Overslaan en naar de inhoud gaan

Chris van der Velden (Zuid-Beijerland, NL) wint met topduif Ringo 1e nationaal Marseille tegen 2.916 duiven

Afgelopen weekend mocht geweldenaar Ringo (NL08-1525228) van Jaap van der Velden (Zuid-Beijerland, NL) zijn kunsten op zijn favoriete vlucht Marseille weer vertonen en zette hij met het winnen van de 1e nationaal Marseille 2013 tegen 2.916 concurrenten de kroon op zijn werk.

Zoals hierboven al aangegeven was de op weduwschap gespeelde Ringo niet aan zijn proefstuk toe. Hij won hij de afgelopen vier edities op imponerende wijze de volgende prijzen:

25e  nationaal Marseille 2010 – 3.248 d.
187e nationaal Marseille 2011 – 3.486 d.
75e  nationaal Marseille 2012 – 3.680 d.
1e   nationaal Marseille 2013 – 2.916 d.

We vragen ons dan ook met recht af... Zit er ergens een betere Marseille-vlieger?

Jaap (42) die de duivensport van zijn, in 2010, overleden vader Chris met de paplepel ingegeven heeft gekregen zet het levenswerk van zijn vader met ere voort. Er wordt in Zuid-Beijerland gespeeld met een dertigtal weduwnaars en een zestigtal nestkoppels. Ringo behoort tot de groep die als weduwnaar op de vluchten gespeeld worden. “In de planning van Ringo was in eerste instantie de vlucht vanuit Pau opgenomen echter waren de vooruitzichten dusdanig dat dit een relatief makkelijke vlucht zou gaan worden en dan wint hij wel zijn prijsje maar weet Ringo niet te pieken”, aldus de gedreven Jaap. “Vandaar dat de planning een week werd doorgeschoven en hij op Agen/Bordeaux werd ingekorfd.” Van deze vlucht arriveerde hij net na de prijzen en miste hierop zijn eerste prijs van een marathonklassieker.  Echter ziet de duivenvirtuoos Jaap graag dat een duif ‘een jasje uitdoet’ van een vlucht om vervolgens in een paar weken tijd naar forme-piek toe te werken, zo ook bij Ringo.

Deze klasbak is voor zijn eerste zware opgave in 2013 (Agen/Bordeaux) een zestal keren op de vitesse/midfond mee geweest. Tussen de vlucht vanuit Agen/Bordeaux en zijn kunststukje van afgelopen weekend vanuit Marseille werd hij niet meer ingekorfd. Wel werd deze topper samen met zijn hokgenoten door Jaap tussen de vluchten door éénmaal in de week nog weggebracht voor een lapvlucht.

De 1e nationaal Marseille 2013 is gewonnen door werkelijk een geweldenaar die uit het beste van het beste komt wat er momenteel bij de fanatieke Jaap onder de pannen gehuisvest zit. De vader van Ringo is niemand minder dan de vermaarde Super Vanoppen (NL00-1010256) die Jaap haalde bij de vader en zoon-combinatie Wijnands (Maastricht, NL). Deze Super Vanoppen komt op zijn beurt weer uit de Blauwe Vanoppen die bij de heren Wijnands de stamvader van het hok is. Langs moederszijde zien we ook enkele klasbakken in de pedigree zoals de 14e nationaal Barcelona van Bram Kooij (Heijenoord, NL) waarmee Jaap samenkweek heeft gedaan.

 

Marseille 2013

Jaap, die vanuit het keukenraam zicht heeft op de kleppen zat al vroeg achter zijn laptop de meldingen te volgen toen hij om 5.57 uur in een ooghoek zijn 1e getekende Ringo op de nog gesloten klep zag vallen. Hij snelde zich naar buiten opende de klep en constateerde een half minuutje later om exact 5.57.34 uur zijn topvlieger. Een constatering die goed was voor de snelheid van 987 m/minuut waar, naar later bleek, alle andere Nederlandse deelnemers hun tanden op stuk beten.

Als we Jaap vragen hoe we de overwinnaar moeten omschrijven geeft hij aan dat het een rustige lieve duif met een geweldig karakter is. Als je bij duivenfluisteraar Jaap al drie jaar achter elkaar het eerst weet aan te tikken vanuit Marseille dan kun je met recht spreken over een topprestatie. Echter zal Ringo niet meer aan zijn lievelingsvlucht deelnemen. Jaap heeft besloten om deze topper niet meer te spelen en enkel zijn goede genen door mag geven aan zijn nakomelingen.

Met het behalen van de 1e nationaal Marseille 2013 wisten ze in Zuid- Beijerland hun 8e nationale overwinning te behalen (!!!!). Een onvoorstelbaar aantal waar de meeste van ons enkel van kunnen dromen. Zo werden aan de Molendijk al de volgende nationale zeges behaald:

1e nationaal Barcelona - 3.915 d.
1e nationaal Bergerac - 11.953 d.
1e nationaal St.-Vincent - 5.201 d.
1e nationaal Pau - 2.706 d.
1e nationaal Carcassonne - 1.371 d.
1e nationaal Mont de Marsan - 6.220 d.
1e nationaal Cahors - 7.250 d.

en dan nu in 2013 kan worden bijgeschreven de:

1e nationaal Marseille - 2.916 d. 

Met de wetenschap dat schatbewaarder Jaap over een uitmuntende stamduiven beschikt en deze tot in de perfectie weet voor te bereiden zijn we zeker niet voor de laatste overwinning in Zuid-Beijerland geweest. Jaap het is je gegund en tot snel !