Bert & Arie Saarloos - Klaaswaal (NL) Aan de top van de Nederlandse duivensport “Alles te danken aan Belgische vriend Noël Peiren”

Het zijn rake woorden die ik gebruik in de koptekst zoals hierboven, maar de bewijzen liegen er gewoon niet om. Natuurlijk, er zullen hokken zijn die nu denken van……

…. maar nogmaals, met de bewijzen hiervoor me op tafel kan ik niet anders concluderen dan dat vader en zoon Saarloos de sterkste zijn binnen het samenspel van de provincies Noord- en Zuid – Holland sinds het ontstaan van dit meer dan mooie samenspel. Dat deze woorden vreemd zijn voor deze vader en zoon zullen vele bekenden voor hun kunnen beamen. Nee, grootspraak of welke vorm van commercie dan ook is hun meer dan vreemd. Daarom dan ook dat ik als schrijver van dit verslag best eens over de schreef kan gaan en deze harde woorden na jaren van meer dan sterk spel mag gebruiken. Bekijk enkel maar eens de opsomming zoals hieronder en dan zeker kijkend naar zoal de eerste kampioenschappen binnen dit spelverband van de provincies Noord- en Zuid – Holland. Daarom dan ook, “wie deed het beter” !!!

 1e Super Kampioen Noord- en Zuid – Holland 1995.
1e Super Kampioen Noord- en Zuid – Holland 1999.
1e Kampioen Noord- en Zuid – Holland 2006.
1e Super Prestige Noord- en Zuid – Holland 2010.
Een totale opsomming van de eerste kampioenschappen.
1e Nationaal Kampioen Meerdaagsefond 1995.
1e Super Kampioen Noord- en Zuid – Holland 1995.
1e Duifkampioen Grote Fond Zuid – Holland 1996.
1e Wereld Kampioen Grote Fond Versele Laga 1999.
1e Super Kampioen Noord- en Zuid – Holland 1999.
1e Kampioen West Nederlandse Marathon 1999.
1e Nationaal Duif Kampioen N.P.O. Grote Fond 1999.
1e Kampioen Onaangewezen Grote Fond Zuid – Holland 1999.
1e Kampioen Marathon F.B.Z. 2004.
1e Kampioen Overnachtfond Onaangewezen Hoeksche – Waard 2004.
1e Kampioen Overnachtfond Onaangewezen Hoeksche – Waard 2005.
1e Keizer Kampioen Overnachtfond Hoeksche – Waard 2006.
1e Kampioen Noord- en Zuid – Holland 2006.
1e Kampioen N.P.O. Afdeling 5 Zuid – Holland 2006.
1e Keizer Kampioen Overnachtfond Attractie Zuid – Beijerland 2006.
1e Super Prestige Z.L.U. 2010.
1e Keizer Internationale Fond Attractie Zuid – Beijerland 2010.
1e Keizer Internationale Fond Hoeksche – Waard 2010.
1e Keizer Internationale Fond Afdeling 5 Zuid – Holland 2010.
1e Super Prestige Noord- en Zuid – Holland 2010. 

Kampioenschappen
Toen ik enkele jaren geleden bij de grootheid Antoon van de Wegen te Steenbergen op bezoek was gaf hij mij met één van zijn veel besproken opmerkelijke opmerkingen eens aan, “Kampioenschappen worden gemaakt, vroege duiven moet je pakken”. Natuurlijk, ik sluit mezelf hier volkomen bij aan maar als je de vroege duiven bekijkt zoals Saarloos ze meer dan geregeld pakt zal niemand het onder stoelen of banken kunnen steken.

 Bordeaux Z.L.U.   3.987 duiven; 13, 17, 76 etc. 11 mee
Narbonne z.L.U.   3.850 duiven; 28, 76, 130 etc. 20 mee
Perpignan Z.L.U.  6.507 duiven; 60, 113, 123, 264 etc. 11 mee
St. Vincent Sect.2 5.232 duiven; 21, 29, 35, 80 etc. 10 mee
Bordeaux Sect.2   6.462 duiven; 31, 32, 199 etc. 6 mee
Bordeaux Sect.2   8.854 duiven; 17, 108, 239, 280 etc. 19 mee
St. Vincent Sect.2 6.385 duiven; 33, 49 etc. 8 mee
Montauban Sect.2  8.364 duiven; 7, 12, 240 etc. 17 mee
St. Vincent Sect.2 5.909 duiven; 12, 16, 22 etc. 6 mee
Pau Z.L.U.     2.657 duiven; 172, 433, 465 en 481 5 mee 

Het hok Saarloos
Dit ondertussen meer dan gekende hok speelde jaren aan een stuk met duiven op alle zware fond vluchten die op het programma stonden. In het jaar 2009 gaf ik persoonlijk tijdens het opmaken van het verslag aangaande de overwinning op Narbonne aan Bert nog eens aan, “Bert, met zo’n hok duiven moet je jezelf enkel en alleen maar specialiseren op de Z.L.U. concoursen. Je zal zien, je zal bij de sterkste behoren”. Wat geschiede mijn verbazing, gelijk werd een jaar om nooit meer te vergeten en werd hij gekroond tot de sterkste binnen het samenspel van Noord- en Zuid – Holland met zijn vele en zeer gekende fondspelers.
De openingsvlucht (Bordeaux Z.L.U.) in het zware seizoen 2010.
Op de openingsvlucht voor wat het Z.L.U. seizoen betreft verraste hun met de volgende uitslag zowel vriend als vijand.  

 26 mee / 14 prijzen (oude en jaarlingen)
Attractie     593 d. 1e-2e-3e-10e-48e-61e-76e-106e-120e-121e-123e
Provinciaal   1.765 d. 3e-4e-5e-21e-114e-148e-203e-301e-335e
Nationaal jl.  3.835 d. 6e-200e-548e-614e-621e-876e-907e-914e
Nationaal oude 3.987 d. 13e-17e-76e-541e-735e 

Wie zijn vader en zoon Saarloos
In het mooie landelijk gelegen Klaaswaal woont Bert samen met zijn zwangere vrouw Erica, dochtertje Linda in het ouderlijk huis waar Bert het zo gezegde levenslicht mocht aanschouwen. De combinatie bestaat uit de ondertussen 70- jarige Arie en zijn 44- jarige zoon Bert. Dit verslag is opgemaakt samen met Bert en zijn lieftallige echtgenote en uiterst gastvrije Erica. Zowel vader Arie als zijn zoon Bert kunnen we het beste omschrijven als rustig aardende en overkomende personen. Grootspraak is hun, en dit in welke vorm dan ook geheel vreemd. Nee, als ze kampioen zijn geworden, of vroeg zitten zullen ze zeker niet met de borst vooruitlopen. Nee, ze blijven ten alle tijden de rustheid zelfe. Dat dit zo is bemerk ik ook tijdens mijn bezoek voor het opmaken van dit verslag en uit dit bezoek kwam overduidelijk naar voren dat Bert Saarloos een liefhebber is waar je uren mee over duiven kan discussiëren ondanks wel vorm van grootspraak dan ook. 

Het geheim
Over het welbekende “geheim” achter topprestaties wil Bert eigenlijk gewoon open over zijn. Want zoals al eerder genoemd gaat het om klasse duiven. Duiven met ervaring, goede afkomst uit een gezonde stam. Of daar de juist afgepaste medische begeleiding nog extra toe doet vraagt Bert zich terdege af. Ook in dit geval betreft het Bert zijn duiven want er zullen zeker tophokken zijn die wel topprestaties neerzetten door de juiste medische begeleiding. Maar het “geheim” bij A. Saarloos & Zn. omtrent medische begeleiding is geheel minimaliseren omtrent medicijnen. Wel een hele strikte controle en zeker in het vliegseizoen. Iedere maand gaan ze dan ook met 10 a 12 duiven naar de Belgische dierenarts Marien die eens in de maand bij de dierenwinkel in Mookhoek aanwezig is. Hier wordt en keeluitstrijkje gemaakt en een mestonderzoek gedaan. Er wordt vanzelfsprekend een algehele controle uitgevoerd bij de duif. Wordt er bij de duiven geen enkele afwijking gevonden dan wordt er niets gegeven. Dan gaan ze zonder medicijnen weer huiswaarts. Als je duiven goed blijven eten hoe warm het weer ook is dan is dit een perfecte graadmeter voor de gezondheid van het dier. Trainen dat is het meest genoemde advies van de dierenarts. Conditioneel op orde moet het zijn.

Voeren
Het voer bij A. Saarloos & Zn. wordt elke week een keer gemengd met mineralen van Mariën die aangemaakt wordt met lijnzaadolie of vloeibare biergist. Zowel zomer als winter vindt dit plaats en in het vliegseizoen gaat er één keer per maand ook nog conditiesiroop door het voer. Dit jaar heeft Bert 3 weken voor Pau in alle hokken een rookblok op gebrand.

Geheim in combinatie met voeren
Dit is het zogezegde “geheim” van de topprestaties. Hou het puur, hou het schoon. Dus een “geheim” is er niet.  Medicijnen doen veel maar raken ook de goede cellen in de ogen van A. Saarloos & Zn. Hier is het dus ook al meer dan een jaar geleden dat er gekuurd is tegen ziektes. Want als uit de uitstrijkjes bij de dierenarts blijkt dat er geen sporen zijn van ziektes gebeurd hier dus niets. Niet blind kuren maar het goed onder controle houden. Voor de meeste liefhebbers is dit niet te begrijpen of te geloven. Maar Bert is van mening dat dit komt door het sterke ras Peiren. Want Noël Peiren is ook niet de man die naar de medicijn pot grijpt. Echte boeren duiven die in de winter bij Noël Peiren van 09.00uur tot 15.00uur worden buitengesloten en getest en geselecteerd worden op hun weerstand.
Bij A. Saarloos & Zn. daarin tegen is het vanaf 1 november rustig rond de hokken. De duiven worden dan gescheiden en de oude vliegduiven gaan tot half februari in een ren waar ze heel de winter in blijven. De jonge doffers van de 1e en 2e ronde kunnen nu rustig een eigen bak uitkiezen in het weduwnaarshok. De bakken van de oude doffers die in de ren zitten sluit hij vanzelfsprekend af.
Alle duiven gaan vanaf april elke week de mand in. Tot twee weken voor Pau  want dan gaat het fondseizoen beginnen en dan begint het voorbereiden.  Wat het voeren betreft is het simpel te noemen, de duiven krijgen het hele jaar door 20% gerst toegevoegd aan de mengeling, deze bestaat uit Gerryplus in het vliegseizoen en winter mengeling in de winter. De duiven worden niet echt opgevoerd maar krijgen 2 dagen voor inkorven de  vetrijke marathon mengeling van Garvo. Zowel ‘s-morgens als ‘s-avonds worden de duiven naar binnen gelokt met pinda’s.  Als alle weduwnaars binnen zijn worden ze getrakteerd met een handjevol pinda’s over de vloer. Dit vindt Bert een makkelijke manier van binnenlokken omdat er altijd wel wat voer over blijft liggen van de eerdere voer beurt. Want er wordt nooit krap gevoerd, maar altijd wel een “lichte” mengeling.

Jonge duiven
De eerste ronde jonge duiven gaan met de jonge duiven vluchten mee tot Ablis 406 km. De tweede en derde ronde gaan met de navluchten mee tot Peronne 230 km. De 1e ronde jonge worden als jaarling gespeeld op Bordeaux Z.L.U.. De tweede en derde ronde gaan een paar weken later mee op Narbonne.

Alles te danken aan Belgische vriend Noël Peiren
Een citaat van Noël Peiren zoals hij dit al mooi wist te vertellen in 1984. “Het voornaamste is en blijft het talent van de duif! Haar prestaties / vermogen, haar prestaties / bereidheid al de rest is grote bijzaak. Maar maak dat maar eens wijs aan duivenmelkers. Zij zitten zo graag op een verkeerd spoor en zoeken daar waar het niet te vinden is”. Deze theorie die Noël toen al zo benoemde staat Bert nog steeds achter. Het zijn de klasse duiven die ons naar de top kunnen brengen en niet anders geeft hij aan. Daarbij wordt vooral geprobeerd bij A. Saarloos & Zn. één stam duiven van hetzelfde ras te kweken. Niet teveel verschillende soorten rassen en duiven op je hok. Probeer te allen tijde je ras zuiver te houden is Bert zijn mening. Menigeen zullen Bert vaker dan eens hebben horen zeggen dat Noël zijn leermeester is maar dit is hij dan ook werkelijk altijd geweest en nog steeds zonder dat Noël dit eigenlijk weet. Hun vriendschap is nu reeds 15 jaar en al die jaren draagt Noël op een hele natuurlijke manier zijn kennis over bij de paar jaarlijkse duivenmelk dagen die ze samen doorbrengen. Elke duivenliefhebber kan altijd goede en vooral eerlijke adviezen gebruiken. Ondertussen heeft Bert ook een hoop kennis en worden de dagen gevuld met kennis delen, brainstormen, ideeën uitwisselen, stambomen bestuderen en uitslagen bekijken.
Alle reeds vaker genoemde zaken die belangrijk zijn voor topprestaties. Gebruik je zintuigen als je bij je duiven bent. Wees alert in het duivenhok en leer je duiven goed kennen. Investeer tijd in je duiven. Observeer door te kijken, luisteren, en voelen.  Het voordeel hiervan is dat je dan weet hoe de duif zich gedraagt, voelt en ontpopt.
Een duif is bijvoorbeeld hoog sensitief. Bert zijn mening is dat een duif aanvoelt hoe de stemming van de verzorger is. Het moeten presteren dat voelt een duif. De duif voelt de spanning van de verzorger. Een slecht humeur, ontevredenheid of haast in het hok is volgens Bert allemaal nadelig voor de duiven. Ze voelen meer als dat menigeen zal denken. Stress geeft negatieve resultaten. De drie R’en. Rust, regelmaat, reinheid die ook weer zwaar meewegen in de verzorging in de hokken.
Iedereen doet dit op zijn eigen manier en de hokken zijn meestal dan ook waar de verzorger zich prettig in voelt. Bij A. Saarloos & Zn. past de droge mestmethode niet omdat ze zelf rustig worden van een keurig geschrapt hok.
Daarbij is het soort duiven bij A. Saarloos & Zn een soort wat geduld vraagt. De duiven moeten volgroeien op hun eigen tempo wat zo’n 2 à 3 jaar kost. Maar Bert test ze wel uit als jaarling op Bordeaux Z.L.U. of Narbonne. De ervaring leerde hem dat de duiven die zich op deze ochtendlossingen goed lieten zien meestal van grote waarde zijn voor de toekomst. De Peiren duif is daarbij een heel ander type fondduif als de Hollandse fondduif.  Dit is een ras wat lang en slank is.
Het ras Peiren stamt nog af van de grote kampioenen van vroeger. Onder andere van het ras Vandervelde, Vanderespt, Desmet-Mathijs, Vanbruane, Cattrysse, Brouckaert en Stichelbout.
De reporter van het ooit geschreven boekje “Een naam om nooit meer te vergeten” geheel gewijd aan Noël Peiren, zegt, De naam Peiren moet bewaard blijven in de geschiedenis van de Belgische duivenliefhebberij, het is een naam om nooit meer te vergeten.

Einde van mijn bezoek
Als we tijdens mijn bezoek hier te Klaaswaal in de bijkeuken nog wat zitten na te kletsen over de duiven blijkt uit alles dat ik hier gewoon bij een meer dan grote op visite ben. Ondanks dat zowel vader en zoon Saarloos beide vrij rustig van aard zijn is het toch zoon Bert die vrijuit over zijn/hun duiven en de gehele verzorging het woord neemt. Geregeld wordt hij in deze bijgestaan door zijn echtgenote Erica die ondank dat ze geheel niet uit een duivenfamilie afkomstig is ook al een behoorlijk deuntje mee kan praten tijdens het bezoek.
Arie, Bert, maar bovenal ook gastvrouw Erica, bedankt voor het leuke en uiterst gastvrije bezoek daar in het mooie Klaaswaal. Mag de toekomst en gezondheid jullie gezind zijn dan zal de sport jullie nog geregeld meer dan mooie momenten gaan brengen. Bert, zoals jij over een man als jou/jullie Belgische vriend praat is het begrijpelijk dat je deze man een vriend mag noemen. Hopelijk zal dit verslag dan ook jullie vriend een hart onder de riem zijn. Woorden zeggen vaak zo weinig, maar als er bij het opmaken van een verslag zo over je gesproken wordt zoals ze hier over Noël Peiren doen dan ben je een echte ………….