Bert Vanden Berghe (Wortegem-Petegem, BE) flitst op Agen met 2e Nationaal Jaarlingen en 3 keer top 50

Bert Vanden Berghe stoomt zijn duiven elk jaar klaar voor Agen. Met de zware weersvooruitzichten ging hij oorspronkelijk slechts één hok jaarse duivers inkorven. "Maar ze stonden goed, dus korfde ik ook een tweede hok in", lacht Bert. Het resultaat: een 2e Nationaal bij de jaarlingen, drie keer top 50 en net niet 5 keer top 100.


Bert met zijn 2e Nationaal Agen van 4.086 jaarlingen

Den Boswachter, 2e Nationaal Agen 4.086 jaarlingen

De jaarse doffer NL17-1410366 Den Boswachter won op Agen de 2e Nationaal van 4.086 jaarlingen (voorlopig 6e Internationaal) met een gemiddelde snelheid van 921,88 m/min. "Hij kwam op zijn gemak thuis samen met een vreemde Nederlandse duif. Het was toen al vrij donker (22u26, red.) zodat ik hem amper zien draaien heb", zegt Bert. "De naam verwijst naar onze boswachter Luc, die steeds trouw op post is als er duiven vallen. Dit keer maakte hij het toch wel ietsje te bont door hier 30 uur lang te blijven plakken", lacht Bert. Met de 2e Nationaal breit Bert een mooi vervolg aan zijn al imposante erelijst:

1e Nat. Agen 5.507 d.
1e Nat. Guéret 9.754 d.
2e en 11e Nat. Brive 5.929 d.
2e Nat. Agen 4.086 d.
2e Nat. Libourne 6.658 d.
2e Nat. Guéret 14.362 d. (later uit koers genomen omdat de gummi niet geklokt was)
3e Nat. Asduif Fond Oude
3e en 4e Nat. Libourne 7.957 d.
3e Nat. Poitiers 13.135 d.
4e en 8e Nat. Limoges 14.271 d.


Boswachter Luc, steevast toeschouwer in het weekend, bleef 30 uur lang zitten voor Agen

Den Boswachter is van Nederlandse makelij, het gevolg van de vriendschap tussen Bert en Jan Hooymans, van wie Bert vorig jaar telkens één jong uit een nest kreeg. "Alle jonge duivers zijn klein en mooi gepluimd en hebben een pittig karakter. Het pittige komt van de Hooymansduiven en de kleine bouw en mooie bepluiming van de Cor de Heijdes, waarmee Jan vaak kweekt", licht Bert toe. Ook Den Boswachter bezit die drie kenmerken, al is hij net dat tikkeltje groter door de afwezigheid van de Heijde-bloed in zijn aderen. Vader is een broer van de befaamde Harry (1e Nat. Asduif Dagfond WHZB 2009). De Harry is een kleinzoon van topvererver Bliksem van maestro Gaby Vandenabeele, van wie 75 procent van Berts kolonie afkomstig is. Moeder NL13-1390395 is een dochter Dreampair (ras Bosua x Koopman), rechtstreeks afkomstig van Mevr. Snellen en Zoon. Het Dreampair is (groot)ouder van onder meer 1e NPO Pont-St.-Maxence 7.536 d., 1e NPO Orléans 5.998 d. en 8e Nat. Asduif NPO 2012. Bekijk hier de volledige afstamming van Den Boswachter.


Het oog van Den Boswachter ...


en zijn schitterende, volle vleugel

Hooymans x Batenburg x Cor de Heijde: meer van dat

Agen editie 2018 werd een zware editie met de hoge temperaturen, een stralend blauwe hemel en een vrij stevige noordoostenwind. Berts jaarse doffers leken er evenwel geen last van te hebben, want nationaal pakten hij en zijn team, naast de 2e Nationaal, nóg vier steenvroege duiven: 31-45-88-102e Nationaal. U leest het goed: na een ware uitputtingsslag drie duiven in de top 50, waarvan een 2e Nationaal, en net geen vijf in de top 100. En dat terwijl de duiven de week voor Brive nog niet goed stonden en Bert lang twijfelde of hij één dan wel twee hokken ging inkorven. "Achteraf gezien ben ik natuurlijk blij dat ik er twee ingekorfd heb. Een bijzonder knappe prestatie van mijn hokverzorgers Wim (Dewitte, red.) en Dirk, want je duiven laten pieken naar die ene vlucht is niet makkelijk, laat staan dat je op zo'n zware vlucht meerdere vroege duiven kan klokken", aldus een trotse Bert. De andere vier vroege duiven, telkens Hooymans x Batenburg x Cor de Heijde:


De prachtige hokken in Wortegem-Petegem

Motivatie van meerdere uren

Net als alle andere jongen werd Den Boswachter vorig jaar amper gespeeld. In juni vloog hij Châteauroux, zijn eerste nationale vlucht, en daarvoor twee keer vroeg op Fontenay (12e 203 d.) en Orléans provinciaal (51e 3.417 d.). De dag van inkorving kreeg hij nog een leervlucht van 60 km onder de vleugels geschoven waarna hij bij thuiskomst zeven uur lang bij zijn duivin mocht vooraleer de mand in te gaan voor Agen. Bert: "Zeven uur lijkt voor velen te lang. Toen ik in 2011 herbegon, liet ik de doffers zoals zovelen ook maar kort bij hun duivin. Ik merkte dat dat eigenlijk geen zin had, want de duiven wisten niet waarom ze naar huis kwamen. Daarom steek ik ze voor langere tijd bij elkaar."

Libourne of Narbonne, eventueel Sint-Vincent

Van de oorspronkelijk 34 jaarse doffers schieten er nog 23 over. Die worden nu in twee vliegploegen gesplitst waarvan de ene Libourne en de andere Narbonne aandoet. "Agen en Narbonnen zijn dit jaar de twee zwarefondvluchten die ik speel, al twijfel ik ook om voor de allereerste keer op Sint-Vincent in te korven. Misschien pakt mijn 2e Nationaal wel nog een tweede prijs voor de nationale kampioenschappen, al is de kans op een hoge klassering toch minder hoog. Er is voor de jaarlingen één categorie met fond en zware fond samen, maar op de zware fond zijn er gewoon veel minder duiven", aldus Bert. Hoe dan ook is er één zekerheid: Den Boswachter gaat dit seizoen nog de lucht in. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn.