Arjan van der Haar - Rouveen (NL) 1e NPO Rekkem afdeling 10 van 15.627 duiven.

Ook in de duivensport moet je sportief gezien soms door diepe dalen gaan, alvorens uiteindelijk het grote succes je toelacht! Dat ondervond dit jaar de 35 jarige stratenmaker Arjan van der Haar uit het Overijsselse Rouveen.

Hij bouwde op de zolder van zijn nieuwe schuur een nieuw hok, waar deze winter 20 doffers werden geplaatst. Om onverklaarbare redenen raakte hij er voor er maar één vlucht dit voorjaar gevlogen was al twaalf kwijt! En of dit al niet erg genoeg was ging het met de jonge garde ook helemaal mis. Eerst een flinke zeperd op de 2e eigen opleervlucht met als resultaat: 24 van de 41 kwijt. Op de eerste klokvlucht met de jonge garde: 7 van de 17 kwijt. Maar al dit misfortuin sloeg deze positief ingestelde jongeman niet uit het veld. Met als slogan: ’10 jonge duiven zijn beter te motiveren als 40’ ging hij onverdroten aan de slag. Eén bleef er nog achter, met de overige negen ( acht doffers en één duivin) ging hij fanatiek verder. De doffers speelde hij op een soort verkapt weduwschap, waarbij een aantal kweekduivinnen dienst doen als weduwduivin. Frappant is dat de enige jonge duivin niets wil weten van al het bruisende mannelijke geweld rond om haar.

Arjan van der Haar komt uit een echt ‘duivennest’. Vader Jan is een bekend duivenspeler net als zijn broer Peter. Arjan speelt vanaf zijn kinderjaren zelfstandig met duiven. Eerst in combinatie met broer Peter, de laatste jaren zelfstandig en op eigen adres. Hij is lid van grote bloeiende club ‘De Streekvliegers’ in Staphorst. Zijn basisduiven komen van: Jan van der Haar – Peter van der Haar – Appie, Peter en Jan Dunnink en Klaas Stegeman. De laatste aanwinsten komen van de Comb. Atema uit Noordbergum. Met deze duiven wordt het gehele programma t/m de dagfond gevlogen. Op de NPO vlucht vanaf Rekkem had Arjan negen duiven in de strijd. Rond 11.00 uur verwachtte hij de eerste duiven. Nog tijd om snel even een tuinhokje uit te krabben, alvorens het systeem aan te zetten. Opeens hoorde Arjan een duif op de glasplaat van de spoetnik vallen. Buiten gekomen ziet hij direct dat het een duif van Rekkem is, die heel veel haast heeft. Snel het systeem aangezet en de piep geeft aan: 10.40.29 uur voor de NL 10-1172608, wat op een afstand van ruim 291 km. een snelheid van ruim 1.814 mpm. betekent (snelste winnaar van de NPO vluchten op zaterdag 21 augustus). Na melding op de site van Afdeling 10 wordt het lang wachten alvorens met enige zekerheid te zeggen is dat het een 1e NPO zou worden. Officieel komt er geen bericht, maar zaterdagavond werd in het klubhuis van ‘De Streekvliegers’ toch maar vast het glas geheven op de zoveelste NPO overwinning die een lid van deze sterke vereniging boekt. De dagen erna enorm veel positieve reacties en er zal ook een artikel verschijnen in de regionale Meppeler Courant.

NL 10-1172608, 1e NPO Rekkem Afdeling 10 van 15.627 duiven.

Winnaar ‘De 608’ is zeker geen eendagsvlieg
De NL 10-1172608 is een schitterende vale doffer, die alles heeft wat we graag aan een echte postduif zien. Zijn vader is de NL 08-2107945 ‘De Witoog’ van Jan Dunnink en Zoon. Deze doffer vloog als jaarling 14 prijzen en was 4e Duifkampioen Jaarlingen in de club. Dit jaar is hij 7e Duifkampioen Vitesse in Rayon 8. Hij komt uit een doffer van Berrie van de Brand x een duivin van Wiel Heuts uit Simpelveld. De moeder van de NPO winnaar is de NL 07-1267439 ‘Kleine Vale’ van broer Peter van der Haar. Deze duivin excelleerde met name op de eendaagse fond en was in 2009 3e Asduif Fond in de Fondclub Noord Nederland. Het is een dochter van ‘Adriaan’ van Moris/Claessens x ‘Greet’ van Hans de Zwart. De NPO winnaar werd gekweekt door Peter van der Haar. Bijzonder is dat broer Peter ook de kweker is van de 3e NPO ( Bert Jansen) en de 9e NPO ( Harrie Bisschop) van deze vlucht.

‘De 608’ werd gespeeld op weduwschap. Het bijzondere is dat zijn duivin die week was aangelopen en had gelegd. Daarom gaf Arjan hem voor de vlucht een andere duivin. Hij zette de duivin die gelegd had er ook bij in de hoop dat de doffer zou reageren. Maar er gebeurde niks. Toen Arjan na het eten ging kijken lag ‘De 608’ met zijn oude duivin in de schotel! Zo werd hij ingekorfd met het reeds gememoreerde resultaat. Tot op heden vloog de winnaar van Rekkem zes prijzen van zes keer zetten en staat 6e Asduif in de club. Hij werd één keer thuis gehouden. In de club speelde hij de volgende prijzen: 8e van 799 d. – 238e van 752 d. – 75e van 977 d. – 81e van 761 d. en dan nu de 1e NPO Rekkem van 15.627 duiven. De jonge duiven worden niet schoongemaakt. Arjan is van mening dat ze daardoor sterker worden. Er wordt veel gewerkt met natuurproducten. Medicijnen zijn thuis niet voorhanden. Een zieke duif krijgt een paar dagen de tijd om op te knappen. Gebeurt dat niet: uitselecteren.  Niks geen gekuur; je hele hok met duiven wordt dan steeds zwakker. De voeding is afkomstig van Voerhandel Gerrit Nagelhout, ’t Loo bij Oldebroek. Tot donderdagavond 50% Veluwse Zoontjens en 50% Allround Sport. Op vrijdagmorgen alleen Allround Sport. Verder ‘vetbooster’ op woensdag en donderdag. De jonge duiven werden verduisterd en vanaf 1 augustus wordt er ook tot 22.30 uur bijgelicht.
Arjan van der Haar staat iedere morgen om 05.00 uur in het dui
venhok. Na de verzorging wacht hem een lange dag van hard werken. ’s Middags om half vijf is hij meestel weer thuis. Duivensport is voor hem een prachtige hobby, waarbij hij de dagelijkse sores kan vergeten en zich fijn kan ontspannen. Dat hij na alle tegenslag van dit jaar juist nu zijn eerste NPO zege zou behalen had hij nooit verwacht. Dat maakt het natuurlijk allemaal nog mooier.
Arjan, van harte proficiat!