Batenburg-Van de Merwe (Klaaswaal, NL) toont tot wat de Witbuikfamilie met het vakmanschap van een liefhebber kan leiden

Het voorstellen van Batenburg-Van de Merwe is uiteraard niet nodig. Hugo en Anita presteren jaar in jaar uit fenomenaal op de eerlijkste en zwaarste vluchten die er zijn. Ze zetten de mooiste series neer en draaien een karrenvracht aan kopduiven. De basis daarvan wordt gelegd met het volgen van een zeer doordacht en uitgekiend kweekregime.


Een trotse Hugo & Anita met de 23-jarige (!) Jonge Witbuik, die ze
in 2014 speciaal nog één keer naar Klaaswaal terughaalden om te poseren

Wanneer je ten huize Batenburg vanuit het keukenraam een blik werpt op de rennen die voor de hokken staan, vallen twee dingen op: de blakende gezondheid waarin de duiven verkeren en de bouw en kleurstelling van de duiven. Als we dat voorleggen, begint Hugo zijn verhaal waarin de rode draad van de huidge kolonie, de NL81-1533120 De Witbuik en de NL91-2129010 De Jonge Witbuik, duidelijk naar voren komt.

1981

In 1981, toen Hugo nog met zijn vader Bas in combinatie vloog, werd er net als alle voorgaande jaren een ronde jongen gekweekt. In het jaar 1981 kroop er echter een duif uit een ei die de duivensportcarrière van vader en zoon Batenburg in positieve zin drastisch zou gaan veranderen. Het was de NL81-1533120, die al snel de naam De Witbuik kreeg.

Tijdens zijn loopbaan als vliegduif behaalde deze krachtpatser onder andere de 14e nationaal St.-Vincent tegen 16.629 duiven en de 85e nationaal St.-Vincent. Daarnaast wist hij nog een 7 op 7 te vliegen op de marathonvluchten waarop hij werd ingekorfd.

Na deze geweldige prestaties besloten Bas en Hugo om met deze klasbak geen risico te lopen. Ze haalden de zeer zacht gepluimde en goed gebouwde doffer in 1987 van het vlieghok en maakten voor hem een broedhok vrij op het kweekhok. Een beslissing waarvan de heren nog geen seconde spijt hebben gehad. “Het was een magistrale zet. Dat blijkt nu, 30 jaar na dato, nog steeds”, aldus Hugo. Zo is De Witbuik intussen vader- en grootvader van vele nationale overwinnaars.

De Jonge Witbuik

Een van zijn nakomelingen, maar wel de meest geroemde en meest superieure, is de NL91-2129010 De Jonge Witbuik. De Jonge Witbuik werd tijdens een totale verkoop van vader Bas en zoon Hugo in 1995 verkocht. Hij zit sinds 1997 op de hokken Guus van Aken (Wijk bij Duurstede, NL) en is intussen 23 jaar oud.

De eerste jaren dat deze gigant bij Guus op het hok zat, werd er niet mee gekweekt. Pas op 14-jarige leeftijd, in 2005, kreeg De Jonge Witbuik zijn eerste mogelijkheid om voor nageslacht te zorgen. De eerste jongen die er uit hem werden geringd werden door Guus direct naar Klaaswaal gebracht waar de Klaaswaalse grootmeester met open armen klaarstond om deze te mogen ontvangen. Sindsdien verhuisden bijna alle jongen die Guus in de periode van 2005 tot en met 2010 uit hem kweekte naar de hokken in Klaaswaal. We schrijven 2010 omdat dat het laatste jaar was waarin De Jonge Witbuik nog voor nakomelingen zorgde.

De enorme boost in prestaties en kampioenschapsnoteringen waarvoor deze Jonge Witbuik heeft gezorgd is ongeëvenaard.


Hugo Batenburg en Guus van Aken

Het kweken van ... supers

Hoe speelt Hugo het klaar om jaarlijks topduiven te kweken? Hij geeft eerlijk aan dat hij dat zelf niet heeft uitgedacht en dat het wiel is uitgevonden door duivenmelkers om hem heen. “Dat hebben de liefhebbers gedaan die bij ons onze Witbuiken kwamen halen”, geeft hij lachend aan. “Die liefhebbers kruisten onze Witbuiken met hun eigen duiven en die vlogen ons voorbij op de uitslagen.” In 1990 opende dat de ogen van de mannen uit de Hoekse Waard en veranderden zij voor wat betreft hun vliegploeg het geweer van schouder. De eigen Witbuikstam, met De Witbuik en zijn zoon De Jonge Witbuik voorop, werden gekoppeld tegen het beste van het beste wat er op dat moment beschikbaar was. Resultaat: wat bij andere hokken al eerder gebeurde, gebeurde nu ook aan de Boomdijk. De prestaties werden beter en beter en kampioenschappen en eerste prijzen werden eenvoudiger gewonnen. De nieuwe kweekstrategie bleek meer dan aan te slaan.


De Jonge Witbuik op 15-jarige leeftijd

Anno 2014

Nog steeds is dat de strategie die momenteel op het hok Batenburg wordt gevolgd. In het rijkbevolkte kweekhok wordt steeds gewerkt en gezocht om de ijzersterke en meer dan bewezen lijn van de Witbuik te verankeren. Voor de vliegploeg wordt de strategie gevolgd om de topduiven te koppelen tegen het beste dat er rondvliegt op eigen en andermans hok!

Met deze basis is de toekomst verzekerd om op de meest prestigieuze en eerlijkste vluchten die er momenteel zijn te excelleren. Ook de afgelopen jaren wist de Batenburgtrein de concurrentie al tot simpele deelnemers te declasseren, want wie kan er een rapport van de voorbije jaren voorleggen zoals de duiven aan de Boomdijk te Klaaswaal dat doen? Dat rapport van nationale top 10-klasseringen in de rijkgevulde carrière van Batenburg-van de Merwe kan u hier inkijken.

Referenties

Zoals reeds gezegd, presteren de Witbuikduiven niet enkel bij Hugo & Anita formidabel. De andere liefhebbers die de ogen in Klaaswaal geopend hebben, kunnen ook op een formidabel rapportcijfer rekenen.

De lijst met referenties, die Anita desgevraagd uit het dressoir haalt, is enorm. Hier kunt u de vele referenties van Batenburg-van de Merwe nog eens nalezen, waarbij we ons enkel beperkt hebben tot de nationale overwinnaars waarin het Batenburg-van de Merwebloed vloeit.

Slot

Om ook andere liefhebbers de mogelijkheid te geven om zijn eigen kweekstrategie te volgen, heeft Hugo een aantal jonge duiven gekweekt, sterk ingeteeld naar de toppers De Jonge Witbuik en Witbuik 153. Van deze duiven heeft Hugo de mooiste 10 uitgezocht. Hij zal ze binnenkort in een speciale Witbuikveiling op PIPA onder de hamer brengen.


De Jonge Witbuik werd op 23-jarige (!) leeftijd nog eens vastgelegd op de gevoelige plaat