Chris Debacker (Beveren Leie, BE) is alomtegenwoordig in klasseringen van de KBDB asduiven

Halve fond specialist Chris Debacker had opnieuw een superseizoen in 2019 en dat vertaalt zich in meerdere asduiven in de nationale KBDB asduifkampioenschappen.


Chris Debacker en echtgenote Ingrid genieten na van een spetterend seizoen

Chris Debacker is reeds vele seizoenen een vaste waarde wanneer na het seizoen de winnaars van titels en asduifkampioenschappen bekend gemaakt worden. Vanzelsprekend op eigen hok maar zeker ook bij anderen zijn met zijn ras de prestaties vaak van uitzonderlijk hoog niveau. In 2019 was dit niet anders zoals na publicatie van de KBDB kampioenschappen blijkt. Zowel op provinciaal als op nationaal vlak springen de gevleugelde atleten van Chris Debacker in het oog. Veel heeft Debacker te danken aan zijn fantastische stamduif: Nick (BE04-3238525). Deze uitzonderlijke kweekduif is verantwoordelijk voor handenvol nazaten die op vele hokken het mooie weer maken. Over dergelijke vererver kunnen beschikken is een immens geluk voor een ambitieus melker als Chris.   

Referenties als maatstaf

Naast het zichzelf klasseren in de gerenomeerde KBDB kampioenschappen valt het op dat ook anderen zich hier weten te plaatsen met duiven uit de stam van Chris Debacker. Opvallend is dat kameraad Rik Cools uit Ruiselede dit seizoen 1° provinciaal kampioen werd met een superduif die rechtstreeks vanuit het hok Debacker uit Beveren-Leie kwam. Diezelfde duif werd ook nog 2° nationale asduif KBDB kleine halve fond jongen. Het gaat hier over Elodie Ace (BE19-3029408) die ten huize Cools o.a. voor volgende voltreffers zorgde:

Chateaudun : 2 /  933 d.
Chateaudun : 1 /  987 d.
Fontenay  : 7 / 1.059 d.
Chateaudun : 8 / 2.843 d.

De pedigree van Elodie Ace kan u hier bekijken.

Elody Ace : 2° nat. asduif KBDB

Ook Vermeersch-Depraetere uit Zwevegem zijn terug te vinden tussen de nationale laureaten met de 14° nationale asduif KBDB op de grote halve fond bij de jongen. Hun Tikkel (BE19-3071277) deed het met volgende topprijzen op de vluchten van de waarheid:

Chateauroux :  4 / 4.978 d. provinciaal  
Argenton  : 438 / 23.258 d. nationaal
Chateauroux : 46 / 3.608 d. provinciaal

Zowel vader als moeder van deze Tikkel zijn afkomstig van Chris Debacker, natuurlijk kon ook hier absolute stambeer Nick niet ontbreken in de afstamming.

Bekijk hier de pedigree van Tikkel


Tikkel : 100 % ras Debacker

Vers in het geheugen liggen natuurlijk ook nog de exploten van wonderduif 'de Bonte Crack', die bij Anthony Maes uit Waregem de titel van 1° nationale asduif KBDB op de fond behaalde. Hier nogmaals superkweker Nick in de stamboom, (hier kan u zien dat Nick niet ontbreekt in de afstamming van deze wonderduif) zodat het duidelijk moge zijn dat de rij klasseduiven afkomstig van deze klepper stilaan eindeloos is geworden. Streekgenoten Roger en Jurgen Vervaeke uit Deerlijk waren vorig jaar ook al winnaar van een 1° nationale asduif KBDB grote halve fond die het bloed van de kolonie Debacker in zich draagt. Het hok van Chris bulkt van het talent, dat uit zich nu al vele jaren in het behalen van kettinguitslagen, handenvol provinciale zeges, een nationale palm, een reeks provinciale titels, meerdere nationale vermeldingen in de KBDB kampioenschappen, ... maar wat het allemaal nog indrukwekkender maakt is het feit dat deze kleppers zich ook op andere hokken niet onbetuigd laten (hier ziet u een overzicht van de laatste referenties).

Dat Chris er niet vies van is om ook zelf op zoek te gaan naar versterking of aan samenkweek te doen met andere toppers zorgt er voor dat het niveau de hoogte blijft ingaan. Rassen als Vandenabeele, Verschoot, Deprez, Cools, Vanhoutte, ... worden ingebracht en uitgetest door vakman Debacker. Vele anderen genieten nu mee van de kwaliteit die tegenwoordig op de hokken in Beveren-Leie huist.

Op eigen hok beter doen dan in 2018 zou moeilijk worden ...

Zoals het voor een superkampioen hoort, was het in 2018 na een lange lijst provinciale zeges ook raak op nationaal vlak met 1° nationaal Gueret met Cilleke (BE17-3048323)


Cilleke : 1° nationaal Gueret

Na deze prachtige nationale overwinning kwam Dynamite Dana (BE18-3035227) toen ook nog eens volop onder stoom. Deze wonderduif behaalde 5 overwinningen na elkaar en werd oververdiend 1° provinciale asduif met een recordcoefficient van amper 0,85 % over 5 vluchten. Hiermee werd de lijst asduiven nog maar eens aangedikt voor het hok Debacker.


Dynamite Dana: 0,85 % voor 5 vluchten

En toen kwam 2019 ...

Na dergelijke hoogtepunten in 2018 was het afwachten wat 2019 zou brengen. Het vertrouwen bij Chris was er echter en dat werd door zijn atleten zeker niet beschaamd. Op de halve fond eindigt hij in de provinciale KBDB kampioenschappen ondermeer als 2° net na Elody Ace van Rik Cools (dus eigenlijk geklopt door een eigen gekweekte duif!). Maar in de All-Round categorie bij de jonge duiven is het wel bingo met goud én zilver, met verder ook nog een resem eervolle vermeldingen is het duidelijk dat 2019 nog maar eens een jaar 'hors categorie' was voor de kolonie Debacker. Enkele blikvangers zijn ondermeer Super Nicky (BE19-3029573) en Nicky Boy (BE19-3029422) die 5° en 6° nationale asduif KBDB op de kleine halve fond werden. Aan de namen van deze 2 supers is direct te zien wie verantwoordelijk is voor hun talent ... Super Nicky werd 5° nationale asduif KHF KBDB en tevens op provinciaal vlak 1° asduif KBDB All-Round, deze klasseduivin deed het met volgende topprijzen :

Chateaudun : 2 / 1.923 d. prov.
Chateaudun : 17 / 2.843 d. prov.
Pontoise  : 11 / 17.443 d. prov.
Blois   : 36 / 3.898 d. prov.
Chateaudun : 12 / 7.622 d. prov.
Fontenay  : 1 /  155 d. club. 
Bekijk hier alle resultaten van Super Nicky


Super Nicky : 5° nationale asduif kleine halve fond en 1° provinciale asduif All-Round 2019

Nicky Boy moest niet veel onderdoen voor zijn hokgenote want hij werd 6° nationale Asduif KHF KBDB en 2° provinciaal in betreffende KBDB-asduifkampioenschappen :

Chateaudun : 15 / 1.923 d. prov.
Chateaudun : 10 / 2.843 d. prov.
Pontoise  : 189 / 17.443 d. prov.
Blois   : 57 / 3.501 d. prov.
Chateaudun : 11 / 7.170 d. prov.
Fontenay  : 28 / 7.114 d. prov.
Hier kan u de volledige erelijst van Nicky Boy bekijken.


Nicky Boy : 6° nationale asduif kleine halve fond en 2° provinciale asduif asduif All-Round 2019

Deze klepper moest dus enkel zijn hokgenote laten voorgaan in het provinciaal kampioenschap West-Vlaanderen. Wat maakt dat Chris zowel de beste duivin als de beste duiver all-round van een ganse provincie op het hok heeft zitten. Deze beide topduiven zijn echter slechts een klein gedeelte van een resem kleppers die de naam Debacker bij de allerbesten uit onze nationale duivensport hebben geplaatst. De pedigree van Nicky Boy (hier) en die van Super Nicky (hier) tonen wel duidelijk aan dat de naam van stambeer Nick steeds terugkeert wanneer er prestaties van dergelijk niveau worden behaald. 

De kolonie is intussen op een zodanige manier gevormd door Chris, dat we het hier terecht mogen hebben over een ideaal All-Round hok. Een harde selectiepolitiek gekoppeld aan het allerbeste wat er op snelheid, kleine en zware halve fond te vinden is, zorgt ervoor dat de naam Debacker tot de absolute top behoort in de hedendaagse duivensport.

Bekijk hier een mooi overzicht met de stamopbouw van het hok van Chris Debacker.