Chris Debacker (Beveren-Leie, BE) was opnieuw bij de allerbesten in 2020

Chris Debacker was ook in 2020 opnieuw op de afspraak. In het afgelopen seizoen heeft deze kampioen zijn plaats aan de absolute top nog maar eens weten te bevestigen. Zijn naam staat stilaan synoniem voor spetterend duivenspel.

De kolonie van Chris Debacker staat erom gekend van gemakkelijk een provinciale zege weg te kapen, ook in 2020 was dit opnieuw het geval. In dit toch kortere seizoen dan gewoonlijk werden er maar liefst 5 provinciale overwinningen bijgeschreven op de erelijst. Met daarnaast ook nog 3 keer een 2° en maar liefst 9 keer een 3° provinciaal is duidelijk dat de duiven van Chris dominant hebben uitgehaald. Het totale aantal provinciale zeges is na dit seizoen trouwens de 30 voorbij gegaan. 

Achter de naam Debacker en bijhorende prestaties staat er een team waarin de rollen netjes zijn verdeeld. Zo is Wim Dewitte de man die zich bezighoudt met de duivinnen, hij laat ze in de namiddag trainen en neemt ook de voederbeurten van deze dames voor zich terwijl ook de verzorging van de duiven in de vollières tot zijn takenpakket behoort. Piet Vanwontergem zorgt ervoor dat de jonge garde hun ochtendtraining kan doen en zorgt eveneens dat die jonge duiven van de broodnodige opleervluchten kunnen genieten. Chris zelf zorgt 's ochtends voor de training van de weduwnaars en 's avonds bij zijn thuiskomst doet hij dat opnieuw. Ook alle voederbeurten zijn dan zijn verantwoordelijkheid. Tot slot is er nog een persoon die geregeld langskomt om de duiven gade te slaan en op te wachten van de wedstrijden, tevens leverancier van vele toppers ten huize Debacker. En het gaat hier niet over de minste ... Gaby Vandenabeele. Dit alles in combinatie met de strenge selectiepolitiek die eigen is aan een topper als Chris Debacker en de overduidelijke klasse van de duiven te Beveren-Leie zorgt ervoor dat er weinig beter te vinden is in duivenland. 

Een eindeloze rij referenties

Nog meer dan de prestaties op eigen hok tonen de vele referenties aan dat de duiven van Debacker echt wel van de hoogste kwaliteit zijn. Vriend en vijand zal toegeven dat er geen betere waardemeter is om de waarde van dit ras aan te tonen dan titels en overwinningen op andere hokken. Nadat in de voorgaande jaren meermaals bleek dat de slaagkans voor wie zich hier kon versterken uitzonderlijk hoog was, werd dit in het afgelopen seizoen nog eens extra duidelijk. Eerst en vooral was vriend Rik Cools uit Ruiselede vorig jaar al aan het feest met de 2° nationale asduif KBDB kleine halve fond. Dit jaar zou Rik opnieuw tussen de nationale KBDB laureaten gestaan hebben ware het niet dat er te laat werd ingestuurd en de duif dus spijtig genoeg niet geklasseerd staat tussen de besten van het land. Het gaat hier over een klepper met 100% hetzelfde bloed als de 2° nationale asduif uit 2019 want de vaders zijn namelijk broers en de moeders zijn zussen. Verder won Rik Cools op 4 juli ook nog de 1° provinciaal Chateauroux tegen 5.555 duiven met Evita, een rechtstreekse Debackerduif. 

Op 25 juli stond La Souterraine op het programma en daar werd het een waar festival van duiven van het ras Debacker. Tegen 2.484 deelnemende duiven noteren we: 2° provinciaal bij Vermeersch-Depraetere met een 100 % Debackerduif, de 3° provinciaal (met Elizabeth) bij Chris zelf en de 4° provinciaal bij Rik Cools. Dezelfde dag werd ook Blois vervlogen en ook daar waren er provinciale podiumplaatsen tegen een massa deelnemende duiven. Er waren 5.474 duiven in koers en op de 2° prijs provinciaal staat opnieuw Rik Cools met een rechtstreekse Debacker, terwijl Chris zelf op de 3° provinciaal eindigt. Ook op Pontoise was het toen prijs met de 1° provinciaal Zone A2 bij Jurgen Delbecque, ook hier met een rechtstreekse Debacker.

Op een andere provinciale vlucht vanuit Pontoise was Vivien Tjoens aan het feest met een 1° provinciaal. Die rechtstreekse duif van bij Chris Debacker duif vliegt trouwens 5 keer eerste en 4 keer derde! Chris werd dus meerder keren enkel geklopt door zijn eigen duivensoort maar omgekeerd was dit ook het geval: op Chateauroux werd Vermeersch-Depraeter 2° provinciaal na overwinnaar Chris Debacker himself. De lijst referenties is eindeloos en dat doet sportman Chris veel plezier want uitgerekend daarvoor stond ook leermeester en goede vriend Gaby Vandenabeele uit Dentergem wereldwijd gekend.

Vers in het geheugen ligt ook nog het feit dat de 1° nationale asduif KBDB Fond uit 2019 bij Anthony Maes een kleindochter is van 'de Nick', absolute stamvader bij Chris Debacker. Maar niet enkel nationale asduiven staan op de referentielijst, ook nationale winnaars vind men daarop terug. Zo wonnen Roger en Jurgen Vervaeke in 2018 de 1° nationaal Chateauroux tegen maar liefst 27.081 duiven terwijl Anthony Maes voorheen ook al aan de winnende hand was met 1° nationaal Argenton met een kleinkind van 'de Staf'. De lijst is werkelijk eindeloos, vooral nazaten van voornoemde topkweker de Nick zijn hiervoor verantwoordelijk net als het bijzonder rijke bloed van de duiven van Gaby Vandenabeele

Geslaagde stap naar de fond

Chris Debacker is er vooral om gekend een echte halve fond specialist te zijn met kettinguitslagen en vele grote zeges behaald op de vluchten tussen de 300 en 600 km. Maar zoals te verwachten was bleek in 2020 dat deze stam duiven ook op verdere afstanden nog steeds uitmuntend voor de dag kan komen. Chris waagde zich in het afgelopen seizoen namelijk uiterst succesvol op de echte fond met enkele spraakmakende uitslagen als logisch gevolg. We zien onder meer vanuit Montelimar de 3° provinciaal, Brive was super met 4°, 10°, ... provinciaal, ook Tulle mag geslaagd genoemd worden met 3° en 7° provinciaal. Limoges was eveneens goed met onder meer de 9° provinciaal, waarmee er dus mag besloten worden dat we hier te doen hebben met een echte All-Round kolonie. 

Asduiven bij de vleet

Na alweer een spetterend seizoen te Beveren-Leie zal de naam Debacker vanzelsprekend ook opnieuw meermaals terug te vinden zijn in de asduifkampioenschappen. Op nationaal gebied vinden we alvast Bobby Jr (BE19-3029415) terug tussen de KBDB asduiven op de halve fond. Deze topper wint 1° provinciaal Fontenay naast meerdere andere topprijzen vanuit deze losplaats. Daarnaast doet ook Boy George (BE-19-3029597) zeker niet onder, want ook hij staat tussen de beste duiven van het land geposteerd. 

Er zijn daarnaast ook nog Baldwin Jr (BE19-3029556) en Evian (BE-193029560) die zich met zekerheid gaan klasseren tussen de provinciale KBDB-asduiven.

En net als de voorgaande jaren kan ook goede vriend Rik Cools dankzij de samenwerking met Chris Debacker opnieuw enkele asduiftitels aan zijn rijke erelijst toevoegen, met name de '459-20' (BE20-3106459) en Felicienne (BE20-3106463) lieten blijken dat dit ras tot veel in staat is.

2020 was het zoveelste seizoen waarin bleek dat Chris over een stam duiven beschikt waarmee men naar de oorlog kan trekken. Nu er ook op de fond uitstekend gepresteerd werd samen met opnieuw de stilaan gewoon geworden kettinguitslagen op de snelheid en halve fond ziet de toekomst er ginds bijzonder rooskleurig uit. Dat weten de vele andere topspelers die zich in de loop der jaren aan deze bron gingen versterken maar al te goed. De ambitie van Chris en zijn team om steeds maar beter te willen presteren en keihard te selecteren maakt dat deze kolonie bij de allerbesten is en zal blijven.