is me hier wat geweest, een drukte van jewelste. Ik hou het liever rustig, of ga in de namiddag liever een kaartje leggen met de vrienden… maar dat moet ik er nu bijnemen zeker, al doe ik dit met plezier. Iedereen moet zijn job doen hé, en ook de vrienden die langs kwamen met hun felicitaties, het doet deugd aan een mensenhart… als kleine liefhebber dit kunnen  realiseren… het is als een lang gekoesterde droom die plots uitkomt! Proficiat Christian… en geniet ervan!

Alle fotomateriaal van de winnaar en zijn winnende duif vindt u hier.