Arie en Enne Dijkstra (Oudwoude, NL) laten ook op mondiaal vlak van zich spreken

Vader en zoon Dijkstra oogsten succes met de nazaten van Leonardo en Tinkerbel. Zo werd vader Enne in 2012 nog 1e Nationaal Kampioen Dagfond. Ook Arie Dijkstra behaalde dit jaar weer prachtige resultaten, na zijn verkoop op PIPA in 2012.

Nazaten van de Dijkstraduiven blijken ook uitstekend te presteren op de internationale eenhoksraces, met name de Million Dollar Race.

Vader en zoon

Vader Enne en zoon Arie vliegen al 10 jaar vanaf aparte hokken van hun eigen erf. Beide wonen in Oudwoude, ongeveer 300 meter hemelsbreed van elkaar vandaan. Voor 2003 hebben ze altijd gezamenlijk de duivensport beoefend. Successen van destijds waren onder andere:

1. Nat. Kampioen NBvZ
3. Nat. Asduivin Vredesduif
3. Nat. Duivin WHZB
5. Nat. Duivin WHZB

Bij Enne vliegen maximaal 15 koppels oude duiven rond en hij kweekt elk jaar maar tussen de 10 tot 20 jongen voor zijn eigen vlieghok. Meer duiven worden er niet gehouden. Het aantal jongen wordt meestal aangevuld tot 30 met duiven van de kweekhokken van zijn zoon Arie. Alle duiven van Enne, of de ouders ervan, komen bij Arie vandaan. Enne zijn grootste succes beleefde hij in 2011 toen hij werd gekroond tot 1e Nationaal Kampioen Eendaagse Fond.

In februari 2012 heeft Arie op PIPA een groot deel van zijn oude duiven verkocht. In deze verkoop zaten al zijn topduiven. De jongen uit 2011 en 2012 konden blijven. In 2012 kon Arie bij een aantal liefhebbers een aantal oude duiven terugkopen en/of -krijgen uit een zijn basiskoppels omdat de desbetreffende liefhebbers met de duivensport ophielden. Uiteindelijk kwam ook het basiskoppel Leonardo x Tinkelbel weer terug. Door deze samenloop van omstandigheden is de stam behouden gebleven.

Soort duiven

De soort bestond in het begin vooral uit duiven van Jacques Tournier (Lommel, BE) met een vleugje Gebr. Janssen (Arendonk, BE). Later zijn hier de soorten duiven van DeSmeth-Mathijs en Flor Engels bijgekomen. Na al die jaren is het inmiddels een eigen stam duiven geworden waarbij vooral de oude Tournierbasis de boventoon voert. Daar wordt zo veel mogelijk op teruggekruist.

De soort duiven van Dijkstra blinken vooral uit in wedstrijden met kopwind van 100 tot 1000 km. De belangrijkste basiskoppels zijn:

  • De Big Boom x Evita (nakomelingen winnen meer dan 100 x 1e)
  • Leonardo (zoon De Big Boom x Evita) x Tinkelbel
  • De Lichte Morlincourt x Dochter Dikke Blauwe (ouders Tinkelbel)
  • De Late v.d. Strik x Dochter ’t Grijs Orléanske (De Late v.d. Strik is broer van De Big Boom)

Resulaten en topduiven in 2013

De mooiste resultaten van Arie en Enne Dijkste in 2013 en de topduiven die dit jaar op hun hokken huizen, staan hier opgelijst.


Leontien, topduif van Enne Dijkstra en co-winnaar Nationaal Kampioenschap Eendaagse Fond NPO 2011

Successen bij anderen

Het mooie van het succesverhaal van vader en zoon Dijkstra is dat de kwaliteit van hun duiven niet alleen op eigen hok tot uiting komt. We sluiten dan ook af met topprestaties van (Arie) Dijkstraduiven bij andere liefhebbers. Zo werden in de South African Million Dollar Pigeon Race in 2012 en 2013 onder meer de volgende resulaten behaald met duiven van de soort Dijkstra:

  • 1e Internationale Asduif Grand Averages 2013 (met Purdey van Eßer-Klaas). De vader van deze duif is Fantom uit De Lichte Morlincourt (De Late vd Strik x Dcht. Grijs Orléanske) x Annette (De Big Boom x Evita).
  • 2e Internationale Asduif Grand Averages 2012 (met Maggie Maiden van Leideman/Spithoven). De vader van deze duif is Friso uit Leonardo (De Big Boom x Evita) x Tinkelbel (De Lichte Morlincourt x Dcht. Dikke Blauwe).
  • 6e Internationale Asduif Grand Averages 2012 (met Limbo Line van Jan Hooymans). Blauwe Arie uit Leonardo (De Big Boom x Evita) x Tinkelbel (“De Lichte Morlincourt x Dcht. Dikke Blauwe) is de vader van deze duif.
  • 3e Final Race 2013 met Purdey van Eßer-Klaas
  • 20e Final Race 2012 met Maggie Maiden van Leideman/Spithoven

Onderstaande topresultaten werden op NPO- of afdelingsvluchten behaald in 2012 en 2013 uit de lijnen Leonardo x Tinkelbel of De Big Boom x Evita:

1. NPO Orléans (Peter Crans)
1. NPO Tours (Albert Timmerman)
1. Prov. St.-Quentin (Albert Timmerman)
1. Prov. Asduif Midfond Afdeling
1. Prov. Kampioen Vitesse Afdeling (Gebr. Homma)
2. NPO Orléans (Gebr. Leideman)
2. NPO Morlincourt (Albert Timmerman)
2. NPO Argenton (Peter Crans)
3. NPO Orléans (Com. Beverdam)

Bovenstaande resultaten zijn het bewijs dat de kwaliteit van de Dijkstraduiven ook op andere hokken zich buitengewoon manifesteert. Proficiat, Arie en Enne!