Benny Steveninck (Hamme, BE) wint met Fantasia de nationale Tours jonge duiven in echte kampioenenstijl

De inkt van onze vorige reportage, waarin we het recente vuurwerk van deze kolonie benadrukten, was nog maar net droog of de nationale overwinning Tours van 24.097 jonge duiven werd behaald met deze duivin van sublieme origine.


Benny en Karin met Fantasia

Tegen de wind en de verwachtingen in 

De start van de nationale vlucht uit Tours van vorige zaterdag was er eentje met wat commotie. De berichten en de foto’s van de omstandigheden van de lossing waren niet hoopgevend. De duiven die eerder los waren op de lichte halve fond haalden hoge snelheden, maar er waren twijfels rond het vluchtverloop van Tours. Zouden ze nu wel of niet goed vertrokken zijn? Zou de vlucht normaal verlopen? De eerste aanmeldingen lieten langer op zich wachten dan gedacht en dan kwam alles stilaan op gang. Het was te verwachten dat, gelet op de weersomstandigheden, de toppers zich in Brabant, Limburg en eventueel Antwerpen zouden bevinden. En zo geschiedde, met uitzondering van enkele uitzonderingen die tegen de wind in keihard vochten om hun ereplaats.

Toen bij Benny en Karin om 13u48 dat jonge duivinnetje kwam aangestormd hadden ze niet verwacht dat het de nationale top zou halen. Goed gevlogen jawel, maar een overwinning zou voor de beter gelegen regio’s zijn. Niets was minder waar: het kleine goedgevormde duivinnetje met het slimme kopje en de mooie uitstraling liet het ganse pak achter zich en behaalde de nationale overwinning van 24.097 jonge duiven. Het was daarmee ook de snelste van het ganse concours (28.044 duiven).


Fantasia met haar pienter en slim kopje

Fantasia (BE14-4059884) heeft het van geen vreemde!

Een naam kiezen voor een nationale winnaar is soms moeilijk, maar in dit geval lag het voor de hand. Op amper 500 meter van de woning van Benny en Karin was net het muziekfestival Fantasia aan de gang. Tussen al het feestgedruis in haalde dit witpenneke de nationale overwinning op Tours, en kon er een mooiere naam worden bedacht? Fantasia heeft het niet van vreemden en heeft veel edel bloed in haar aderen. Haar vader is een halfbroer van de nationale asduif 2013 Sun. Hij heeft dezelfde moeder als Sun, ofte een dochter van Chipo. Langs vaderszijde is hij een zoon uit een samenkweek met die andere toppers Geerinckx B, L & J uit de lijn van hun topkweker Witkop Sylvester. De moeder is een dochter Chihaut 98 en kleindochter Chipo gekoppeld aan een duivin van Eddy Didden. Klik hier voor de volledige pedigree van Fantasia.

Ze was niet aan haar proefstuk toe. Als jong van de tweede ronde vloog ze reeds:

Pont-Ste-Maxence    295 van 892 duiven
Pont-Ste-Maxence    152 van 988 duiven
Souppes         48 van 446 duiven
Souppes          6 van 428 duiven

Een crescendo in haar resultaten was merkbaar en deze topprijs is dan ook geen toevalstreffer.


Terechte fierheid bij zo'n mooie overwinning

Als de forme aanwezig is, wordt er voor verrassingen gezorgd

Dat Benny een schitterend seizoen doormaakt, staat buiten kijf. In de reportage van amper twee weken terug benadrukten we de prachtige uitslagen met 2 zonale en 2 provinciale overwinningen als resultaat. Een kolonie in forme kan veel aan. De ploeg jonge duiven die werd ingekorfd voor Tours was voorbestemd voor de komende vluchten uit La Souterraine en Guéret. De jonge duivinnen zijn gekoppeld aan oude duivers en omgekeerd voor de jonge duivers. Er waren evenwel signalen dat ze er zin in hadden. Elke week voert Karin de duiven een 50-tal kilometers weg voor een oefenvluchtje. "Bij hun thuiskomst was er haast bij", dixit Benny. Ze konden niet vlug genoeg op hun hok zijn. De territoriumdrift en het liefdesspel zaten in hun koppeke en de motivatie was top, met het gekende resultaat. Bij de inkorving werd hun partner niet getoond om ze rustig in te korven. De weersvoorspellingen wezen in de richting van een rugwind en dan wou Benny ze niet té gemotiveerd inkorven. Zo zie je maar dat permanente observatie van alle omstandigheden duidelijk een rol speelt. Het oog van de meester maakt het paard vet.

Benny haalt nationaal 20 prijzen van 57 ingekorfde duiven, wat gelet op de windrichting en de weersomstandigheden sterk is. Deze prestatie werd versierd met een ongelooflijk dikke kers op de taart.

Het seizoen is nog niet op zijn einde en we verwachten dan ook nog topresultaten in de komende nationaals met de jonge duiven van deze topkolonie.


De hokinstallatie bij Benny Steveninck in Hamme