Cédric Delbushaye (Verviers, BE) wint eerste nationaal Cahors tegen 8.570 oude duiven

De liefhebbers uit de provincie Luik deden het uitstekend in the nationale vlucht uit Cahors: niet minder dan vijf van hun duiven vestigden zich in de nationale top-10! Het was uiteindelijk de duivin van Cédric Delbushaye die de nationale overwinning wegkaapte!

Zijn duivin werd geklokt om 16:13’03” na een vlucht van 753 km, wat een gemiddelde snelheid oplevert van 1,511 m/min. Ze had een voorsprong van 4 m/min (net iets minder dan een minuut) op de nummer twee, een duif van Didier Delhez (Soumagne), ook een lid van de club van Herve. Cédric had die dag enkele gasten op bezoek (hij heeft net een operatie ondergaan), waardoor de kersverse nationale winnaar zijn duivin niet zag aankomen. Gelukkig was zijn vader bij de zaak! Die klokte de duif en meldde haar aan in de club, maar niet zonder eerst zijn zoon te verwittigen. Cédric had de duiven niet zo vroeg terug verwacht. Hij bekeek de eerste aankomsten op de PIPA website (Somme-Thiange, 15:33 voor 686 km) en hij verwachtte zijn duiven pas een 45-tal minuten later terug. Zijn kampioene bewees het tegendeel; ze werd gelukkig op tijd geconstateerd.
Naast zijn overwinning vanuit Cahors behaalde Cédric in datzelfde weekend ook een uitstekend resultaat vanuit Montluçon::

15/06 Montluçon Iprov - 3.113 jaarse duiven:
10 (59e nat.), 91, 187, 193, 264, 329, 337, 487, 535, 720, 941, 993 (12/12)

De jeugd op kop

Cédric is pas 24 en hij heeft zonet zijn eerste nationale zege behaald, 11 jaar na zijn eerste vlucht in 2002. Een nieuwe trend lijkt ingezet: steeds meer jonge liefhebbers slagen erin om de oude specialisten achter zich te laten, zoals Cédric hier doet met zijn nationale zege. U herinnert zich vast ook nog Nicolas Bascourt, die twee weken geleden heel sterk was in Limoges. De club van Herve heeft trouwens nog een jonge nationale winnaar in zijn rangen: François Jacquemain (Nationaal winnaar Bourges 2007). De sceptici moeten nu wel erkennen dat Wallonië heel wat opkomend talent heeft!

Geschiedenis van het hok

Cédric begon dus in 2002 met de duiven te spelen. Zijn grootvader was ook een liefhebber, maar die stopte met zijn hobby in de jaren ’80. Toch werd het duivenhok nooit afgebroken, en dat bracht Cédric op ideeën. Hij leerde heel wat bij via het internet, en hij botste toevallig op een advertentie van Thierry Jacquemotte, een buurman die hij nog nooit had ontmoet. Zo werd Thierry mentor van deze jonge liefhebber, die ook enkele duiven van hem kreeg. Enige tijd later ontmoette Cédric ook de gebroeders Caro (Lambermont-Verviers), de beste liefhebbers in de provincie Luik en ook dichte buren van Cédric. Zo ging de bal aan het rollen voor dit jonge hok. Hij leerde de kneepjes van het vak in de snelheids- en de midfondvluchten, maar tegenwoordig richt hij zich vooral op de fond.

Management

In het vlieghok worden 15 doffers en 15 duivinnen gehuisvest, en die worden allemaal op klassiek weduwschap gevlogen (met thuisblijvende partners). Alle vliegduiven worden rond 15 februari gekoppeld, maar het zijn enkel de duivinnen die hun jongen grootbrengen. Ze worden in april terug gescheiden. De doffers moeten normaal gezien tien dagen broeden, maar door het koude weer duurde het deze keer 15 dagen. Ze werden vervolgens op weduwschap geplaatst en ze werden niet meer gekoppeld voor het seizoen. In het begin van zijn carrière had Cédric slechts vier of vijf kweekkoppels (duivenvan Jacquemotte & Caro), maar hij zag zich genoodzaakt dat aantal op te krikken tot 20. De reden is eenvoudig: hij moest voor nieuwe inbreng zorgen, want zijn kolonie begon oud te worden. Hij kocht nieuwe duiven in de hokken van Victor Andot en Marc Olivier, die vooral met duiven van Dieter Ballmann werken. Onze jonge liefhebber werkt dus met enkele lokale stammen! Zijn nationale winnaar stamt wel nog van de oude lijnen, zelfs van zijn eerste stamkoppel. De jonge duiven worden hier enkel tijdens hun jaar van geboorte getraind. Cédric zorgt samen met zijn vader voor de duiven. Zo is er altijd iemand bezig in het hok, en kunnen ze elkaar steeds afwisselen!

Cahors

De nationale vlucht uit Cahors stond eigenlijk niet op zijn programma! De meeste vliegduivinnen haddden namelijk net een eerste veer afgeworpen. Cédric twijfelde en hij vroeg om de mening van zijn mentor Thierry Jacquemotte, een echte specialist in het spel met de duivinnen. Zijn antwoord bleek het goede te zijn: “Laat ze maar meevliegen!” Daarop werden de duivinnen gekorfd voor Cahors, en de rest van het verhaal kennen we. De kleine duivin leek niet echt gemotiveerd, maar Cédric zag dat ze vastberadener was dan anders. Ze is een wat schuwe duivin en hij heeft altijd wat tijd nodig om haar te vangen. Deze keer bleef ze tot het allerlaatste moment dicht bij haar doffer. Een gemotiveerde duif die de eerste veer verliest; we weten tot wat dat kan leiden!

- The Cahors (BE11-1040100)

2013:
7e  Compiègne      915 d.
16e Bourges       181 d.
2012:
8e  Bordeaux prov    270 d.
69e Internat duivinnen 2.869 d.
196e National     5.480 d.
278e Internat     10.622 d.
9e  Reims        242 d.
69e Sézanne       227 d.
70e Rethel      1.458 d.
438e Issoudun     1.871 d.


De winnaar van Cahors 2013.

Vader: De Super Cheq 27 (BE 02-1003127), een duif die erin slaagde 70 prijzen te winnen, waarvan zeven eerste! Hij was vijf jaar lang Cédric's beste duif, daarna werd hij in het kweekhok geplaatst, waar hij van grote waarde bleek te zijn. Hij stamt van de lijnen van Thierry Jacquemotte, een kruising van Houben X Bourdouxhe X Connings.

Moeder: La petite grise 57 (BE 05-1049557), een duivin van Joseph Rogister.
(Klik hier voor de stamboom van De Cahors).

Zowat een maand geleden moest Cédric een zeven uur durende operatie ondergaan. Dit is dan ook de zege van de heropstanding. Hij beschouwt het ook als een beloning voor zijn harde werk. We wensen hem proficiat met deze prachtige overwinning, en we wensen hem nog veel geluk voor de komende jaren!