Batenburg-van de Merwe“ Touchdown ! ” op het hoogste niveau

Nederland staat bekend om klompen, molens, tulpen en…. Batenburg van de Merwe. Het ras Batenburg van de Merwe is tot ver buiten de landsgrenzen van Nederland bekend.

Langs een dijk in het zuiden van de Hoekse Waard ligt de bron van dit ras in een weids en prachtig landschap verstopt. Uniek, én, in tegenstelling tot klompen en tulpen, niet als souvenir verkrijgbaar. De Batenburg van de Merwe is geëvolueerd tot een type duif dat bij lange afstandvluchten de boventoon kan voeren. Duiven die ’s ochtends gelost worden in het warme zuiden en de hele dag kunnen vliegen. Zich losmakend van de grote groep vliegen ze, na meer dan duizend km, als eersten het platte Hollandse land binnen om vervolgens te landen in de achtertuin van Hugo Batenburg en Anita van de Merwe.

Batenburg van de Merwe

123 keer prijs bij de eerste honderd Nationaal, op de lange afstand vluchten 2000 t/m 2010

In 2010  zestien prijzen bij de eerste honderd Nationaal

Ze hebben de Dubbel gewonnen in 2010.  Zowel de Nationale Marathon als de West Europese Super Marathon is binnen gehaald. Zouden de lange afstandvluchten te vergelijken zijn met voetbal dan spraken we nu over de winnende finalist van de Champions League, en was duivensport als rugby dan zou Batenburg van de Merwe de  nummer één van de Rugby World Cup Finals zijn met   “Touchdown!! ”

Batenburg van de Merwe zijn al decennia niet te verslaan; als de geleverde strijd achter de rug is dan blijkt de combinatie nog fier overeind te staan en de concurrentie te zijn verslagen.  Dat ze wereldwijd de grote kampioenen van de lange afstandvluchten  zijn staat  buiten kijf. Maar het grote aantal behaalde prijzen is bijna te veel om op te noemen. Alleen al de prijzen bij de eerste honderd nationaal 1999 t/m 2010 vragen zes uitgedraaide A4-tjes, lettertype 12. Om die reden is hier alleen de winst bij de eerste honderd nationaal jaar 2010 weergegeven.

Beste prestaties Batenburg-v.d. Merwe 2010 op de Nationale vluchten van 800 km tot 1165 km

 9e    Nationaal    Perpignan      5.409 duiven  2010
11e  Nationaal    Cahors        10.325 duiven  2010
12e  Nationaal    Perpignan      5.409 duiven    2010
14e  Nationaal    Cahors         10.325 duiven  2010
14e  Nationaal    Bordeaux        5.660 duiven  2010
21e  Nationaal    Perpignan      5.409 duiven  2010
23e  Nationaal    Pau          2.657 duiven  2010
24e  Nationaal    Narbonne        3.850 duiven  2010
30e  Nationaal    Tarbes          2.950 duiven  2010
40e  Nationaal    St.Vincent      5.336 duiven  2010
56e  Nationaal    Perpignan      5.409 duiven  2010
66e  Nationaal    Cahors          6.397 duiven  2010
74e    Nationaal    St.Vincent           5.336 duiven  2010
79e  Nationaal    Bordeaux        5.660 duiven  2010
83e  Nationaal    Perpignan      5.409 duiven  2010
93e  Nationaal    Cahors        10.325 duiven  2010 

Gewonnen Kampioenschappen 2010

 1e West Europese Super Marathon
1e West Europese Super Marathon 10 getekende
1e Europa Marathon
1e Nationale Marathon ZLU
1e Nationale Marathon 10 getekende ZLU
1e Pyreneeën Cup ZLU
1e Supercup Toppigeons
1e Keizerkampioen Club der Azen
2e Europabeker
2e Keizer Grote Fond ZLU
2e Kampioen Internationale Fond N.P.O. Afdeling 5 Zuid-Holland
3e Internationale Duif Competitie Zware Fond 

Wat maakt dat deze combinatie al jaren top is

Hugo doet in de verzorging niets uitzonderlijks. De duiven worden gewoon goed verzorgd.  Ze worden op de lange afstandvluchten vanaf het nest gespeeld. Er is geen speciale methode om duiven op het nest te motiveren. Het is het oerdegelijke nestspel wat de combinatie hanteert. Wat is het dan wel wat maakt dat de combinatie Batenburg van de Merwe al jaren aan de top vliegt?  Het geheim is al jaren geleden uitgelekt en dus geen geheim meer. Het is hun inmiddels beroemde ‘Witbuik’-stam die ten grondslag ligt aan het succes. Deze duiven beschikken over specifieke eigenschappen die de meeste postduiven niet kennen.

De eerste eigenschap die de stam heeft is een buitengewoon goede vererving. Nu, twintig jaar na de geboorte van “De Witbuik”, is zijn vererving nog springlevend. Het spreekwoordelijke stokje wordt al generaties lang doorgegeven. Deze geweldige vererving wordt keer op keer tijdens de vluchten bewezen.  

Een andere eigenschap van de “Batenburg-duif” is een meer dan goed ontwikkeld ‘navigatiesysteem’.  De combinatie Batenburg van de Merwe kent nauwelijks, en dat is een significant verschil met de gemiddelde liefhebber, verliezen. Er gaan opvallend weinig duiven verloren. De jonge duiven worden  zelfs niet eens opgeleerd. Ze gaan direct mee met de vluchten van de natour.

Als laatste eigenschap hebben de duiven Batenburg van de Merwe het karakter om alle weertypen aan te kunnen. Het zijn niet enkel mooi-weer-vliegers. Ook bij zware vluchten zijn deze duiven zijn alles-kunners.

Andere benadering

Hugo Batenburg heeft een heel duidelijke visie over de opbouw van zijn “Witbuik-stam”.  Gezien de naam die deze stam heeft gekregen zou je verwachten dat Hugo zich bij de kweek heeft gericht op de kleur. Dit is echter nooit een optie geweest. Het past namelijk niet in de visie die hij heeft. Hugo is geen schatbewaarder van een in de duivensport historisch hoogtepunt, de geboorte van ‘de Witbuik’ ,in 1981. Het draait hem niet om het zuiver houden van het ras. De kweek staat ieder jaar in het teken van rasverbetering, door kruising met andere rassen. De gekruiste “Witbuiken” worden gekoppeld aan excellente en bewezen vliegduiven. Daarmee heeft de combinatie verschillende winnaars van een eerste nationaal bijgehaald, zoals :  St. Vincent 2010 sector 2, Tarbes 2010 sector 1 en 2, Narbonne 2009, Bergerac 2008 sector 1 en 2. Door dit kaliber duiven tegen de ingeteelde “Witbuiken” te kruisen, blijft het ras Batenburg van de Merwe altijd in ontwikkeling.  Superduiven worden niet door spelvorm, opleren of extra training gemaakt. De basis van kwaliteit begint met bij een planmatige aanpak rondom de kweek. Wanneer die uitgebalanceerd wordt toegepast, is het mogelijk om iets unieks te kweken. En uniek dat zijn de Batenburg van de Merwe duiven!  De echte prestatieduiven verhuizen na 4 à 5 jaar naar het kweekhok. Hugo kweekt alleen maar uit de echte toppers en er worden ook alleen maar duiven verkocht uit deze toppers. Hugo is trots op zijn ras! Hij wil met de kweek alleen goede duiven leveren. Wanneer de jaarlingen thuis komen van hun eerste overnachtvlucht dan is het voor Hugo minder van belang welke prijs ze halen. Wél interessant is uit welk koppel ze komen. Zijn gedachten gaan uit naar welk koppel richting de toekomst een meerwaarde zal zijn voor de ‘bron Batenburg’ . 

De combinatie Batenburg van de Merwe is dus op de eerste plaats een combinatie die zich richt op de kweek. Dat is hun kracht. Zij hebben het kweken tot een kunst verheven en dit hebben ze zo goed in de vingers dat het vervolgens top vliegduiven oplevert.

 - Sisi uit klz. Witbuik x dochter Godfather : o.a. 6de nationaal Montauban

- Dianne uit klz Witbuik x Kweekmoedertje : o.a. 21ste  nationaal Perpignan

- Bonte Narbonne uit klz Wibuik x Kweekmoedertje : o.a. 24ste nationaal Narbonne

- St.Vincent-doffer uit de 500 x dochter Witbuik : o.a. 11 nationaal St.Vincent

- Maja uit as 155 doorspekt van de Witbuik x Marie : o.a. 19de nationaal Perpignan

- Lady Tarbes uit klz Witbuik x Kweekmoedertje : o.a. 29ste nationaal Tarbes 

Hugo Batenburg is één van de meest succesvolle en invloedrijke duivenliefhebbers uit de geschiedenis van de duivensport. De gebroeders Jansen waren beroemd om hun duiven en om de waterput in de achtertuin. Batenburg van de Merwe zijn eveneens beroemd om hun duiven en ook om de spreekwoordelijke bron die ze in de achtertuin in stand weten te houden. Het concept rondom het kweken legt de combinatie geen windeieren. Ze zijn innovatief en gezien de uitslagen pakt dit uiterst effectief uit. 

Het ras zuiver houden snijdt geen hout, dan kan men beter klompen gaan kappen. Het ras Batenburg van de Merwe is net als bloembollen ooit gepoot. Vanaf dat moment is het ras zich net als bij een tulpenbol gaan ontwikkelen. Nu, anno 2011 staat het ras Batenburg van de Merwe in volle bloei. Nederland heeft meer dan molens, tulpen en klompen.