Amerikaanse reisduif belandt in Australië, over een afstand van 13.000 km

Eind vorige maand vond een Australiër een reisduif in zijn tuin. Na onderzoek van de ring bleek dat de duif uit Alabama (USA) afkomstig was, 13.000 kilometer verder.

De duif dook op Tweede Kerstdag op in het vogelbadje van Kevin Celli-Bird in Melbourne. Omdat de vogel zo verzwakt was, kon Celli-Bird hem makkelijk vangen. Door de ring om zijn poot kwam hij erachter dat de vogel van een eigenaar uit Alabama was. De duif was in oktober verdwenen na een race in de kuststaat Oregon. Een poging om contact te zoeken met de eigenaar is nog niet gelukt. Vermoed wordt dat de duif de afstand van 13.000 kilometer niet alleen op eigen kracht overbrugde, maar dat hij ook zijn toevlucht tot een vrachtschip heeft gezocht.

Euthanasie

De duif heeft een reis van 13.000 kilometer van de Verenigde Staten naar Australië overleefd, maar wordt mogelijk geëuthanaseerd. De autoriteiten in het land maken zich namelijk zorgen over de ziektes die duif Joe - genoemd naar de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden - bij zich kan dragen.

De man is intussen gebeld door de Australische quarantaine- en inspectieservice. "Het is niet toegestaan dat de duif in Australië blijft", zo heeft een woordvoerder gemeld. Eventuele ziektes die Joe bij zich draagt kunnen namelijk de gehele vogelpopulatie in het land in gevaar brengen. Celli-Bird weigert intussen om de duif opnieuw te vangen. 

Wordt vervolgd...