Chris Debacker (Beveren-Leie, BE) ook in 2021 super op de zware halve fond

Chris Debacker scoort momenteel met prachtige uitslagen op vooral de halve fondvluchten, tot op nationaal vlak is hij vaste klant wanneer de vetste prijzen worden verdeeld.

In het Westvlaamse Beveren-Leie is Chris Debacker ook in 2021 bezig met naam te maken in duivenland. Tot op heden (half juli) staat de teller al op 16 overwinningen, waaronder alweer een provinciale zege wat het totaal doorheen de jaren daarin nu al op 32 (!!) brengt. Verder dit seizoen nog eens : 2°-2°-3°-4°-5°-6°... provinciale prijzen, een 2° Nationaal Bourges, 5°-18° en 43° Nationaal Chateauroux oude, een 8° Nationaal Chateauroux jaarlingen,... Weinigen doen beter mag men ongetwijfeld zeggen.

Kettinguitslagen zijn door de jaren heen zo'n beetje het handelsmerk van de kolonie Debacker geworden, in 2021 lijken deze klasbakken op dit elan door te gaan. Week na week pieken de duiven van Chris in het toch moeilijke seizoen dat 2021 wel is. Bovendien stond de Leiestreek waartoe Beveren-Leie behoort alweer een tijdje te voet ten gevolge van de vogelgriep, dit en de veelal moeilijke vluchtomstandigheden maken dit jaar een evenwichtsoefening waar enkel de besten in rechtop kunnen blijven. Ten huize Debacker lukken ze hierin dus met grote onderscheiding.  

Blikvangers vliegen zich opnieuw in de kijker

Chris pakte onlangs maar net naast de nationale zege op Bourges. Een fantastische zilveren medaille was zijn deel op deze uiterst populaire wedvlucht waaraan het kruim van duivenland deelnam. Zakki Jr. (BE19-3029542) was de klepper die de 2° Nationaal tegen 34.311 duiven won. Deze klepper komt als nazaat van de stamvader Nick uit het allerbeste wat op de hokken te vinden is en is als 2-jarige reeds een gevestigde waarde op de zware halve fond. Als jonge duif was Zakki Jr. namelijk al van de partij wanneer er voor de knikkers werd gestreden : in 2019 al topprijzen per 100-tal vanuit verschillende losplaatsen zoals Chateaudun, Pontoise, Fontenay en Blois (hier overigens de 1° / 643 d. en 4° Prov. tegen kleine 4.000 deelnemers). Als jaarling opnieuw voortreffelijk met noteringen bovenaan de uitslagen op Chateauroux, La Souterraine, Fontenay en Clermont. En in 2021 dus terug op volle kracht er tegenaan van in het begin : Clermont was als opwarmertje al direct succesvol met enkele top 10 plaatsen, vervolgens naar de halve fond en ook daarop keer op keer minstens dik per 10-tal vanuit Chateauroux, Argenton, Issoudun, ... met als klap op de vuurpijl dus die prachtige 1° lokaal tegen 640 d., 2° Provinciaal op 5.658 d. 2° Zonaal 4.502 d. en 2° Nationaal tegen maar liefst 34.311 duiven.

Zakki: vader van de 2° Nationaal Bourges tegen 34.311 duiven

Ook Chateauroux Nationaal was een huzarenstukje bij Debacker want hierop eveneens rats bovenaan de nationale uitslag. Staffer (BE19-3029457) won de 5° Nationaal Chateauroux oude terwijl hokgenote Flora (BE20-3006498) de 8° Nationaal bij de jaarlingen weet te winnen. Beide duiven wisten trouwens ook al hun strepen al te verdienen de voorbije seizoenen. Staffer als jonge duif op Clermont een 3° en 5° plaats telkens tegen meer dan 500 duiven, daarna Fontenay, Pontoise en op meerdere Chateaudunvluchten(o.a. 4° Prov tegen 1.923 d.) afgevlagd dik per 100-tal wat er op wijst dat Staffer van op jonge leeftijd reeds de kortste weg naar huis wist te vinden. Het vertrouwen van Chris in deze atleet was dan ook groot toen hij als jaarling de arena werd ingestuurd, en de bevestiging van zijn klasse kwam er al meteen door op Gueret (16°/2.214 d.), Argenton (220°/4.299 d.), Chateauroux (15°/777) en Fontenay te pieken. Toen kwam 2021 en na alweer enkele keren vooraan te eindigen op Clermont was er Argenton met 89° Provinciaal tegen 2.898 duiven. Daarna met volle vertrouwen naar Chateauroux en ook hier bingo met : 5° Nationaal tegen meer dan 7.000 oude duiven. Ook Staffer is overigens een nazaat van stamvader Nick bij Debacker, een gouden lijn die al voor handenvol stuntprestaties heeft gezorgd bij Chris en vele anderen.

Bij de jaarlingen was het dus duivin Flora (BE20-3006498) die een prachtige 8° Nationaal op 10.317 duiven behaalde. Ook hier een reeds bewezen duif die als jonge duif al uiterst sterk presterde met o.a. : vanuit Blois 70° Provinciaal tegen ruim 6.000 duiven, Pontoise een 64° tegen 3.643 stuks en een handvol prijzen per 10-taluit Arras en Fontenay. In 2021 meteen een sterke prestatie op Argenton met 25° Provinciaal op 4.095 d. en dus op Chateauroux de 8° Nationaal tegen grote deelname. Met andere woorden : nog maar eens een goudhaantje op de hokken waar de klasse van af lijkt te druipen. Flora is een dochter van Vester (alweer uit de lijn van Nick) met de beroemde Dynamite Dana : de wonderduif van Chris die in 2018 zege na zege boekte en toen met een nooit eerder gezien recordcoefficient 1° Provinciale Asduif werd.

Wonderduif Dynamite Dana: nu ook moeder van Flora, 8° Nationaal Chateauroux

Niet enkel bovenvermelde blikvangers zorgen momenteel voor het goede weer te Beveren-Leie, het ganse hok lijkt namelijk topklasse uit te stralen. Want de globale prestaties vertonen prijspercentages en reeksen kopprijzen die erop duiden dat we zeker en vast het laatste exploot nog niet gezien hebben van de Stuntman uit de Leiestreek. Tot op nationaal vlak posteren de duiven van Chris Debacker zichzelf tussen de allerbesten, dit al gedurende vele jaren en hiervoor is de bijzonder rijke kweekstal zeker verantwoordelijk .