Antoon Schults (Bruinisse, NL) wint Barcelona Nationaal in Nederland

Met al eerder de 4e nat St. Vincent, de 6e NPO Bergerac en vorig jaar de 12e Internationaal Barcelona is (An)Toon Schults uit Bruinisse geen onbekende in de overnachtwereld. Dat hij ook dit jaar weer voldoet aan ieders verwachtingen blijkt uit zijn overwinning op Nationaal Barcelona in Nederland.

De editie van de koninginnenvlucht uit Barcelona is een feit en de winnaar is bekend. Vrijdag om 14.00 uur begon voor de 25.348 internationaal ingekorfde duiven de reis naar huis. In eerste instantie zouden de duiven op een vroeg tijdstip gelost worden, maar later kwam de organisatie hierop terug en stelde dat Barcelona voor iedereen een overnachtvlucht moest blijven. Dit verklaarde meteen het verlate tijdstip van lossen. Op het gehele vliegtraject konden de duiven profiteren van wind uit zuidelijke richtingen. In Midden-Frankrijk hebben buien de duiven wel degelijk parten gespeeld. Op zaterdagmorgen vroeg druppelden de eerste meldingen binnen, maar vlot ging het zeker niet. En wel zodanig dat zaterdagavond het concours niet gesloten kon worden. Barcelona blijft immers Barcelona!


Antoon Schults uit Bruinisse

Op de meldlijst in Nederland verschijnt even voor half negen de naam A. Schults. Hij heeft de eerste melding, maar met de omstandigheden in acht genomen, zegt dat nog niet zoveel. Toch bijt de concurrentie zich stuk op deze tijd en deze wordt niet meer ingehaald. De eerste prijs Barcelona is voor de Zeeuw een feit. De 64-jarige Toon Schults begon net als zoveel liefhebbers als programmaspeler en is later overgeschakeld naar de grote fond.

Zijn duivenstam is hoofdzakelijk  verwant aan zijn bekende “Superkoppel”. Dit koppel, wat met recht zijn naam draagt, werd gevormd door de NL95-9509920 en de NL94-2776539 alias “Zoon Marseille" en “Doosjes duivin”. De doffer was een rechtstreekse zoon van “de Marseille” van plaatsgenoot J.J.M. Steketee en de duivin kwam van Gebraad. Deze duivin kwam uit duiven van Nipius en Lazeroms (via Th. de Groot uit Steenbergen). Heel veel topduiven heeft dit koppel geschonken en ook de nakweek was ongekend. Verder kwamen en komen er nog steeds referenties bij Toon binnen die verwant zijn aan dit koppel.

Achter het huis staat in totaal 25 meter aan hokken, maar de duiven hebben ruimte. Zo zitten er 7 koppels op dubbel weduwschap in een hok van 6 meter! Het zijn geen hokken met luxe en een bezoeker merkte ooit eens op dat de accommodatie terugging naar de middeleeuwen. Zo staat er op de fundering van het voormalig varkenshok een hok waar zoal de 4e nat. St. Vincent, 6e NPO Bergerac, 12e int. Barcelona en nu de 1e nationaal Barcelona zijn verdiend. De duiven kijken niet naar de schoonheid van hun hok. Als het voldoet en de duiven hebben de kwaliteiten, wordt er op gepresteerd.

De duiven krijgen altijd volle bak voer. Als er te veel maïs blijft liggen gaat het de emmer in en wordt het weggegooid. Verder wordt er de NPE-korrel bijgevoerd en met mate wordt er wat snoepzaad gevoerd. Natuurlijk is er grit en roodsteen, maar wat de duiven verder nodig hebben zoeken ze een stukje verderop zelf. Toon woont namelijk 50 meter van de zeedijk en hier lopen de duiven nogal eens. Het gehele jaar krijgen de duiven knoflook in het water, maar afgelopen mei hebben de duiven een geelkuur gehad. Hiermee moeten ze het maar doen.

Rond 1 maart worden de duiven gekoppeld en er wordt geprobeerd de broedcyclus niet te doorbreken. Dit lukt bijna altijd. Ook na Barcelona gingen de thuiskomers gewoon weer op de eieren zitten. In de vereniging worden de duiven ingekorfd en dit altijd voor prijs. Niet dat ze dit vaak winnen, want de bloemen of taart voor de laatste prijs zijn meerdere keren door Toon gewonnen. Dit seizoen kregen de duiven twee dagfondvluchten voorafgaand aan Barcelona. In 2011 kwamen de duiven niet verder dan twee keer Peronne en dat beviel Toon totaal niet.

Om halfzes ’s morgens gaan eerst de weduwnaars los, gevolgd door de duivinnen. Hierna gaan de jongen eruit en als zij weggetrokken zijn volgen de nestduiven. Er worden geen duiven van het nest gehaald, want deze mogen er na de middag uit. Zo trainen beide duiven voldoende. De nestduiven mogen een uur of drie losvliegen en er wordt geen verplichting opgelegd. Ook hier zitten roofvogels, maar om hieraan te ontsnappen hebben de duiven hier zelf iets op gevonden: ze gaan boven zee vliegen, want dan zijn ze veilig. De roofvogel kan de duiven dan niet slaan, anders vallen beide in zee! Zo ontkomen de duiven aan deze rover en wordt er toch voldoende getraind!

Het spelsysteem is simpel. De jonge duiven gaan direct naar 140 kilometer, gevolgd door enkele vluchten van 200 en 300 kilometer en dan 2 keer Orléans. Van de 70 gekweekte jongen zijn er de laatste jaren ruim 60 over! Als jaarling worden ze, nadat ze zijn ingevlogen in de vereniging, gespeeld op de nationale vluchten. Hierna is er nog één missie en dat is Barcelona.

De winnaar van deze Barcelona is ook weer een kleinzoon van “het Superkoppel”. Zijn vader is de NL03-448, die zelf de 45e nat. Barcelona en 76e nat. St. Vincent won, en zoon van dit "Superkoppel".

De moeder van de winnaar is de 06-916. Zij is meteen voor de kweek behouden en komt in verdere generaties ook weer uit bovengenoemd koppel. Haar vader, de 104, won 4 prijzen op Barcelona en ook zijn vader, de 849, won er 4. Dat de duiven erfelijk belast zijn met Barcelona-bloed valt hieruit makkelijk op te maken.

Op zijn tweede Barcelona-vlucht wint de NL09-1244606 nu de 1e nationaal. Geklokt om 08.19 uur met een afstand van 1149 kilometer levert dit een snelheid op van ruim 1578 mpm. Hieraan kon geen van zijn 6393 concurrenten tippen. Internationaal tegen 25348 lijkt dit de 6e plaats te worden. Van de 40 ingekorfde duiven waren er zaterdag 9 thuis en op zondagmorgen in de stromende regen waren er nog twee. Zijn 2e duif, die de 91e nationaal wint, is een volle zus van de 12e prijs internationaal van vorig jaar.

Het onderschrijft de kwaliteit van de duiven. Barcelona is hun op het lijf geschreven. 2012 is hier weer het bewijs van.