Bij Deschacht-Denduyver (Westkerke, BE) vormen man en vrouw een uitmuntend team

Deschacht-Denduyer vormen een ideaal koppel en staan bekend om hun goede samenwerking. Ze leven voor hun sport en beoefenen ze met hart en ziel. Alles moet wijken voor de duiven en dat zie je in de uitslagen. Sinds enkele jaren staan ze in alle disciplines aan de top. Voor ons de perfecte gelegenheid om hun carrière eens te schetsen.

Ideale man-vrouwverstandhouding

Vrouwen die hun man met haar raad en daad bijstaan in de duivensport en de sport zelf ook nog eens graag beoefenen, met zo veel zijn ze niet meer. De duivensport is gekend als een echte mannenwereld, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Het duo Arsène en Christiane uit Westkerke zijn als combinatie daar een perfect voorbeeld van. Hun man-vrouwmix is de ideale sleutel tot succes. Christiane is al van toen ze nog een kind was geïntrigeerd door de dieren. In de ouderlijke woonst werd er vooral door haar vader met de duiven gespeeld, maar zij was volgens hem nog te jong om zich alleen op de sport te gaan concentreren. Later leerde ze haar man Arsène kennen die ook in deze kleine wereld vertoefde en uiteindelijk gingen ze gezamenlijk aan de slag. Samen vormen ze een perfect team waarin de verstandhouding optimaal is.

Seizoen 2013

In tegenstelling tot de voorbije vijf (absolute) topjaren lieten de duiven het in 2013 ietwat afweten. Volgens de liefhebbers heeft dat vooral te maken met de slechte start van het seizoen. Door de lange winter en de barre weersomstandigheden die zich begin april voordeden, kon de kolonie helaas niet haar stempel drukken zoals ze dat de afgelopen jaren wel deed. Naast deze onvoorspelbare factor speelt volgens Deschacht-Denduyver ook nog het huidige systeem van de lokalen een rol. “Normaal verdelen we de duiven over verschillende lokalen, want zo kunnen we onze kansen op meer en mooiere resultaten vergroten. Nu geldt de regel dat we slechts mogen inkorven in één lokaal, wat het voor ons uiteraard moeilijker maakt om een indrukwekkende lijst te kunnen voorleggen. Ik pleit voor het systeem van het dichtstgelegen lokaal waardoor de spelregels voor iedereen dezelfde zijn. Nu worden de lokalen strategisch gekozen aan de hand van de voorspelde wind”, verklaart Arsène. Daarbij geeft hij aan dat deze verklaring de toekomst van de sport zal bepalen. Als de kleine melkers stilletjes aan zullen verdwijnen, zal het volgens Arsène snel naar beneden gaan met deze liefhebberij. De hoop op de voorzetting rust nu enkel en alleen nog maar op de schouders van jonge mensen waarvan een dicht familielid in deze wereld actief is. Op nieuwe, spontane melkers hoeft de duivensport niet te rekenen. Jongeren hebben geen interesse meer voor de dure en tijdsintensieve hobby, wat de rasechte liefhebbers uit Westkerke natuurlijk niet graag bevestigen. Een derde reden voor de mindere resultaten in 2013 is de mindere ligging van het hok, al verschilt die natuurlijk niet van de ligging van vorig jaar. Na een aarzelende start bleef het tweetal niet bij de pakken zitten en kon het toch nog enkele indrukwekkende resultaten behalen. Ook al was het dit seizoen minder dan het vorige, toch deed de combinatie menig melker perplex staan.

Het spreekt voor zich dat Arsène en Christiane het volgend seizoen een pak beter willen doen. Als topspelers in het milieu was het uiteraard niet gemakkelijk om het voorbije seizoen met minder mooie prestaties dan voorgaande jaren af te moeten sluiten. Na de kleine domper van 2013 zullen ze dezelfde strategie die ze al jaren volgen, blijven hanteren. Deze strategie start in maart, wanneer de duiven gekoppeld worden en mogen broeden. Daarvoor wacht het duo steeds op de komst van mooi weer. Bij de start van het nieuwe seizoen, met name begin april, mogen de duiven voor het eerst weer het hok verlaten. De oude duiven trainen twee keer per dag (’s morgens en ’s avonds).

Hokbestand, kweek en spel

De eerste duiven kwamen langs de kant van de vader en de schoonvader. De vader van Arsène bracht de rassen Pepermans en Santens samen via Gerard Latruwe (Ruddervoorde, BE) en zorgde voor een halfbroer van de eerste nationaal Limoges van David Albert. De vader van Christiane, Cyriel Denduyver, bezorgde het duo afstammelingen van de Bijter-soort die ook tot de provinciale asduiven behoorden. Doorheen de jaren 90 kwamen daar onder andere de rassen van Gommaire Verbruggen (Scherpenheuvel, BE), Julien Vaneenoo (Wingene, BE), Gaby Vandenabeele (Dentergem, BE), Van Hove-Uytterhoeven (Putte, BE) en Gaston Dewulf (Oostende, BE) bij.

Onlangs kochten man en vrouw nog de volgende duiven aan:

  • 2 kleindochters van de Olympiade bij Denduyver F&K (Ichtegem, BE)
  • 1 duivin bij Vanhee-Decoster (Jabbeke, BE)
  • 5 duiven bij Erik Desmedt uit de rassen Dekeyzer Frans/Bogaert Omer
  • bij Van Pamel-Demulder (Zuienkerke, BE) 1 dochter uit Den Amstrong (1e internat. St-Sebastian 2001, 1e nat. Bordeaux 2004), 1 kleindochter uit Den Amstrong en 1 zoon en dochter uit Zuster Amstrong
  • 1 duivin van J.C. Polder (Nederland) uit een zoon Barca 10 x zus Whispering
  • duiven uit de rassen Pollin Marc (Snellegem, BE), Vanhoutte Willy (Wevelgem, BE) en A. Reynaert (Passendale, BE)

Ten slotte werden in 2012 nog 3 duiven van Kurt Dekeyzer (soort Vandenabeele en Cools-Blankce) verkregen, 1 duivin van Ver Eecke Carine (soort De Saer x Vandenabeele), 2 dochters uit de 1e nationaal Limoges en 1 duiver van Casier Roger (soort Lauwereyns x De Ceuninck Bert).

Man en vrouw richten zich liever niet op één categorie en spelen met duivinnen en jonge, jaarse en oude duiven. Op het hok in Westkerke bevinden zich 25 kweekkoppels waarvan de liefhebbers er 5 apart zetten in afgesloten boxen. Daarnaast zitten er 40 duivers boven en beschikken ze over een honderdtal jonge duiven. Toch geldt bij Deschacht-Denduyver het principe van de strenge selectie dat gebaseerd is op de behaalde resultaten. Ze spelen allebei enorm graag met de duiven en genieten volop van de voldoening die ze krijgen als het hen in al deze disciplines voor de wind gaat. Toch gaat de voorkeur van Arsène uit naar de oude en de jaarlingen. Voor deze duiven hanteert hij ook een bijzondere aanpak. Ze worden in een bak apart opgesloten op het hok. Ook nu de kweek aan de gang is, verkiezen ze bijvoorbeeld om de jonge duiven te verduisteren.

Uitslagen 2013

Bekijk hier de twee absolute topduiven van op het hok en de resultaten van 2013.

Arsène en Christiane hebben er reeds een mooie carrière in de duivensport opzitten. We hopen dat ze er nog vele mooie jaren aan kunnen breien.