Bart en Nance Van Oeckel (Oud-Turnhout, BE) hebben hun duiven op de rit

Na een mooi resultaat op Bourges II halen ze maar liefst 3 x top 25 nationaal bij de jaarse en 1 x top 100 nationaal bij de jonge op Châteauroux. De duiven in Oud-Turnhout zitten op kruissnelheid.

Het staat vast dat er op de Diamond Loft kwaliteit zit met deze 2 fantastische kweeklijnen: de 'diamantenlijn' en de 'tennislijn'. Dat er daardoor resultaten kunnen worden geboekt blijkt nu ook weer.

Het heeft nog niet echt meegezeten dit seizoen. Na het verlies van 2 toppers op rampvluchten in juni zat de schrik er een beetje in. Bart en Nance hebben heel bewust de duiven een beetje ingehouden en geen risico's genomen. Duiven verliezen doet niemand graag en al helemaal niet op een manier die buiten je eigen invloed ligt. Voorzichtigheid troef dus. Het weer beterde en er werd weer gespeeld. Nog niet volluit op Bourges II, maar toch kapen ze daar de 39° nationaal weg met een van hun jaarlingen. De jaarlingen hadden hun vorm gevonden en waren klaar voor Châteauroux. Ook de jongen, waar tot nu toe met veel voorzichtigheid werd gespeeld en opgeleerd, waren klaar om mee te gaan. Ook hier nemen Bart en Nance nationaal een plek in de top 100 en spelen ze nationaal 50% prijs.

3 x top 25 

De 5° plek is voor Lady Diamond (BE13-6070739), wiens pedigree je hier kan bekijken. Zij is een laat jong dat vorig jaar enkel Quiévrain had gezien, maar met een pedigree om U tegen te zeggen. Ze is een rechtstreekse dochter van de F16. Begin van het seizoen haalt deze wel al 2° provinciaal op Vierzon (7° interprovinciaal van meer dan 5.000 duiven). Op Bourges I zit zij er echter volledig naast en komt een dag te laat aan. Ze werd wat ingehouden, mocht goed rusten en werd daarna voorzichtig terug mee opgeleerd. Ze heeft zich super hersteld en was er wanneer het verwacht werd.

De duiven zitten trouwens sinds 18 juli op nest en daar deze late jongen vorig jaar of in de winter geen nest hadden, was dit voor hen de eerste keer. Voor sommige kon dit qua motivatie echt tellen. De duif die de 23° plek inneemt, Turbo Diamond, is de enige die mee is gegaan naar Bourges de week ervoor. Waarom? Hij was zo blij met z'n nest en z'n ei dat hij er niet meer af wou. Hij wou niet trainen, niet eten. Hij bleef bij z'n nest en ei. Bart besliste dan maar dat hij mee moest naar Bourges, eens kijken hoe snel hij thuis ging zijn voor dat speciale eerste ei. En ja, hij was er. De 39° nationaal op Bourges en een weekje later de 23° nationaal op Châteauroux. Knap toch? Ook hij is een rechtstreekse zoon van de F16. Klik hier voor de pedigree van Turbo Diamond BE13-6070515.

Dan is er nog dat late jong van de 4e ronde. Gewoon opgeleerd in 2013, resultaten zijn er niet. Het had zelfs nog geen chip om. De 'BE13-6309963' is een duif waar nog niet veel van geweten was. Tot nu dus. Op de 11° plaats staat hij te pronken. De moeder van dit duifje is trouwens gekocht op een benefiet van de familie Herbots en is een duif geschonken door Albert Derwa. Dat het voor een mooie nakomeling heeft gezorgd is mooi meegenomen en geeft een goed gevoel ten huize Van Oeckel.


Lady Diamond (links) en Turbo Diamond (rechts)

Als voorbereiding waren de duiven op zondag 3 augustus meegeweest naar Noyon. Die bewuste Noyon waar tot 's avonds geen duif was doorgekomen. De hele dag stress in Oud-Turnhout, je zal maar een voorbereidingsvlucht inplannen voor de nationale vluchten met al je duiven en dan komt er niets door. Ze waren niet alleen. Gelukkig zijn de meeste er 's avonds doorgekomen en hebben ze er veel van geleerd. Sindsdien loopt het weer als een train. 


De ouders van Lady Diamond BE13-6070739

Aanstormend talent

Ook bij de jongen was het nationaal prijs. Ze slagen erin om maar liefst 50% prijs te vliegen (32/64) waarvan de eerste terecht is gekomen in de top 100 nationaal.  Het jonge duifje dat de 84e plek veroverde, is wederom een rechtstreekse zoon van de F16 en hebben ze 'Young Diamond' gedoopt. Klik hier voor pedigree van Young Diamond BE14-6030014. De jongen hebben nog niet veel kans gehad om zich te laten zien, maar het seizoen is nog niet voorbij. Krijgen ze eenmaal een kans, dan zijn ze er zoals blijkt op Châteauroux, net zoals hun ouders, grootouders en alle toppers van de 'Diamond Loft'.


De 'F16' drukt weer zijn stempel en zorgt voor fantastische nakomelingen

De duiven doen het trouwens ook super op andere hokken.  Enkele voorbeelden hieronder:

Veenstra (Drachterscompagnie, NL)
09/8 Meer     20.401 duiven  9-34-70-163-...
16/8 Sittard  16.803 duiven  22-80-93-...

Danny de Voogd (Yerseke, NL)
16/8 Meaux  4885 duiven  8-11-...

Met een verhuis in aantocht moet het toch slikken zijn voor Bart en Nance als je deze resultaten ziet. Zulke duiven, daar wil je toch verder mee spelen. De vliegduiven kunnen niet mee naar de nieuwe stek, gelukkig kunnen ze hun kwekers houden. Het zal dus opnieuw kweken, testen en selecteren worden. Gezien wat er de laatste jaren gebeurt op dit hok is er het volste vertrouwen dat hun kwekers terug voor kwaliteit zullen zorgen en dat ze zoals ieder jaar de resultaten zullen beïnvloeden. In ieder geval gefeliciteerd en heel veel succes gewenst met de verhuis.