Bart Geerinckx (Wommelgem, BE) verwerft 50% eigendomsrechten op de New Freddy

Deze participatie, is een nieuwe kwaliteitsinjectie om ‘u’ tegen te zeggen. De beste duivinnen uit de rijke Geerinckx-kweekstal, gekoppeld aan de 1e Nat Asduif Grote Halve Fond KBDB 2010, New Freddy, zou wel eens voor knetterend vuurwerk kunnen zorgen! Met een 2e + 9e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarse KBDB en nationale winst uit Argenton, bewees de Geerinckxkolonie in 2013 trouwens andermaal zijn status van wereldtop.

Rush naar de top en er standhouden

Een hok duiven formeren dat kan wedijveren met de besten van ons land. Het is vaak een werk van lange adem. Van bloed, zweet en tranen. Veel kweken, en nog strenger selecteren. De aanwezige kwaliteit op het hok, het hok zelf, en de kunde van manager aan het roer… zullen bepalen hoe kort of lang de weg naar de top zal zijn. Velen voelen zich geroepen, toch is het voor de meesten onder het duivengild een missie waar ze nooit zullen in slagen. Slechts enkelen zijn uitverkoren. Nog minder slagen er hierna in om lang stand te houden aan de top van onze duivensport. Er komt heel wat bij kijken. Vooral de sterkte van de duivenstam zal hierin een stuk de doorslag geven. Een topliefhebber verstaat de kunst om tijdig een stuk vers bloed in zijn stam te pompen. Een kwaliteitsinjectie met als doel de stam naar een nog hoger niveau te tillen. Het klinkt allemaal eenvoudiger dan het in werkelijkheid is. Want de vraag die in de hoofden van vele topspelers speelt is: waar vind je in godsnaam dergelijke duiven die uw stam nog beter kunnen maken?


Bart tijdens een recent bezoek met PIPA in China, met de Gilbert van Erik Limbourg in de handen.

Het is een vraag die ene Bart Geerinckx zich wellicht ook gesteld heeft. Wijlen vader Luc effende voor hem het pad, kweekte zich een stam duiven bij elkaar die eerst op snelheid en later op de grote halve fond tot de beste van ons land mag gerekend worden. Met duiven van dorpsgenoot Jos Soontjens, aangevuld met duiven van Flor Van Loock, Alfons Slaets, Jef Keirsmaekers baande Luc Geerinckx zich een weg naar de nationale top op de grote halve fond tot lichte fond. De succeslijnen van de Gladiator, de Wittekop Sylvester, het Willyke… ze werden wereldberoemd. Als wereldspelers op het vlak van de erfelijkheid. Deze duiven effenden niet alleen het pad, maar zorgden er meteen voor dat alles in een soort stroomversnelling terecht kwam. Een rush naar de top die door niks of niemand af te stoppen leek. Het begon goed 10 jaar terug met het winnen van de titel van Nationaal Kampioen Jaarlingen KBDB 2004. Wat volgde, was een aaneenschakeling van topsuccessen met titels en overwinningen tot op provinciaal en nationaal vlak. Nog even enkele hoogtepunten uit de jongste 4 seizoenen  op een rijtje:

1e Nationaal Limoges 11.814 oude in 2009
1e Nationaal Argenton 12.447 oude in 2012
1e + 2e Nationaal Argenton 16.325 oude in 2013
1e Olympiadeduif All Round 2013 te Nitra
2e + 9e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarse KBDB 2013
5e Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB 2011

Jammer dat Luc de triomftocht die de Geerinckxduiven de jongste 2 seizoenen voltrokken, niet meer mocht meemaken. Zoon Bart en zijn maatje Jurgen namen met succes de fakkel van  hem over, plooiden zich dubbel. Het resultaat mag gezien zijn. Een mooier eerbetoon aan zijn overleden vader en mentor Luc,  konden Bart en Jurgen niet brengen. Hij legde de basis, zij plukten de vruchten, en lieten deze tot volle rijpheid komen.

Niet dat de buitenwereld meteen verwonderd stond van de reeksen aan knalprestaties die werden neergezet. Wie de duivensport op de voet volgt, kon zo met de natte vinger aanvoelen, dat dit er zat aan te komen. Bekijk maar eens de prijzenregen op zonaal vlak, op enkele van de nationale vluchten op de grote halve fond uit 2013 (in Zone B1):

Chateauroux 3.270 oude:  2 - 15 – 26- 52… (8/13)
Montluçon  2.545 oude:  1 - 2 - 3 - 6 - 9 - 14 - 24 – 70 – 78 – 80… (20/24)
Montluçon  3.721 jaarse: 2 - 4 - 5 - 9 - 16 - 17 - 19 - 23 - 26 - 27 – 28 – 44 -51… (26/51)
Argenton  2.035 oude:  1 - 2 - 8 - 10 - 11 - 12 - 18 – 44 – 46 – 47 – 68 – 80… (18/21)
Argenton  3.519 jaarse: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 – 6 – 45 – 52 – 67 – 69 – 75 – 77… (20/40)
Chateauroux  865 jaarse: 1 - 3 - 4 – 6 - 9– 13– 15– 20– 21– 53–57–62–65–68–69-78… (21/39)
Argenton   832 jaarse: 2 - 3 - 6 – 9 – 14 – 21 – 41 – 47 – 53 – 54… (17/29)

Cijfers die boekdelen spreken en indruk maken. Ze zeggen meer dan woorden en slogans. Knalprestaties, spectaculaire overwinningen en kampioenstitels tot op nationaal vlak, die van de Geerinckxkolonie één der meest tot de verbeelding sprekende kolonies op de grote halve fond van ons land maakten. Een kolonie met een homogene stam, opgebouwd met prachtduiven in de hand. Duiven met body, sterk vibrerende spieren, kracht in de vleugels, en een pientere kop op een ijzersterk lichaam. Kortom, duiven de perfectie nabij! Echte superduiven die niet alleen op eigen hok superieur presteren, maar ook reeds op tal van andere hokken. Zo is de huidige beste kweekduivin bij Gaston Van de Wouwer, een rechtstreekse Geerinckxduif. Net als de beste kweekdoffer bij Bart en Nance Van Oeckel. Zaken die ook bij andere toppers in het oog sprongen. Geen wonder dus dat ook nationale en internationale toppers als een Gerard Koopman, Pieter Veenstra, Pascal Ariën… reeds te Wommelgem aan de deurbel hingen.


Bart Geerinckx samen met Jan Hooijmans tijdens hun recente bezoek in China.

Stilstaan is achteruit gaan

Als Bart één les van vader Luc goed onthouden heeft, dan is het wel dat je in de duivensport nooit op je lauweren mag rusten. Wie aan de top staat en er wil standhouden, moet trachten zijn concurrenten voor te zijn en voor te blijven. Eén van de aspecten die daarbij een hoofdrol kan vertolken is het op peil houden en/of versterken van de duivenstam. De vraag is uiteraard: wanneer je zelf tot de fijne top van ons land behoort, waar kan je dan nog terecht voor versterking? Niet simpel!
Eén van de antwoorden kan zijn: zoeken naar duiven waartegen jezelf in echt vliegweer, soms de duimen moet leggen, je meerdere moet in herkennen. Met zelf een 2e en 9e beste duif van ons land op de hokken bij de Nationale Asduiven Grote Halve Fond KBDB 2013, is de keuze en speelruimte dus heel klein. De spoeling flinterdun. Met het idee in het achterhoofd dat asduiven uit asduiven afstammen, klinkt het dan ook vrij logisch dat Bart Geerinckx bij nationale asduiven terecht kwam, in zijn zoektocht naar versterking. Eén mogelijk obstakel… het financieel plaatje dat aan dergelijke kleppers vaak kleeft.


Bart Geerinckx, die hier de New Laureaat in de handen heeft tijdens een bezoek bij Hugo Batenburg.

New Freddy trok de aandacht

Laat nationale asduiven nu net zowat de felst begeerde en meest gesolliciteerde duiven zijn. De meeste onder hen verhuizen bijna meteen richting het verre buitenland. Het PIPA Elite Center (PEC) van Nikolaas Gyselbrecht en Dirk Deroose moet zowat de enige zijn die er de jongste tijd in slaagde om enkele 1e Nationale Asduiven Grote Halve Fond op Belgische bodem te houden. De New Freddy en Amalia, respectievelijk 1e Nat Asduif Grote Halve Fond KBDB in 2010 en in 2011, zijn daarbij de meest in het oog springende. Ook vertoeven er nog tal van afstammelingen van Bender, 1e nationale asduif Grote Halve Fond KBDB 2012, op het PEC. In het verleden is gebleken dat onder dergelijke nationale asduiven vaak een schatkamer aan erfkracht schuil gaat. Een plaatje dat perfect lijkt te passen op de New Freddy. (Ook de familie Vandenheede Freddy & Jacques zijn naast PEC de trotste bezitters van 2 x 1e nationale asduiven KBDB Grote Halve Fond. De New Freddy is trouwens een volledig inteeltproduct naar de Freddy - ooit nog gekweekt door Freddy Vandenheede). Van de New Freddy zitten trouwens ook enkele zeer waardevolle afstammelingen op hun superieure kweekhokken.

Het is net deze New Freddy-lijn die de jongste 3 seizoenen aardig zijn tentakels aan het uitspreiden is over het nationale duivensportgebeuren op de grote halve fond. Een gegeven dat ook Bart Geerinckx niet is ontgaan. Integendeel, Bart was ferm onder de indruk van de prestaties waarmee de New Freddy het zelf schopte tot nationale asduif. In hoofdzaak op vluchten in loodzwaar vliegweer, hoge temperaturen, met kopwind, én… zowat volledig in het nadeel in de overvlucht, op zowat de grootste afstand van ons land. Niet normaal! Gewoon ‘out standing’, zoals deze klasbak in dergelijke, vaak loodzware omstandigheden, de ganse concurrentie overvleugelde. Ook in zijn nog vrij korte carrière (tot op heden) als kweekduif, zette hij deze trend door.
Noot : recent werd er met de New Freddy ook samenkweek gedaan bij de grootmeester Gaby Vandenabeele himself, die eveneens zwaar onder de indruk is van deze duif. 3 van de beste kweekduivinnen van Gaby (o.a. moeder 1e nationaal Agen - Bert Vanden Berghe ) gingen erop...

Referenties New Freddy tot en met 2012 :
Klik hier


Referenties New Freddy in 2013 :
Klik hier

Hoeft het u dan te verwonderen dat iemand als Bart Geerinckx zowat telkens het water in mond krijgt, wanneer hij deze New Freddy even in hand krijgt bij één van zijn bezoeken aan PIPA of het PEC? Een gevoel dat wellicht nog wordt versterkt bij het aanschouwen van de knetterende prestaties waarmee deze succeslijn de jongste seizoenen heeft uitgepakt. Vrij logisch dus, dat een kindje uit de New Freddy x Amalia uit de jongste PEC-veiling (New National’s Promise BE13-4176434), richting Wommelgem verhuisde.

The big deal

Onlangs brachten Nikolaas Gyselbrecht en Dirk Deroose (de beide aandeelhouders van het PEC), een bezoekje aan de kolonie van Bart Geerinckx. Uiteraard lieten ze beide duivinnen die tekenden voor de 2e + 9e Nationale Asduif Grote Halve Fond KBDB in 2013 even door de handen glijden, naast enkele andere Geerinckxtoppers op de vlieg- en kweekhokken. Impressionant, klonk het bij beiden. Zo erg onder de indruk waren ze, van het aanwezige topmateriaal op de hokken te Wommelgem. Dergelijke collectie aan prachtige duivinnen komt men zelden tegen. Tijdens een gezellige babbel en even nakaarten achteraf, groeide het idee om met deze klasrijke superduivinnen aan samenkweek te doen.


Op bezoek bij Hugo Batenburg, waar Bart de Matador in de handen heeft, Hugo de New Witbuik en Dirk de New Laureaat.

Na wat brainstormen, ging men uiteindelijk nog een stap verder. De slotconclusie was een gedeeltelijke verkoop van de New Freddy aan Bart Geerinckx. Net volgens hetzelfde concept zoals het PEC toepast met Hugo Batenburg voor de duiven van de grote fond, met de New Laureaat en de New Witbuik. Zowel het diepe respect voor de immer oprechte en joviale mens Bart Geerinckx, als voor de geweldige prestaties van zijn duiven, zorgde ervoor dat de deal met de mensen van het PEC vrij vlug kon beklonken worden. Op die manier krijgt Bart Geerinckx 50% participatie in de New Freddy, welke de komende jaren nu zal gekoppeld worden met de allerbeste dametjes uit de Geerinckx-lofts.

Van de meeste topduiven heeft Bart geen foto, maar een aantal had hij er wel. Voorsmaakje van mogelijkse partners New Freddy :Wellicht een win-win situatie voor beiden. Want zowel voor het PEC als Bart Geerinckx is het uiteindelijke doel: hun kolonie nog sterker maken, dat stapje voor blijven op de concurrentie! Succes mannen!