Anthony Maes (Waregem, BE) heeft de 1° nationale asduif KBDB fond op het hok

Anthony Maes behaalt met zijn Bonte Crack de titel van 1° nationale asduif fond bij de KBDB. Voor de zoveelste keer zit er een ware superduif op de hokken te Waregem.


Anthony & Chantal Maes 

Den Bonte Crack: 1° nationale asduif KBDB

Anthony Maes heeft met zijn Bonte Crack (BE17-3033516) de spreekwoordelijke witte merel op zijn hok. Reeds vorig seizoen in 2018 als jaarling was deze ijzersterke duiver al in bijzonder goede doen met ondermeer een 3° nationaal op Chateauroux tegen maar liefst 13.098 jaarlingen (2° provinciaal op 1.780 d. en 1° lokaal op 273 d.). Maar ook een 86° nationaal op Argenton tegen bijna 20.000 duiven  (22° prov. op 2.591 d. en 3° lokaal op 321 d.) en de 44° Zonaal op 8.080 d. vanuit Chateauroux stonden op zijn palmares, waarmee hij dus toen al bewees meer dan een belofte te zijn zoals u hier kan bekijken.

Spijtig genoeg kon deze klepper toen door de vogelgriepperikelen niet verder ingezet worden. Op een bepaald moment stond hij in de PIPA ranking van 2018 met slechts 0,99% voor 3 fondvluchten gerangschikt toen hij dus te voet kwam te staan doordat de kolonie Maes in de schutkring belandde, echt zonde ... Maar nu in 2019 als 2-jaarse was het dus alle remmen los bij deze prachtige atleet, hij vloog op 3 topklassiekers rats aan de kop: 3 keer top 15 nationaal. Het kenmerkt ook Anthony Maes dat hij zijn Bonte Crack niet thuishield nadat deze op de twee wedstrijden vanuit Limoges al uitblonk door van beide vluchten helemaal aan de top te vliegen. Eerst nipt naast de nationale zege mikken, om daarna opnieuw bovenaan de uitslag te eindigen met een prijs per 1.000-tal. De ultieme bevestiging kwam er dus op Libourne met daarbij meteen de titel van 1° nationale asduif fond KBDB 2019 erbovenop (hier kan u zijn pedigree bekijken). Een waardige opvolger dus van de intussen wereldberoemde Armando in 2018. 

Den Bonte Crack behaalde de felbegeerde titel met een coefficient van amper 0,3914 % over deze 3 vluchten. 

Limoges II nat. : 2 / 9.661 d.  (prov. : 2 / 1.947 d. en reg. : 1 / 367 d.)
Limoges I nat. : 12 / 13.569 d.  (prov. : 11 / 2.614 d. en reg. : 3 / 408 d.) 
Libourne  nat. : 13 / 4.605 d.  (prov. : 4 /  953 d. en reg. : 2 / 154 d.)

Een waar plezier dus voor een liefhebber om zo'n duif op het hok te hebben. Op lokaal vlak tegen sterke concurrentie steeds op het podium eindigen en in groter verband duidelijk maken dat het hier ontegensprekelijk om de beste Belgische fondduif van 2019 gaat. Den Bonte Crack van Anthony Maes neemt volkomen terecht zijn plaats in tussen de kampioenduiven die in het verleden de titel van 1° nationale asduif fond KBDB behaalden.   

Deze topper is er één van het middelgrote type dat in zijn element is bij warm weer en kopwind. Het altijd fris en monter thuiskomen na 10-11 uren in de lucht getuigt van een uitzonderlijke atletische klasse.  


De pientere blik wanneer de vleugel wordt gekeurd.

Chris Debacker aan de basis

Het betreft hier een duif die het zeker van geen vreemde heeft want de moeder komt rechtstreeks van Chris Debacker uit Beveren-Leie. Dat is namelijk een kleindochter van de absolute stambeer  ten huize Debacker: Nick. Anthony Maes die als fijne en strenge liefhebber gebruik kan maken van het beste wat er bij Chris Debacker voorhanden is, dat is natuurlijk een prachtcombinatie. De alomgekende superkweker 'Nick' bij streekgenoot Debacker zette al handenvol nazaten op de wereld die over superieure kwaliteiten beschikken zowel op vlieg als op kweekgebied. En daar is dus ook de kersverse asduif van Anthony een prachtig voorbeeld van. Goed bloed liegt en ook de rest van Anthony's hok verkeert al reeds van in het seizoensbegin in grote forme met ware superuitslagen tot gevolg (zie notities met een samenvatting van die knappe resultaten op de foto hieronder). Sinds de inbreng van het ras Chris Debacker is het niveau tot grote hoogte getild te Waregem.  


De mooie hokken van Anthony Maes te Waregem.

Na eerder al een nationale zege uit Argenton en provinciale asduiven te hebben gewonnen komt er nu ook een nationale KBDB-asduif op het palmares van de kolonie Maes uit Waregem te staan. Kleppers als Sero Sero en Papillon deden in het verleden al de monden openvallen met adembenemende resultaten ten huize Maes. In 2019 waren het de exploten van alweer een andere stervlieger, zijnde Den Bonte Crack die dit Waregemse superhok opnieuw over de tongen laten gaan. Bij Anthony lijkt het kweken van wonderduiven blijkbaar makkelijker te gaan dan bij veel anderen, maar hier zal het rijke kweekhok en de strenge selectie van Anthony waarschijnlijk niet vreemd aan zijn. Het laatste hebben we dus ook na deze nieuwe KBDB-asduiftitel zeker nog niet gezien van superman Maes.