Beckers P. - Budingen

1ste Europees Kampioen Mira 2008"<br>1ste Europese Asduif Mira 2008<br>
Paul Beckers, Budingen - B<br>
In 2002 werd Paul 1ste Nationaal Kampioen KBDB Jaarlingen. Hij bekroonde hiermee een echt boerenjaar in de ware zin van het woord. Gans halve fondminnend België stond er bij en keek er naar.

14 prijzen met een coëfficiënt van 32.33 % leverden hem de landstitel op en tijdens de nationale dagen mocht Paul voor een volgelopen zaal in het Media Center & Thermae Palace uit de handen van de nationale voorzitter Felicien Vermeulen de fel begeerde gouden medaille en een kunstwerk ontworpen door Christina Puell, ontvangen.
Sindsdien prijkt dit beeld in de trofeënkast welke de laatste jaren meer dan gevuld geraakte. Kan moeilijk anders want Paul behoort tot dat select clubje aan toppers waarvoor de rode loper geen geheimen meer inhoudt.

In 2007 strandde hij op de meest ondankbare plaats (2de) van het nationaal KBDB-podium grote Halve Fond. Het verdere plaatje aan kampioenschaptitels mocht eveneens gezien worden:
- Beste hok nationaal 1/2 fond *de Belgische Duivensport*
- 1ste asduif halve fond oude Ave Regina
- 1ste asduif halve fond oude Ave Regina arr.Leuven
- 1ste nationaal halve fond "Bricon"
- 3de prov.asduif KBDB Vl.Brabant.

Deze succesvolle lijn werd ook het afgelopen seizoen met verve doorgetrokken met het behalen van volgende nominaties en titels:
1ste Asduif Semi Nationaal CFW Jaarse 2008
1ste Asduif Centrum § Oost Brabantse Unie 2008
8ste Prov.Asduif <1/2 Fond KBDB 2008
10de Prov.Asduif All Round KBDB 2008
Petit Club Fleurus Algemeen Kampioen 1-2 Oude,Jaarse,Jonge samen
Asduif Jonge

In de Oost-Brabantse kampioenschappen scoorde Paul Beckers eveneens hoog. Eventjes grasduinen:
Rummen
Algemeen Kampioen Halve Fond
Asduif Halve Fond Jonge
Obrafo Tienen
Algemeen Hafokampioen Obrafo
Algemeen Hafokampioen Obrafo Zone Oost
Asduif Hf Jonge
Petit Club Fleurus
Algemeen Kampioen 1-2 Oude,Jaarse,Jonge samen
Asduif Jonge
De Gouden Veer Rummen
Algemeen Kampioen Goudrace
Algemeen Kampioen Grote Halve Fond Mister Bourgesman
Sponsorgroep Hageland
3°prijs Hageland race Jaarlingen
4°prijs Oude 1-2.

Doch het mooiste van de afgelopen maanden was ongetwijfeld het behalen van de titels "1ste Europees Kampioen Mira 2008" en 1ste Europese Asduif Mira 2008.

Over Mira
Het Kampioenschap van Europa staat open voor de nationale selecties van de Europese Duivenliefhebbersbonden die lid zijn van de FCI en staat onder de supervisie van de Portugese Duivenliefhebbersbond. Reeds voor de twaalfde maal werd de internationale duivensport hartelijk ontvangen in het Portugese Mira,gelegen in een bosrijke zone met vooral wilde pijnbomen, acacia's en kraaiheide, een flora die vroeger vooral nut had om de zandduinen te fixeren. Het stadje ligt in de Centrum-regio op 30 km van de snelweg Porto-Lissabon (afrit Mealhada), op 35 km van Aveiro, een 100-tal van Porto en op 200 km van Lissabon.
De gemeente dankt vooral zijn faam aan het Strand van Mira, een kustdorpje omringd door een beschermde natuurzone die officieel genoemd wordt: " het Nationaal Woud van Duinen van Mira". Geleidelijk aan is het een populaire badplaats geworden, vooral voor degenen die rust en kalmte zoeken. Mira-bad is aan de ene zijde begrensd door de duinen en door de Atlantische Oceaan en al de andere kant door het rustige water van een laguna, "Barrinha" genaamd. Deze laatste plek is ideaal voor een boottochtje, voor een zwempartij of om sommige watersporten te beoefenen.
De plaatselijke vissers zijn bijzonder fier op hun traditionele, in helle kleuren geschilderde boten met de typische hoge boeg. Sportvissers kunnen hier goed aan hun trekken komen: in het zoetwater kunnen ze barbelen, karpers en grondels vangen, in het zoutwater dan weer poon, zeebaars of zeebrasem. Het is dan ook natuurlijk dat de lokale keuken gebaseerd is op die lekkere verse vis en op een grote variëteit aan zeevruchten. In deze streek werd de aanwezigheid van 198 verschillende vogelsoorten genoteerd, 12 vissen, 13 amfibieën, 12 reptielen en 22 zoogdieren. Voor wat dan weer de flora betreft, zowel planten, struiken of bomen, werden 402 soorten opgetekend.

In dit prachtig luchtruim zorgde de Belgische delegatie voor vuurwerk.
De stamkaart van de winnende duif komt voort uit een kruising van de dochter van de Bourgesman II en een zoon van de 555/95 of één van de duivers welke deel uitmaakte van de ploeg welke de nationale titel in 2002 veilig stelde. Dit brengt ons bij de stamvorming van de succeskolonie waarbij een belangrijke rol is weggelegd voor twee duiven, welke met recht en reden als stamduiven dienen gecatalogeerd te worden nl. de Bourges II en een duivin van Erik Vlaeyen.

De Bourgesman II vloog een ellenlang lijst aan prijzen bijeen met als uitschieters
1/1339 Bourges 97
2/2049 Etampes 98
4/1459 Toury 98
1/173 Toury 99
1/193 Toury 00
Deze topkweker vormt zoals reeds aangehaald een vast kweekkoppel met de Vlaeyen-duivin. Eén van de blikvanger van hun rijk succesvol nageslacht is ongetwijfeld de Bourgesman (471/04) welke het bracht tot Asduif CFW Doumont 06; provinciale allround-asduif met het winnen van o.m.
5/520 Soissons
5/1334 Toury
12/1014 Laon
144/12549 Bourges
223/10759 Bourges
258/21940 Bourges
29/5774 Bourges

De meest succesvolle duif van het afgelopen seizoen kwam opnieuw uit dit succeskoppel nl. het "Super Blauwke" 2213859/2007 dat volgende prijzenregen liet optekenen :
10/153 Orléans 08
175/3719 Bourges 08
82/4362 Châteauroux 08
100/5052 Montluçon 08
61/3246 Argenton 08
345/5178 Bourges 08

Ook de piepers lieten staaltjes van het kunnen zien
Het "Aske" trok de kar en schopte het o.m. tot 1ste asduif Jonge Halve Fond in de schoot van de "Petit Club" van de Club de Fond de Wallonie met het winnen van een eerste, 49ste en 120ste uit Toury terwijl uit Melun een 9de prijs werd opgetekend.

Het kwekersbestand drijft op hoog niveau
Naast de inbreng van de gebroeders Herbots, Vlaeyen en Scheepmans -Hayen is er eveneens een hoofdrol weggelegd voor duiven van Tony Reniers (in hoofdzaak Verbruggen G); Vangramberen-Scherens, Maurice & Ivan Vandersmissen en Draye & Zoon.

Paul zweert bij éénvoud bij het beoefenen van de duivensport
Geen ingewikkelde systemen of wekelijks op bedevaart gaan naar één of andere veearts, het is allemaal niet aan hem besteed. Enkel als de duiven ziek zijn wordt er aangeklopt voor veterinaire bijstand. Om te weten of ze in orde zijn volstaat het volgens Paul s'morgens vroeg een hokrondgang te houden. Als er iets scheelt aldus onze gastheer zullen de duiven dit wel zelf aangeven. Ieder systeem is waardevol als het maar succes oplevert. Het systeem met de hoofdletter bestaat niet. Het is louter een kwestie van ogen en oren open te houden om dan oordeelkundig voor zichzelf uit te maken welke vuistregels voor eigen gebruik kunnen gehanteerd worden.
Eenvoud siert Paul niet alléén als duivenkampioen doch ook als mens. Als één der weinigen weet hij duivensuccessen hoe groot ze ook mogen zijn te relativeren. Voetjes op de grond want meestal ligt succes zoals geluk in een klein hoekje.
Onze gastheer is één van die zeldzame mannen die duivensport bekijkt in een breder perspectief dan louter en alléén maar het bewieroken van hun eigen prestaties.
We zouden zeggen "Houden zo, Paul".