Belgische Verstandhouding – Entente Belge eert zijn kampioenen 2018!

Op zondag 9 december zaten de kampioenen uit 2018 van de Belgische Verstandhouding-Entente Belge rond de feestdis. Grote laureaat werd Team Freddy De Jaeger als Algemeen Kampioen 2018. Dit voor de 3e keer binnen de 4 jaar, nooit eerder gerealiseerd!


voorzitter Filip Norman tijdens zijn snedige openingsrede

Om en bij de 370 feestvierders kwamen alweer naar hotel-restaurant Cortina te Wevelgem afgezakt voor het jaarlijkse ‘feest der duivenfeesten’ van de Belgische Verstandhouding – Entente Belge (BV-EB), nog altijd de grootste nationale inrichter in België.  De feestzaal zat tot in de uiterste hoekjes opnieuw afgeladen vol. Waarmee de BV-EB toont dat onze duivensport nog leeft, en de Belgische fondliefhebber grote sympathie betuigt voor de organisatie, het bestuur, en de nationale wedvluchten die ze inrichten. Het was een fiere voorzitter Filip Norman die alle aanwezigen welkom heette – waaronder nationaal voorzitter Frans Hermans, voorzitter van het nationaal sportcomité Boudewijn De Bosscher en juridisch raadgever Gino Houbrechts -  voor hij van wal stak met een snedige speech, op zijn gekende manier… geen blad voor de mond, rechttoe rechtaan, het hart op de tong:

Voorzitter Norman stak van wal met het gegeven dat onze duivensport onder druk staat. Het aantal leden daalt ieder jaar, nieuwe leden bijwinnen wordt moeilijk omdat alles duurder wordt, ook het spel met de duiven. Hij wees even op de actualiteit, naar de huidige problematiek rond de ‘gele hesjes’ , die de stijgende misnoegdheid onder de bevolking weergeeft. Het wordt steeds moeilijker om iedereen tevreden te houden, ook in onze duivensport.
Bij zijn kijk op de toekomst, gaf voorzitter Norman een sneer richting de KBDB, en uitte zijn verbazing over de nieuwe nationale vluchtkalender voor 2019. Vooral over het verdwijnen van een aantal nationale vluchten die het ‘hakbijlcomité’ gepasseerd zijn , zoals Filip Norman dit lyrisch omschreef. Nationale klassiekers als Argenton, La Souterraine, Gueret, Jarnac, Angoulême en vooral zijn ‘eigen’ Brive… vluchten die 60 jaar en meer bestaan die zomaar geschrapt worden. Brive… de parel aan onze kroon, gewoon geschrapt… dit kan toch niet waar zijn. Onder het mom dat er niet meer zou kunnen gelost worden. Iedere sport heeft nood aan, en leeft van zijn klassiekers. Een wielersport zonder klassiekers als een Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Amstel Gold Race… is geen echte wielersport meer, alsof ze letterlijk de pedalen zouden kwijt zijn. Ook onze duivensport houdt van zijn klassiekers. In het buitenland, tot in het verre China vraagt men zich af welke vluchten wij nog spelen? Ze kennen onze vluchten niet meer, omdat tal van klassiekers worden geschrapt? Ook de nationale vluchten voor jonge duiven worden vluchten van minder dan 500 Km. Dat is met vuur spelen. Een gevaar voor jonge duiven die makkelijk de kudde volgen, zodat we regelrecht afstevenen op nog grotere verliezen. Een grotere afstand geeft de duiven een grotere kans om uit te breken uit de massa. Ik denk dat ik hier mijn gedacht mag zeggen als voorzitter van de Belgische Verstandhouding-Entente Belge… aldus een scherpe voorzitter Filip Norman.
Ik sta nog altijd volkomen achter de KBDB om opbouwend positief overleg te hebben over de vluchten, onze sport en haar toekomst. De KBDB heeft andere primaire taken om aan te pakken, zoals een goed verloop van de vluchten. Om afsluitend zijn hoop te uiten dat dit overleg in de toekomst wel zal geschieden. Hij wenste iedereen een goede gezondheid en voorspoed voor 2019, en smakelijk eten.

Waarna het feestmaal, onder de geslaagde succesformule van de buffetvorm, kon van start gaan. Tussen de gangen van het feestmenu door werden de kampioenen door voorzitter Filip Norman en secretaris Yvan Eeckhout op passende wijze in de bloemen gezet, waarvan onderstaande fotoreportage.
Voorzitter Norman opende naar traditie de kampioenenhulde met het hoogtepunt van de namiddag, het subliem eerbetoon aan de Algemene Kampioen 2018 van de Belgische Verstandhouding-Entente Belge. Een eer die voor de 3e maal binnen de 4 jaar te beurt viel aan Team Freddy De Jaeger uit Knesselare… nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de BV-EB. Een record!


Team Freddy De Jaeger voor de 3e maal binnen de 4 jaar Algemeen Kampioen BV-EB... een absoluut record!

Hierna was het de beurt aan de laureaten van de andere kampioenschappen, winnaars van de ereprijzen, om af te sluiten met de aanwezige nationale winnaars uit 2018.

Dit was alweer een feestnamiddag die voor ieder deelnemer een belevenis was, waar met plezier wordt naar uitgekeken en met nog meer plezier wordt aan teruggedacht. De succesformule van de BV-EB. Het bewijs dat deze organisatie leeft onder de fondliefhebbers. Proficiat aan voorzitter Filip Norman, secretaris Yvan Eeckhout en hun volledige bestuursploeg, evenals aan alle kampioenen 2018 van de BV-EB die deze namiddag in de bloemetjes werden gezet!

Bekijk de onderstaande fotoreportage van alle resterende huldigingen van de (inter)nationale winnaars en ereprijswinnaars.


De top-3 van het Algemeen Kampioenschap 2018 (onze excuses voor de groene belichting in de zaal):
1. Team Freddy De Jaeger, 2. Luc Sarrazin, 3. Pierre Bourgeois


All-round kampioenschap 2018
1. Eric Vermander, 2. Frederik Everaert, 3. Pierre Bourgeois


Prijs Norman-Vercauteren-Van Den Broucke
1. Luc Sarrazin, 2. Alain & Luc Vandenberghe, 3. Frederik Everaert


Asduif 2018
1. Vincke-Dobbelaere, 2. Raf & Kurt Platteeuw, 3. Liliane Demely


De 6-dagen
1. Etienne Meirlaen-Gebr Desbuquois, 2. Luc Sarrazin-Annemie Van Hee, 3. M & F. Van de Walle-Joël Verschoot


Ereprijzen Bricon 2018
Ronald Lodewijckx (Limoges oude), Yvan Eeckhout (Limoges YL),  Jan Vanermen (Perpignan)


Speciale prijs Bert Van den Berghe op Brive 2018
1. Jacques & Gino Mispelaere, 2. Liliane Demely, 3. Vincke-Dobbelaere


Speciale ereprijs Bert Van den Berghe Limoges II 2018
1. Liliaene Demely, 2. Joël Verschoot, 3. Norbert Sierens


Het emo-moment van de namiddag: hulde aan internationaal winnaar St.Vincent: Daniel Dominique
Wiens winnaars 1. + 2. Internatonaal een week eerder werden gestolen. Zij kregen een minutenlang applaus als steunbetuiging


Internationale winnaars St.Vincent:
1. Intnat oude: Daniel Dominique, 1. Intnat Hens: Jean-Marc & Alain Caro met Nat. Voorzitter KBDB: Frans Hermans


Internationale top-3 Perpignan
1. Jos Martens, 2. Jan Hommes & Zonen (1. Intnat hens), 3. Philip Geerdink


Nationale winnaars 2018 op de vluchten BV-EB


De begeleiders van de vluchten BV-EB in 2018


De catering bij het bereiden van het kreeftje als voorgerecht