Arie Dijkstra (Oudwoude, NL) Nazaten Leonardo x Tinkelbel domineren wereldwijd

Wanneer ik het erf op kom rijden bij Arie zie ik hem al in de woonkamer zitten. Arie heeft geen duif in zijn handen maar een gitaar. Wanneer ik binnenkom zie ik een boek van Pearl Jam staan. Het is niet alleen duivensport in huize Dijkstra. Arie is best muzikaal, "maar zo goed als het met de duiven gaat, gaat het nog niet met de muziek".


Arie Dijkstra met de NL15-1163199, "Gregor"

De basis voor de stam duiven werd gelegd vanaf 1968. Arie zijn vader startte met duiven in 1968 en was binnen een aantal jaren al een meer dan verdienstelijk duivenmelker. De basis bestaat uit duiven van Willem en Piter Beerda. Arie werd geboren in 1966 en groeide op met de duiven. In zijn jonge jaren was hij al op zijn klompjes te vinden in het hok. Nu speelt hij zelfstandig op vluchten van 100 tot over de 1000 km. Nog steeds met dezelfde stam duiven. Bijna 40 jaar ervaring en selectie verder kunnen we zeggen dat het een meesterwerk is geworden, en zal blijven. Wat erg bijzonder is aan de duiven van Arie is dat er veel goede nazaten blijven komen bij hem maar ook bij anderen. De duiven van Arie vererven heel erg goed.

Leonardo en Tinkelbel
Alle hedendaagse topduiven bij Arie stammen af van Leonardo en Tinkelbel. Het koppel wat jarenlang op elkaar stond kweekte in de beginjaren de wereldberoemde Okidoki en staat nu, 11 jaar later, nog steeds aan de basis van de successen van Arie. Op de kweekhokken van Arie zitten momenteel 10 kinderen van het koppel Leonardo maal Tinkerbel.


"Okidoki", de eerste van vele cracks uit het koppel Leonardo maal Tinkerbel

Arie is een gepassioneerd duivenmelker die een hele hechte band met zijn duiven heeft. Al lopende door de hokken komen er veel duiven op zijn hoofd en schouders zitten. De één om te stoeien en de ander voor pinda's.

De toppers van 2018
Dit jaar winnen drie van Arie zijn duiven een titel. Dit doen ze in het rayon en in de Friesche Fondclub.
Allereerst de NL15-1196199, alias "Gregor". Hij wint de 1e Prov. Asduif Fond Ochtendlossing FFC. In zijn loopbaan wist hij al drie keer een top 10 NPO notering neer te zetten. Een echte klasbak op de lange afstand. Zijn moeder is een ingeteelde kleindochter van het koppel Leonardo maal Tinkelbel. Aan vaderszijde zien we de "Pancho 453", deze doffer werd aangekocht bij Chris Hebberecht met als doel te kruisen met het eigen soort. Tot op heden pakt dit erg goed uit!
Bekijk hier de pedigree van Gregor, 1e asduif ochtendlossing in de Friesche Fondclub


"Leonardo", doffer van het basiskoppel van Arie Dijkstra

Een andere blikvanger van het seizoen 2018 is de NL17-1579870, deze kras duivin wint de titel; 1e duifkampioen dagfond Friesche Fondclub Oost.
De vader van de 870 is een volle broer van "Okidoki". Dus die komt ook uit het koppel Leonardo x Tinkelbel. Aan moederszijde is het een kleinkind van de 600. De 600 is weer een volle zus van.. Jawel, Leonardo.
Klik hier voor de pedigree van NL17-1579870

Tot slot stel ik u voor aan "Cosmic", de NL16-1004303. Deze duivin is een kleindochter van Leonardo en Tinkelbel en werd gekroond tot 1e asduif oud in CCG De Walden. Aan moederszijde zien we dat er wederom iets veelbelovends uit Belgie is toegevoegd aan de kolonie van Arie. Oftewel, Gastorina. Een blauwe gespierde duivin met een oog wat dwars door je heen kan kijken. Ze is reeds moeder van een reeks kopduiven en asduiven en is afkomstig van Gaston van de Wouwer.  
Klik hier om haar pedigree te bekijken

 


"Tinkelbel", duivin van het basiskoppel van Arie Dijkstra

Dat deze drie duiven de titels wonnen zegt niet alles. Het hok bestaat uit tal van duiven die het in zich hebben om vroeg te vliegen. Maar niet alleen in Oudwoude. Het is bijna niet voor mogelijk te houden hoeveel mensen succesvol zijn met de duiven van Arie. Dit geeft Arie al snel een beeld of de duiven die hij bij haalt een meerwaarde zijn of niet. Door ze simpelweg te kruisen met zijn eigen stam. Tot op heden is het kruisingsmateriaal van Peter Jansen, Chris Hebberecht en Gaston van de Wouwer erg succesvol.`Pancho 453´, een succesvolle versterking vanaf het hok van Chris Hebberecht. Vader van de eerder voorgestelde ´Gregor´.

Hieronder een greep uit de meest recente referenties met afstammelingen van het koppel Leonardo x Tinkelbel.

  • - 3e Asduif Eendaagse Fond NPO
  • - 1e Provinciale Asduif Generaal Lang Afdeling 11
  • - 2e Provinciale Asduif Eendaagse Fond Afdeling 11
  • - 3e Provinciale Asduif Eendaagse Fond Afdeling 7
  • - 3e Provinciale Asduif Eendaagse Fond Afdeling 6
  • - 1e NPO Gien 4.581 d. Afd. 7
  • - 1e + 4e Nationaal Sector 4 Quievrain 20.019 d. Afd. 11
  • - 1e Prov. Chimay 16.989 d. Afd. 11

Ook op de One Loft Races is er inmiddels al bijna een miljoen dollar verdiend met nazaten van duiven afkomstig van Arie Dijktra.