Anthony Maes (Waregem, BE) behoort tot de absolute top in België

Anthony Maes haalde ook in 2019 keihard uit met een nationale titel tot gevolg. Zijn Bonte Crack was de kopman van een ploeg stervliegers en werd met voorsprong 1° nationale asduif KBDB op de fond.


Anthony en Chantal met Den Bonte Crack in handen

Dit jaar zat de beste fondduif van Belgie in Waregem : Den Bonte Crack (BE17-3033516) van Anthony Maes vloog gedurende het seizoen 2019 op een uitzonderlijk hoog niveau. Deze crack was de vaandeldrager van een kolonie die constant bovenaan de uitslagen te vinden was. Het behalen van de titel van 1° nationale asduif KBDB fond was het logische gevolg van de prestaties van deze superduif. Maar niet enkel Den Bonte Crack acteerde te Waregem op topniveau, want ook Anthony's andere kleppers lieten haast wekelijks van zich spreken. De naam Maes ging na elke vlucht zodanig over de tongen dat na het seizoen niemand verwonderd was dat ook de titel van Algemeen provinciaal kampioen West-Vlaanderen richting Waregem ging. Het mooiste bewijs dat het hier over een All-Round kolonie gaat die zowel met oude, jaarse en jongen weet te scoren. Dit van snelheid over kleine en grote halve fond tot de fondcategorie, overal is de kolonie present bovenaan de uitslagen. Op lokaal, provinciaal én nationaal vlak zagen we deze stervliegers met de regelmaat van een klok hard uithalen.

1° nationale asduif KBDB fond oude

Natuurlijk is de bekroning van 1° nationale asduif Fond KBDB na een spetterend seizoen de kers op de taart. Met volgende prestaties was Den Bonten Crack (BE17-3033516) met voorsprong de allerbeste op de nationale fondvluchten :

Limoges  2 / 9.661 d.
Limoges 12 / 13.569 d.
Libourne 13 / 4.605 d.

Het gevolg van deze 3 exploten was dat met een coëfficient van amper 0,39 % niemand in de buurt kon komen van deze klepper. Ook in 2018 was Den Bonte Crack al van de partij met o.a. 3° nationaal op Chateauroux tegen ruim 13.000 duiven en tevens op Argenton was hij toen reeds aan de nationale top terug te vinden. Er werd toen echter roet in het eten gegooid door de vogelgriepperikelen, want ook vorig seizoen was hij dus al rijp voor een topnotering in de nationale asduif-kampioenschappen. In de pedigree (die u hier kunt uitpluizen) van deze Bonte Crack kan u zien dat er bij Anthony Maes op het kweekhok grote kwaliteit verblijft. Als drukbezet zakenman met een florerende fruithandel beseft Anthony dat het tijdsgebrek gecompenseerd moet worden door enkel uit de grootste kwaliteit te kweken. Het gevolg is dat de lat hier op een hoogte kan gelegd worden waar enkel het allerbeste over geraakt. 


Den Bonte Crack: 1° nationale asduif KBDB fond

Prachtige referenties

Deze Belgische titel is zeker niet het eerste nationale succes van Maesduiven. Roger Velle uit Koksijde won vorig jaar namelijk al de 1° nationaal Chateauroux tegen 8.640 oude duiven met een duif die werd aangeschaft bij Anthony Maes (bekijk hier de pedigree van deze nationale winnaar). Ook streekgenoten Roger & Jurgen Vervaeke uit Deerlijk boekten toen succes met duiven die het bloed van de kolonie Maes in zich dragen. Hun beroemde superduif Den Bliksem werd 1° nationale asduif KBDB op de grote halve fond, langs moederskant is dit ook een afstammeling van het ras van Anthony Maes (hier de pedigree van deze Bliksem). En wat dan te zeggen over Chantal (BE16-3122016) : 1° olympiadeduif 2019 te Poznan (Polen). Deze duivin werd gekweekt door Anthony en gespeeld door de familie Herbots uit Halle Booienhoven waar ze meerdere overwinningen en topprijzen vloog. Het betreft hier een jong uit de koppeling tussen de 'Father Olympiade 404/12' (Hoflack Boursin) en een dochter van Bettini (Gaby Vandenabeele). Die 'Father Olympiade 404/12' is trouwens ook de vader van Claire : de 2° olympiadeduif 2015 bij Hoflack Boursin. Goed bloed liegt dus ook hier niet.

Kweker van echte crack's

De naam van crack wordt soms ten onrechte gebruikt bij iets mindere goden die het welliswaar goed doen, maar daarom nog niet super. Bij Anthony Maes echter mag met recht en reden gezegd worden dat hier al 'echte' crackduiven op de wereld kwamen. Zijn wereldberoemde duivin Papillon (BE13-3002971) is hier een mooi voorbeeld van. Deze veelwinnares exceleerde op de grote halve fond met provinciale zeges vanuit Bourges én Chateauroux. De titel van 1° provinciale asduif KBDB was het logische gevolg van dergelijke dominantie. Mede door deze superduif werd de naam Maes stilaan bij de groten gerekend. (hier de pedigree van Papillon)


Papillon: 1° asduif KBDB in 2015

Naast bovenvermelde Papillon was er ook reeds Sero Sero (BE13-3079100), een geweldenaar die een prachtige carriere bekroonde met het behalen van de 1° nationaal Argenton. Ook deze witte merel zette de naam van Anthony Maes in de nationale schijnwerpers. 

Hier de pedigree van Sero Sero.


Sero Sero: superduif met o.a. 1° nationaal Argenton

Algemeen provinciaal kampioen in 2019

Het behalen van deze prestigieuze titel is het bewijs dat Anthony heer en meester was in een spetterend seizoen. De criteria om deze provinciale titel te behalen in West-Vlaanderen zijn namelijk niet van de poes. Enkel de grootste kampioenen behaalden voordien al deze titel in de kustprovincie, waar vitessespecialisten, halve fondtoppers en fondgrootheden elkaar nog voor de voeten lopen. 

De titels die door Anthony behaald werden tonen aan dat 2019 een echt grand cru seizoen is geweest :

1° nationale asduif Fond oude KBDB
1° algemeen provinciaal kampioen KBDB van West-Vlaanderen
1° kampioen halve fond oude duiven fondclub Kortrijk
1° kampioen jongen fondclub Kortrijk
1° kampioen jaarlingen interwestvlaamse
1° provinciale asduif fond oude KBDB West-Vlaanderen
1° asduif fond oude fondclub Kortrijk
1° asduif fond jongen fondclub Kortrijk
2° provinciale asduif fond jongen KBDB
4° provinciale asduif All-Round jongen KBDB
7° provinciale asduif All-Round oude + jaarse KBDB
8° provinciale asduif kleine halve fond jongen KBDB

Het mooiste bewijs dus van de veelzijdigheid en klasse die in deze kolonie zit. Na in het verleden al kettinguitslagen en grote overwinningen te hebben behaald, was 2019 opnieuw van een zeldzaam niveau met voornoemde titels als kers op de taart. Dat ook anderen grote successen boeken met duiven die ze bij Anthony bekwamen doet deze sympathieke zakenman dan ook veel deugd. Succes op eigen hok én elders is het mooiste bewijs dat men over een ijzersterk hok beschikt dat bulkt van de klasse. Hieronder wordt wat uitleg gegeven over hoe sterk de kweekstal bij Anthony en Chantal Maes wel is. 

De Rudy lijn van Vandenabeele

Anthony is enorm geslaagd met duiven uit samenkweek met grootmeester Gabby Vandenabeele uit Dentergem. Uit de koppeling van de Rudy van Vandenabeele met de Papillon kwam sterkweker Rudy-Papillon (BE15-3070300) op de wereld te Waregem. Uit deze klepper komen reeds een 10-tal bewezen vliegduiven  met als voornaamste : Mieke, Rudette, Rozemieke, Le Cent, ... Tevens was er via Vandenabeele ook de Rudy Duivin (BE11-3070111) die Anthony verschillende toppers bezorgde zoals den Montauban 075/12 die ondermeer de 34° nationaal vanuit Montauban vloog. Verder nog den Souillac Rudy 627/12 (11° nationaal Souillac, 105° nationaal Limoges, 138° nationaal Cahors, ...), den Libourne 877/13 (86° nationaal Libourne, 9° provinciaal Tours, 227° nationaal Jarnac, ...). Deze Libourne is op zijn beurt reeds vader van het Zitterke 046/15 dat 8° nationale asduif KBDB halve fond werd in 2015. Verder zien we nog Het Bolleke (BE14-3006041) een ware stervliegster met maar liefst 36 prijzen in 3 jaar waarvan 9 in de top 60 provinciaal. Dit Bolleke is ook al reeds moeder van 3 eerste prijswinnaars waaronder Het Orleanske 571/17 dat zelf al 3 overwinningen behaalde. (hier de bijzonder rijke pedigree van Rudy-Papillon)


De samenkweek met Vandenabeele deed het niveau van de kolonie Maes omhoog gaan

De genen van Sero Sero 

Uit Sero Sero werd voor diens vertrek naar China nog een 20-tal jongen gekweekt, 2 duivinnen uit hem gekruist met Papillon zorgen eveneens voor supernakomelingen. Ze zijn moeder van ondermeer de eerste asduif fond in Kortrijk (BE19-3012088) en nog enkele andere kleppers. Ook vanuit China kwamen er al berichten dat de nakomelingen van Sero Sero ginder schitterend presteren. De Nestbroer van Sero Sero (BE13-3079099) werd na de transfer van zijn illustere broer naar het verre Oosten direct op het kweekhok geplaatst en dat bleek een gouden zet van Anthony. Uit dit kweekwonder komen asduiven en eerste prijswinnaars bij de vleet, wat er op wijst dat ook deze lijn over uitzonderlijke genen moet beschikken. 


De Nestbroer Sero Sero: topkweker bij Anthony Maes

Deze nestbroer van Sero Sero bewijst zijn kweekcapaciteiten op de hokken van Anthony en Chantal ten volle door nazaten op de wereld te zetten als : Superlady 127/15, Argentonboy 040/16 en ook de 159/16 die beste jaarling was in 2017 en inmiddels verhuisde naar China. De 160/16 werd co-winnaar van het kampioenschap jaarlingen, de 561/17 die de beste oude vliegduivin van het hok is met reeds 3 zeges lokaal en een 2° provinciaal. Verder zijn de 718/18 met 6 topprijzen als jaarling en de 749/18 die al 3 eerste prijzen boekte eveneens kinderen van de Nestbroer Sero Sero.

De Bonten Provinciaal van 2006

De kolonie Maes heeft veel te danken aan de nakweek van de Bonten Provinciaal (BE06-3143261). Momenteel al een oude rakker maar anno 2019 bevrucht hij nog steeds en is hij vader en grootvader van meerdere eerste prijswinnaars en asduiven. In de stamboom van ruim 50 % van de duiven vind je De Bonten Provinciaal terug, zoals ondermeer bij Papillon, Sero Sero en Den Bonten Crack. Zeldzaam in de duivenwereld om meerdere duiven van dit kaliber in het nageslacht te hebben. Een directe kleinzoon van dit kweekwonder is De Crack (BE14-3006002) die ten huize Maes al meermaals voor het mooie weer heeft gezorgd (hier kan u zijn pedigree bekijken). Gepaard aan Bontje Staf (BE11-3073396) zorgde hij voor het ter wereld brengen van de kersverse 1° nationale asduif fond KBDB : Den Bonte Crack. Maar ook Het Argentonneke 084/16 met haar 1° provinciaal op Argenton tegen 4.595 duiven en verder nog absolute top op Blois (17° op 5.364 d.) en La Souterraine is een dochter. Ook Rihanna 579/17 en Avivi 753/18 met een ganse reeks topprijzen stammen eveneens voort uit deze stambeer. 


De Crack : o.a. vader van Den Bonte Crack, 1° nationale asduif KBDB


Bontje Staf : moeder van de 1° nationale asduif KBDB ; Den Bonte Crack. Rechtstreeks Chris Debacker, net als moeder Sero Sero

Tot slot een beperkte greep uit de lange rij spektakeluitslagen die in 2019 ten huize Maes behaald werden :

Arras   : 1-7-8-13-17-...     /  263 d. (13 op 17)
Clermont  : 1-3-7-11-13-15-...   /  235 d. (17 op 18)
Clermont  : 1-2-10-13-19-20-...   /  244 d. (11 op 17)
Clermont  : 10-11-32-38-...     /  705 d. (13 op 14)
Clermont  : 2-3-4-9-12-16-18-20-... /  282 d. (33 op 36)
Clermont  : 5-21-22-311-40-41-...  /  511 d. (10 op 12)
Blois   : 1-7           /  156 d. (2 op 3)
Blois   : 3-5-7-12-20-24     /  488 d. (6 op 6 per 20-tal !!)
Fontenay  : 3-5-8-23-52-62-...   / 2.502 d. (15 op 17)
Fontenay  : 1-6-25-...       /  281 d. (5 op 8)
Chateaudun : 30-112-235       / 7.170 d. (3 op 3 per 30-tal !!)
Chateaudun : 1-10-18-25-27-...    /  203 d. (9 op 12)
Chateaudun : 6-13-16-19-29-30-32-... / 1.127 d. (12 op 13)
Chateaudun : 1-2-3-9-16-22-30-...  / 1.335 d. (13 op 14 interprov. !!)
Chateaudun : 4-5-6-16-29-40-51-69-.../ 2.332 d. (17 op 19)
Argenton  : 19-24-32-41-...     /  781 d. (9 op 18)
Poitiers  : 6-24-40-43-...     /  647 d. (6 op 7)
Poitiers  : 4-15-23         /  230 d. (3 op 4)
Limoges  : 3-25          /  408 d. (2 op 3)
Limoges  : 1-9           /  367 d. (2 op 3)

Wie doet beter? Een waanzinnig hoog prijzenpercentage tegen sterke concurrentie, dit een gans seizoen lang zonder enige verzwakking. Cijfers liegen niet, wie deze uitslagen bekijkt moet toegeven dat het hier over de absolute top in Belgie gaat. De laatste jaren gaat het duidelijk nog crescendo met deze Waregemse kolonie. Anthony Maes had reeds zijn plaats aan de nationale top veroverd en heeft deze in 2019 op voortreffelijke wijze verdedigd én aldus bevestigd.