Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij Niels Broeckx (Oud-Turnhout, BE) pakken ze hun eerste provinciale overwinning in 2013

Bij Niels Broeckx slaagden ze erin om in het seizoen 2013 maar liefst 9x in de provinciale top 10 terecht te komen met 1 provinciale zege als kers op de taart. Met stevige stamduiven en een strak plan weet de familie Broeckx zich als een geolied team een weg naar de top te werken.

Niels Broeckx is de zoon van Jan en Marleen Broeckx. De familie verhuisde in 2007 van Baarle-Hertog naar Oud-Turnhout. In Baarle-Hertog (Baarle-Nassau) speelden ze al onder de naam ‘Jan Broeckx’. Jan is op zijn beurt dan weer de zoon van ‘Broeckx-Van Hees’ uit Oud-Turnhout, ook geduchte fondspelers. Duiven van het hok ‘Broeckx - Van Hees’ doen het niet alleen goed op eigen hok (men denkt aan het top Olympiadekweekkoppel Miss Gran Canaria & Mister Turbo Bazel) maar melkers zoals Koen Minderhoud, Hans Eijerkamp & Znn, Nico-Jan Koenders en nog vele anderen boek(t)en vele successen met ‘Broeckx – Van Hees’ duiven. Het is misschien tijd om een pedigree van de familie Broeckx te gaan maken zodat iedereen weet wie nu Leo, Jan of Niels is en zeker omdat hun respectievelijke vrouwen Maria Van Hees en Marleen Govaerts ook effectief met de duiven spelen.


De familie Broeckx met hun respectievelijke toppers: 'Zonneke', 'Elfje' en 'Bourgeke'

Eerste provinciale overwinning op Bourges met jaarse duivin

Het seizoen begon goed bij de familie Broeckx met een 2de provinciale overwinning met een jaarse duif op Vierzon. Een week later is het meteen prijs en pakken ze hun 1ste provinciale zege op Bourges. Terug met een jaarse duif, dit maal wel een andere. En hun 11de nationale asduif is weer een andere duif. Er zit dus meer dan 1 goede duif op het hok in Oud-Turnhout. Jan Broeckx speelt al 20 jaar met de duiven waarvan de laatste 6 jaar in Oud-Turnhout. Hij combineerde het duivenspel met het werk in zijn bakkerij in Baarle-Hertog. In 2012 werd de bakkerij verkocht en vanaf nu konden zowel Jan als zijn vrouw Marleen, die de bakkerswinkel voor haar rekening nam, zich volledig gaan toespitsen op het ‘duivenmelken’. Het gevolg van dit strakke plan resulteerde vanaf 2012 meteen in een goede uitslag voor de jonge duiven. In 2013 bevestigen deze duiven door als jaarse behoorlijk wat prijzen in de wacht te slepen.

In 2013 halen ze maar liefst 9 keer de provinciale top 10:

1ste Bourges (BE12-6130497)
2de Vierzon (BE12-6130441)
4de Bourges (BE11-6130127)
6de Châteauroux
6de Brive
7de Orange
9de Guéret (BE12-6130384) – 20/15.007 Nat. (de 2 duiven klokten gelijktijdig)
9de Guéret (BE12-6130441) – 20/15.007 Nat. (de 2 duiven klokten gelijktijdig)
9de Salbris

Met de jongen ging het in 2013 iets minder goed dan in 2012. Er waren dan ook veel verliezen te noteren, zoals bij zoveel melkers het geval was, en dit op alle mogelijke momenten. Enkele voorbeelden: één week kopvliegen op Noyon en een week later gewoonweg achterblijven op Noyon. Of, zelf oplaten op 6km van huis en de helft komt niet naar huis… onbegrijpelijk. Er is zelfs veel twijfel geweest aan welke vluchten mee te doen en welke niet. De jongen waren nog maar net op tijd klaar voor Bourges, sommigen zelfs net niet. Niettegenstaande deze slechte voorbereiding met de jonge duiven haalden ze op het einde van het seizoen nog een eerste prijs in het lokaal op Guéret met een jonge duif (BE13-6071488 ).


Zicht vanuit het duivinnenhok naar de volière waar later de jongen op komen 


Zon op het duivinnenhok, de duiven hebben veel ruimte om van het hok naar de volière te vliegen

 

Training en verzorging

De duiven worden sinds 2012 met veel regelmaat getraind en hier hangt dan ook weer een schema aan vast. De duiven blijven op het hok vanaf september tot half maart. Daarna mogen ze aan huis beginnen trainen. Vlak voor het seizoen, half april, worden de duiven op 1 week tijd opgeleerd. Ze worden gedragen tot Ronquières en dan worden ze meteen meegegeven op Noyon. Quievrain heeft niet veel zin daar dit slechts op 30km van Ronquières ligt. Tijdens het seizoen ziet het trainingsschema er als volgt uit:

• Half 6 – 6 uur : jaarse duivinnen, even later worden de oude duivinnen mee losgelaten zodat de jaarse wat langer trainen. Ze trainen ongeveer een uur
• 7 uur – half 8 : weduwnaars
• Rond half 10  : jonge duiven
• Rond 18u    : weduwnaars
• Bij avondvallen: terug de duivinnen voor minstens 1 uur

De duiven trainen hier dus 2x/dag, enkel op zondag komen ze normaal niet los. Er is ten huize Broeckx een mooie taakverdeling wat de verzorging van de duiven betreft. Niels geeft de duiven elke dag vers water en maakt de drinkbakken elke zaterdag zuiver, Marleen voedert de duiven en maakt de hokken proper en Jan houdt zich vooral bezig met de kweek, het uitselecteren van de duiven en het eigenlijke spel tijdens het seizoen. Met als gevolg dat Marleen in de winter meer op de hokken zit en Jan meer in de zomer. Marleen speelt met de jonge duiven en Jan met de jaarse en oude. Er wordt gespeeld op weduwschap met zowel duivers als duivinnen, de partners blijven wel allemaal thuis.


Vlieghokken met nieuwe volière achteraan


Vlieghokken gezien vanop het 'letters-terras'


Hokbestand

Er huizen ongeveer een 250-tal duiven, waarvan er een 50-tal kweekkoppels (verlegkoppels inbegrepen) zijn. Zoals alle melkers geven Jan en Marleen bonnen. Dit jaar zijn het er weeral een 40-tal, er wordt dus bijna een volledige ronde gekweekt om weg te geven aan clubs. Jan kan dan ook moeilijk neen zeggen, maar moet hierover naar de toekomst toe toch wel eens over nadenken, daar dit echt wel te veel wordt. Hij wil het kweekhok verjongen en is daar dit seizoen mee gestart met als gevolg dat er gekweekt moet worden met behoorlijk wat jonge duiven. Ik moet niet vertellen dat dit meer problemen met zich mee brengt dan met gevestigde, wat oudere duiven. Er zijn ondertussen al heel wat kapot gevochten nesten en dus wat minder jongen dan verwacht in aantocht.


Weduwnaars klaar voor de 2de leg, nieuwe nestschotel staat klaar


Jan en Marleen bij de nieuwe kweekhokken


Binnen op de kweekhokken

De vlieghokken zijn 27m lang en enorm praktisch ingericht. De lange gang is ongeveer een meter breed en kan in zijn volledige lengte opengezet worden, hierdoor is er meer dan voldoende ruimte om langs alle hokken te lopen en kan er voldoende verluchting doorstromen.  Wat er nog speciaal is aan deze gang is de transportband onder de roosters. Transportbanden in de bakken zie je wel meer maar een transportband in de gang is toch wel echt apart.  Dit was ook zomaar niet voorhanden en is dus zelf helemaal ontworpen en in mekaar geknutseld.  Niet door Jan en Marleen zelf maar door iemand die daar echt wel veel verstand van heeft.  Met een druk op de knop duurt het exact 50 sec. om de transportband volledig rond te laten gaan. 


De 27m lange gang kan volledig opengezet worden


Transportband onder de roosters in de gang

 

De duiven op het hok zijn een mengeling van hun eigen sterke ras, waar vader Leo Broeckx en moeder Maria Van Hees hard aan gewerkt hebben, met duiven van o.a. Bart en Nance Van Oeckel, Bart Geerinckx, Van Ostayen, Paul Voeten, Gaston Van de Wouwer en achterbuur Luc Van Mechelen. De goede behaalde resultaten zijn dan ook afkomstig van een mix van deze duiven.
De provinciale winnaar op Bourges (klik hier voor pedigree 'Bourgeke' BE12-6130497), haalde ook nog volgende resultaten:

207/22.463d. Nat. - 64/2.768d. Prov.
454/11.236d. Nat. - 36/1.588d. Prov. 

Ook de duif die de 2de provinciale overwinning op Vierzon haalde (klik hier voor pedigree 'Zonneke' BE12-6130441), vloog heel het seizoen met veel regelmaat:

Vierzon   3/3.002d.
En verder Nationaal:
Poitiers  348/13.135d.
Montluçon 275/21.827d.
Guéret   20/15.007d.
Argenton  337/22.463d.
Châteauroux 483/6.005d.


Jan en Marleen met 'Nance' en een 'geluksvogel(duif)' die bij op de foto mocht.

Ze haalden trouwens niet alleen de 1ste provinciale zege op Bourges met de jaarse duiven maar klokten ook nog de 4de provinciaal bij de oude. Deze duivin (klik hier voor pedigree 'Nance' BE11-6126127) haalde ook nog volgende resultaten als jaarse duivin in 2012:

Provinciaal 2012:
Bourges   148/3.068d.
Châteauroux 133/2.139d.
Montluçon  299/3.284d.
Argenton   582/2.853d.

Deze uitslagen resulteerden in onderstaande vernoemingen in 2013, dit is maar een greep uit het lange palmares:

11de Nationale Asduif Jaarse duiven Grote Halve Fond KBDB
3de en 5de Provinciale Asduif Oude en Jaarse duiven Grote Halve Fond KBDB Provincie Antwerpen
1ste en 4de Asduif Jaarse duiven Grote Halve Fond samenspel Union Antwerpen
1ste Asduif Oude Grote Fond en Marathon Fondclub Turnhoutse Fondvrienden
1ste – 2de en 3de Asduif Jaarse Kleine Fond Fondclub Turnhoutse Fondvrienden
…

De 11de Nationale asduif is momenteel de beste duif op het hok in Oud-Turnhout, deze is heel toepasselijk 'Elfje' genoemd. 'Elfje' (klik hier voor pedigree 'Elfje' BE12-6130384) is goed voor onderstaande resultaten in 2013:

Nationaal:
Bourges    1824/13.588d.
Châteauroux   10/19.691d.
Montluçon   441/21.827d.
Guéret     20/15.007d.
Argenton    47/22.483d.
La Soutteraine 651/11.236d.
Bourges    176/11.883d.
Châteauroux   285/6.005d.

In Oud-Turnhout zijn ze natuurlijk blij met zo’n sterke spelers. En dat iedereen in het lokaal daar blij is met al die provinciale overwinningen, in het fondlokaal van Oud-Turnhout zijn maar liefst 9 provinciale zeges in de wacht gesleept, blijkt uit het feit dat telkens er iemand een topresultaat neerzet dit steevast gevolgd wordt door een feestje ter plaatse. Dus als je inkorft in de fondclub ‘Turnhoutse Fondvrienden’ en je bent van plan top resultaten neer te zetten, kan je maar best een voorraad drank in huis halen en de buren waarschuwen! Het enorme sympathieke en goedlachse koppel uit Oud-Turnhout is goed op weg om zich te gaan nestelen tussen de Belgische top en daar ook te blijven. Ik wens het hen in ieder geval van harte toe!