Christiaens-De Smedt (Roosdaal, BE) pakt in 2016 resem prestigieuze titels

Dirk Christiaens en Kristel De Smedt weten nu al wat iedereen hen mag toewensen voor 2017: Even veel sportief succes als in 2016. Afgelopen zomer wist de Roosdaalse tandem immers de ene na de andere befaamde trofee binnen te halen met als klap op de vuurpijl de Zilveren Vleugel met hun Zilveren Barcelona.

Bont graanjong

Van jongs af aan was Dirk, industrieel ingenieur van beroep, gefascineerd door het ingebouwde GPS-systeem van de duif: "Je kan een duif de vrijheid geven zonder dat ze verloren gaat, zelfs als je ze op een heel verre afstand lost." Niet verwonderlijk kreeg hij op vijfjarige leeftijd van zijn dooppeter dan ook een jonge duif cadeau. "Een bont graanjong", vult Dirk aan. Na verloop van tijd luwde de liefde om op twaalfjarige leeftijd, in 1984, opnieuw open te bloeien. "Ik ving toen een duifje op op de boerderij van mijn grootouders", aldus Dirk. "Sindsdien heb ik onafgebroken reisduiven gehad."

Het duurde evenwel tot 1995 eer Dirk aan zijn eerste wedstrijd deelnam. "Ik moest van mijn ouders wachten tot na mijn studies", licht Dirk toe. Hij herinnert zich die vlucht ook alsof het gisteren was: "Mijn toenmalige buur Hendrik Deneyer zaliger was in die jaren een begenadigd duivenliefhebber. Hij ging samen met mij mijn jongen inkorven voor mijn allereerste prijsvlucht. Ik zat hem direct met drie jongen voor en begon met de derde prijs." Dat seizoen had Dirk met de 129/95 ook een crack op het hok: "Tien prijzen op tien inkorvingen en zeven prijzen per tiental, inclusief een eerste prijs. Je begrijpt dat ik vertrokken was voor jarenlang duivenspel."


Kristel De Smedt en Dirk Christiaens

Dromen van de zware fond ...

Hoewel Dirk met succes de kleine en grote halve fond speelde toen hij nog thuis in Alsemberg woonde, droomde hij van de verdere drachten: "Duizend kilometer afleggen in zo'n korte tijd dwingt respect af. Zeker als je met de wagen zelf al zo'n afstanden afgemaald hebt. Ik ben ook niet voor dat zenuwachtige gedoe van de kortere vluchten. Ik hou van de onzekerheid wanneer mijn duiven thuis gaan zijn en niet dat ze er op een bepaald uur móéten zijn." Dirks droom werd werkelijkheid na zijn huwelijk met Kristel De Smedt en hun verhuis naar Roosdaal. Daar staat alles in het teken van hun dochters Evelien (13) en Stephanie (11) en het zwarefondspel. Dirk: "Al de rest is leerschool, al behaalde ik met een 6e Nationaal Libourne 2014 en een 20e Nationaal Valence 2015 ook op de fond mooie resultaten."

... en Vanbruaene

Om mee te kunnen op de grote fond investeerde Dirk vooral in duiven van het ras Vanbruaene: "Als kind las ik Duifke Lacht. Wanneer het om de zwaarste vluchten ging, dook steevast de naam Vanbruaene op. Ik haalde daarom duiven bij van liefhebbers die dat ras in hun stam verankerd hadden zitten zoals Jan van Engelen, de familie Gyselbrecht en Luc Wiels." Die duiven vormen vandaag de basis van de kolonie en werden intussen gekruist tegen duiven van bijvoorbeeld Jan en Ina Roobol, Batenburg-van de Merwe, Gebr. Limburg en Luc Van Coppenolle.


De hokken in Roosdaal

Vruchten afgeworpen

De vele investeringen hebben de voorbije jaren geleid tot enkele prachtprestaties, ook in 2016:

1e Euro Diamond Pigeon (met Zilveren Barcelona)
1e Driejarenklassement Euro Diamond Pigeon
1e Barcelona Masters (met Zilveren Barcelona)
1e Provinciale Asduif Zware Fond (met BE14-2165107)
1e Danbosteph – CLUB des 100 Etoiles Colombophiles
Zilveren Vleugel Brugse Barcelona Club (met Zilveren Barcelona)

De prestaties van de voltallige vliegploeg over het ganse seizoen vind je hier.

Drie uithangborden

We mogen zeggen dat de recente en eerdere prestaties grosso modo terug te voeren zijn op drie vaandeldragers.

Zilveren Barcelona

De blauwe BE12-2197478 Zilveren Barcelona kaapte in 2016 de meest prestigieuze prijs van alle duiven op het hok weg: de Zilveren Vleugel. Ze wist die binnen te rijven met een 4e Nationaal 7.693 d. (10e Internationaal 17.729 d.) en kroonde zich daarmee ook tot 1e Euro Diamond Pigeon en 1e Barcelona Masters. In 2015 liet ze zich ook al opmerken vanuit Spanje: 7e Provinciaal 1.101 d. (111e Nationaal 7.791 d.). Bekijk de volledige prestatielijst van Zilveren Barcelona hier.

De vader van Zilveren Barcelona is de BE02-1987492 die de voorbije jaren al volgende prijswinnaars op de wereld zette: 4e Nat. Barcelona 2016 (Zilveren Barcelona), 7e Nat. St.-Vincent 2014, 9e Nat. Pau 2014, 27e Nat. Pau 2015, 62e Nat. Pau, etc. De 492/02 stamt langs vaderszijde af van Lady Laureaat (ras Gyselbrecht), een volle zus van de Laureaat Barcelona (1e Int. Barcelona 1995). De moeder van de 492/02 is dan weer een dochter uit Laureaat Barcelona zélf x grootmoeder Sampras (2e Nat. Barcelona 14.037 d.). Kortom, dubbel ingeteeld naar de bloedlijnen van de Laureaat Barcelona. De moeder van de Zilveren Barcelona is een 100% Vanbruaene die langs vaderszijde sterk ingeteeld is naar diezelfde Sampras-lijn. Kom hier nog veel meer te weten over de afstamming van de Zilveren Barcelona.

Milon

BE11-2006416 Milon, een geschelpte doffer, heeft dezelfde vader als de Zilveren Barcelona en is langs vaderszijde dus een product uit de Laureaat Barcelona- en Sampras-lijnen. De moeder is van Piet de Vogel en heeft enkele ronkende namen in haar pedigree. Haar vader komt uit Euro Diamond (1e Olympiadeduif bij H&P Brockamp) x halfzus Euro Diamond en is dus ingeteeld naar de legendarische supervlieger die onder andere de 1e Nat. Carcasonne en 3e Nat. Perpignan vloog. Haar moeder is dan weer een halfzus van Susi, 1e Int. Barcelona 2007 bij Menne & Dochter, en komt uit een zoon Serena (1e Int. Perpignan 2001) x halfzus Christine (3e Int. Pau 2003). Een overzicht van alle internationale kopvliegers in de afstamming van Milon vind je hier in de pedigree.

Milon is een echte provinciale kopvlieger die in drie seizoen maar liefst zes op zeven provinciaal top 50 vloog. Vooral Pau blijkt zijn vlucht te zijn: 1e Prov. 121 d. in 2014, 3e Prov. 138 d. in 2015 en 4e Prov. 114 d. in 2016. Met die prestaties gooide Milon hoge ogen in de officieuze Paurankings: 2e Beste Pauduif België 2014-2015 en 3e Beste Pauduif 2014-2016. Pluis de andere resultaten van Milon hier uit.

Sproet Perpignan

BE11-2006324 Sproet Perpignan scoorde in het verleden met titels als 1e Beste Duif Perpignan België 2014-2015, 3e Beste Europese Duivin Internationale Vluchten (2 prijzen) 2015 en 6e Nationale Asduif Zware Fond 2015. Al haar prijzen, inclusief de 1e Provinciaal Perpignan en 5e Provinciaal Barcelona, staan hier opgelijst. Een vroegere reportage over die supervlieger lees je hier nog eens na. Zij werd na de zomer van 2015 op de kweek geplaatst en moet in de nabije toekomst haar kweekwaarde gaan bewijzen.

Sproet Perpignan is een product uit de rassen die hierboven beschreven werden. Vader Super Impac is een 100% Mevlut Tekin en stamt langs beide kanten af van de Witbuik van Batenburg-van de Merwe. De moeder is een directe Jan van Engelen en komt uit Witpen Ruffec (o.a. 7e Nationaal Dax 6.397d. en 50% Vanbruaene) x Cleopatra. Cleopatra is een 100% Vanbruaene en dochter van BE79-3429141 Barcelona II, 1e Int. Barcelona 10.033 d. in 1984. Bekijk hier het moois dat de pedigree van Sproet Perpignan nog te bieden heeft.

Stevig fundament

Stervliegers Zilveren Barcelona en Milon verhuisden na afgelopen zomer naar het kweekhok. "Het is een beetje van moeten, want 2016 heeft veel pluimen gekost", zegt Dirk. Samen met Sproet Perpignan, die voor samenkweek met het oude Vanbruaenebloed van Carlo Gyselbrecht en Luc Wiels gebruikt werd, moeten zij voor de toekomst zorgen. Dat die er voor Dirk rooskleurig uitziet, lijdt met zo'n sterke kweekbezetting alvast geen twijfel. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de komende jaren wanneer de nakweek van de drie supers tot volle ontplooiing gekomen is.