André JANSSEN - Swolgen (NL) Winnaar nationaal Montauban tegen 34.827 duiven

De duiven voor deze nationale overnachtvlucht werden op vrijdag 3 juli om 13.00 uur in Montauban, een gemeente in het Franse departement Tarn-et-Garonne in de regio Midi Pyrénéés, gelost. Montauban ligt ongeveer 50 kilometer ten noorden van Toulouse.

 

 

Het gehele konvooi van 34.827 duiven werd gevormd door:
Sector 1    18.608 duiven
Sector 2      8.513 duiven
Sector 3      5.413 duiven
Sector 4      2.293 duiven
De duiven werden gelost met een westenwind van 2 meter per seconde.

De liefhebber
André (55) heeft pas sinds vijf jaar postduiven en de laatste drie seizoenen legt hij zich toe op de overnachtfond. Hij is lid van P.V. Ons Genoegen in Broekhuizenvorst. André had vier duiven voor deze overnachtvlucht ingekorfd bij het nationaal inkorfcentrum in Sevenum. In principe doet hij de verzorging van zijn duifjes alleen, maar in geval van lichamelijk ongemak is het zijn vrouw Liset, die de totale verzorging voor haar rekening neemt.
André is wat je noemt een echte “kleine” liefhebber, want hij beschikt over slechts 12 vliegduiven en 15 jonge duiven.
Zijn hok meet 2.44 meter bij 1.80 meter en is verdeeld in twee afdelingen voor de oude duiven. Daarachter bevindt zich nog een hokje van 2.44 meter bij 1.20 meter, verdeeld in twee afdelinkjes voor de jonge duiven.

De aankomst
André was zaterdagochtend om 04.45 uur naar zijn hok gelopen en toen er nog geen duif te zien was, ging hij naar binnen om koffie te zetten en een boterham te smeren. Terwijl hij binnen was, zag hij ineens een schim bij het duivenhok. Er zat een duif op het dak van het hok.
Het was de NL08-1793605, die gearriveerd was, en geconstateerd werd om 05.25.13 uur. Deze doffer maakte over de afstand van ongeveer 903 kilometer een snelheid van 1470 meter per minuut. Met deze prestatie verslaat hij het hele Nederlandse konvooi van 34.827 duiven.

De winnaar
NL08-1793605 is een donkerkras doffer.
Na deze nationale overwinning kreeg hij de naam “De Jeu”. Hij wordt vernoemd naar zijn in december 2008 overleden duivenvriend M. Thijssen uit Swolgen.
In de afstamming komen we de namen tegen van duiven van de eerder genoemde M. Thijssen uit Swolgen, M. Janssen uit Lottum en R. Cuppen uit America.
“De Jeu” leverde deze topprestatie op jongen van tien dagen.
Het was pas zijn tweede overnachtvlucht in zijn jonge duivenleven.
Op de eerste overnachtvlucht vanuit Mont de Marsan werd hij 6e provinciaal en 53 nationaal sector 1 tegen 10.212 duiven. En nu dan op deze Montauban werd hij de snelste van heel Nederland en versloeg hij 34.826 tegenstanders.
Wat een superduif heeft Andre op zijn hok!

Het systeem
André koppelde zijn vliegduiven rond carnaval (eind februari).
Daarna zet hij de duiven voor een bepaalde vlucht op een zodanig tijdstip bij elkaar, dat ze bij inkorving de gewenste neststand hebben. De oude duiven worden hier in Swolgen niet verduisterd. Voor wat het voeren betreft zegt André, dat hij ze nogal “scherp” voert, maar in de laatste week worden ze volgepompt. Andre gebruikt de mengelingen van Versele Laga, onder andere Gerry plus, vliegmengeling extra subliem en Energy Plus.
De duiven krijgen geen pinda’s.
De vliegduiven trainen zowel ’s morgens als ’s avonds gedurende één uur verplicht.
Als voorbereiding op de overnachtvluchten vlogen de duiven circa 1200 kilometer, meestal tussenvluchten van Huy tot Sezanne.
“De Jeu” vloog daarnaast ook nog Mont de Marsan.
André wijt zijn uitstekende prestaties ondermeer aan de goede verluchting van zijn hok, waardoor de lucht in het hok steeds optimaal is. André is ervan overtuigd dat diezelfde verluchting er ook voor zorgt dat zijn duiven vrijwel altijd gezond zijn.

De nationale overwinnaars per sector
Sector 1    A. Janssen        Swolgen    1470 meter per minuut
Sector 2    C.M. Hartog        Zwijndrecht    1292 meter per minuut
Sector 3    M. v.d. Berg        IJsselmuiden    1450 meter per minuut
Sector 4    J. Swart        Weerdinge    1299 meter per minuut

Tot slot
André vindt het belangrijk hier te benadrukken dat hij erg dankbaar is dat zijn duivenvrienden Mart Janssen uit Lottum en Henk Theeuwen uit Swolgen hem altijd met raad en daad terzijde staan.
André is heel secuur en perfectionistisch als het de verzorging van zijn gevleugelde vrienden betreft.
André, jij hebt met deze nationale overwinning bewezen, dat je ook met een klein duivenbestand en kleine accommodatie, topprestaties kunt leveren.
Nogmaals namens alle medewerkers van PiPa en de bezoekers van onze site gefeliciteerd met deze geweldige overwinning.